ΥΔΑΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ / 12ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΝΕΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ / ΒΟΛΟΣ

Μιγκέλ Όκα: «Η Ελλάδα παίζει εξαιρετικά στα δύσκολα παιχνίδια»

  08.09.2017 11:35       818

Γεννήθηκε στην Μαδρίτη. Έπαιξε πόλο όχι σε πολύ υψηλό επίπεδο στην Τεράσα και στην Μπαρτσελόνα, αφού μετακόμισε στην Καταλονία για να μπορέσει να αγωνιστεί εκεί όπου υπάρχει η ισπανική υδατοσφαίριση.

Ένας άνθρωπος, ο οποίος σταμάτησε πολύ γρήγορα ως παίκτης, μόλις στα 28 του χρόνια και μετά έκανε τον ταξιδευτή. Του άρεσε να ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο, σε όλο το πλανήτη. Αυτό μέχρι το 2001 όπου ξεκίνησε την προπονητική με τις γυναίκες, για να φτάσει το 2010 να του προτείνει η Ισπανική Ομοσπονδία να αναλάβει την θέση του ομοσπονδιακού προπονητή στην γυναικεία ομάδα. Τεράστιες οι επιτυχίες του.

Κυριότερες από αυτές η δεύτερη θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, η πρώτη θέση στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2013, η δεύτερη θέση στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2017 και βέβαια η πρώτη θέση στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα το 2014. Είναι αυτός που διατηρεί την Ισπανία σε πρωταγωνιστικό ρόλο στο γυναικείο πόλο τα τελευταία οκτώ χρόνια.

Μιλώντας στην ιστοσελίδα της ΚΟΕ, είπε πολλά για το ισπανικό πόλο και για το πως έχει φτάσει σε αυτό το επίπεδο. Επίσης μίλησε κολακευτικά για τις Ελληνίδες αθλήτριες αλλά και για τους Έλληνες προπονητές που ασχολούνται με το γυναικείο πόλο. Σχεδόν τους έπλεξε τον εγκώμιο. Τόσο πολύ του αρέσουν οι Έλληνες προπονητές και οι Ελληνίδες αθλήτριες. Βέβαια μίλησε για την δουλειά που γίνεται στο γυναικείο πόλο στην Ισπανία και για τα προβλήματα που υπάρχουν στις ανδρικές ομάδες. Εξέφρασε την σιγουριά ότι το ισπανικό ανδρικό πόλο θα γυρίσει γρήγορα στην κορυφή, αν και δεν είναι καθόλου εύκολο.

Μιλώντας για το ιστορικό παιχνίδι που έγινε τον Ιούλιο στην Βουδαπέστη στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα, που θυμίζουμε η Ελλάδα ισοφαρίστηκε 4 δευτερόλεπτα πριν από τη λήξη και μάλιστα κάτω από περίεργες διαιτητικές αποφάσεις τις οποίες αμφισβήτησαν οι Έλληνες, υποστήριξε: «Η Ελλάδα είναι πάρα πολύ ψηλά τακτικά. Έχει θαυμάσιες πολίστριες, πολύ καλές παίκτριες υψηλού επιπέδου. Ήμασταν τυχεροί που πετύχαμε το γκολ 4 δευτερόλεπτα πριν το τέλος του παιχνιδιού. Η Ελλάδα έπαιξε εξαιρετικά και αυτό που θέλω να πω και έχω ξεχωρίσει όσα χρόνια παρακολουθώ την ελληνική Εθνική ομάδα, είναι ότι παίζει εξαιρετικά στα δύσκολα παιχνίδια».

Για τους αγώνες του Βόλου, είπε: «Δεν μπορώ να κάνω καμία πρόβλεψη για τον τελικό νικητή της διοργάνωσης. Υπάρχουν πολύ καλές ομάδες οι οποίες είναι στο τουρνουά. Δεν ξέρω ποια από αυτές θα συνεχίσει. Υπάρχουν παιχνίδια χωρίς προγνωστικά και φυσικά δεν μπορώ να ρισκάρω  να πω τίποτα».

