ΤΕΧΝΙΚΗ / ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ & ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΠΡΟΑΓΩΝΙΣΤΙΚΩΝ

Ένα «ιδιαίτερο» άθλημα για ξεχωριστούς ανθρώπους

  24.07.2017 17:34       2592

Την προηγούμενη εβδομάδα διεξήχθη στο κολυμβητήριο του Χαϊδαρίου  το πανελλήνιο πρωτάθλημα κατηγοριών και προαγωνιστικών ηλικιών της τεχνικής κολύμβησης με μεγάλο νικητή να αναδεικνύεται ο Γλαύκος Περιστερίου,  μα αληθινή θριαμβεύτρια να βγαίνει η ίδια η τεχνική κολύμβηση.

Το παρών έδωσαν πάνω από 450 αθλητές από 36 σωματεία δείγμα του ότι το αγώνισμα τείνει να «γεννάει» νέους λάτρεις του αθλήματος. Αρκετοί προσδίδουν στο αγώνισμα αυτό το χαρακτηρισμό «ιδιαίτερο», τότε όλοι όσοι ασχολούνται με αυτό είναι πραγματικά ξεχωριστοί. Οι ίδιοι οι προπονητές των ομάδων που τερμάτισαν στις 3 πρώτες θέσεις της γενικής βαθμολογίας μίλησαν στην επίσημη ιστοσελίδα της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας. Ο λόγος για τον Γρηγόρη Σπυριούνη (Γλαύκο Περιστερίου 1ος ), Ηλία Καλαμαρίδη (ΝΟ Χανίων 2ος) και Κλεάνθη Λιάπη (Δελφίνια Περιστερίου 3ος ).

Μεγάλος νικητής του πανελληνίου πρωταθλήματος κατηγοριών και προαγωνιστικών ηλικιών της τεχνικής κολύμβησης αναδείχθηκε ο Γλαύκος Περιστερίου, κατακτώνας το κύπελλο του νικητή με 898 βαθμούς. Παράλληλα κατέκτησε της 1η θέση και στη βαθμολογία των αγοριών με 489.5 πόντους, ενώ ήταν 3ος στα κορίτσια συγκεντρώνοντας 408. βαθμούς.  Στην κατηγορία των προαγωνιστικών ηλικιών πήρε επίσης της 1η θέση ισοβαθμώντας με τον Ποσειδώνα Ληξουρίου με 99 βαθμούς. Ουσιαστικά μπορούμε να πούμε πως έκανε το «νταμπλ» στην γενική και προαγωνιστική κατηγορία. Ο προπονητής του συλλόγου Γρηγόρης Σπυριούνης, μίλησε για την πολύ καλή διοργάνωση που έγινε στο Χαϊδαρι, υπογραμμίζοντας:

Γρηγόρης Σπυριούνης: « Μεγάλο στοίχημα το ότι καταφέραμε να διακριθούμε»

«Η διοργάνωση ήταν άρτια σε όλα τα επίπεδα και το επίπεδο ήταν αρκετά υψηλό. Υπήρχε μεγάλο πλήθος αθλητών και ότι καταφέραμε να διακριθούμε αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα. Έχουμε κάνει μεγάλες προσπάθειες για να μπορέσουμε να διατηρηθούμε σε αυτό το υψηλό επίπεδο. Το σωματείο μας δουλεύει με τις ακαδημίες και αυτό φαίνεται και από το αποτέλεσμα του ότι καταφέραμε να βγούμε πρώτοι στην προαγωνιστική κατηγορία. Υπήρχε μεγάλος συναγωνισμός και οι ομάδες ήταν πολύ ανταγωνιστικές μεταξύ τους, το οποίο ώθησε τα παιδιά να δείξουν τον καλύτερό τους εαυτό. Ο Γλαύκος δίνει έμφαση στις μικρές ηλικίες, δηλαδή κοιτάμε αντίστροφα στην ομάδα από κάτω προς τα πάνω. Παράδειγμα αποτελεί ο Ευστράτιος Ηλιάκης, ο οποίος κατάφερε να κάνει δύο πανελλήνια ρεκόρ παμπαίδων Α., έχοντας δείξει όμως από την προαγωνιστική κατηγορία όταν αγωνιζόταν την αξία του, για αυτό δεν μας έκανε εντύπωση και τα δύο πανελλήνια ρεκόρ που πέτυχε. Στο τομέα της προπόνησης δεν είχαμε προβλήματα κατά την διάρκεια της χρονιάς με το Δημοτικό κολυμβητήριο του Περιστερίου να μας έχει βοηθήσει».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο χτίσιμο της ομάδας, τονίζοντας: «Το τμήμα της τεχνικής κολύμβησης έχει χτιστεί σταδιακά την τελευταία 10ετια και δεν είναι τυχαίο το ότι πέρυσι πήραμε το όπεν ανδρών. Σίγουρα η ομάδα έχει δημιουργήσει τις ηλικιακές υποδομές, ώστε να έρθει το παιδί και να ασχοληθεί με την τεχνική κολύμβηση. Υπάρχει μία οργάνωση και τεχνογνωσία. Σε όλα αυτά μας έχει βοηθήσει και η ομοσπονδία, η οποία αποτελεί αρωγό στην προσπάθεια που κάνουμε και την ευχαριστούμε για αυτό. Βλέπουμε ότι η τεχνική κολύμβηση αλλάζει επίπεδο, δηλαδή αυξάνεται και σε ποιότητα και σε ποσότητα».

