ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ / Χρονικό καταστρώματος (2)

Η Χριστίνα και η γιορτή της Αθήνας…

  30.11.2014 16:15       3688

ΦΩΤΟ: Η Χριστίνα Θαλασσινίδου

Μέρος 2ον (1990-1994)

(Θυμούνται οι παλιότεροι, μαθαίνουν οι νεότεροι)

Του Φώντα Χήτα

Το ταξίδι μας συνεχίζεται λοιπόν. Στο 1ο Μέρος είδαμε τα κομβικά σημεία της διαδρομής από τα τέλη του 1984 μέχρι και το 1989. Σε αυτό μας το σημείωμα, θα αναφερθούμε στην περίοδο 1990-94, το πλέον πολυτάραχο από διοικητικής πλευράς.

1990

*Το 1990 φέρνει και την πρώτη διοργάνωση Πανελλήνιου πρωταθλήματος Συγχρονισμένης κολύμβησης, με ένα ακόμη άθλημα να εντάσσεται στο δυναμικό της Ομοσπονδίας.

*Στην Τιφλίδα, όπου τα προηγούμενα χρόνια η Εθνική μας ομάδα υδατοσφαίρισης Ανδρών μετέχει στο σπουδαίο τουρνουά της, «ανακαλύπτεται» η Χριστίνα Θαλασσινίδου, πρωταθλήτρια και μεταλλιούχος με την Σοβιετική Ένωση στις κορυφαίες διεθνείς διοργανώσεις. Ερχόμενη στην Ελλάδα θα αποτελέσει το φάρο του αθλήματος.

*Η Εθνική μας ομάδα υδατοσφαίρισης Γυναικών, που έχει ήδη δημιουργηθεί, μετέχει για πρώτη φορά σε διεθνές τουρνουά (Παλέρμο).

*Οι εκλογές του Σεπτεμβρίου, στην ΕΚΟΦ, αλλάζουν τα διοικητικά δεδομένα, με τον Γιάννη Παληό να αναλαμβάνει την Προεδρία και το δόγμα «αρχίζουμε από μηδέν», μαζί με τον ρεβανσισμό, να τίθενται σε εφαρμογή.

*Ο Μίλε Νάκιτς αναλαμβάνει την τεχνική ηγεσία της Εθνικής ομάδας υδατοσφαίρισης Ανδρών.

1991

*Τον Μάρτη του 1991 η Χριστίνα Θαλασσινίδου, που έχει πλέον εγκατασταθεί στην Αθήνα, αγωνίζεται για πρώτη φορά με τα ελληνικά χρώματα στο μίτινγκ του Οντένσε.

*Στο Μπρασάτ η Ελένη Σταυρίδου κερδίζει χάλκινο μετάλλιο (3μ) στις Καταδύσεις και το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Νέων.

*Το καλοκαίρι (17-25 Αυγούστου) η Αθήνα φιλοξενεί το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Ανδρών / Γυναικών στο νεότευκτο συγκρότημα των ολυμπιακών κολυμβητηρίων στο ΟΑΚΑ, με την Εθνική μας ομάδα των Ανδρών να κατακτά την 6η θέση (καλύτερη έως τότε σε αντίστοιχη διοργάνωση).

*Η Χριστίνα Θαλασσινίδου κατακτά το ασημένιο μετάλλιο στο Σόλο, το πρώτο για τον ελληνικό υγρό στίβο σε αντίστοιχη διοργάνωση.

 *Δύο μήνες νωρίτερα έχουν διεξαχθεί, στο ΟΑΚΑ (ΕΑΚΚΑ τότε) και οι Μεσογειακοί Αγώνες υγρού στίβου και η Εθνική μας ομάδα υδατοσφαίρισης Ανδρών κατακτά το χάλκινο μετάλλιο.

*Στην κολύμβηση, η Ελλάδα κερδίζει 4 μετάλλια. Χρυσό με την Έλλη Ρουσσάκη (200μ πεταλούδα), ασημένιο (400μ Μ. Ατομική) και χάλκινο (200μ Μ. Ατομική) με τον Χαράλαμπο Παπανικολάου, χάλκινο με την Τόνια Μαχαίρα (200μ ελεύθερο).

1992

*Το 1992 φέρνει το πρώτο μετάλλιο (χάλκινο) στις υποδομές της υδατοσφαίρισης σε Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, με τη νίκη (9-8) της Εθνικής Νέων στο Σοπρόν επί της Ιταλίας στον μικρό τελικό.

*Η Ομοσπονδία μετακομίζει στο κλειστό κολυμβητήριο του – τότε – ΕΑΚΚΑ.

1993

*Την επόμενη χρονιά (1993), η Αθήνα φιλοξενεί στο ΟΑΚΑ το 8ο Παγκόσμιο Κύπελλο υδατοσφαίρισης Ανδρών, ενώ στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κολύμβησης Νέων στην Κωνσταντινούπολη, ο Σπύρος Μπίρμπας κατακτά χάλκινο μετάλλιο (200μ Μ. Ατομικής) μετά από 8 χρόνια για την Ελλάδα.

*Στους Μεσογειακούς Αγώνες της Ναρμπόν, η Εθνική υδατοσφαίρισης Ανδρών είναι 3η (χάλκινο) όπως και στην Αθήνα το 1991,ενώ στην κολύμβηση έρχεται ένα άλλο χάλκινο μετάλλιο από της σκυτάλη 4χ100μ ελεύθερο (Μαχαίρα, Τηλιγάδα, Ιορδάνου, Σαρακατσάνη).

*Στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Ανδρών / Γυναικών στο Σέφιλντ, η Εθνική υδατοσφαίρισης Ανδρών είναι και πάλι 6η, όπως δύο χρόνια νωρίτερα στην Αθήνα.

*Τον Σεπτέμβρη, ο Λάμπρος Κωνσταντόπουλος αναλαμβάνει νέος Πρόεδρος της Ομοσπονδίας.

*Τον Νοέμβρη, η ΓΓΑ δεν αναγνωρίζει την συσταθείσα Ελληνική Ομοσπονδία Υδατοσφαίρισης (ΕΟΥΔ).

1994

*Το 1994 είναι χρονιά ανατροπών με αφετηρία την μομφή των Σωματείων εναντίον της διοίκησης της ΕΚΟΦ, το μήνα Φλεβάρη στη Γενική της Συνέλευση.

*Το καλοκαίρι, η Εθνική μας ομάδα υδατοσφαίρισης Νέων γυναικών κατακτά το ασημένιο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα (Πάπενταλ), με ήττα στον τελικό από την Ολλανδία (5-8).

*Στη Ρώμη και το Παγκόσμιο πρωτάθλημα Ανδρών / Γυναικών, η Εθνική υδατοσφαίρισης Ανδρών, με τον Γιάννη Γιαννουρή στον πάγκο, είναι 7η, καλύτερη θέση μέχρι τότε στην διοργάνωση.

*Στην ιταλική πρωτεύουσα πάντως δεν ταξιδεύει κανείς κολυμβητής και η ελληνική κολύμβηση είναι απούσα.

*Δεκέμβρη του ίδιου χρόνου εκπίπτει η Διοίκηση της ΕΚΟΦ και ορίζεται προσωρινή Διοίκηση που προκηρύσσει εκλογές (28/12), με τις οποίες και επανέρχεται πανηγυρικά στα ηνία της Ομοσπονδίας ο Δημήτρης Διαθεσόπουλος.

(Συνεχίζεται)