ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ / Χρονικό καταστρώματος (9)

Οι γοργόνες επιστρέφουν …

  24.12.2014 10:50       2971

ΦΩΤΟ: Η Εθνική ομάδα υδατοσφαίρισης Γυναικών μετά το ασημένιο μετάλλιο στο Ζάγκρεμπ (Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα), επιστρέφει και με το χάλκινο από το Σαν Ντιέγκο (Γουόρλντ Λιγκ), το 2010

Μέρος 9ον (2009-10)

Του Φώντα Χήτα

Ο Σπύρος Γιαννιώτης κυριαρχεί χρόνο με το χρόνο στη Μαραθώνια κολύμβηση, η Εθνική μας ομάδα υδατοσφαίρισης των Γυναικών ανεβαίνει στο βάθρο (ασημένιο μετάλλιο) για πρώτη φορά σε Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα και αρχίζει η εποχή Γιώργου Μορφέση, ενώ η Τεχνική κολύμβηση γίνεται μέλος της μεγάλης αθλητικής οικογένειας της ΚΟΕ και προσθέτει νέες διακρίσεις.

Πάμε να δούμε τις σημαντικότερες στιγμές αυτής της 2ετίας:

2009

*Αρχές του χρόνου (22/1) ο Τάσος Δούμπας αναλαμβάνει την Εθνική ομάδα υδατοσφαίρισης των Ανδρών και στην αντίστοιχη των Γυναικών, ο μέχρι τώρα συνεργάτης του Κούλη Ιωσηφίδη, Γιώργος Μορφέσης, παίρνει τα ηνία ως πρώτος τεχνικός.

*Πρωταθλήτρια Ευρώπης στο Τσάμπιονς Καπ Γυναικών αναδεικνύεται η ομάδα του ΝΟ Βουλιαγμένης με προπονήτρια την Αλεξία Καμένου. Στο Κίρισι (5 Μαϊου) νικά στον τελικό την Οριζόντε Κατάνια (12-9).

*Ο Πανιώνιος φτάνει στον διπλό τελικό του Len Trophy Ανδρών, με αντίπαλο τη ουγγρική Σέγκεντ και προπονητή του τον Κώστα Λούδη. Νικά (8-6) στη Νέα Σμύρνη (8/4), αλλά ηττάται (13-17) στα πέναλτι (7-9 η κανονική διάρκεια, 10-12 η παράταση), στον επαναληπτικό (22/4).

*Στους Μεσογειακούς Αγώνες (Πεσκάρα), η ελληνική κολύμβηση πραγματοποιεί μια ακόμη εξαιρετική εμφάνιση. Ασημένια μετάλλια με την Αγγελική Εξάρχου (100μ πρόσθιο), τη Νόρα Δράκου(100μ ελεύθερο), τον Άρη Γρηγοριάδη (100μ ύπτιο) και την 4άδα Γρηγοριάδη, Αλυφαντή Ρ., Δημητριάδη, Καλάργαρη (4χ100μ Μ. Ομαδική). Χάλκινα μετάλλια με την Αγγελική Εξάρχου (200μ πρόσθιο), την Ασπασία Πετραδάκη (100μ ύπτιο), τον Ρωμανό Αλυφαντή (200μ πρόσθιο και 200μ Μ. Ατομική), τις Πετραδάκη, Εξάρχου, Τσιάλτα, Δράκου (4χ100μ Μ. Ομαδική), τους Ζήσιμο,Τσαγκαράκη, Γρηγοριάδη, Καλάργαρη (4χ100μ ελεύθερο) και τους Μούτσο, Δεμέτη Γ., Ζήσιμο, Γιαννούλη (4χ200μ ελεύθερο).   

*Η Εθνική μας ομάδα υδατοσφαίρισης Νέων ανδρών χάνει άδικα (8-9) στον τελικό από την Κροατία (7-7 η κανονική διάρκεια) και κατακτά το ασημένιο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα (Σίμπενικ).

*Χρόνης, Αραούζου και Παντελαντωνάκης, κατακτούν το χρυσό μετάλλιο (3χλμ Ομαδικό) στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Νέων της Μαραθώνιας κολύμβησης (Πόρετς).

ΦΩΤΟ: Αντώνης Φωκαϊδης, Κέλλυ Αραούζου, Σπύρος Γιαννιώτης με το χρυσό τους μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Βουδαπέστης (2010)

*Στην κολύμβηση και το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Εφήβων/Νεανίδων (Πράγα, έρχονται τρία χάλκινα μετάλλια. Από τον Δημήτρη Κουλούρη (200μ πρόσθιο), τον Φώτη Κολιόπουλο (50μ πεταλούδα) και τη Μαρία – Γεωργία Μιχαλάκα (100μ πρόσθιο).

*Στην αντίστοιχη διοργάνωση των καταδύσεων (Βουδαπέστη) το δίδυμο Μιχαηλίδου/Παπαδημητρακάκη κατακτά χάλκινο μετάλλιο (3μ συγχρονισμένων).

*Ο Σπύρος Γιαννιώτης, είναι 2ος στα 5χλμ της Μαραθώνιας κολύμβησης, κατακτώντας έτσι το ασημένιο μετάλλιο  στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα (Ρώμη) και η Εθνική μας ομάδα υδατοσφαίρισης των Γυναικών στέλνει το πρώτο μήνυμα… Παίζει στον μικρό τελικό με αντίπαλο τη Ρωσία από την οποία και ηττάται στο γκολ (9-10), όπως συνέβη και στον ημιτελικό με τις ΗΠΑ (7-8).

*Τα Χανιά, για 3η συνεχόμενη χρονιά φιλοξενούν Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα υδατοσφαίρισης, αυτή τη φορά στην κατηγορία Νέων ανδρών (20-27 Σεπτεμβρίου), όπου η Εθνική μας καταλαμβάνει την 7η θέση.

*Μετά το Τσάμπιονς Καπ Γυναικών, ο ΝΟ Βουλιαγμένης κατακτά και το Σούπερ Καπ Ευρώπης. Στο Λαιμό (3 Οκτωβρίου) νικά 11-6 την Στουρμ Τσέχοφ.

*Στις 31 Οκτωβρίου και την έναρξη του πρωταθλήματος Α1 Ανδρών, αρχίζει η πρωτοποριακή εφαρμογή της ΚΟΕ, για τη ζωντανή μετάδοση των αγώνων μέσω της Ιστοσελίδας της (KOE live tv), που μέσα στην αγωνιστική σεζόν με 57 μεταδόσεις θα καλύψει τα σπουδαιότερα αγωνιστικά γεγονότα της Ομοσπονδίας.

2010

*Στη χαραυγή του χρόνου (4/1), η ΚΟΕ και ο κόσμος της υδατοσφαίρισης θρηνούν την απώλεια του Τάκη Μίχαλου, που έφυγε στα 63 του χτυπημένος από την επάρατο. Στο ομοσπονδιακό τιμ από το 1986, διατέλεσε συνεργάτης του Μίλε Νάκιτς και πολύ περισσότερο του Κούλη Ιωσηφίδη ενώ ήταν ο τεχνικός με τον οποίο το 1997 στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα Νέων (Αβάνα) η Εθνική μας κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο.

*Τον ίδιο μήνα, στη Μπανγκόγκ, το «Μπιρό» της Fina αναθέτει στην Ελλάδα την διοργάνωση του Παγκοσμίου πρωταθλήματος υδατοσφαίρισης Νέων ανδρών του 2011, αλλά και του Παγκοσμίου πρωταθλήματος Συγχρονισμένης κολύμβησης Νεανίδων του 2012!

*Στις 25 Φεβρουαρίου και μετά από σχετική συνάντηση με τον γγΑ Πάνο Μπιτσαξή ανακοινώνεται η ένταξη στη δύναμη των αθλημάτων της ΚΟΕ, της Τεχνικής κολύμβησης. Τα αθλήματα της Ομοσπονδίας γίνονται πλέον έξι (6).

*Στον Πειραιά, ο Εθνικός κατακτά το Len Trophy Γυναικών με τη νίκη του 17-13 στα πέναλτι (10-9 η κανονική διάρκεια, 13-12 η παράταση) επί της Χάντι Μανσίσκ στον επαναληπτικό τελικό (7 Απριλίου). Στο Μανσίσκ είχε ηττηθεί (12-13). Προπονητής του ο Ολλανδός Κουν Πλασμάγερ.

*Λίγες μέρες μετά (9-10 Απριλίου) στο Φάιναλ Φορ του Τσάμπιονς Καπ στην Κέρκυρα, τον «μιμείται» ο ΝΟ Βουλιαγμένης (Αλεξία Καμένου στο τιμόνι), με τη νίκη του επί της Κίνεφ Κίρισι (10-7) στον τελικό.

Ο Ολυμπιακός που επίσης μετέχει στο Φάιναλ Φορ (στον πάγκο ο Χάρης Παυλίδης), χάνει στον μικρό τελικό (12-13) από την Οριζόντε Κατάνια.

*Στις 4 Μαϊου, με επιστολή του προς την Ολομέλεια της ΕΟΕ που κοινοποιείται  στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Πρωθυπουργό, ο Πρόεδρος της ΚΟΕ Δημήτρης Διαθεσόπουλος, επισημαίνει τις επιπτώσεις που θα έχει στον Ελληνικό Αθλητισμό, η υποχρηματοδότηση του και συνεχιζόμενη έλλειψη κινήτρων προς τους Αθλητές.

*Στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα Τεχνικής κολύμβησης Νέων (Μαγιόρκα), η Ελλάδα κατακτά 14 συνολικά μετάλλια. Χρυσά με την Μυρτώ Αποστολίδου (50μ άπνοια, 100μ υποβρύχιο), τον Κώστα Τζανετάκο (100μ υποβρύχιο), ασημένια με την Αποστολίδου (50μ επιφάνεια), τη Σοφία Ντουρανίδη (100μ υποβρύχιο), τον Σταυριανό Σισμανίδη (50, 100μ επιφάνειας, 50μ άπνοια), τον Θόδωρο Νικολέτο (800, 1500μ επιφάνεια) και χάλκινα με τον Τζανετάκο (50μ άπνοια), τον Ηλία Κρανιά(100μ επιφάνεια), τη Στέλλα Καλογεροπούλου (800μ επιφάνεια) και τους Σισμανίδη, Κρανιά,Τζανετάκο, Κόκκινο (4χ100μ επιφάνεια).

*Στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα υδατοσφαίρισης Εφήβων (Στουτγκάρδη) η Εθνική μας ομάδα κατακτά το ασημένιο μετάλλιο μετά την ήττα της (12-13 στα πέναλτι, 8-8 η παράταση, 7-7 η κανονική διάρκεια) από την Ιταλία.

*Στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κολύμβησης Ανδρών/Γυναικών (Βουδαπέστη), ο Γιάννης Δρυμωνάκος κατακτά το χάλκινο μετάλλιο (200μ πεταλούδα).

*Στην ίδια διοργάνωση και τη Μαραθώνια κολύμβηση, το Ομαδικό (5χλμ) με τον Σπύρο Γιαννιώτη, την Κέλλυ Αραούζου και τον Αντώνη Φωκαϊδη, ανεβαίνει στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου. Η Αραούζου είναι ασημένια στα 5χλμ, ενώ ο Γιαννιώτης και η Μαριάννα  χάλκινοι στην ίδια απόσταση (5χλμ).

*Στο αντίστοιχο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Τεχνικής κολύμβησης (Καζάν), έχουμε δύο ασημένια μετάλλια με τους Σισμανίδη (50μ επιφάνεια), Μπάλντουϊν (100μ επιφάνεια) και ένα χάλκινο με τη Σοφία Κτενά(50μ επιφάνεια).

*Στο Σαν Ντιέγκο η Εθνική μας ομάδα υδατοσφαίρισης των Γυναικών, μένει 3η (χάλκινο μετάλλιο), στο Γουόρλντ Λιγκ, μετά την ήττα της στον μικρό τελικό (7-8 στα πέναλτι, 5-5 η κανονική διάρκεια) από τη Ρωσία.

*Στο Ζάγκρεμπ και το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, η Εθνική μας ομάδα υδατοσφαίρισης των Γυναικών, φτάνει στον τελικό για πρώτη φορά στην ιστορία και κατακτά το ασημένιο μετάλλιο. Ηττάται από τη Ρωσία (6-11). Η 13άδα του Γιώργου Μορφέση (συνεργάτης του ο Σάκης Κεχαγιάς): Τσουρή Μαρία, Κούβδου Έλενα, Τσουκαλά Χριστίνα, Μελιδόνη Άντι, Λιόση Κική, Ψούνη Ηλέκτρα – Μαρία, Αβραμίδου Άλκηστη, Ασημάκη Αλεξάνδρα, Ρουμπέση Αντιγόνη, Γερόλυμου Αγγελική, Αντωνάκου Σταυρούλα, Λαρά Γιούλη, Μανωλιουδάκη Φιλιώ.

*Στις 13 Οκτωβρίου, ο Ντράγκαν Άντριτς γίνεται ο επόμενος ομοσπονδιακός τεχνικός της Εθνικής ομάδας υδατοσφαίρισης Ανδρών.

*Στις 26 Νοεμβρίου στον Πειραιά και την ελληνική κόντρα για το Σούπερ Καπ Ευρώπης στις Γυναίκες, ο ΝΟ Βουλιαγμένης νικά (13-5) τον Εθνικό.

(Συνεχίζεται)