ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ / 85ο Εθνικό Πρωτάθλημα

Καταχειροκροτήθηκε ο Γιαννιώτης, πρωταθλητής ο Ολυμπιακός και σπουδαίες επιδόσεις στην τρίτη ημέρα των αγώνων

  12.06.2016 20:34       4127

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 85ο εθνικό πρωτάθλημα κολύμβησης που διεξήχθη από την Παρασκευή 10/06 έως και σήμερα 12/06 στο κολυμβητήριο του Αλίμου. Σε αυτούς τους αγώνες ήταν δεδομένο πως θα κυριαρχήσει η παρουσία του Σπύρου Γιαννιώτη, η τελευταία του σε εθνικό πρωτάθλημα. Ο κολυμβητής του Ολυμπιακού ήταν 1ος στα 1500μ ελεύθερο των ανδρών, ολοκληρώνοντας μια αξιοζήλευτη καριέρα στις πισίνες. Συνολικά, σε ατομικά αγωνίσματα κατέκτησε 32 χρυσά μετάλλια, 15 στα 1500μ ελεύθερο, 10 στα 400μ. Ελεύθερο και 7 στα 800μ ελεύθερο. Πλέον ο μεγάλος στόχος, ένα μετάλλιο στο Ρίο στα 10.000 μέτρα Ανοικτής Θαλάσσης. Ο αθλητής του Ολυμπιακού κατά τον τερματισμό του, χειροκροτήθηκε από όλους όσους παρευρίσκονταν στο κολυμβητήριο σε μια πολύ συγκινητική στιγμή που κράτησε για 5 περίπου λεπτά!

 

Παράλληλα τη μεγάλη καριέρα ολοκλήρωσε και η Μαριάννα Λυμπερτά, η οποία ήταν δεύτερη στα 800μ. Ελεύθερο (έχει κατακτήσει συνολικά 37 χρυσά μετάλλια), ενώ η ΚΟΕ μαζί με τους δύο προαναφερθέντες αθλητές τίμησε και την Κάτια Σαρακατσάνη, πρωταθλήτρια του προσθίου, η οποία επίσης αποφάσισε να ολοκληρώσει τη μεγάλη της καριέρα (με 26 χρυσά μετάλλια σε πανελλήνια πρωταθλήματα).

 

Στο διασυλλογικό πρωτάθλημα, ο Ολυμπιακός κατέκτησε τον τίτλο του πρωταθλητή Ελλάδας, τόσο στους άνδρες, όσο και στις γυναίκες και φυσικά στο σύνολο, συγκεντρώνοντας 402,5 βαθμούς. Ήταν το 57ο πρωτάθλημα για το σύλλογο του Πειραιά και το 21ο συνεχόμενο. Δεύτερος στο σύνολο ήταν ο έτερος σύλλογος του Πειραιά, Εθνικός με 200,5 ενώ τρίτος ο ΑΝΟ Αργυρούπολης με 136 βαθμούς.

 

Καλύτερη αθλήτρια των αγώνων αναδείχθηκε η Άννα Ντουντουνάκη του Ποσειδώνα Ιλισίων για την επίδοση της 58.65 στα 100μ πεταλούδα που της έδωσε 869 βαθμούς σύμφωνα με το σύστημα βαθμολόγησης της παγκόσμιας ομοσπονδίας, ενώ καλύτερος αθλητής ο Παναγιώτης Σαμιλίσης του ΑΝΟ Αργυρούπολης, χάρη στην επίδοση 1:01.04 στα 100μ πρόσθιο που του έδωσε 878 βαθμούς αντίστοιχα.

