ΥΔΑΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ / 17ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΑΝΔΡΩΝ / ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Με πρωτοβουλία Διαθεσόπουλου μπλοκαρίστηκαν οι αλλαγές των Κανονισμών

  14.07.2017 14:43       2345

Ο απαιτούμενος χρόνος, για να συζητηθούν και να δοκιμαστούν διεξοδικότερα οι προτεινόμενες αλλαγές στους κανονισμούς της υδατοσφαίρισης, δόθηκε από την Τεχνική Επιτροπή του αθλήματος στη Fina, κατά τη συνεδρίαση της χτες (13/7) στη Βουδαπέστη.

Υιοθετήθηκε έτσι ουσιαστικά, η πρωτοβουλία του Προέδρου της ΚΟΕ Δημήτρη Διαθεσόπουλου, ο οποίος ως Bureau Liaison (Σύνδεσμος του Μπιρό με την Επιτροπή) του αθλήματος στην Παγκόσμια Ομοσπονδία, είχε προτείνει η ενδεχόμενη αλλαγή των κανονισμών να μετατεθεί για αργότερα και αφού πρώτα επιδιωχθεί να βρεθούν κοινές συνισταμένες στη συζήτηση και τον διάλογο που πρέπει να ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα.

«Τρία χρόνια τώρα, οι προτεινόμενες αλλαγές δοκιμάστηκαν σε διάφορα event της Fina, αλλά η εμπειρία μου τόσα χρόνια στο άθλημα, σε συνδυασμό με τις αντιδράσεις που υπάρχουν και σωστά υπάρχουν, μόνο σε μια τέτοια κατεύθυνση θα μπορούσε να οδηγήσει την Παγκόσμια Ομοσπονδία.

Έτσι, όσα τους πρότεινα τον περασμένο Μάρτιο και έπεσαν τότε πάνω μου να με φάνε, ότι πρέπει να ξαναδούμε το ζήτημα πιο εξειδικευμένα, υιοθετήθηκε στη συνεδρίαση της Επιτροπής. Δεν μπορεί όλη η Ευρώπη που είναι ουσιαστικά και το κέντρο βάρους του αθλήματος να διαφωνεί και η Fina να επιμένει στην αλλαγή αυτή», λέει ο Δημήτρης Διαθεσόπουλος.

Η Επιτροπή αποφάσισε μόνο, να αποδεχτεί ως όφειλε την απόφαση της ΔΟΕ για την αύξηση των ομάδων στις Γυναίκες από 8 και 10 και τον περιορισμό των αθλητών και αθλητριών κάθε ομάδας, από 13 σε 11, με την επισήμανση όμως σε όλες τις άλλες διοργανώσεις, πλην των Ολυμπιακών Αγώνων, θα ισχύει η 13άδα. Ακόμη και στα Προολυμπιακά Τουρνουά. Επί πλέον, αποφασίστηκε, οι εθνικές ομάδες να έχουν μαζί τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες 13 αθλητές / τριες από τους οποίους οι 2 θα μένουν εκτός Χωριού, αλλά θα μετέχουν των προπονήσεων και οι οποίοι με ιατρική βεβαίωση της ΔΟΕ θα μπορούν να αντικαταστήσουν τυχόν τραυματίες αθλητές των εθνικών ομάδων, στην διάρκεια των Αγώνων.

Σε ότι αφορά τους κανονισμούς του αθλήματος, αποφασίστηκε να γίνει προς τα τέλη του 2017 και αρχές του 2018, ανοιχτή συζήτηση - διάλογος γι αυτούς με την συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων πλευρών. «Δεν μπορούσε να γίνει διαφορετικά και είναι το σωστό αυτό, παρά τις έντονες αντιδράσεις που υπάρχουν μέσα στη Fina. Ο ανοιχτός αυτός διάλογος θα οδηγήσει σε κοινά πορίσματα και διαπιστώσεις ώστε να καταλήξουμε κάπου με την καλύτερη δυνατή συναίνεση», τονίζει ο Πρόεδρος της ΚΟΕ.

Ο ίδιος όμως δεν παραλείπει να υπογραμμίσει το κλίμα που πλέον έχει διαμορφωθεί εντός της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας και το οποίο τον προβληματίζει έντονα.

«Έχω μια διαδρομή στην παγκόσμια υδατοσφαίριση, εκλεγμένος στα όργανα της και την Παγκόσμια Ομοσπονδία, που δεν μπορώ να την αμαυρώσω με ότι απίθανα ακούγονται και συζητούνται να επιβληθούν. Έχουμε απέναντι μας και τον ίδιο τον εκτελεστικό διευθυντή της Fina, τον Κορνέλ Μαρκουλέσκου, αλλά αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί έτσι.

Η όλη κατάσταση με απογοητεύει και είναι ντροπή για το άθλημα. Προσωπικά δεν το ανέχομαι. Με σέβεται όλος ο κόσμος του αθλήματος και όλοι, με όλους τους κορυφαίους του αθλήματος, με συγχαίρουν για τη στάση μου που απέτρεψε την υιοθέτηση τέτοιων απίθανων αλλαγών στους κανονισμούς. Δεν αμαυρώνω εγώ το όνομα μου με τέτοια που θέλουν να επιβάλουν, εκείνοι που επικαλούνται την πλειοψηφία εντός της Fina.

Αν διαπιστώσω λοιπόν ότι το πράγμα ξεφεύγει, στις εκλογές της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας (22 Ιουλίου), εγώ δεν θα συνδέσω το όνομα μου με τέτοια πράγματα. Έχω υπερηφάνεια και αξιοπρέπεια που δεν μπαίνουν σε τέτοια διαδικασία.

Σε μια τέτοια περίπτωση, δεν θα αποδεχτώ να παραμείνω στη θέση του Bureau Liaison και θα μείνω μέλος του Μπιρό (Εκτελεστικό Συμβούλιο) της Fina. Θα με βρίσκουν μπροστά τους όμως.

Δεν μπορεί να μη γίνεται αποδεκτή η διαφορετική άποψη για τις τύχες του αθλήματος. Δεν είναι θέμα πλειοψηφίας αυτό, αλλά κοινής λογικής».

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΟΕ