ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ / Καλάργαρης

«Εάν περάσω τελικό θα είμαι εκστασιασμένος»

  03.02.2012 16:06       4047

Συνέντευξη στον Νίκο Χαραλαμπόπουλο

Ο κολυμβητής του Εθνικού μίλησε για όλους και για όλα. Για την πρόκρισή του στους Ολυμπιακούς Αγώνες, την επιλογή του να ασχοληθεί με την κολύμβηση και τις στερήσεις που έχει κάνει…

Να υπενθυμίσουμε πως ο κολυμβητής του Εθνικού ΟΦΠΦ, με 22.08 στα 50μ ελεύθερο, έπιασε το όριο για τους Πανευρωπαϊκούς που θα γίνουν στην Αμβέρσα και τους Ολυμπιακούς του Λονδίνου.

Αναλυτικά όσα είπε:

Κατάφερες να πιάσεις το όριο για το Λονδίνο. Αποτελούσε όνειρο ζωής;

Αποτελούσε ανέκαθεν όνειρο στη ζωή μου η συμμέτοχη σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Από μικρός έβλεπα τους αγώνες στην τηλεόραση και ονειρευόμουν τον εαυτό μου να βρίσκεται εκεί!

Με τη συμμετοχή σου στους μίτινγκ στη Μπάνια Λούκα συνέτριψες το πανελλήνιο ρεκόρ, που είχες ο ίδιος στα 50 μ. ελεύθερο, πήρες την πρόκριση στο ευρωπαϊκό και το εισιτήριο για το Λονδίνο. Επόμενος στόχος;

Ακόμα προσπαθώ να συνειδητοποιήσω πως πέτυχα το μεγαλύτερο μου στόχο. Από εκεί και πέρα, στόχος μου είναι κάποια βελτίωση στο πανελλήνιο ρεκόρ και ό,τι καλύτερο προκύψει στο Πανευρωπαϊκό και στην Ολυμπιάδα.

Πώς αποφάσισες να ασχοληθείς με την κολύμβηση;

Στην ουσία δεν ήταν δική μου επιλογή. Οι γονείς μου με πήγαν στην πισίνα όταν ήμουν μικρός. Η καλή παρέα με έκανε να αγαπήσω την κολύμβηση και με κράτησε στο χώρο.

Είναι τόσο μοναχικό άθλημα όσο δείχνει;

Όχι, σε καμιά περίπτωση. Όπως είπα και πριν, στις προπονήσεις επικρατεί πολύ φιλικό κλίμα, τουλάχιστον όπως το έχω ζήσει εγώ. Το γεγονός ότι είναι ένα ατομικό άθλημα δεν σημαίνει ότι είναι και μοναχικό.

Το πρότυπο σου; Αν έπρεπε να επιλέξεις ανάμεσα στον Θορπ και στον Φελπς, ποιον θα επέλεγες;

Θα επέλεγα τον Φελπς. Είναι μεγαλύτερη η πορεία του στο άθλημα. Βέβαια δε ξέρω αν θα σας πω το ίδιο και του χρόνου καθώς ο Θορπ επέστρεψε...

Πώς καταφέρνεις να συνδυάσεις τη σχολή με τον πρωταθλητισμό;

Σίγουρα κάποιο από τα δυο μένει λίγο πιο πίσω. στην περίπτωση μου όπως καταλαβαίνετε αυτό είναι η σχολή. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως την έχω παρατήσει. Διαβάζω όσο μπορώ και επικεντρώνομαι κυρίως την περίοδο των εξεταστικών.

Στερείσαι πράγματα εξαιτίας του αθλητισμού, που ενδεχομένως να κάνουν οι φίλοι σου και οι συμμαθητές σου; Για παράδειγμα, δεν μπορείς να ξενυχτήσεις ή να φας ελεύθερα ό,τι θες;

Έχω πάρει πολλά πράγματα από τον αθλητισμό. Δεν με ενόχλησε ποτέ ιδιαίτερα η διαφορά τρόπου ζωής από τους φίλους μου εκτός κολύμβησης, καθώς στην ουσία δεν έμαθα ποτέ με αυτήν. Έχω προσαρμόσει τη διασκέδαση στον τρόπο ζωής μου. Εξάλλου κάποια στιγμή ο πρωταθλητισμός θα τελειώσει και τότε θα έχω άπλετο χρόνο για ξενύχτια. Όσον άφορα στο φαγητό δεν στερούμαι σε υπερβολικό βαθμό, απλά προσέχω τη διατροφή μου περισσότερο, λίγο πριν τους μεγάλους αγώνες.

Τι να περιμένουμε στους Ολυμπιακούς από εσένα αλλά και την ελληνική αποστολή γενικότερα;

Η αλήθεια είναι πως μόνο και μόνο με τη συμμετοχή μου είμαι πολύ ικανοποιημένος. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα προσπαθήσω για το καλύτερο. Θα ήμουν ευτυχισμένος με μια πρόκριση στους ημιτελικούς, αν τύχαινε δε κάτι ακόμα καλύτερο θα ήμουν εκστασιασμένος. Για την ελληνική αποστολή πιστεύω ότι το επίπεδο της είναι ανεβασμένο και ελπίζω σε πολλά καλά αποτελέσματα.