ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ / ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ

«Υποχρεωμένοι να το ξανακάνουμε»

  02.10.2016 16:41       4503

Ολοκληρώθηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία και πλήθος συμμετοχών το σπουδαίο σεμινάριο για την κολύμβηση που διεξήχθη το τριήμερο 30/9 – 02/10 στο αμφιθέατρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής. Μάλιστα όπως τόνιζαν και οι άνθρωποι της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας Ελλάδας, αναγκάστηκαν να αποκλείσουν κόσμο που ήθελε να παρακολουθήσει το σεμινάριο, αφού δεν περίμεναν την τόσο μαζική συμμετοχή σε αυτό. Χαρακτηριστικά επ' αυτού ο κ. Δημήτρης Διαθεσόπουλος είχε τονίσει κατά την έναρξη των εργασιών του σεμιναρίου πως «ακόμη και αμφιθέατρο 1500 ατόμων θα γέμιζε».

 

Κύριοι ομιλητές ήταν ο Α. VORONTSOV, επικεφαλής προπονητής των Εθνικών ομάδων κολύμβησης της Σουηδίας και ο G. SOKOLOVAS, Αθλητικός επιστήμονας και Συνεργάτης της Εθνικής ομάδας Κολύμβησης των ΗΠΑ. Με τις γνώσεις τους και με την τεράστια επιστημονική τους κατάρτιση απάντησαν στις ερωτήσεις που δέχθηκαν από τους Έλληνες προπονητές.

 

Πλέον, σύμφωνα και με τις δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα της ΚΟΕ κ. Δημήτρη Σαρακατσάνη αυτό το σεμινάριο θα γίνει θεσμός, ενώ υπάρχουν και σκέψεις να γίνει στην Αρχαία Ολυμπία, πράγμα που θα προσδώσει επιπλεόν κύρος. Η τελευταία πρόταση ανήκε στον Πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας κ. Ισίδωρο Κούβελο.

 

Μετά το πέρας του σεμιναριόυ ο Γενικός Γραμματέας της ΚΟΕ κ. Δημήτρης Σαρακατσάνης επεσήμανε: «Κατ αρχάς δεν περίμενα συμμετοχή. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Φτάσαμε τα 331 άτομα και αναγκαστήκαμε να διώξουμε κόσμο. Αυτό μου στοίχισε προσωπικά, αλλά δεν γινόταν αλλιώς αφού η αίθουσα είχε συγκεκριμένη χωριτηκότητα. Θα δημιουργούνταν θέματα στην ασφάλεια. Αν γινόταν κάτι όλοι θα έλεγαν “γιατί μπήκαν περισσότεροι από όσους επιτρεπόταν;”. Ήταν ένα πάρα πολύ καλό σεμινάριο και όλοι ήταν ενθουσιασμένοι. Μου έκανε τρομερή εντύπωση, πως παρά τις πολλές ώρες που διήρκησε το σεμινάριο δεν έφυγε κανένας! Αυτό σημαίνει ότι είμαστε υποχρεωμένοι να το ξανακάνουμε και ήταν παράλειψη και λάθος που τόσα χρόνια δεν το είχαμε κάνει. Από εδώ και μπρος προσανατολιζόμαστε να το κάνουμε σε τακτικότερη βάση. Μάλιστα είχαμε την πρόταση του Προέδρου της Διεθνής Ολυμπιακής Ακαδημίας κ. Ισίδωρου Κούβελου να γίνει στην Ολυμπία. Αυτό θα προσδώσει επιπλέον κύρος στο σεμινάριο και έχει πολλές πιθανότητες να γίνει και διεθνές. Αυτό θα είναι κάτι εξαιρετικό».

 

Ο κ. ΑNDREI VORONTSOV σε σύντομη δήλωσή του τόνισε: «Λυπήθηκα για το ότι δεν είχα τόσο πολύ χρόνο ώστε να απαντήσω σε όλες τις ερωτήσεις που μου τέθηκαν. Μπορώ να ξαναέρθω στην Ελλάδα όποτε μου ζητηθεί. Θα είναι χαρά για εμένα».

 

O κ. Χριστόδουλος Χούμας, τεχνικός σύμβουλος της ΚΟΕ σε θέματα κολύμβησης σημείωσε: «Είμαστε απόλυτα ευχαριστημένοι από την πορεία του σεμιναρίου. Τόσο από το επιστημονικό κομμάτι των διαλέξεων και των ομιλιών, όσο και από την συμμετοχή και την παρουσία των συναδέλφων προπονητών. Η αίθουσα ήταν καθημερινά πλήρης και αναγκαστήκαμε να αποκλείσουμε συναδέλφους γιατί η χωριτηκότητα της αίθουσας είναι συγκεκριμένη. Βρέθηκαν περισσότεροι από 330 προπονητές που συμμετείχαν με ερωτήσεις στο σεμινάριο και ήταν ένα πραγματικά εκπαιδευτικό τριήμερο πάρα πολύ υψηλού επιπέδου. Είναι ανάγκη να γίνει θεσμός. Η ΚΟΕ κάνει ένα μεγάλο βήμα με την δημιουργία μιας εκπαιδευτικής πλατφόρμας που προχωράει ήδη. Μέσω αυτής θα μπορούμε να παρέμβουμε στην διαχρονική εκπαίδευση όχι μόνο μέσω μορφής σεμιναρίων. Χρειάζεται συνεργασία μεταξύ όλων των φορέων και πρόθεση της Ομοσπονδίας είναι να γίνει ετήσιος θεσμός».

 

Για το επίπεδο των Ελλήνων προπονητών υπογράμμισε: «Χωρίς καμία επιφύλαξη μπορώ να πω ότι είναι πολύ υψηλό. Το άθλημα της κολύμβησης έχει μεγάλα στάνταρντς. Χρειάζεται ένα τρομερά υψηλό επίπεδο επιστημονικής κατάρτισης. Το προσωπικό και οι προπονητές που δουλεύουν έχουν την κατάρτιση που χρειάζεται και αυτό βοηθάει στο να συνεχίσουμε. Το μόνο που μας κρατάει πίσω και δεν έχουμε τις αναμενόμενες επιδόσεις που και εμείς θα θέλαμες είναι τα οργανωτικά ζητήματα. Τέτοια είναι η έλλειψη χώρων στον αθλητισμό, η έλλειψη κινήτρων στους πρωταθλητές και μια σειρά άλλων ζητημάτων. Ελπίζουμε όλα αυτά να ξεπεραστούν για να έχουμε ένα καλύτερο μέλλον σαν κολύμβηση και σαν αθλητισμός συνολικά».

 

Γραφείο Τύπου ΚΟΕ: ΝβΧ