ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

10/06/2010 - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ (Νο 3.209) - Η ΚΟΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΝΤΟΠΙΝΓΚ

  10.06.2010 03:00       1353

-. Όπως είναι γνωστό, 10 – 13 Ιουνίου, διεξάγεται στο Δημοτικό Κολυμβητήριο Αλίμου, ο Α’ Γύρος του Α’ προκριματικού Ομίλου Ευρώπης στο World League Γυναικών, με τη συμμετοχή των Εθνικών ομάδων Ελλάδας, Ολλανδίας, Ισπανίας, Γαλλίας και Νότιας Αφρικής.

Σύμφωνα με τους κανονισμούς της Fina για το W.L, είναι απαραίτητη η διεξαγωγή ντόπινγκ κοντρόλ, κατά την διάρκεια των αγώνων.

Η ΚΟΕ, με το από 25/5/10 έγγραφο της στο ΕΣΚΑΝ, ζήτησε την κάλυψη αυτή.

Στις 8/6/10, δηλαδή δύο ημέρες πριν την έναρξη των αγώνων, το ΕΣΚΑΝ απάντησε ότι δεν μπορεί να προβεί σε έλεγχο ντόπινγκ λόγω «αδυναμίας στελέχωσης των συνεργείων δειγματοληπτών».

Η ΚΟΕ, ενημέρωσε σχετικά την Fina και εκείνη με τη σειρά της μας απάντησε ότι θα αναθέσει σε εξουσιοδοτημένο πρακτορείο ελέγχου ντόπινγκ της Αθήνας, με το οποίο και συνεργάζεται.

Πέραν του ηθικού βεβαίως ζητήματος, το οικονομικό κόστος που υφίσταται η ΚΟΕ, από την εξέλιξη αυτή, ανέρχεται περίπου στα 3.000 δολάρια Αμερικής, ενός ποσού σημαντικού για τις σημερινές οικονομικές συγκυρίες της Ομοσπονδίας.

Κάτι που φυσικά θα επαναληφθεί, όσο δεν επιλύεται το φλέγον ζήτημα.

Μετά τα πιο πάνω, αντιλαμβάνεται κανείς ότι μια τόσο σοβαρή διαδικασία όπως το ντόπινγκ κοντρόλ, δυστυχώς δεν μπορεί να λειτουργήσει για την κάλυψη της ομαλής διεξαγωγής και του σωστού ελέγχου σε σημαντικές διοργανώσεις στην Ελλάδα.

Φυσικά, με ευθύνη αυτών που έχουν την αρμοδιότητα για την ομαλή λειτουργία των πιο πάνω διαδικασιών.

Γνωρίζουμε ότι τα προβλήματα που αφορούν τους δειγματολήπτες του ΕΣΚΑΝ, υπάρχουν εδώ και πάρα πολλούς μήνες. Θα έπρεπε όμως, να είχε βρεθεί, από τους αρμόδιους, οριστική λύση για όλα αυτά.

Ιδιαίτερα σε μια χώρα που προβάλει συνεχώς και αδιαλείπτως, την προσπάθεια πάταξης του ντόπινγκ στον Αθλητισμό.

Επειδή έπονται και άλλες μεγάλες διοργανώσεις, που χρήζουν ελέγχου ντόπινγκ για την ομαλή διεξαγωγή τους, ως και τους αθλητές μας που θα μετάσχουν σε διοργανώσεις στο εξωτερικό, με τον κίνδυνο η ΚΟΕ να μη γνωρίζει αν κάποιος αθλητής της είναι καθαρός ή όχι, με συνέπεια  - στην δεύτερη περίπτωση – να υποστούμε διεθνή διασυρμό και όλες τις σχετικές συνέπειες σαν χώρα, καλούμε κάθε αρμόδιο για την άμεση επίλυση του σοβαρού αυτού προβλήματος.

Άλλως, επισημαίνουμε ότι το όλο σύστημα «τινάζεται» στον αέρα, μας εκθέτει και διεθνώς και δεν μπορούμε να προβλέψουμε τις σχετικές συνέπειες για τον Αθλητισμό και τη χώρα μας.

Σας ευχαριστούμε,

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΦΩΝΤΑΣ ΧΗΤΑΣ