 

Στην τρίτη ημέρα των αγώνων έγινε και το πρώτο πανελλήνιο ρεκόρ σε αυτό το 85ο εθνικό πρωτάθλημα κολύμβησης. Αυτό σημειώθηκε από τη 13χρονη Γεωργία Δαμασιώτη στα 100μ πεταλούδα στην κατηγορία των παγκορασίδων Β. Η αθλήτρια του Ωκεανού τερμάτισε 5η σε χρόνο 1:03.37 και συνέτριψε το δικό της (από το χειμερινό πρωτάθλημα του ΟΑΚΑ) 1:03.82. Παράλληλα, ατομικό ρεκόρ έκανε και η Χαρίκλεια – Ηλιάνα Οικονόμου στα 100μ ελεύθερο, ενώ την έκπληξη της ημέρας έκανε ο Παναγιώτης Χιώτης στα 200μ πρόσθιο, καθώς τερμάτισε πρώτος μπροστά από τους Παναγιώτη Σαμιλίδη και Δημήτρη Κουλούρη, οι οποίοι έχουν εξασφαλίσει τη συμμετοχή τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο συγκεκριμένο αγώνισμα.

 

Οι νικητές της τρίτης και τελευταίας ημέρας των αγώνων

 

50μ. Ύπτιο Γυναικών: Δράκου Θεοδώρα – Ωκεανός 28.90

50μ. Ύπτιο Ανδρών: Χρήστου Απόστολος – Ολυμπιακός 25.49

100μ. Ελεύθερο Γυναικών: Οικονόμου Ηλιάνα – Χαρίκλεια – Ιωνικός 55.98

100μ. Ελεύθερο Ανδρών: Γκολομέεβ Κριστιάν – Εθνικός – 49.29

200μ. Πρόσθιο Γυναικών: Φιλοπούλου Μαρία – Γλαύκος Περιστερίου 2:33.43

200μ. Πρόσθιο Ανδρών: Χιώτης Παναγιώτης – Εθνικός 2:15.11

100μ. Πεταλούδα Γυναικών: Ντουντουνάκη Άννα – ΚΟΠΙ 58.65

100μ. Πεταλούδα Ανδρών: Δημητριάδης Στέφανος - Ολυμπιακός 53.09

800μ. Ελεύθερο Γυναικών: Αραούζου Καλλιόπη – Ολυμπιακός 8:48.95

1500μ. Ελεύθερο Ανδρών: Γιαννιώτης Σπυρίδων – Ολυμπιακός 15:26.31

4χ100μ. Μικτή Ομαδική Γυναικών: Ολυμπιακός (Γιαρένη Αφροδίτη, Μαυραντζά Αγγελική – Μαρία, Μάτσα Μάρθα, Γιαρένη Θεοδώρα) 4:12.42

4χ100μ. Μικτή Ομαδική Ανδρών: Ολυμπιακός (Χρήστου Απόστολος, Ρωμανός Αλυφαντής – Ιάσονας, Δημητριάδης Στέφανος, Κατράντζης Χρήστος) 3:38.49

 

Οι μεγάλοι πρωταγωνιστές των αγώνων, Σπύρος Γιαννιώτης, Μαριάννα Λυμπερτά μίλησαν μαζί με την Κέλλυ Αραούζου που είναι η αθλήτρια που καλείται να τους διαδεχθεί στις μεγάλες αποστάσεις.

 

 

Σπύρος Γιαννιώτης: “Ότι και να πω είναι λίγο. Θέλω να σταθώ στο χειροκρότημα του κόσμου πριν ακόμη τελειώσει η κούρσα. Ήταν συγκλονιστικό. Το έκανε ακόμη πιο δύσκολο, αλλά και πιο όμορφο ταυτόχρονα. Είναι απίστευτο το πόσο γρήγορα πέρασαν αυτά τα χρόνια και σε όλη αυτήν την πορεία ο κόσμος μου είπε ευχαριστώ. Ένιωσα πολύ ωραία. Αυτό το χειροκρότημα του κόσμου και των φίλων μου, αθλητών και προπονητών, μου δίνει ώθηση”.

 

Για τη Μαριάννα Λυμπερτά είπε: “Με τη Μαριάννα είμαστε πολλά χρόνια συνοδοιπόροι. Δίνουμε δύναμη ο ένας στον άλλο στο να είμαστε τόσα πολλά χρόνια μέσα στο χώρο και να πρωταγωνιστούμε. Η Μαριάννα είναι άνθρωπος πρότυπο. Θα πω κάτι που δεν έχω πει ποτέ. Στη Σανγκάη όταν πήρα το μετάλλιο μου έδωσε απίστευτη δύναμη και είπα πως την επόμενη ημέρα θα το κάνω κι εγώ. Μου έδωσε τόσο πολύ πίστη. Τόσα πολλά χρόνια μέσα στο χώρο η Μαριάννα είναι η σημαία της ελληνικής κολύμβησης”.

 

Μιλώντας για την Κέλλυ Αραούζου τόνισε: “Πιστεύω πάρα πολύ στην Κέλλυ και ξέρω πως μπορεί να το κάνει. Γι' αυτό κάποιες στιγμές στην προπόνηση είμαι αυστηρός μαζί της. Το Ρίο είναι ευκαιρία της, όπως και οι επόμενοι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Τόκυο. Πλέον θα πρέπει να τα κάνει όλα μόνη της. Μακάρι αυτά που της έχω δώσει να τα κρατήσει και τα αξιοποιήσει”.

 

Σε ερώτηση για την επόμενη ημέρα, μετά του Ολυμπιακούς Αγώνες είπε:“Δε σκέφτομαι κάν την επόμενη ημέρα των Αγώνων. Για μένα υπάρχει μόνο 15 και 16 Αυγούστου!”.

 

Η Μαριάννα Λυμπερτά είπε για το Σπύρο Γιαννιώτη:

Μαριάννα Λυμπερτά:“Είναι ο φίλος μου που έχουμε μεγαλώσει μαζί στην πισίνα. Πρότυπο για όλα τα παιδιά που κολυμπάνε. Αθλητής με πολύ μεγάλο ήθος. Του εύχομαι να πετύχει όλα όσα έχει ονειρευτεί από μικρό παιδί”.

 

Η Κέλλυ Αραούζου σημείωσε: “Η Μαριάννα και ο Σπύρος είναι ο λόγος που έχω βρεθεί να διεκδικώ μετάλλια σε μεγάλες διοργανώσεις. Είναι και οι δύο αθλητές που έχουν αποδείξει εκτός από το ταλέντο τους και το πολύ μεγάλο ήθος που τους διεπει. Ευχαριστώ που βρέθηκαν στο δρόμο μας”.

 

Η καλύτερη αθλήτρια των αγώνων, Άννα Ντουντουνάκη δήλωσε:

Άννα Ντουντουνάκη: “Επιβεβαιώνεται η καλή κατάσταση στην οποία βρίσκομαι. Έπιασα το όριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες για 6η φορά τη φετινή χρονιά. Είμαι απόλυτα ικανοποιημένη από την επίδοσή μου, αν αναλογιστεί κανείς ότι δεν έχω προλάβει να ξεκουραστώ καθόλου μετά το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Σήμερα χάρηκα περισσότερο γιατί δε βγήκε η επίδοση που ήθελα στο Λονδίνο. Ήταν κάτι που δεν ήθελα να λεώ, όμως σε αυτούς του αγώνες ήμουν λίγο άρρωστη και έπαιρνα αντιβίωση. Αυτό όμως δε θέλω να αποτελεί δικαιολογία για μένα, γι αυτό δεν το έλεγα. Δε μου αρέσουν οι δικαιολογίες. Πιστεύω ότι στους Ολυμπιακούς Αγώνες θα μου βγει ένας πολύ καλός χρόνος”.

 

Η Γεωργία Δαμασιώτη, που έκανε πανελλήνιο ρεκόρ παγκορασίδων Β' με χρόνο 1:03.37 δήλωσε:

 

Γεωργία Δαμασιώτη: “Δεν έχω σκεφτεί πότε θα είμαι έτοιμη να φτάσω σε κάποιους Ολυμπιακούς Αγώνες, πάντως είναι κάτι που ονειρεύομαι. Προπονούμαι με τον πατέρα μου και με τον κύριο Ηλία Πανέτη. Τα όνειρα μου φτάνουν μέχρι μια συμμετοχή μου σε Ολυμπιακούς Αγώνες κάποια μέρα. Αυτό που θέλω να πετύχω αυτή τη στιγμή είναι να βελτιώνω κάθε φορά τους χρόνους μου. Σίγουρα αυτό για το οποίο προπονούμαι είναι η βελτίωση της τεχνικής μου. Στον Ωκεανό εστιάζουμε στη δουλειά στη λεπτομέρεια”.