Εξαιρετική ήταν η παρουσία του ΝΟ Χανίων στο πανελλήνιο πρωτάθλημα κατηγοριών και προαγωνιστικών ηλικιών της τεχνικής κολύμβησης, με την ομάδα της Κρήτης να καταλαμβάνει τη 2η θέση στη γενική βαθμολογία με 890.5 βαθμούς. Επιπλέον, είχε μία πολύ καλή παρουσία και στις επιμέρους κατηγορίες. Συγκεκριμένα, ήταν 1η στην βαθμολογία των κοριτσιών  (γυναικών, νεανίδων, κορασίδων, παγκορασίδων Α, παγκορασίδων Β) με 429 βαθμούς και 2η στα αγόρια (ανδρών, εφήβων. παίδων, παμπαίδων Α, παμπαίδων Β) με 461.5 πόντους. Στην κατηγορία της προαγωνιστικής κατηγορίας κατέλαβε την 5η θέση με 58 βαθμούς. Για τις επιτυχίες αυτές του συλλόγου μίλησε ο προπονητής Ηλίας Καλαμαρίδης, τονίζοντας τα εξής:

Ηλίας Καλαμαρίδης: «Στόχος οι αθλητές μας να ενταχθούν στην Εθνική ομάδα»

 «Ήταν ένα από τα πιο ενδιαφέροντα πρωταθλήματα των τελευταίων ετών, με την έκβαση της διοργάνωσης να ήταν άκρως επιτυχημένη. Ο ΝΟ Χανίων έχει μία μεγάλη ιστορία στο χώρο της τεχνικής κολύμβησης τα τελευταία 20 χρόνια, έχοντας 12 κατακτήσεις όπεν και 8 πανελλήνια πρωταθλήματα. Φέτος,  παρουσιάσαμε μια καλύτερη ομάδα και πορεία, με κάποιες ανακατατάξεις που κάναμε, και αυτό το αποδεικνύουν τα πανελλήνια ρεκόρ αλλά πολύ καλές επιδόσεις που επιτεύχθηκαν από τους αθλητές μας. Αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι ότι οι επιτυχίες έχουν επιτευχθεί από αθλητές που είναι Χανιώτες και όχι από κάποιους που έχουν έρθει μέσω μεταγραφής από άλλη ομάδα, δείχνοντας με αυτό το τρόπο την τεχνική κολυμβητική παιδεία που προσπαθούμε να περάσουμε στα νέα παιδιά. Τα πρώτα δείγματα των αθλητών/τριων μας είναι άκρως ενθαρρυντικά. Οι αθλητές μας δείχνουν μια συνέπεια και θέληση για το αγώνισμα με τον στόχο του σωματείου μας να μην είναι άλλος από το να μπορέσουν αυτά τα παιδιά να ενταχθούν στην εθνική ομάδα της Ελλάδας και να φέρουν επιτυχίες σε διεθνούς αγώνες. Αυτό θα είναι το επιστέγασμα των κόπων όλων όσων έχουν κάνει στην αθλητική τους σταδιοδρομία».

Στη συνέχεια υπογράμμισε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν το χειμώνα, επισημαίνοντας: «Αρνητικά είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε κατά τη διάρκεια του χειμώνα με το κολυμβητήριο να κλείνει και ως αποτέλεσμα αυτού να κάνουμε προπόνηση σε 25αρα πισίνα και όχι 50αρα κάτι το οποίο οδηγεί λόγω της ιδιαιτερότητας του αθλήματος σε περαιτέρω αρνητικά φαινόμενα όπως οτι στο παρελθόν έχει σημειωθεί και τραυματισμός».

Την 3η θέση πήραν τα Δελφίνια Περιστερίου στη γενική βαθμολογία, συγκεντρώνοντας 795 βαθμούς. Συγκεκριμένα στα αγόρια ήρθαν στην 3η θέση και στα κορίτσια στην 2η με 385 και 410 βαθμούς αντίστοιχα. Ο προπονητής του συλλόγου των Δελφινιών, Κλεάνθης Λιάπης, μίλησε για την παρουσία του συλλόγου αλλά και για το «άνθισμα» της τεχνικής κολύμβησης.

Κλεάνθης Λιάπης: «Κυμανθήκαμε σε εξαιρετική απόδοση– Υπερήφανοι για το επίπεδο που βρίσκεται η Ελλάδα»

«Το επίπεδο των αγώνων ήταν πάρα πολύ καλό και γενικά είμαι ευχαριστημένος από τις επιδόσεις των παιδιών. Γενικά η ομάδα κυμάνθηκε σε ένα εξαιρετικό επίπεδο. Το ενδιαφέρον για την τεχνική κολύμβηση συνεχώς αυξάνεται και αυτό αποδεικνύεται από τα 36 σωματεία και τους 450 αθλητές που έδωσαν το παρών στους αγώνες. Αυτό οδηγεί  τους αθλητές στο να ανεβάζουν και οι ίδιοι το αγωνιστικό τους επίπεδο μέσω του συναγωνισμού. Το σωματείο μας στηρίζετε στους νέους αθλητές και στα παιδιά που βγαίνουν από τα σπλάχνα της. Δεν είχαμε προβλήματα στην πορεία των προπονήσεων με το κολυμβητήριο του Περιστερίου να έχει συνδράμει σε αυτό. Η Ομοσπονδία είναι πάντα δίπλα μας και βοηθάει γενικά το άθλημα ώστε να βελτιώνετε συνεχώς. Η Ελλάδα βρίσκεται στην 3η με 4η θέση των καλύτερων χωρών του κόσμου και αυτό λέει πολλά και μας κάνει να αισθανόμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι για αυτό που υπηρετούμε».

Γραφείο Τύπου ΚΟΕ: ΝβΧ