Με μια λιτή τελετή έναρξης που είχε εντυπωσιακό φινάλε, στην παραλία του Βόλου, άνοιξε επισήμως η αυλαία του 10ου Παγκοσμίου πρωταθλήματος υδατοσφαίρισης Νέων Γυναικών στην πρωτεύουσα της Μαγνησίας.
'Εμπειροι οι διοργανωτές, από τις επιτυχημένες εκδηλώσεις και στις δύο προηγούμενες χρονιές, με τα Παγκόσμια πρωταθλήματα υδατοσφαίρισης Νέων Ανδρών (το 2011) και συγχρονισμένης κολύμβησης Νεανίδων (το 2012), παρουσίασαν μια πολύ όμορφη τελετή αφιερωμένη στις αθλήτριες και τα μέλη των ομάδων που λαμβάνουν μέρος στη διοργάνωση. Οι διοργανωτές θέλησαν με τον τρόπο αυτό να καλωσορίσουν τις τις αποστολές από όλες τις ηπείρους του κόσμου και να ενθαρρύνουν τις αθλήτριες που αγωνίζονται στις πισίνες από την επόμενη ημέρα.Γι αυτό και το μεγαλύτερο κομμάτι της εκδήλωσης αποτελείτο από μουσική, από μία σειρά διαχρονικών ροκ επιτυχιών με τα αντίστοιχα video clips που έγιναν ειδικά για την τελετή και των οποίων βασικό θέμα είναι οι όψεις του νερού.
Η παρέλαση των ομάδων, που ξεκίνησε από το σημείο που ήταν αραγμένη η "Αργώ" και κατέληξε στο χώρο της εκδήλωσης, είχε στόχο να συστήσει τις αθλήτριες στο κοινό του Βόλου και της Θεσσαλίας και να υπενθυμίσει στον κόσμο να παρακολουθήσει τους αγώνες τους στις πισίνες. Η εμπειρία των προηγουμένων πρωταθλημάτων που διοργανώθηκαν στην πόλη, απέδειξε ότι οι Βολιώτες συμμετέχουν στους αγώνες και μάλιστα ακόμη και κάτω από δυσμενείς συνθήκες, όπως π.χ. καταρρακτώδους βροχής, όπως συνέβη στο πρωτάθλημα συγχρονισμένης κολύμβησης, όπου στο κατάμεστο κολυμβητήριο οι θεατές παρακολούθησαν τα αγωνίσματα με αμείωτο ενδιαφέρον κατά τη διάρκεια πρωτοφανούς νεροποντής!
Οι 15 ομάδες παρατάχθηκαν στην εξέδρα απέναντι από τη σκηνή με τελευταία την ελληνική ομάδα. Στη συνέχεια ανακρούστηκαν ο ύμνος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας (FINA), ο εθνικός ύμνος της Ελλάδας και μουσική σύνθεση του μαέστρου της φιλαρμονικής ορχήστρας του δήμου Βόλου αφιερωμένη στο Πρωτάθλημα.
Μετά την παρέλαση και τους ύμνους, με μία ολιγόλεπτη προβολή video, παρουσιάστηκε μία σύνοψη των θεσσαλικών μύθων που επηρέασαν την παγκόσμια τέχνη με τίτλο "Θεσσαλία - Κάτω από τη Σκιά των Μύθων". Μία άλλη όψη της θεσσαλικής ιστορίας και παράδοσης. Το κομμάτι αυτό έκλεισε με την άρια «Divinites Du Styx» από την όπερα «Άλκηστις» του Gluck, η οποία βασίζεται στην ομώνυμη τραγωδία του Ευριπίδη. Η Άλκηστις ήταν βασίλισσα της αρχαίας Ιωλκού και αποτελεί σήμερα παγκόσμιο σύμβολο πίστης και ευγενών συναισθημάτων. Ερμηνεύτρια ήταν η Αμναστασία Μπάρδα.
Η τελετή ολοκληρώθηκε με rock μελωδίες που ξεσήκωσαν το κοινό, τις αθλήτριες και τους επισήμους. Τα φωνητικά απέδωσε εκπληκτικά η τραγουδίστρια Ζωή Τζαλαβρέτα. Η σκηνοθεσία ήταν του Σπύρου Μαβίδη, η διεύθυνση και οργάνωση παραγωγής της Αιμιλίας Κραβαρίτη, ενώ την παρουσίαση έκανε ο προϊστάμενος του γραφείου υδατοσφαίρισης της ΚΟΕ Ντίνος Σακελαράκης.
Προηγουμένως χαιρετισμούς απηύθυναν ο Πρόεδρος της ΚΟΕ και μέλος του Μπιρό της FINA Δημήτρης Διαθεσόπουλος, ο Δήμαρχος Βόλου Πάνος Σκοτινιώτης και ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός που κήρυξε και την έναρξη των αγώνων.
Ο κ. Διαθεσόπουλος τόνισε μεταξύ άλλων: "Σε αυτήν εδώ την πόλη που ενώνει το μαγευτικό βουνό του Πηλίου με την καταγάλανη θάλασσα του Αιγαίου, στον τόπο που αποτέλεσε ορμητήριο της Αργοναυτικής εκστρατείας, θα απολαύσουμε το μέλλον της παγκόσμιας γυναικείας υδατοσφαίρισης στον αγώνα για διάκριση".
Γραφείο Τύπου ΚΟΕ: Γιάννης Κορακής