 

Ο Απόστολος Χρήστου νικητής σε όλα τα αγωνίσματα του ύπτιου (σήμερα στα 50μ. ύπτιο) δήλωσε:

 

Απόστολος Χρήστου:“Είμαι πολύ ικανοποιημένος από το γεγονός ότι κατέκτησα 3 χρυσά μετάλλια, που ήταν και ο στόχος. Είχα να το πετύχω από το 2013. Έδειξα ότι είμαι ο γρηγορότερος και τώρα πάμε για το Ρίο. Παρά τα προβλήματα – με τον ήλιο, είχα πρόβλημα στη στροφή – πέτυχα έναν πολύ καλό χρόνο και στα 50μ ύπτιο και γενικά είμαι πολύ ευχαριστημένος από την παρουσία μου σε αυτό το πανελλήνιο πρωτάθλημα”.

 

 

Ο Στέφανος Δημητριάδης, αθλητής του Ολυμπιακού, νικητής στα 100μ. Πεταλούδα δήλωσε

Στέφανος Δημητριάδης:“Έχω πάει πολύ κοντά στο 53.00 πολλές φορές και παλεύω να κατεβάσω το χρόνο μου ώστε κάνω μια ατομική επίδοση (έχει 52.83 από το 2009). Είναι κάποιες λεπτομέρειες που πρέπει να διορθωθούν. Έκτοτε κολυμπάω πολλές φορές Είμαι ευχαριστημένος από τη σημερινή επίδοση. Θέλω να κάνω δουλειά σε κάποια τεχνικά σημεία, όπως την εκκίνηση, τη στροφή και τον τερματισμό, ώστε να έρθει ένας καλύτερος χρόνος”.

 

H πρωταθλήτρια στα 100μ. Ελεύερο Χαρίκλεια Οικονόμου δήλωσε:

Χαρίκλεια Οικονόμου: Είμαι πολύ χαρούμενη για το ατομικό ρεκόρ που έκανα. Τώρα στόχος μου είναι να κυλίσει όσο το δυνατόν καλά η χρονιά μέχρι τον Ιούλιο. Έχω το Παγκόσμιο στην Τουρκία. Ευελπιστώ να κάνω ένα ανάλογο χρόνο εκεί και να πάω όσο καλύτερα μπορώ και στο Πρωτάθλημα Κατηγοριών στην Θεσσαλονίκη που θα είναι και το τελευταίο μου γιατί θα φύγω για σπουδές στην Αμερική”.

 

 

Η Κρίστελ Βουρνά δήλωσε για το όριο που κυνηγάει στα 100μ. Πεταλούδα, ώστε να βρίσκεται στους Ολυμπιακούς Αγώνες:

 

Κρίστελ Βουρνά: “Δεν είχα προετοιμαστεί για εδώ, αλλά ένιωθα καλά. Πίστευα ότι μπορούσα να το κάνω. Δεν ξέρω αν είναι θέμα άγχους, πάντως είναι δύσκολο να κυνηγάς ένα όριο”.

 

Ο κ. Χρήστος Χούμας, τεχνικός σύμβουλος της ΚΟΕ μίλησε συνολικότερα για το πανελλήνιο πρωτάθλημα:

 

