ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ / Χρονικό καταστρώματος (4)

Το οικοδόμημα στεριώνει …

  07.12.2014 13:10       1776

ΦΩΤΟ: Από το Συνέδριο για την Υδατοσφαίριση το 1998, εν πλω

Μέρος 4ον (1998-2000)

Του Φώντα Χήτα

Τα μετάλλια και οι διακρίσεις, αυξήθηκαν με γεωμετρική πρόοδο λίγο πριν τη δύση του 20ου αιώνα, για τον υγρό στίβο. Οι ομάδες μας πρωταγωνιστούν στα Ευρωπαϊκά Κύπελλα και η Ελληνική Κολυμβητική Ομοσπονδία Φιλάθλων (ΕΚΟΦ), που πραγματοποιεί πρωτοποριακές δράσεις, μετονομάζεται σε Κολυμβητική Ομοσπονδία Ελλάδας (ΚΟΕ).

1998

*Στις αρχές του 1998 στο Περθ, κατά την διάρκεια του Παγκοσμίου πρωταθλήματος Ανδρών/Γυναικών, όπου η Εθνική μας ομάδα Γυναικών είναι 5η με τον Τάσο Δούμπα στον πάγκο, η Fina αναθέτει στην Ελλάδα την διοργάνωση του 5ου Παγκοσμίου πρωταθλήματος κολύμβησης 25άρας πισίνας για το 2000.

*Στις 19 Φεβρουαρίου έρχεται στην Αθήνα η Όλγα Βασιλτσένκο, με την οποία η Ρωσία στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα του Περθ τον περασμένο μήνα, κατακτά 3 χρυσά μετάλλια στη Συγχρονισμένη κολύμβηση. Αναλαμβάνει ομοσπονδιακή προπονήτρια της Εθνικής μας ομάδας.

*Τον Μάρτη του ίδιου χρόνου (22-23/3) η ΕΚΟΦ διοργανώνει στην Αθήνα το Ευρωπαϊκό Συνέδριο Κριτών Συγχρονισμένης κολύμβησης, με τη συμμετοχή 125 συνέδρων.

*Ο Ολυμπιακός παίζει στον τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων Ευρώπης με αντίπαλο τη Φερεντσβάρος, την οποία νικά (7-6) στο ΟΑΚΑ στις 2 Μαϊου, αλλά ηττάται στον επαναληπτικό (17 Μαϊου) της Βουδαπέστης (6-8), με τον Νίκο Λουκάτο στον πάγκο.

*Οι Εθνικές ομάδες των υποδομών συνεχίζουν τη συλλογή Μεταλλίων. Αυτή τη φορά οι Νέες γυναίκες κατακτούν χάλκινο μετάλλιο (6-5 την Ιταλία στον μικρό τελικό) στο αντίστοιχο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα (Μίλφιλντ).

*Στην κολύμβηση και το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Εφήβων/Νεανίδων (Αμβέρσα) η Άρτεμις Δάφνη κερδίζει δύο χάλκινα μετάλλια (200, 400μ Μ. Ατομική) και η Κατερίνα Μπλιάμου άλλο ένα (200μ πρόσθιο).

*Στις 11 Σεπτεμβρίου αποφασίζεται η πρόσληψη του Ούγγρου τεχνικού Άκος Τοτ, για τη θέση του Εθνικού προπονητή κολύμβησης.

*Στα τέλη Οκτώβρη (29/10-2 Νοεμβρίου), η Ομοσπονδία προχωρά στην πρωτοποριακή οργάνωση και διεξαγωγή του 1ου Συνεδρίου για την Ελληνική Υδατοσφαίριση, εν πλω και στην διαδρομή Πάτρα – Βενετία – Πάτρα. Μετέχουν τα συνδικαλιστικά όργανα των Διαιτητών, Προπονητών και Αθλητών, σωματειακοί προπονητές και εκπρόσωποι σωματείων.

1999

*Το χειμώνα του 1999 η ΕΚΟΦ διοργανώνει σειρά Επιμορφωτικών Σεμιναρίων στην Περιφέρεια, για την Κολύμβηση.

