ΥΔΑΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ / 12ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΝΕΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ / ΒΟΛΟΣ

Δημήτρης Διαθεσόπουλος: «Οι εθνικές μας ομάδες έχουν κάνει θαύματα»

  06.09.2017 12:05       833

Μια συνέντευξη εφ’ όλης ύλης, έδωσε στην ιστοσελίδα της ΚΟΕ, ο πρόεδρός της και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της FINA, κ. Δημήτρης Διαθεσόπουλος.

Ο κ. Διαθεσόπουλος μίλησε για το τρέχον παγκόσμιο πρωτάθλημα που διεξάγεται στον Βόλο, για τις δυνατότητες που έχει η χώρα μας για διάκριση, ενώ κάνοντας τον απολογισμό των εθνικών μας ομάδων την φετινή χρονιά, εξέφρασε την ικανοποίησή του από τα «θαύματα» των αντιπροσωπευτικών μας συγκροτημάτων.

Φυσικά σχολίασε τα όσα απασχολούν το παγκόσμιο πόλο, με το φλέγον θέμα των νέων κανονισμών, αλλά και τα «χτυπήματα» που δέχθηκε η Ελλάδα μετά την στάση του για την μη εφαρμογή τους.

Για το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της τεχνικής επιτροπής της FINA, Λόλο Ιμπέρν χαρακτήρισε το πρωτάθλημα του Βόλου, ως το καλύτερο διοργανωτικά σε επίπεδο υποδομών της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας για φέτος, ο κ. Διαθεσόπουλος υποστήριξε:

«Είναι εκ των ουκ άνευ ότι τα Παγκόσμια πρωταθλήματα που διοργανώνουμε εμείς, όπως τα τελευταία έξι χρόνια στο Βόλο, δεν μπορεί να τα διοργανώσει κανένας άλλος. Τα καταφέρνουμε παρά τις οικονομικές μας δυσχέρειες, τα προβλήματα με τις εγκαταστάσεις, αλλά και τη γενικότερη κρίση που μαστίζει αυτή την χώρα και την ελληνική κοινωνία. Είναι μια διοργάνωση η οποία τηρουμένων των αναλογιών σε αυτό το επίπεδο δεν έχει ταίρι και σε αυτό συντείνουν πολλοί παράγοντες. Η ίδια η πόλη του Βόλου με τις υποδομές της, τα κολυμβητήρια της, τα ξενοδοχεία της, η συμπαράσταση από τον Δήμο και την περιφέρεια Θεσσαλίας, οι άνθρωποι που δουλεύουν στα κολυμβητήρια, ο αθλητικός οργανισμός και ο πρόεδρός του, ο Γιώργος Βλιώρας, οι πολλοί εθελοντές από 10 χρονών έως 70 και ένα φίλαθλο κοινό που ξέρει πόλο και που κάθε βράδυ γεμίζει το κολυμβητήριο. Όλα αυτά αν τα προσθέσετε, νομίζω αποτελούν μια μοναδικότητα στο επίπεδο διοργάνωσης τέτοιων παγκοσμίων πρωταθλημάτων».

Για την δήλωση του Λόλο Ιμπέρν, ότι αποτελούν παρελθόν οι νέοι κανονισμοί που ταλανίζουν το παγκόσμιο πόλο τα τελευταία χρόνια, δήλωσε: «Να κάνουν το σταυρό τους, που πρωτοστατήσαμε να μην περάσουν από τη Βουδαπέστη στο τελευταίο συνέδριο της FINA. Ευελπιστώ ότι μπορεί εκεί να τέλειωσε. Εγώ δεν είμαι σίγουρος, γιατί υπάρχουν κάποια άτομα στην FINA, τα οποία χωρίς να έχουν την γνώση και την πείρα της υδατοσφαίρισης, προσπαθούν να επιβάλουν κανόνες για να μικρύνουν τους μεγάλους και τεχνητά να μεγαλώσουν τους μικρούς για να κλείσει η «ψαλίδα». Όπως όμως είναι η παγκόσμια πραγματικότητα στο πόλο με το 80-85% της δύναμης της παγκόσμιας υδατοσφαίρισης να βρίσκεται στην Ευρώπη, αυτό είναι λιγάκι δύσκολο. Επιφυλάσσομαι αν θα σταματήσουν εδώ ή αν θα ξαναπροσπαθήσουν».