Χρήστος Χούμας: Θέλω να πω πως παρ' ότι δεν έγιναν πανελλήνια ρεκόρ ή πολύ σημαντικές επιδόσεις, αυτό το πρωτάθλημα ήταν πολύ ενδιαφέρον. Εμφανίστηκαν κι άλλα παιδιά στο προσκήνιο με τις επιδόσεις που σημείωσαν. Αρχικά, επιβεβαίωσαν την πολύ καλή κατάσταση που βρίσκονται οι 10 κολυμβητές που θα συμμετέχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Ρίο Ντε Τζανέϊρο, όπως και οι δύο κολυμβητές που θα συμμετέχουν στα 10.000μ ανοικτής θαλάσσης. Το ότι δε σημειώθηκαν πανελλήνια ρεκόρ οφείλεται στην εξέλιξη της προετοιμασίας. Αυτό δείχνει ότι μπορούμε να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα στους Ολυμπιακούς Αγώνες, αφού στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Λονδίνου έδειξαν πως στους μεγάλους αγώνες είναι έτοιμοι για τις καλές τους επιδόσεις. Εκεί είχαμε πολύ σημαντικές διακρίσεις. Πέρα από τους 10 αυτούς αθλητές εμφανίστηκαν και νεαρά παιδιά που είτε κέρδισαν χρυσά μετάλλια, είτε πέτυχαν πολύ σημαντικές επιδόσεις. Αυτό ήταν το πιο ενθαρρυντικό μέρος του πρωταθλήματος. Η Κουτσουβέλη, η Γιαρένη, ο Χιώτης, η Φιλοπούλου και άλλα παιδιά, οι οποίοι επιβεβαιώνουν ότι υπάρχει συνέχεια στους κορυφαίους κολυμβητές. Όλα αυτά και μαζί με το ρεκόρ της Δαμασιώτη δείχνουν ότι υπάρχει διάδοχη κατάσταση για τους έλληνες πρωταθλητές. Το ιστορικό του πρωταθλήματος είναι ότι τελειώνει τη μεγάλη του καριέρα ο Σπύρος Γιαννιώτης με μια πολύ καλή επίδοση στα 1500μ. Του αξίζουν όλα τα μπράβο και όλο το χειροκρότημα που έλαβε από το κοινό”.

 

Ο προπονητής του πρωταθλητή Ελλάδος Ολυμπιακού σημείωσε:

Νίκος Γέμελος: “Ο Ολυμπιακός σαν σωματείο και οι άνθρωποι του ερασιτέχνη, με τον πρόεδρο, Μιχάλη Κουντούρη, καθώς και τον πρόεδρο της ΠΑΕ, κ. Βαγγέλη Μαρινάκη, αλλά και του Αδερφούς Αγγελόπουλους έχουν στηρίξει όλα τα αθλήματα του σωματείου με αποτέλεσμα ο Ολυμπιακός να είναι πρωταθλητής στα περισσότερα σπορ. Σταμάτησαν δυο πολύ μεγάλοι αθλητές. Ευχαριστώ πολύ το Σπύρο Γιαννίωτη που ήταν αθλητής μου όλα αυτά τα χρόνια. Είναι ένας μεγάλος άνθρωπος. Για το Σπύρο οποιοδήποτε αποτέλεσμα στους Ολυμπιακούς Αγώνες δε θα είναι αποτυχία. Είμαι όμως αισιόδοξος τόσο για το Σπύρο, όσο και για την Κέλλυ Αραούζου. Είδα το κολυμβητήριο γεμάτο κι αυτό είναι κάτι πολύ θετικό. Είμαι συγκινημένος. Το πρωτάθλημα είναι αφιερωμένο στο Σπύρο Γιαννιώτη”.

 

Η τελική, συνολική βαθμολογιά των σωματείων:

 

  1. Ολυμπιακός 402,5

  2. Εθνικός 200,5

  3. ΑΝΟ Αργυρούπολης 136

  4. Ωκεανός 126

  5. ΠΑΟΚ 121

  6. ΚΟΠΙ 97

  7. Γλαύκος Περιστερίου 96

  8. Παναθηναϊκός 80

 

Γυναίκες

  1. Ολυμπιακός 206,5

  2. ΚΟΠΙ 97

  3. Ωκεανός 85

  4. Γλαύκος Περιστερίου 76

  5. Παναθηναϊκός 40

  6. Εθνικός 39

  7. ΑΝΟ Γλυφάδας 32

  8. ΑΣΚ Ντερή 30,5

 

Άνδρες

  1. Ολυμπιακός 196

  2. Εθνικός 161,5

  3. ΑΝΟ Αργυρούπολης 121

  4. ΠΑΟΚ 81

  5. Παναθηναϊκός 61

  6. Πανσερραϊκός 49,5

  7. Ωκεανός 41

  8. Άρης 34

 

Αναλυτικά τα αποτελέσματα ΕΔΩ

 

Γραφείο Τύπου ΚΟΕ: ΝβΧ