ΑΝΟΙΧΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ / ΠΑΡΑΚΤΙΟΙ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Άγγιξε το μετάλλιο ο Αστέριος Δαλδόγιαννης

  15.09.2023 10:59       2702

Στα νερά του Καρτερού στο Ηράκλειο της Κρήτης, εξελίχθηκαν δυο συγκλονιστικοί σε εξέλιξη αγώνες 5χλμ Ανδρών και Γυναικών κολύμβησης ανοιχτής θάλασσας στο πλαίσιο των 3ων Μεσογειακών Παράκτιων Αγώνων «Ηράκλειο 2023».

Ο Αστέριος Δαλδόγιαννης, άγγιξε το μετάλλιο σε ένα τελικό που τα μετάλλια, κρίθηκαν…στις λεπτομέρειες: ιταλική υπόθεση το χρυσό με τον Μαρτσέλο Γκουίντι (ασημένιο μετάλλιο το 2019 στην Πάτρα) να κερδίζει με χρόνο 55.50.7 και τον συμπατριώτη του Ντάριο Βεράνι (παγκόσμιος πρωταθλητής του 2022 στα 25 χλμ., νικητής του 2015 στους Παράκτιους της Πεσκάρα και κάτοχος του ρεκόρ αγώνων) να ακολουθεί με 55.51.2. Μεγάλη κόντρα έγινε και για το χάλκινο, καθώς ο Πορτογάλος Τιάγκο Κάμπος ανέβηκε στο βάθρο κάνοντας 56.00.0 και ο Δαλδόγιαννης έμεινε 4ος με 56.01.5. Ακολούθησε 5ος ο Ιωάννης Σκαρής 56.24.0.

Ο Γκουίντι σημείωσε νέο ρεκόρ αγώνων, καταρρίπτοντας την προηγούμενη επίδοση που ανήκε στον Βεράνι από τη διοργάνωση της Πεσκάρα το 2015. Δήλωσε: «Ήταν μια υπέροχη κούρσα, σ’ ένα υπέροχο μέρος! Το αθλητικό κέντρο εδώ είναι καταπληκτικό. Στον τρίτο και στον τέταρτο και τελευταίο γύρο πίεσα και κατάφερα να φτάσω στη νίκη. Είμαι χαρούμενος που αυτή τη φορά κέρδισα το χρυσό μετάλλιο, έπειτα από το ασημένιο που είχα πάρει στην προηγούμενη διοργάνωση». 

Ο αγώνας των Γυναικών εξελίχθηκε σε «μάχη» Ιταλίας-Πορτογαλίας: η Ιταλίδα Αριάνα Μπρίντι νίκησε μετά από συγκλονιστικό αγώνα, που κρίθηκε κυριολεκτικά στη τελευταία χεριά. Επικράτησε με 59.58.9, ενώ η Μαφάλντα Ρόζα (Πορτογαλία) που βρέθηκε δεύτερη, χρονομετρήθηκε με 59.59.1. Μια ανάσα και η τρίτη, Σίλβια Τσικαρέλα (η Ιταλίδα κάτοχος του τίτλου από το 2019 στην Πάτρα) με 1:00.03.0, τέταρτη η δεύτερη αθλήτρια από την Πορτογαλία, Ριμπέιρο Άντρε 1:00.39.4.

Η Αντωνία Ρακοπούλου τερμάτισε αμέσως μετά στη 5η θέση με χρόνο 1:02.14.7 ενώ η Νεφέλη-Ευαγγελία Γιαννοπούλου ήταν 8η (1:02.42.8).

Η νικήτρια τόνισε: «Ο αγώνας ήταν υπέροχος, η θάλασσα ήταν εξαιρετική και το νερό πεντακάθαρο. Προσπάθησα να μείνω πίσω από την προπορευόμενη Μαφάλντα Ρόζα και να πιέσω στον τελευταίο γύρο για να φτάσω στη νίκη. Ο τερματισμός ήταν πολύ δύσκολος, επειδή δεν μπορούσαμε να δούμε τίποτε εξαιτίας της άμμου. Στα τελευταία μέτρα προσπάθησα να πιέσω λιγάκι παραπάνω και έφτασα πρώτη στον τερματισμό». 

Ο «ασημένιος» Ολυμπιονίκης του 2016 και νυν Τεχνικός Σύμβουλος Μαραθώνιας Κολύμβησης Open Water της Κ.Ο.Ε., Σπύρος Γιαννιώτης, είναι ο Competition Manager του αθλήματος στη διοργάνωση. Όπως επεσήμανε: «Είναι η αρχή της σεζόν για όλους τους αθλητές και τις αθλήτριες, που ασφαλώς θέλησαν να διεκδικήσουν τη νίκη σε μία σημαντική διοργάνωση όπως οι Μεσογειακοί Παράκτιοι Αγώνες. Παράλληλα όμως ο αγώνας αυτός θα χρησιμεύσει ως τεστ προετοιμασίας στον δρόμο για τη διεκδίκηση της Ολυμπιακής πρόκρισης και των υπόλοιπων αγωνιστικών στόχων τους. Η απόσταση πουκλήθηκαν να διανύσουν είναι η μισή από την Ολυμπιακή απόσταση των 10 χλμ., αλλά οι επιδόσεις τους είναι πολύ σημαντικές για να βγάλουν χρήσιμα συμπεράσματα».

Γραφείο Τύπου ΚΟΕ: Θοδωρής Νταβέλος