Για το γεγονός ότι διατήρησε τη θέση του στο Διοικητικό Συμβούλιο στις εκλογές της FINA, αλλά και για τα «χτυπήματα» που δεχθηκε η Ελλάδα, ο κ. Διαθεσόπουλος, σχολίασε:  «Έχουν ομολογήσει ότι έχουν κάνει λάθη. Συμπεριφέρθηκαν μικροπολιτικά και μικρόψυχα. Ακόμη δεν έχει παρέλθει ο δεύτερος μήνας και το έχουν μετανιώσει. Η αντίστασή μου και η άποψή μου που δεν συνέπιπτε με την συντριπτική πλειοψηφία των μελών, τελικά επικράτησε και πέρασε στο συνέδριο. Θεωρώ ότι όλοι αυτοί υπέστησαν μια ήττα, στην οποία φυσικά καταρχήν υπαίτιο θεωρούσαν εμένα και δευτερευόντως τον Τζιάνι Λότζι, τον προηγούμενο πρόεδρο της τεχνικής επιτροπής. Ούτε το επιδίωξα, ούτε θέλησα εγώ να συνεχίσω σε αυτό το πόστο γιατί τα τελευταία χρόνια πέρασα τα πάνδεινα. Αν σκεφτόμουν μικρόψυχα και για την πάρτι μου, όπως λέμε στην καθομιλουμένη στην Ελλάδα, δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα. Εγώ σκέφτηκα το παρόν και το μέλλον της υδατοσφαίρισης και τα έβαλα πάνω από τις προσωπικές μου θέσεις και πέρα από τα προσωπικά μου οφέλη και τελικά αυτό που κέρδισε ήταν το πόλο».

Για τον αν η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει πρόβλημα στο να διοργανώσει κι άλλες διοργανώσεις στο μέλλον για την Ελλάδα, δήλωσε: «Δεν νομίζω πως υπάρχει κανένα πρόβλημα ως προς αυτό το σημείο, αλλά αν συμβεί κάτι τέτοιο θα με έχουν πάντα μπροστά τους και επειδή είμαι μια «υπολογίσιμη μονάδα» στο μπιρό της FINA, δεν θα περάσουμε καλά. Ας κάνουν τις επιλογές τους».

Αναφορικά με την «ηρεμία» που θέλει να πετύχει ο κ. Ιμπέρν στον χώρο του πόλο, υποστήριξε: «Ξεκίνησαν έναν πόλεμο. Ο πόλεμος φέρνει πόλεμο. Εξαρτάται βέβαια και πως θα συνεχίσουν, γιατί η πολιτική που ξεκινήσαν στη Βουδαπέστη ήταν πολιτική μικρόψυχη, πολιτική που διέγραψε τη λέξη αξιοκρατία, που διέγραψε τη λέξη ιστορία, που διέγραψε τη λέξη αξιοσύνη, για να κάνουν μικροπολιτικές με μικροπαρεϊτσες, μικροφίλους και για μικροσυμφέροντα. Αν αυτό το αντιληφθούν μπορεί να υπάρξει μια εξομάλυνση της κατάστασης. Αν δεν το αντιληφθούν αυτοί θα χάσουν».

Για την τύχη που μπορεί να έχει η Ελλάδα στο παγκόσμιο πρωτάθλημα που διεξάγεται στον Βόλο, ο κ. Διαθεσόπουλος θεωρεί παράτολμο να κάνει κάποιος προβλέψεις. «Η ελληνική ομάδα είναι από τις 3-4 καλύτερες ομάδες σε αυτό το τουρνουά, μεταξύ των οποίων θα κριθούν τα μετάλλια. Τώρα το παιχνίδι της Πέμπτης, είναι ένα παιχνίδι νοκ-άουτ. Η Αμερική εκ των ουκ άνευ, είναι από τις πλέον ισχυρές ομάδες που διεκδικούν μια θέση στην τετράδα για τα μετάλλια. Αν παίξουμε εμείς όπως μπορούμε, με τις δυνατότητες που έχει αυτή η ομάδα και με αυτό που έχει δείξει μέχρι τώρα, θεωρώ πως έχει πολλές πιθανότητες. Είναι λίγο παράτολμο να κάνουμε προβλέψεις στα νοκ-άουτ παιχνίδια. Για παράδειγμα οι Ισπανίδες στον αγώνα με τις ΗΠΑ, έχασαν τρία πέναλτι σε ένα ισόπαλο ματς».

Τέλος ο κ. Διαθεσόπουλος τοποθετήθηκε στα δρώμενα της υδατοσφαίρισης για την Ελλάδα. «Ποιος δεν μπορεί να είναι ικανοποιημένος από τις επιτυχίες του ελληνικού πόλο; Η ομάδα των Ανδρών ήταν στην πρώτη τετράδα του κόσμου. Διατηρήθηκε στην ελίτ της παγκόσμιας υδατοσφαίρισης σε συνέχεια των χρόνων που προηγηθήκαν. Οι Γυναίκες από ένα τραγικό διαιτητικό λάθος, αναγνωρισμένο από όλους, δεν έπαιξε στον τελικό στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα, που ήταν σίγουρα ένα μετάλλιο. Η ομάδα των Νέων Ανδρών πήρε χρυσό μετάλλιο και είναι Παγκόσμια πρωταθλήτρια. Η ομάδα των Νεανίδων είναι μέσα στην τετράδα της Ευρώπης και εδώ δεν ξέρουμε τι θα ακολουθήσει. Αν τα προσθέσουμε όλα αυτά τι άλλο να περιμένεις. Αν βάλεις το σύνολο και μετρήσεις, ήταν κάτι περισσότερο από επιτυχής η χρονιά κι αν υπολογίσετε κάτω από ποιες συνθήκες λειτουργούμε και δουλεύουμε δεν είναι ευτυχίες όλα αυτά, είναι θαύματα».        

Γραφείο Τύπου ΚΟΕ: ΝβΧ