ΥΔΑΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ / ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Αλεξία Καμμένου: «ΠΡΕΠΕΙ να πάμε. Και ΘΑ ΠΑΜΕ στους Ολυμπιακούς Αγώνες»

  02.01.2024 17:01       1161

Αυτές οι εορτές, σίγουρα ήταν ξεχωριστές για την Αλεξία Καμμένου και τα κορίτσια της εθνικής ομάδας Υδατοσφαίρισης που αναχωρούν αύριο (3/1) για το Αϊντχόφεν όπου το διάστημα 5-13 Ιανουαρίου θα διεξαχθεί το  ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Το παραδέχεται η ομοσπονδιακός μιλώντας στην ιστοσελίδα της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας Ελλάδας, «εξωτερικεύοντας» για μια ακόμα φορά τον μεγάλο πόθο της ομάδας: «Στο μυαλό μας αυτές τις ημέρες δεν υπήρχε και δεν υπάρχει κάτι άλλο, παρά μόνο η εθνική ομάδα και πώς θα διακριθούμε στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Κοιμόμαστε και ξυπνάμε με την επιθυμία να παίξουμε καλά, να διακριθούμε, να προκριθούμε στους Ολυμπιακούς Αγώνες και να τους δούμε μέσα από τον Σηκουάνα».

Οι δρόμοι που οδηγούν στο Παρίσι 2024 είναι πλέον δύο: είτε από το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, είτε μέσα από το παγκόσμιο πρωτάθλημα που θα ακολουθήσει στην Ντόχα (4-16 Φεβρουαρίου). Μετρημένα κουκιά… Στο Αϊντχόφεν θα δοθούν τα τρία τελευταία εισιτήρια πρόκρισης για το παγκόσμιο πρωτάθλημα, καθώς και ένα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Για τους Ολυμπιακούς Αγώνες από την Ευρώπη έχουν προκριθεί οι Γαλλία (διοργανώτρια), Ολλανδία και Ισπανία (παγκόσμιο πρωτάθλημα 2023). Και θεωρητικά, εμείς, η Ιταλία και η Ουγγαρία θα «παίξουμε» για το επόμενο εισιτήριο…

Αλλά ας τα πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά.

 • Πώς πήγε η προετοιμασία;
 • «Πήγε πολύ καλά, τα κορίτσια βρίσκονται σε πολύ καλή κατάσταση. Η κοινή προετοιμασία με τη Γαλλία μας βοήθησε αρκετά και ήταν εξαιρετικά δύσκολη η επιλογή των 15 κοριτσιών για το ευρωπαϊκό. Από τις πιο δύσκολες. Αλλά από την άλλη είναι και ευχάριστο όλο αυτό. Όλες ξέρουν ότι μπορεί να μην είναι στο παγκόσμιο και τα κορίτσια που θα μείνουν στην Ελλάδα θα συνεχίσουν τη προπόνηση. Είμαι αισιόδοξη. Βλέπω ότι είναι αποφασισμένες και έχουν δουλέψει καλά. Έχουμε δουλέψει καλά, έχουμε καλούς συνεργάτες, νομίζω πως όλα έχουν πάει όπως τα θέλαμε. Σίγουρα υπήρχαν κάποιοι τραυματισμοί με σοβαρότερο της Μαρίας Μυριοκεφαλιτάκη που δεν μπορεί να ακολουθήσει την ομάδα. Θα είμαστε ετοιμοπόλεμες.
 • Το «είμαι αισιόδοξη» τί σημαίνει;
 • «Ας μη γελιόμαστε, μιλάμε για το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα και ξεκινάμε ως δευτεραθλήτριες Ευρώπης. Μην το ξεχνάμε αυτό. Από μόνη της είναι μια τεράστια διοργάνωση. Και ξέρουμε πως όσο πιο ψηλά στοχεύσουμε τόσες περισσότερες είναι οι πιθανότητες πρόκρισης στους Ολυμπιακούς Αγώνες, καθώς από τη διοργάνωση αυτή θα δοθεί ένα εισιτήριο. Έχουμε κάνει τους υπολογισμούς μας, δεν ξέρουμε ασφαλώς τί μπορεί να γίνει στους άλλους ομίλου. Ξέρουμε όμως ποιες είναι οι ομάδες που διεκδικούν όπως εμείς τη πρόκριση για το Παρίσι, αλλά αυτό που με κάνει ιδιαίτερα αισιόδοξη είναι η αγωνιστική κατάσταση της ομάδας.  
 • Άρα ο στόχος ποιος είναι;
 • «Στο ευρωπαϊκό στοχεύουμε ψηλά, στοχεύουμε στη κορυφή, για να έχουμε πάρα πολλές πιθανότητες να προκριθούμε στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Το θέλουμε πάρα πολύ».
 • Χρυσό μετάλλιο στο ευρωπαϊκό;
 • «Πηγαίνουμε ως δευτεραθλήτριες. Μπορούμε να τα καταφέρουμε να κάνουμε το βήμα παραπάνω. Γνωρίζουμε πως είναι πολύ κοντά όλες οι ομάδες. Ένα γκολ μπορεί να κρίνει τα πάντα. Να αλλάξει τα πάντα. Θέλουμε όμως σε αντίθεση με το παγκόσμιο πρωτάθλημα στην Φουκουόκα, η τελευταία φάση να είναι δική μας. Να γίνει υπέρ μας. Αυτή η τελευταία φάση, μας έχει στοιχίσει συμμετοχή σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Αλλά είναι παρελθόν, κοιτάζουμε μόνο μπροστά, να μην κάνουμε λάθη, δουλεύουμε να μην έχουμε άγχος, να μην μας κοστίζουν αποτελέσματα. Βοηθάει πάρα πολύ η δουλειά που γίνεται με τη ψυχολόγο μας, την Μαρία Ψυχουντάκη, και τον εργοφυσιολόγο μας Βασίλη Καλαποθαράκο. Πολύ σημαντική η ενίσχυση. Μην ξεχνάμε πως τα παιδιά έχουν μπροστά τους δυο μεγάλες διοργανώσεις μέσα σε ενάμιση μήνα».
 • Και αυτό πρωτόγνωρο..
 • «Ασφαλώς, αλλά δεν έχουμε το άγχος του προ-ολυμπιακού. Είναι πολύ βαρύ το άγχος του προ-ολυμπιακού. Μην ξεχνάμε επίσης πως η εθνική μας μόνο το 2008 με τον Κούλη Ιωσηφίδη πήρε πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ποτέ άλλοτε. Πέρασαν 16 πλέον χρόνια από τότε και δεν ξαναπαίξαμε σε Ολυμπιακούς Αγώνες».
 • Μπορείς να φανταστείς αυτή την εθνική ομάδα να μένει εκτός Ολυμπιακών Αγώνων;
 • «Όχι. Με τίποτα. Αυτή η ομάδα θα είναι παρούσα το καλοκαίρι στο Παρίσι. Θα είναι αυτοκτονία αν δεν πάμε. Είναι καλή ομάδα. Ήρθε η ώρα μας. Το αρνητικό ενδεχόμενο δεν είναι καν στο μυαλό μας. Και να προσθέσω και το άλλο: η μη συμμετοχή μας είναι κάτι που δεν κολλάει στο παζλ των επιτυχιών της ελληνικής υδατοσφαίρισης, των εθνικών ομάδων, των ηλικιακών, όχι, δεν κολλάει, ΠΡΕΠΕΙ να πάμε. Και ΘΑ ΠΑΜΕ στους Ολυμπιακούς Αγώνες».

Γραφείο Τύπου ΚΟΕ: Θοδωρής Νταβέλος