ΥΔΑΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ / ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΝΕΩΝ ΑΝΔΡΩΝ/ΝΕΑΝΙΔΩΝ

Ρίγη συγκίνησης στην επιστροφή των χρυσών παιδιών της υδατοσφαίρισης. Η Πολιτεία τους υποσχέθηκε «ένα σπίτι»

  03.09.2018 18:20       1607

Ρίγη συγκίνησης για τα παιδιά που κράτησαν ψηλά την ελληνική σημαία και χάρισαν στην Ελλάδα 2 ακόμη μετάλλια σε παγκόσμια και ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.

Χειροκροτήματα, επευφημίες, ζεστές αγκαλιές, δάκρυα στα μάτια και ένα μπουκέτο λουλούδια για τα παιδιά του Τεό Λοράντου και του Κώστα Δήμου που κατέκτησαν το χρυσό και το χάλκινο μετάλλιο αντίστοιχα, στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Νέων Ανδρών του Μινσκ και το παγκόσμιο πρωτάθλημα Νεανίδων του Βελιγραδίου.

Όλα αυτά το μεσημέρι της Δευτέρας στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» όπου η αθλητική ηγεσία του τόπου, οι εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων και οι παράγοντες της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας υποδέχτηκαν τα χρυσά παιδιά της ελληνικής υδατοσφαίρισης.

Η Πολιτεία, μέσα από τις δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα Αθλητισμού, κυρίου Ιουλίου Συναδινού, υποσχέθηκε στα παιδιά, τους προπονητές και τους ανθρώπους της ΚΟΕ ότι τις επόμενες μέρες θα δοθεί στην Ομοσπονδία το κολυμβητήριο του Ολυμπιακού χωριού για να στεγάσει τις εθνικές ομάδες του υγρού στίβου.

Ακολουθούν δηλώσεις των Ομοσπονδιακών προπονητών, των αρχηγών των δυο Εθνικών ομάδων, του ΓΓΑ, της Τομεάρχου Αθλητισμού της «Νέας Δημοκρατίας» και του αντιπροέδρου της ΚΟΕ.

Τεό Λοράντος (προπονητής Εθνικής Νέων Ανδρών):

«Ήταν το πρώτο πρωτάθλημα σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τις υποδομές της ελληνικής υδατοσφαίρισης. Η επιτυχία αυτή έχει το ονοματεπώνυμο των παιδιών που πήραν μέρος. Οι παίκτες μου δικαίωσαν το ρόλο του φαβορί. Για να το πετύχεις αυτό πρέπει να έχεις χαρακτήρα. Απέδειξαν ότι αντέχουν την πίεση όπως αντέχει στην πίεση η ελληνική κοινωνία τα τελευταία χρόνια. Δράττομαι της ευκαιρίας, από την παρουσία εδώ της αθλητικής ηγεσίας, για να πω οτι άμεσα πρέπει να δημιουργηθεί μια ομάδα εργασίας ώστε να μην έρθουμε μετά από ένα χρόνο και να είμαστε στον ίδιο παρονομαστή. Να αξιοποιηθούν αυτές οι επιτυχίες. Η υδατοσφαίριση μέχρι σήμερα πρώτα φέρνει τις διακρίσεις και μετά ζητάει. Νομίζω ότι ήρθε η στιγμή να απαιτήσει κάποια πράγματα από όλους τους φορείς. Συγχαρητήρια και στην εθνική ομάδα νεανίδων για την επιτυχία της στο Βελιγράδι»

Αλέξανδρος Παπαναστασίου (αρχηγός Εθνικής Νέων Ανδρών):

«Υπάρχουν γερές βάσεις για να συνεχίσει η Ελλάδα να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην διεθνή σκηνή. Θέλουμε περισσότερη βοήθεια από την Πολιτεία, αναφορικά με το θέμα των εγκαταστάσεων και των υποδομών. Να κάνουμε πιο εύκολη την δουλειά μας, αυτό επιθυμούμε. Επόμενος
στόχος της ομάδας του Μινσκ είναι το παγκόσμιο πρωτάθλημα νέων την επόμενη χρονιά. Θέλουμε να επαναλάβουμε αυτή την επιτυχία».

Κώστας Δήμου (προπονητής Εθνικής Νεανίδων):

«Σήμερα οι Έλληνες υποδέχονται τους πρωταγωνιστές δυο μεγάλων ακόμη επιτυχιών για το άθλημα της υδατοσφαίρισης. Είμαστε χαρούμενοι και υπερήφανοι. Συγχαρητήρια δίνω σε όλα τα κορίτσια μου για την προσπάθεια που έκαναν πριν και κατά την διάρκεια των αγώνων. Οι επιτυχίες αποτελούν μια ζωντανή διαφήμιση για την Ελλάδα. Διαπρέπουμε στο εξωτερικό με τον αθλητισμό μας. Ευχαριστώ την Κολυμβητική Ομοσπονδία, τον πρόεδρό της κύριο Δημήτρη Διαθεσόπουλο και συγχαίρω για μια ακόμη φορά τα κορίτσια μου. Τέλος θέλω να ευχαριστήσω δημόσια και όλους τους συνεργάτες μου. Και αυτούς που ήταν στο Βελιγράδι και εκείνους που απουσιάζαν».

Μαρία Μυρικεφαλιτάκη (αρχηγός Εθνικής Νεανίδων):

«Πρόκειται για μία τεράστια επιτυχία. Κληθήκαμε να αφομοιώσουμε τους νέους κανονισμούς και τα νέα συστήματα μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Συγχαρητήρια σε όλες της συναθλήτριές μου. Πέρα από το μετάλλιο, όλες μας κερδίσαμε και την εισαγωγή μας χωρίς εξετάσεις στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Το γεγονός αυτό θα βοηθήσει πολλά κορίτσια να παραμείνουν στο χώρο και να αφιερωθούν σε αυτόν».

Ιούλιος Συναδινός (ΓΓΑ):

«Μας έκαναν υπερήφανους με τις επιτυχίες που έφεραν στην Ελλάδα και οι δύο ομάδες. Στις πλάτες των παιδιών, στο μυαλό και την ψυχή τους, στηρίζεται η ελληνική υδατοσφαίριση που πλέον είναι στην ελίτ του κόσμου. Μεγάλο επίτευγμα. Η προσπάθεια όλων είναι πλέον να μείνουμε στην κορυφή, αφού είναι πιο δύσκολο κάτι τέτοιο. Ακολουθεί η Ολυμπιάδα στο Τόκιο, παγκόσμια και ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, μεγάλες διοργανώσεις. Συγχαρητήρια στα παιδιά και στους προπονητές τους, αλλά πρέπει να πούμε έναν καλό λόγο για την Κολυμβητική Ομοσπονδία που τιμάει τα χρήματα που παίρνει από την Πολιτεία. Είναι από τις πλέον οργανωμένες Ομοσπονδίες. Τα χρήματα του κράτους πιάνουν τόπο στην περίπτωση της ΚΟΕ. Να ευχηθώ στους αθλητές και τις αθλήτριες καλή συνέχεια και να σας πω ότι είμαστε σε συνεννόηση με την Ομοσπονδία. Έχουμε έρθει σε συμφωνία με το Υπουργείο Εργασίας ώστε τις επόμενες ημέρες οι αθλητικές εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού χωριού να δοθούν στην διάθεση των εθνικών ομάδων. Έτσι το κολυμβητήριο του Ολυμπιακού χωριού θα αποτελέσει το σπίτι της ελληνικής υδατοσφαίρισης. Κάνουμε ένα βήμα παραπάνω».

Άννα Καραμανλή (Τομεάρχης Αθλητισμού της «Νέας Δημοκρατίας»):

«Μεταφέρω τα συγχαρητήρια του προέδρου της «Νέας Δημοκρατίας» κύριου Κυριάκου Μητσοτάκη. Σας ευχαριστούμε για τα μετάλλια που μας φέρνετε αγαπημένα μας παιδιά. Για μας η επιτυχία σας δεν είναι πυροτέχνημα. Γνωρίζουμε την πολύ καλή δουλειά που γίνεται και σε σωματειακό επίπεδο αλλά και στην Ομοσπονδία. Ξέρουμε επίσης την αγάπη που έχετε για τον αθλητισμό και τις θυσίες στις οποίες υποβάλλεστε όλα αυτά τα χρόνια. Η Πολιτεία έχει υποχρέωση να βρίσκεται στο πλευρό των αθλητών όχι μόνο στο αεροδρόμιο, μετά από μία επιτυχία, αλλά και τους υπόλοιπους 11 μήνες, κάνοντας το καλύτερο δυνατόν σε όλη αυτή την επίπονη προσπάθεια που κάνετε. Ένα μεγάλο μπράβο σε όλους σας, αλλά και στους γονείς που κάτω από αντίξοες συνθήκες στέκονται στο πλευρό σας. Πρωταρχικό μέλημα της Πολιτείας είναι να λύσει το θέμα της στέγασης των οκτώ εθνικών ομάδων και είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση».

Γιώργος Κατσαρός (αντιπρόεδρος ΚΟΕ):

«Η υδατοσφαίριση είναι πολύ ψηλά. Συνιστά πλέον το εθνικό άθλημα της χώρας. Οι διακρίσεις δεν θα σταματήσουν εδώ. Υπάρχει συνέχεια. Εκτιμώ ότι θα έχουμε την συμπαράσταση της Πολιτείας και των χορηγών μας που θα έρθουν πλέον πιο κοντά μας. Υπόσχομαι μεγάλες διακρίσεις και στα υπόλοιπα αθλήματα που φιλοξενεί στις τάξεις της η ΚΟΕ».

Νίκος Καραμάνης (συνεργάτης Τεό Λοράντου στην Εθνική Νέων Ανδρών):

«Πολύ μεγάλη η επιτυχία στο Μινσκ. Πέρσι κατακτήσαμε το παγκόσμιο πρωτάθλημα και φέτος το ευρωπαϊκό. Συγχαρητήρια στα παιδιά. Είμαστε υπερήφανοι για αυτά. Προσπάθησαν για τέσσερις ολόκληρους μήνες σκληρά. Στη δουλειά τους οφείλεται αυτή η επιτυχία. Ήταν άξιοι νικητές. Η καλύτερη ομάδα στο Μινσκ. Το επιβεβαίωσαν σε όλα τα παιχνίδια που έδωσαν».

Δημήτρης Γρυπάρης (μέλος του ΔΣ της ΚΟΕ / σύνοδος της αποστολής στο Μινσκ):

«Γίνεται αρκετά καλή δουλειά στην ελληνική υδατοσφαίριση. Έχει ανέβει το επίπεδο. Όλες οι ομάδες μας θεωρούσαν φαβορί στο Μινσκ και όλες μας φοβόντουσαν. Θερμά συγχαρητήρια στα παιδιά και τους προπονητές. Οι διεθνείς μας άντεξαν στην ψυχολογική πίεση. Ήταν αποφασισμένοι. Κέρδισαν τον τίτλο χωρίς καμμία ήττα. Έκαναν περήφανη την ΚΟΕ και όλη την Ελλάδα. Η Πολιτεία πρέπει να σκύψει πάνω σε αυτά τα παιδιά και να επενδύσει. Ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού είπε ότι θα μας δοθούν οι αθλητικές εγκαταστάσεις στο Ολυμπιακό χωριό. Είναι ένα σημαντικό βήμα. Μακάρι. Όμως νομίζω ότι δεν φτάνει μόνο αυτό. Δικαιούμαστε κάτι παραπάνω για να δουλέψουμε αποδοτικά σε όλα τα αθλήματα που καλλιεργούμε».

Δημήτρης Νικολαΐδης (διεθνής):

«Η ψυχολογία μας είναι στο ζενίθ μετά απ’ αυτό το οποίο ζήσαμε στο αεροδρόμιο σήμερα. Στο Μινσκ πετύχαμε στο ακέραιο αυτό που είχαμε θέσει σαν στόχο. Το πόλο έχει δώσει πολλές επιτυχίες και αρκετά μετάλλια στην Ελλάδα. Του χρόνου θα διεκδικήσουμε το παγκόσμιο πρωτάθλημα νέων»

Κωνσταντίνος Γκιουβέτσης (διεθνής):

«Ανείπωτη είναι η χαρά μας. Είμαστε τυχεροί. Πέρσι και φέτος ζήσαμε ιστορικές στιγμές σαν αθλητές, κατακτώντας το παγκόσμιο και το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Δικαιώθηκαν οι κόποι μας. Εκτιμώ ότι οι βάσεις για να συνεχίσουμε σε επίπεδο ανδρών σε πρωταγωνιστικό ρόλο, έχουν μπει. Είναι θέμα χρόνου να περάσουμε στην ανδρική Εθνική ομάδα».

Γιώργος Μορφέσης (τεχνικός σύμβουλος ΚΟΕ):

«Τα επτά μετάλλια για την ελληνική υδατοσφαίριση σε κορυφαίες διοργανώσεις μέσα στο 2018, μαρτυρούν το έργο το οποίο γίνεται στην Ελλάδα. Τι άλλο πρέπει να κάνουμε για να γίνει αυτό το άθλημα το εθνικό σπορ της χώρας; Συγχαρητήρια στις νεάνιδες που κατάφεραν στο Βελιγράδι να πάρουν το χάλκινο μετάλλιο. Αργά ή γρήγορα τα κορίτσια αυτά έχουν το ταλέντο να ενταχθούν στην Εθνική γυναικών. Χρειάζεται όμως μεγάλη προσπάθεια και πολύ όρεξη. Εμείς θα τους δείξουμε το δρόμο. Ο δρόμος είναι γνωστός. Πρόκειται για ένα οικοδόμημα, επικεφαλής του οποίου είναι η Ομοσπονδία και η βάση του τα σωματεία. Το οικοδόμημα βασίζεται στο μεράκι όλων μας. Δε φτάνει όμως αυτό. Χρειαζόμαστε ένα σπίτι».

Άντι Μελιδώνη (συνεργάτιδα του Κώστα Δήμου στην Εθνική Νεανίδων):

«Η επιτυχία του Βελιγραδίου οφείλεται στην μεγάλη βάση που έχουν δώσει τα σωματεία στα νέα παιδιά. Δεν βλέπουμε πολλές ξένες παίκτριες να έρχονται στα εθνικά πρωταθλήματα. Έτσι τα νέα παιδιά παίρνουν αρκετές ευκαιρίες στα παιχνίδια, χρόνο συμμετοχής και φυσικά αποκτούν πολλές εμπειρίες. Επίσης γίνεται εξαιρετική δουλειά στις εθνικές ομάδες και στα σωματεία. Κανείς δεν πρέπει να λησμονεί την όρεξη και το ταλέντο που έχουν αυτά τα παιδιά. Θα υπάρξει συνέχεια. Οι εθνικές ομάδες των γυναικών θα πλαισιωθούν απ’ αυτά τα κορίτσια. Επίσης πρέπει να αναφέρω ότι οι συγκεκριμένες αθλήτριες είναι πολύ σοβαρές σαν χαρακτήρες. Τίποτα δεν είναι τυχαίο».

Στέφανος Λέανδρος (προπονητής Εθνικής Νέων Γυναικών):

«Συγχαρητήρια στους προπονητές και τα παιδιά και των δύο εθνικών ομάδων. Η προσπάθειά τους ήταν αξιέπαινη. Θα σταθώ ιδιαίτερα στα κορίτσια του Βελιγραδίου, μερικά εκ των οποίων θα έρθουν μαζί μου την ερχόμενη εβδομάδα στην Πορτογαλία και στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα νέων γυναικών που θα πραγματοποιηθεί εκεί. Έχουμε ένα δύσκολο έργο να διαχειριστούμε. Τα κορίτσια του Βελιγραδίου που θα έρθουν μαζί μου πρέπει να συγκεντρωθούν σε ένα νέο στόχο. Ελπίζω να τα καταφέρουμε. Οι στόχοι μας είναι γνωστοί. Θέλουμε να πρωταγωνιστήσουμε, Όμως πηγαίνουμε στο ...άγνωστο με βάρκα την ελπίδα. Το λέω αυτό γιατί η διοργάνωση της Πορτογαλίας γίνεται για πρώτη φορά. Ελπίζουμε πάντα στο καλύτερο».

Βάσω Αρβανιτοπούλου - Γαρελίδη (μέλος ΔΣ ΚΟΕ και αρχηγός αποστολής στο Βελιγράδι):

«Μπράβο στα κορίτσια του Βελιγραδίου. Παρά το γεγονός ότι αγωνιστήκαμε με 12 παίκτριες, λόγω του τραυματισμού της Μαργαρίτας Μπιτσάκου στο πρώτο παιχνίδι, τα πήγαμε περίφημα. Είχαμε την αναγνώριση όλων των αποστολών. Ελπίζω να έχουμε την ίδια τύχη και στην Πορτογαλία την ερχόμενη εβδομάδα με την Εθνική ομάδα Νέων Γυναικών. Θέλω να δώσω συγχαρητήρια και στα αγόρια για το χρυσό μετάλλιο στο Μινσκ. Το 2018 είναι μια μαγική χρονιά για την ελληνική υδατοσφαίριση».

Το φωτογραφικό αφιέρωμα είναι έργο του κυρίου Πέτρου Σπανουδάκη. 

Γραφείο Τύπου ΚΟΕ: Ν.β.Χ.