ΚΑΤΑΔΥΣΕΙΣ

18 χρόνια χωρίς το Νώντα!

  19.06.2014 18:22       1239

Ο Νώντας Σαμαρτζίδης όσα χρόνια και να περάσουν θα μείνει στη μνήμη όλων μας

Οι άνθρωποι πεθαίνουν μονάχα όταν τους ξεχάσουν οι ζωντανοί. Όμως αυτό δε πρόκειται να συμβεί στη περίπτωση του Νώντα Σαμαρτζίδη, ο οποίος αποτελεί ακόμα, ένα απ΄τα πιο υγιή κομμάτια όχι μόνο της υδατοσφαίρισης αλλά ολάκερου του αθλητισμού στην Ελλάδα.

Στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου έχουν παιχτεί εκατοντάδες παραστάσεις με δραματικό χαρακτήρα αλλά η μεγαλύτερη τραγωδία έμελλε να διαδραματιστεί πριν 18 ολόκληρα χρόνια, λίγα μέτρα πιο δίπλα, στις παραλίες της ιστορικής περιοχής. 

22 Ιουνίου του 1996 ο πάντα χαμογελαστός, Νώντας Σαμαρτζίδης θα άφηνε την τελευταία του πνοή τόσο άδικα, κάνοντας αυτό που αγαπούσε και τον γέμιζε χαρά. Πνίγηκε την ώρα που πραγματοποιούσε μία ελεύθερη κατάδυση με φίλους. Θα αποχαιρετούσε τον ήλιο, προδομένος απ'το στοιχείο που λάτρευε σε όλη του τη ζωή, το νερό.

Ο Σαμαρτζίδης υπήρξε για χρόνια το βαρόμετρο της ελληνικής υδατοσφαίρισης και ξεχώριζε πάντα για το ήθος και τα ηγετικά χαρακτηριστικά του. Φόρεσε το σκουφάκι της Εθνικής Ελλάδας 319 φορές, τις περισσότερες ως αρχηγός της. Πρόλαβε να ταξιδέψει σε δύο Ολυμπιάδες, σε δύο Φίνα Καπ ενώ έδωσε δυναμικό παρών σε δύο Παγκόσμια και δύο Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. 

Παρά τα πάθη της, η ΚΟΕ θα διοργανώνει κάθε χρόνο το τουρνουά προς τιμήν του Νώντα Σαμαρτζίδη σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Δημήτρη Διαθεσόπουλο

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, ο Πρόεδρος της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας, κ. Δημήτρης Διαθεσόπουλος, εκφράστηκε για την απώλεια ενός μεγάλου αθλητή, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Ένας ακόμη χρόνος χωρίς τον Νώντα Σαμαρτζίδη και ειλικρινά έχω στερέψει από λόγια. Είναι πραγματικά οδυνηρό κάθε χρόνο να εκφράζομαι για τον κορυφαίο αδικοχαμένο πρωταθλητή. Το μόνο που θέλω είναι να υπενθυμίσω πως η ΚΟΕ παρά τα πάθη της θα συνεχίσει να τιμάει και να διοργανώνει προς τιμήν του μία πολύ μεγάλη διοργάνωση διεθνούς και υψηλού επιπέδου. Το τουρνουά «Σαμαρτζίδης Καπ» είναι πάνω από κάθε δυσκολία και αντιξοότητα».

Ένας χαρισματικός αθλητής ήταν ο Νώντας Σαμαρτζίδης όπως τόνισε ο Σάκης Κεχαγιάς ομοσπονδιακός προπονητής της Εθνικής πόλο ανδρών

Ο Σάκης Κεχαγιάς, ο ομοσπονδιακός προπονητής της Εθνικής Ανδρών, έζησε τον Νώντα Σαμαρτζίδη από την κοινή θητεία τους στον Εθνικό. Μιλώντας για τον αδικοχαμένο αθλητή επισήμανε: «Αν δε κάνω λάθος και νομίζω πως δε κάνω, ο Νώντας ήταν ένας άνθρωπος που ότι έλεγε το πίστευε και ότι πίστευε το έκανε πράξη. Ήταν ευθύς χαρακτήρας και πολύ χαρισματικός αθλητής. Τον τοποθετώ ανάμεσα στα μεγαλύτερα ταλέντα στην ιστορία της υδατοσφαίρισης.

Σπουδαίο κεφάλαιο ο Νώντας Σαμαρτζίδης για την ελληνική υδατοσφαίριση ομολογεί ο αρχηγός της Εθνικής πόλο ανδρών Χρήστος Αφρουδάκης

Ο Χρήστος  Αφρουδάκης αποτελεί έναν από τους κορυφαίους πολίστες της σύγχρονης εποχής. Είναι με διαφορά ο κατάλληλος αρχηγός της Εθνικής, ο οποίος καλύπτει στο έπακρον το μεγάλο κενό του Σαμαρτζίδη. «Ο Νώντας Σαμαρτζίδης υπήρξε ένας ιδιαίτερος άνθρωπος με χαρισματικό χαρακτήρα. Είχα τη τύχη να τον δω να αγωνίζεται και πιστεύω πως αποτελεί ακόμα και σήμερα ένα σπουδαίο κεφάλαιο για την ελληνική υδατοσφαίριση. Διακρινόταν πάντα για τη πυγμή και τα ηγετικά χαρακτηριστικά του. Δυστυχώς μας άφησε νωρίς και ο πρόωρος χαμός του σκόρπισε πικρία σε ολόκληρο τον αθλητισμό».

Σωτήρης Σταθάκης, Αντώνης Αρώνης και Νώντας Σαμαρτζίδης υπήρξαν συμπαίκτες στην Εθνική ομάδα. Δε θα ξεχάσουν το Νώντα όσα χρόνια και να περάσουν οι δύο πρώτοι.

Ο Σωτήρης Σταθάκης, ο έφορος της Εθνικής ομάδας Ανδρών υπήρξε μέλος της χρυσής ομάδας του Εθνικού και έζησε τον Νώντα Σαμαρτζίδη τα δύο τελευταία χρόνια της καριέρας του. Όντας συγκινημένος για την απώλεια του καλού του φίλου και συμπαίχτη, υποστήριξε: «Επρόκειτο για έναν βιονικό αθλητή ο οποίος πάντα υπερεκτιμούσε τις δυνατότητες του γι'αυτό και χάθηκε τόσο άδικα. Ο Νώντας πέρα από μεγάλος αθλητής, ήταν ένας σπουδαίος άνθρωπος με ψυχή μικρού παιδιού. Δε θα ξεχάσω ποτέ τα λόγια του μεγάλου προπονητή Πίτερ Ρουσσόραν, ο οποίος ξεσπούσε σε λυγμούς όποτε αναφερόταν στον Σαμαρτζίδη. Όλοι μας ανεξαιρέτως τον θεωρούσαμε υπεραθλητή. Εγώ μετά από πολλά χρόνια θέλω να αποκαλύψω κάτι, το οποίο ίσως πικράνει πολλούς. Ο Νώντας Σαμαρτζίδης έπρεπε να είναι στην Εθνική ομάδα πόλο που μας εκπροσώπησε στην Ολυμπιάδα του 1984. Ήταν καλύτερος από πολλούς που βρισκόταν στην αποστολή και θεωρώ πως ήταν άδικη η απουσία του».

Ο Αντώνης Αρώνης, μάνατζερ της ΚΟΕ, είχε τη τύχη να αγωνιστεί στο πλευρό του Νώντα Σαμαρτζίδη σε συλλογικό και εθνικό επίπεδο και μας παρουσιάζει εκ των έσω τον κορυφαίο πρωταθλητή. «Ήταν ένας άνθρωπος που λειτουργούσε αυθόρμητα εντός και εκτός πισίνας. Είχε τεράστιες δυνατότητες, τόσο αθλητικές όσο και ψυχικές. Αποτελεί ακόμα και στις μέρες μας, πρότυπο για όλα τα νέα παιδιά και πιστεύω πως άφησε πλούσια παρακαταθήκη παρά τον πρόωρο χαμό του».

Αν ζούσε είναι βέβαιο πως θα υπηρετούσε ακόμα τον υγρό στίβο είτε απ΄τη θέση του προπονητή είτε απ΄τη θέση ενός επιτυχημένου παράγοντα. Τώρα 18 ολόκληρα χρόνια μετά είναι πάντα χαραγμένος στη συνείδηση του ελληνικού αθλητισμού και η παρουσία του παραμένει ανεξίτηλη όσα χρόνια κι αν περάσουν.

Γραφείο Τύπου ΚΟΕ: Νίκος Χαραλαμπόπουλος