Για το αν ξεχωρίζει κάποιες Ελληνίδες αθλήτριες: «Είναι τόσες πολλές που δεν θέλω να μιλήσω με ονόματα. Είναι πάρα πολύ καλές οι Ελληνίδες πολίστριες. Βέβαια αν με πιέσετε πολύ θα ξεχωρίσω την Αλεξάνδρα Ασημάκη, που είναι μια καταπληκτική, έξυπνη παίκτρια, μαχήτρια και πολύ σκληρή στην θέση της. Επίσης ξεχωρίζω την  Χριστίνα Τσουκαλά, αλλά και την Χρυσή Διαμαντοπούλου που είναι εξαιρετικές».

Στην ερώτηση, αν θα μπορούσε να διαλέξει στην δική του ομάδα κάποιες από τις Ελληνίδες πολίστριες για να παίξουν, είπε ότι: «Έχω πολύ καλές παίκτριες στην Ισπανία. Αν όμως μου λέγατε και είχα την δυνατότητα να διαλέξω κάποιες Ελληνίδες παίκτριες, θα διάλεγα πολλές όχι μία, γιατί οι Ελληνίδες παίκτριες είναι έξυπνες, πολύ καλές και έχουν έντονη προσωπικότητα, κάτι που πραγματικά με εντυπωσιάζει. Έχουν προσωπικότητα όχι μόνο μέσα στο νερό αλλά και εκτός νερού. Ο τρόπος που συμπεριφέρονται στα ξενοδοχεία που τις βλέπω στις αποστολές, με έχει εντυπωσιάσει. Συνιστούν μια σπουδαία ομάδα. Είναι όλες μαζί».

Για τις αλλαγές των κανονισμών είπε ότι: «Εγώ αγαπάω το σπορ και δεν θέλω να πω τίποτα παραπάνω. Θα προσαρμοστώ σε οποιαδήποτε αλλαγή γίνει με σκοπό να κάνει πιο ελκυστικό το άθλημα μας. Στην ζωή όλα αλλάζουν, μπορεί να αλλάξουν και τα πράγματα στο πόλο. Εγώ θα το υπηρετήσω και με τις νέες αλλαγές αρκεί αυτές οι αλλαγές να το κάνουν πιο ελκυστικό».

Για το επίτευγμα των Ελλήνων προπονητών στην γυναικεία υδατοσφαίριση, οι οποίοι ο ένας μετά τον άλλο παίρνουν τις θέσεις ομοσπονδιακών τεχνικών, και αν πιστεύει στις δυνατότητές τους, λέει το εξής: «Πριν από λίγο σας ανέφερα ότι μου αρέσει πολύ το γυναικείο ελληνικό πόλο. Μου αρέσουν οι κοπέλες, είναι έξυπνες με προσωπικότητα, δυνατές μέσα στο παιχνίδι και τακτικά υπέροχες. Όλα αυτά γιατί σας τα είπα; Γιατί όλα αυτά είναι έργο των Ελλήνων προπονητών που μεγαλώνουν το γυναικείο πόλο. Είναι δικό τους έργο. Άρα εκτιμώ πάρα πολύ τους Έλληνες προπονητές».

Κλείνοντας ρωτήθηκε, στα οκτώ χρόνια που βρίσκεται σε τοπ επίπεδο στην οικογένεια της παγκόσμιας γυναικείας υδατοσφαίρισης, αν θα διάλεγε τις καλύτερες πολίστριες ποιες θα ήταν αυτές; «Ξεχώρισε δύο δικές του παίκτριες την Εσπάρ και την Γκαρσία, την Αλεξάνδρα Ασημάκη, την Ρωσίδα Κατερίνα Προκοφίεβα, την Ολλανδέζα Ίφκε Φαν Μπέλκουμ και την Αμερικανίδα, Μάγκι Στέφενς».

 

Γραφείο Τύπου ΚΟΕ: ΝβΧ