ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ

Αρχή με Βόλο και Θεσσαλονίκη για το Sports Excellence

  10.01.2018 16:26       3509

Επιστημονικές μετρήσεις 65 κολυμβητών ηλικίας 14- 18 ετών, στα πλαίσια του προγράμματος Sports Excellence που χορηγείται δωρεάν από το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», πραγματοποιήθηκαν στο Βόλο και τη Θεσσαλονίκη το τριήμερο 3-5 Ιανουαρίου.

Η ΚΟΕ, υλοποιεί το πρόγραμμα σε συνεργασία με την ΜΚΕ «Αναγέννηση & Πρόοδος», υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπεδικής Κλινικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ).

Αναλυτικά το σχετικό Δελτίο Τύπου για το Sports Excellence:

«Το τριήμερο 3-5 Ιανουαρίου 2018 πραγματοποιήθηκαν Επιστημονικές αξιολογήσεις και μετρήσεις σε 65 Κολυμβητές τριες στα πλαίσια του προγράμματος Sports Excellence των Περιφερειών Θεσσαλίας, Ανατ. Στερεάς & Εύβοιας, Κ.Δ. Μακεδονίας & Ηπείρου (Βόλος – Θεσσαλονίκη), ηλικίας 14-18 ετών, στο πλαίσιο του περιοδικού ελέγχου παραμέτρων, σύστασης σώματος και της καταγραφής ταχοδυναμικών χαρακτηριστικών των κολυμβητών τριών (level 1), ενώ παράλληλα πραγματοποιήθηκαν επαναληπτικές μετρήσεις στους κολυμβητές (level 2 & level 3)  που περιελάμβαναν: την καρδιοαναπνευστική κολυμβητική αξιολόγηση VO2 max και τον προσδιορισμό του αναερόβιου κατωφλίου step test.

Παράλληλα και στις δυο πόλεις πραγματοποιήθηκαν ομάδες εργασίας Εφήβων και Γονέων με θέμα: «Άθληση και Εφηβεία-Διαχείριση Άγχους», «Άθληση και Εφηβεία-Κατανοώντας τον Έφηβο Αθλητή» από την Παιδοψυχίατρο κ. Ρ. Γιαννάκη.

Οι επαναληπτικές μετρήσεις του (level 2 & level 3) καρδιοαναπνευστικής κολυμβητικής αξιολόγησης VO2 max και προσδιορισμό του αναερόβιου κατωφλίου step test 8 κολυμβητές τριες, προγραμματίστηκαν στα πλαίσια του camp προετοιμασίας επιλεγμένων εφήβων κολυμβητών της ΚΟΕ, στο Βόλο. Ακόμη στους κολυμβητές του camp πραγματοποιήθηκαν μετρήσεις La σε επιλεγμένα προπονητικά σετ σύμφωνα με τον προπονητικό προγραμματισμό των Ομοσπονδιακών προπονητών από τους επιστημονικούς συνεργάτες της (Α&Π) Χ. Τσολάκη, Ι. Τσεκούρα και της ΚΟΕ Α. Τουμπέκη .

Και στις δύο πόλεις Έλαβαν χώρα ενημερωτικές διαλέξεις Προπονητών Παραγόντων και Γονέων σχετικά με το πρόγραμμα, παρουσία του ΓΓ της ΚΟΕ κ. Δ. Σαρακατσάνη, του Τεχνικού Συμβούλου της ΚΟΕ κ. Χ. Χούμα και Τεχνικών της ΚΟΕ.

Σκοπός του προγράμματος Sports Excellence είναι η επιστημονική διαχρονική υποστήριξη νεαρών ταλαντούχων αθλητών. Η Ελληνική Ομοσπονδία Κολύμβησης έχει συνάψει συνεργασία με την ΜΚΕ Αναγέννηση & Πρόοδος (Α&Π) και ειδικότερα με το τμήμα Sports Excellence, που τελεί υπό την Επιστημονική Επίβλεψη της Α' Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ. Σκοπός της συνεργασίας είναι η προάσπιση της υγείας των αθλητών, η άρτια αξιολόγηση, προπόνηση και προετοιμασία αθλητών ηλικίας 12-18 ετών. Το πρόγραμμα αυτό είναι αποκλειστική δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Η «Αναγέννηση & Πρόοδος» είναι μια Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία που συστάθηκε με σκοπό να προσφέρει δράσεις και να υλοποιεί προγράμματα στους τομείς της υγείας, του αθλητισμού και της εκπαίδευσης με αποκλειστική δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). Μεταξύ των δράσεων της Αναγέννηση & Πρόοδος, ξεχωριστή θέση έχει το πρόγραμμα Sports Excellence.

Το Sports Excellence είναι ένα πρόγραμμα υποστήριξης αθλητικών δραστηριοτήτων, που αποσκοπεί στην ιατρική και επιστημονική υποστήριξη νέων αθλητών και αθλητριών των εθνικών ομάδων σε διάφορα αθλήματα. Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού δημιουργείται η κάρτα αθλητή και παρέχονται συμβουλευτικές υπηρεσίες καθοδήγησης. Επίσης στο πρόγραμμα αυτό γίνεται η πρακτική άσκηση των φοιτητών του μεταπτυχιακού προγράμματος «Άθληση και Υγεία». Η αθλητιατρική μονάδα είναι μέλος του διεθνούς οργανισμού «Αssociation of Sports Performance Centers».

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΟΕ