ΥΔΑΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ / FINAL-8 ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΝΓΚ ΑΝΔΡΩΝ

ΚΟΚΚΙΝΟΙ ΚΟΥΡΣΑΡΟΙ ΣΤΗ ΓΕΝΟΒΑ, ΑΡΠΑΞΑΝ ΤΟΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΘΗΣΑΥΡΟ - Πρωταθλητής Ευρώπης ο Ολυμπιακός για δεύτερη φορά στην ιστορία του, 9-7 την Προ Ρέκο

  09.06.2018 23:45       1092

Σε ένα από τα πιο εμπορικά και ιστορικά λιμάνια της Ευρώπης, στη Γένοβα της Ιταλίας, οι ερυθρόλευκοι "κουρσάροι" από την Ελλάδα έκαναν απόβαση, κούρσεψαν το άντρο της πολυδιαφημισμένης Προ Ρέκο, άρπαξαν το θησαυρό του Τσάμπιονς Λιγκ και επιστρέφουν θριαμβευτές και δοξασμένοι, για δεύτερη φορά στην ιστορία της ομάδας και της ελληνικής ανδρικής υδατοσφαίρισης. Επαναλαμβάνοντας τον θρίαμβο του 2002.

Η χρυσή αρμάδα του Θοδωρή Βλάχου (που το 2002 ήταν συνεργάτης προπονητής του Ζόλταν Κάσας και ο μοναδικός που έχει γνωρίσει δυο τέτοιες επιτυχίες ως μέλος της ομάδας) ήταν αποφασισμένη να φέρει το βαρύτιμο τρόπαιο στον Πειραιά. Και τίποτα δεν μπορούσε να τη σταματήσει. Ο Ολυμπιακός επιβλήθηκε τελικά με 9-7 της πρωταθλήτριας Ιταλίας, που ήταν και οικοδέσποινα, στον μεγάλο τελικό του Final-8 του Τσάμπιονς Λιγκ, και στέφθηκε πρωταθλητής Ευρώπης.

Με τρομερή άμυνα, τον Πάβιτς και πάλι κέρβερο κάτω από τα δοκάρια, τον Φουντούλη σε μεγάλη μέρα επιθετικά, τον Γούνα αμυντικά και οργανωτικά, τον Γενηδουνιά εκρηκτικό, αλλά και όλους τους υπόλοιπους με αυταπάρνηση και κατάθεση ψυχής, γονάτισαν την Προ Ρέκο και δεν της άφησαν κανένα περιθώριο αντίδρασης.

Καθοριστικό σημείο του αγώνα ήταν ο παίκτης παραπάνω, με τον Ολυμπιακό να έχει 5/9 και τους Ιταλούς 2/8 και 0/1 πέναλτι (που απέκρουσε ο τρομερός Πάβιτς σε εκτέλεση του Φιλίπποβιτς).

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΟΥ ΤΕΛΙΚΟΥ

Ο Ολυμπιακός είχε συνεχώς το προβάδισμα στο πρώτο μισό του αγώνα με την Ρέκο να καταφέρνει να φτάσει κάθε φορά στην ισοφάριση σε ένα παιχνίδι που χαρακτηρίστηκε από τη δύναμή του και τις σκληρές άμυνες. Ο Ομπράντοβιτς σόραρε στον παραπάνω για το 1-0. Ο Μάντιτς ισοφάρισε γρήγορα σε 1-1 με τον Μπούσλιε να πετυχαίνει γκολ στον παραπάνω από το δεύτερο δοκάρι, σήμα κατατεθέν του Ολυμπιακού για το 2-1. Ο Μολίνα Ρίος ήταν εκείνος που ισοφάρισε σε 2-2 στην αρχή της δεύτερης περιόδου, με τον Αλέξανδρο Γούνα να σηκώνεται στο θεό και να κάνει το 3-2 σε παίκτη παραπάνω. Οι Ιταλοί είχαν άμεση απάντηση με τον Ίβοβιτς να σκοράρει, όμως ο Γιάννης Φουντούλης με νέο γκολ στον παραπάνω έκανε το 4-3. Στο 1.29 πριν από τη λήξη του ημιχρόνου ο Ντι Φούλβιο κατάφερε να ισοφαρίσει σε μια φάση όπου τραυματίστηκε ο Μυλωνάκης που δεν μπόρεσε να κάνει μπλοκ. Οι Ιταλοί είχαν δύο καταπληκτικές ευκαιρίες να πάρουν για πρώτη φορά προβάδισμα στην αναμέτρηση, όμως ο Πάβιτς είπε όχι σε πέναλτι του Φιλίποβιτς και σε σουτ του ίδιου στην κόντρα ύστερα από χαμένη επίθεση του Ομπράντοβιτς σε παραπάνω.

Το δεύτερο ημίχρονο ανήκε αποκλειστικά στον Ολυμπιακό, ο οποίος προηγήθηκε με δύο πανομοιότυπα τρομερά γκολ από την περιφέρεια των Φουντούλη και Δερβίση πήρε το προβάδισμα με 6-4 και έβαλε τις βάσεις για μια τεράστια νίκη. Οι Ιταλοί απάντησαν γρήγορα με γκολ του Μποντέγκας και έχασαν μεγάλη ευκαιρία με τον Ετσενίκε στην κόντρα με τον Πάβιτς να πραγματοποιεί μεγάλη επέμβαση. Στην επόμενη όμως φορά που βρέθηκαν σε κόντρα ο Αλεσιάνι νίκησε τον Κροάτη τερματοφύλακα για το 6-6. Αυτό δεν πτόησε τους Πειραιώτες που με γκολ του Γενηδουνιά στον παραπάνω έκανε το 7-6 και πήγε προηγούμενος στην τελευταία περίοδο.

Εκεί οι «ερυθρόλευκοι» μπήκαν με καρδιά χιλίων λεόντων και με δύο τεράστια γκολ του Γιάννη Φουντούλη έφτασαν τη διαφορά στα τρία γκολ (9-6). Οι Ιταλοί έχασαν την ευκαιρία σε παραπάνω για να μειώσουν άμεσα. Όταν το κατάφεραν, 2.39 πριν τη λήξη είχαν χρόνο για την ανατροπή, όμως οι Πειραιώτες δεν είχαν σκοπό να αφήσουν την κούπα να φύγει από τα χέρια τους και με σπουδαίες άμυνες κράτησαν το υπέρ του 9-7. Η κόρνα της γραμματείας βρήκε του παίκτες του Θοδωρή Βλάχου να πανηγυρίζουν με τους φίλους της ομάδας που την ακολούθησαν μέχρι τη Γένοβα.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ – ΠΡΟ ΡΕΚΟ 9-7

Οκτάλεπτα: 2-1, 2-3, 3-2, 2-1.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Θοδωρής Βλάχος): Πάβιτς, Μυλωνάκης, Δελακάς, Γενηδουνιάς 1, Φουντούλης 4, Νικολαΐδης, Δερβίσης 1, Μπούσλιε 1, Μουρίκης, Γούνας 1, Αργυρόπουλος – Κανακάκης, Ομπράντοβιτς 1, Γαλανόπουλος.

ΠΡΟ ΡΕΚΟ (Βλάντο Βουγιασίνοβιτς): Τεμπέστι, Ντι Φούλβιο 2, Μάντιτς 1, Αλεσιάνι 1, Μολίνα Ρίος 1,  Μποντέγκας, Ίβοβιτς 1, Ετσενίκε 1, Φιγκάρι, Φιλίποβιτς, Αϊκάρντι, Τζίτο, Βολάρεβιτς.

MVP Ο ΠΑΒΙΤΣ

Πολυτιμότερος παίκτης (MVP) των αγώνων του Final-8 αναδείχθηκε ο Κροάτης τερματοφύλακας του Ολυμπιακού Γιόζιπ Πάβιτς.

Την απονομή στους πρωταθλητές Ευρώπης έκανε ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας (LEN) και πρόεδρος της ΚΟΕ Δημήτρης Διαθεσόπουλος, μαζί με τον πρόεδρος της LEN Πάολο Μπαρέλι.

Γραφείο Τύπου ΚΟΕ: Γιάννης Κορακής