*Ο Ολυμπιακός ξαναπαίζει για δεύτερη χρονιά στον τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων, με τον Νίκολα Στάμενιτς στο τιμόνι. Χάνει (4-13) από τη Μλάντοστ στο Ζάγκρεμπ (27 Απριλίου), αλλά η νίκη του (10-6) στις 11 Μαϊου στον Πειραιά δεν του αρκεί.

*Σε τελικό όμως (Len Trophy) φτάνει για πρώτη φορά στην ιστορία του και ο ΝΟ Πατρών, με τους Γιώργο Κακουλίδη και Πάνο Βέργο στην τεχνική του ηγεσία. Στη Βουδαπέστη χάνει (7-12) από την Ουίπεστ στις 27 Απριλίου, για να κερδίσει με 10-9 στην Πάτρα (12 Μαϊου), χωρίς όμως αποτέλεσμα.

*Στις 5 Ιουνίου, στη Θεσσαλονίκη, διοργανώνεται Επιμορφωτικό Σεμινάριο Στελεχών Υγρού Στίβου.

*Σειρά των Καταδύσεων να φέρουν μετάλλιο από το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Εφήβων/Νεανίδων (Άαχεν), με το Γιάννη Γαβριηλίδη που είναι 3ος στην Πλατφόρμα.

*Τον Σεπτέμβρη, στη Φλωρεντία και το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα υδατοσφαίρισης – που γίνεται πλέον χωριστά από τα υπόλοιπα αθλήματα της πισίνας – η Εθνική μας ομάδα των Ανδρών με τον Ιωσηφίδη στον πάγκο κατακτά την καλύτερη από ποτέ θέση της (4η) στην διοργάνωση. Τις μέρες που η Αθήνα συγκλονίζεται από το σεισμό της Πάρνηθας…

*Στις 7 Νοεμβρίου η Γενική Συνέλευση με ψήφους 133 υπέρ έναντι 6 κατά, εγκρίνει την μετονομασία της ΕΚΟΦ σε ΚΟΕ (Κολυμβητική Ομοσπονδία Ελλάδας).

2000

*Τον Μάρτη του 2000,στο κλειστό κολυμβητήριο του ΟΑΚΑ, διοργανώνεται με απόλυτη επιτυχία το 5ο Παγκόσμιο πρωτάθλημα κολύμβησης 25άρας πισίνας.

*Τον ίδιο μήνα, νωρίτερα (8-12 Μαρτίου), τα κορίτσια του ΑΝΟ Γλυφάδας με τον Φώντα Μουδάτσιο καθοδηγητή, κατακτούν τον πρώτο ευρωπαϊκό τίτλο για την ελληνική γυναικεία υδατοσφαίριση, στο Φάιναλ  Σιξ του Τσάμπιονς Καπ που γίνεται στον Κολωνό.

*Τις ίδιες ημερομηνίες (11-12 Μαρτίου) στο Λαιμό, ο ΝΟ Βουλιαγμένης με προπονητή τον αείμνηστο Άκη Τσαταλιό, ηττάται στον τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων  από την Τζίφα Παλέρμο (5-9).

*Στην Δουνκέρκη, ο Βασίλης Δεμέτης κερδίζει χρυσό μετάλλιο (400μ Μ. Ατομική) και χάλκινο (1500μ ελεύθερο), στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κολύμβησης Εφήβων/Νεανίδων.

*Ο Γιάννης Γαβριηλίδης τον μιμείται στο αντίστοιχο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα καταδύσεων (Κωνσταντινούπολη), όπου κερδίζει το χρυσό μετάλλιο (Πλατφόρμα).

*Η Εθνική υδατοσφαίρισης Νέων ανδρών είναι 2η στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα (Λούνεν), μετά την ήττα της (6-7) από τη Γιουγκοσλαβία στην διαδικασία του «χρυσού γκολ».

*Η Εθνική ομάδα Νέων γυναικών, στην αντίστοιχη δικιά της διοργάνωση στο Πίλζεν, κατακτά το χάλκινο μετάλλιο (6-5 την Ολλανδία στον μικρό τελικό).

(Συνεχίζεται)