ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ

11/07/2011 - ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ (Νο 3461) - Αφιξη ελληνικής αποστολής από Βελιγράδι για Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κολύμβησης εφήβων-νεανίδων – Δηλώσεις πρωταγωνιστών

  18.08.2011 00:54       949

Οι πρωταγωνιστές του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος κολύμβησης εφήβων-νεανίδων, που διεξήχθη στο Βελιγράδι, δήλωσαν κατά την άφιξη της ελληνικής αποστολής σήμερα το μεσημέρι στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Δημήτρης Σαρακατσάνης (γενικός γραμματέας ΚΟΕ): «Ηταν η πιο πετυχημένη παρουσία μας σε Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κολύμβησης εφήβων-νεανίδων όλων των εποχών, αν αναλογιστούμε τον αριθμό των συμμετοχών που είχαμε. Μπορεί σε προηγούμενες διοργανώσεις να έχουμε κατακτήσει περισσότερα μετάλλια, είχαμε όμως διπλάσιο αριθμό συμμετοχών ως ελληνική αποστολή. Με 12 αθλητές-τριες στο Βελιγράδι, είχαμε 4 μετάλλια και 11 τελικούς και θα μπορούσαμε να είχαμε ένα ακόμη μετάλλιο, πιθανότατα χρυσό, στα 200μ. πρόσθιο, αλλά ο Σαμιλίδης ακυρώθηκε. Τώρα, κατά πόσο ήταν άκυρος ή όχι δεν το γνωρίζω. Αυτή η φουρνιά των ελλήνων κολυμβητών είναι πάρα πολύ καλή. Αν θα εξελιχθούν δεν εξαρτάται μόνο από εμάς, αλλά και από τους ίδιους. Πόσο θα δουλέψουν και σε τι επίπεδο. Αυτό που μου δημιουργεί μεγάλη αισιοδοξία, είναι ότι δύο νέα παιδιά, που δεν τα περιμέναμε, ο ένας πήρε μετάλλιο, ο Γκολομέεφ και η άλλη έφτασε πολύ κοντά, η Ντουντουνάκη. Θα γίνει μια προσπάθεια αυτά τα δύο παιδιά να έρθουν και στο Παγκόσμιο της Λίμα».

Ακης Οικονόμου (προπονητής Εθνικού, Κριστιάν Γκολομέεφ): «Αν και ως αθλητής έχω ζήσει κάποιες παρόμοιες στιγμές, δεν περίμενα ότι θα συγκινούμουν τόσο πολύ. Η ελληνική αποστολή πέτυχε πράγματα καλύτερα από ότι περιμέναμε και εμείς και η ελληνική ομοσπονδία. Παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, οι αθλητές και αθλήτριές μας στάθηκαν παραπάνω από αντάξιοι για τις περιστάσεις και το υψηλό επίπεδο της διοργάνωσης. Η παρουσία του Γκολομέεφ με έκανε να ανατριχιάσω. Το πίστευε όλη τη χρονιά και μέσα από την προπόνηση φαινόταν ότι είναι ταλαντούχος και ότι μπορεί να πετύχει πολλά. Μολονότι πέρασε μεγάλες προσωπικές δυσκολίες, έκανε καταπληκτική εμφάνιση. Αυτό που κατάφερε είναι μεγάλη νίκη και ας μην πήρε το χρυσό. Μου έδωσε μεγάλη χαρά και ικανοποίηση. Αυτός ο αθλητής πιστεύω ότι δεν έχει όρια».

Δημήτρης Αθυμαρίτης (προπονητής Αργυρούπολης, Ανδρέα Βαζαίου): «Τα παιδιά τα πήγαν περίφημα. Για την εξέλιξή τους και το μέλλον, χρειάζονται βοήθεια από πολλούς παράγοντες. Δεν αρκεί μόνο η προσπάθεια των προπονητών και των αθλητών. Πρέπει να συνδράμει η πολιτεία, η ομοσπονδία και να εξασφαλιστούν οι κατάλληλες συνθήκες προπόνησης. Αυτά τα παιδιά έχουν μεγάλο ταλέντο, το έδειξαν σε μια πολύ δύσκολη διοργάνωση. Ο Σαμιλίδης θα μπορούσε να είχε κρεμασμένο και ένα τρίτο μετάλλιο στο στήθος του, αν δεν υπήρχε η άτυχη στιγμή με την ακύρωση στα 200μ. πρόσθιο. Βρέθηκε σε καλή κατάσταση και ήταν θέμα να κολυμπήσει σωστά για να πάρει τα μετάλλια. Η απόδοσή του ήταν πολύ καλή, με πολύ καλούς χρόνους. Το ίδιο και ο Βαζαίος. Πέτυχε καλούς χρόνους και πήρε το μετάλλιο. Ελπίζω, με καλή διάθεση και καλή προσπάθεια, την επόμενη χρονιά, ο Βαζαίος να κερδίσει στην ίδια διοργάνωση και ο Σαμιλίδης να πιάσει τα Ολυμπιακά όρια και να διεκδικήσει μέχρι και τελικό. Εχει ταλέντο και οι δυνατότητές του είναι πολύ μεγάλες».

Βαγγέλης Βούλτσος (τεχνικός σύμβουλος ΚΟΕ): «Μετά από αυτή την παρουσία, μπορούμε να ελπίζουμε ότι αυτά τα παιδιά θα τα καταφέρουν και σε επίπεδο ανδρών. Ανταγωνίστηκαν αθλητές υψηλού επίπεδου και όχι μόνο στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων, αλλά έκαναν και την έκπληξη. Στα 43 χρόνια που είμαι προπονητής και συνοδεύω αποστολές σε διοργανώσεις νέων, αυτή ήταν η καλύτερη παρουσία, με όλα τα παιδιά να σημειώνουν ατομικά ρεκόρ. Αυτά τα παιδιά έχουν λαμπρό μέλλον και μπορούμε να περιμένουμε καλές μέρες».

Ανδρέας Βαζαίος (3ος 200μ. μικτή ατομική): «Είμαι πολύ χαρούμενος από την παρουσία μου. Είναι καταπληκτικό που βγήκα 3ος στην Ευρώπη με πανελλήνιο ρεκόρ. Μπορεί να έχασα για λίγο το ασημένιο μετάλλιο, αυτό όμως δεν με ενοχλεί καθόλου. Ηταν μια εμπειρία, να σκέφτομαι την κούρσα συνολικά. Θα συνεχίσω να προσπαθώ όσο μπορώ και να βγάζω ότι καλύτερο. Αν είναι θέλημα Θεού να πάω πιο ψηλά, θα το προσπαθήσω. Επόμενος στόχος μου είναι το Παγκόσμιο της Λίμα, όπου ελπίζω να κάνω καλύτερο χρόνο και να μπω τελικό. Αφιερώνω αυτό το μετάλλιο στην ομάδα και τους προπονητές μου, που με βοήθησαν να φτάσω εδώ και στους γονείς μου».

Κριστιάν Γκολομέεφ (2ος 50μ. ελεύθερο): «Είμαι πολύ χαρούμενος. Δεν το περίμενα. Στόχος μου ήταν ο τελικός, κατάφερα όμως και πήρα μετάλλιο. Στόχος μου στο μέλλον είναι η συμμετοχή σε μια Ολυμπιάδα».

Παναγιώτης Σαμιλίδης (1ος 50-100μ. πρόσθιο): «Ημουν πολύ καλά και δεν περίμενα να ακυρωθώ στο 200άρι. Ισως ερχόταν και ένα τρίτο μετάλλιο. Μπορεί βέβαια από την άλλη να κουραζόμουν και να μην τα κατάφερνα καλά στα 50 και τα 100. Η ακύρωση στο 200άρι, που είναι το αγώνισμά μου, με στεναχώρησε. Εκεί με στήριξαν οι γονείς μου και ο προπονητής μου, ο Αλέξανδρος Νικολόπουλος, ο οποίος ήρθε την επόμενη μέρα στο Βελιγράδι. Μετά πείσμωσα και μου βγήκαν τα άλλα δύο αγωνίσματα. Το ένα μετάλλιο το αφιερώνω στους γονείς μου και το άλλο στον προπονητή μου. Για το μέλλον δεν ξέρω τι θα γίνει και που θα είμαι. Επόμενος στόχος μου είναι η Λίμα και η είσοδος στον τελικό. Για τους Ολυμπιακούς, θέλω να πάω στο Λονδίνο και θα προσπαθήσω να πιάσω τα όρια».

Το Γραφείο Τύπου

ΝΙΚΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΠΟΥΛΟΣ