ΥΔΑΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ / ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ / ΡΙΟ ΝΤΕ ΤΖΑΝΕΪΡΟ

Χρυσή Ολυμπιονίκης η Σερβία, 11-7 στον τελικό την Κροατία

  21.08.2016 01:08       1123

Ήταν ήδη η σύγχρονη απόλυτη κυρίαρχος στο άθλημα, αλλά το μόνο χρυσό μετάλλιο που έλειπε από τη συλλογή της -ως Σερβία- ήταν το ολυμπιακό. Στο Ρίο το κατάφερε κι αυτό. Κάνοντας επίδειξη δύναμης από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό του μεγάλου τελικού απέναντι στην Κροατία, οι Σέρβοι πήραν με άνεση τη νίκη με 11-7 και αναδείχθηκαν χρυσοί ολυμπιονίκες για πρώτη φορά στην ιστορία.

Έχουν περάσει 25 χρόνια από τη διάλυση της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας, η οποία το 1984 στο Λος Αντζελες και το 1988 στη Σεούλ είχε κατακτήσει δύο διαδοχικά χρυσά ολυμπιακά μετάλλια στην ανδρική υδατοσφαίριση. Έκτοτε η Σερβία, ως το 2006 μαζί με το Μαυροβούνιο, και την τελευταία δεκαετία μόνη της, πανηγύρισε τρεις παγκόσμιους και έξι ευρωπαϊκούς τίτλους, όμως στους Ολυμπιακούς Αγώνες πάντα κάτι «στράβωνε»: μόλις όγδοη στην Ατλάντα, τρίτη στο Σίδνεϊ, φιναλίστ στην Αθήνα, ξανά τρίτη σε Πεκίνο και Λονδίνο. Και, κρίνοντας κανείς από την κακή απόδοση των Σέρβων στην Α΄ φάση, η... κατάρα φαινόταν ότι θα συνεχιστεί και στο Ρίο.

Όμως το συγκρότημα του Ζόραν Σάβιτς δεν είχε πει την τελευταία του κουβέντα. Μπαίνοντας στη διαδικασία των νοκ-άουτ αγώνων ανέβασε σταδιακά την απόδοσή του και στον αποψινό τελικό με την -απερχόμενη Ολυμπιονίκη- Κροατία ήταν ξανά η ομάδα-φόβητρο της τελευταίας διετίας. Το τελικό 11-7 δεν αφήνει περιθώρια... παρερμηνειών.

ΚΡΟΑΤΙΑ - ΣΕΡΒΙΑ 7-11

Οκτάλεπτα: 2-3, 1-3, 2-3, 2-2.

Σκόρερ:

Κροατία: Σούκνο 3, Γκαρσία - Γκαντέα 2, Σέτκα 1, Μπούριτς 1.

Σερβία: Μάντιτς 4, Πγιέτλοβιτς 2, Φιλίπποβιτς 2, Γκότσιτς 1, Μίτροβιτς 1, Νίκιτς 1.

ΣΦΥΡΙΞΕ Ο ΣΤΑΥΡΙΔΗΣ

Μεγάλη διάκριση και τιμή για τον Έλληνα διαιτητή Γιώργο Σταυρίδη που σφύριξε στον μεγάλο τελικό (έναν ακόμα μεγάλης διοργάνωσης), μαζί με τον Πίτερ Μόλναρ.

ΧΑΛΚΙΝΗ Η ΙΤΑΛΙΑ

Η Ιταλία κατέκτησε το χάλκινο ολυμπιακό μετάλλιο στο Ρίο. Η "σετεμπέλο" του Σάντρο Καμπάνια επικράτησε στον μικρό τελικό του Μαυροβουνίου με 12-10 και ανεβαίνει για όγδοη φορά στο βάθρο των νικητών (τρία χρυσά, δύο ασημένια, τρία χάλκινα), τέσσερα χρόνια μετά το ασημένιο μετάλλιο του Λονδίνου. Ήταν μια επιτυχία των Ιταλών αφιερωμένη στον 37χρονο τερματοφύλακα Στέφανο Τεμπέστι, που ολοκληρώνει τη διαδρομή του με το δεύτερο μετάλλιο σε πέντε ολυμπιακές συμμετοχές.

ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ - ΙΤΑΛΙΑ 10-12

Οκτάλεπτα: 1-2, 3-3, 3-4, 3-3.

Σκόρερ:

Μαυροβούνιο: Γιάνοβιτς Μ. 3, Ίβοβτς 2, Μπργκούλιαν 2, Ράντοβιτς 1, Μίσιτς 1, Κλίκοβατς 1.

Ιταλία: Πρεσούτι Κρ. 4, Γκάλο 3, Πρεσούτι Ν. 2, Φιλιόλι 1, Αϊκάρντι 1, Νόρα 1.

Η ΤΕΛΙΚΗ ΚΑΤΑΤΑΞΗ:

1. Σερβία

2. Κροατία

3. Ιταλία

4. Μαυροβούνιο

5. Ουγγαρία

6. ΕΛΛΑΔΑ

7. Ισπανία

8. Βραζιλία

9. Αυστραλία

10. ΗΠΑ

11. Γαλλία

12. Ιαπωνία

Γραφείο Τύπου ΚΟΕ: Γιάννης Κορακής