ΑΝΟΙΧΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ / ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΑΝΔΡΩΝ & ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Άλκης Κυνηγάκης: «Είναι παιχνίδι μυαλού»

  03.02.2024 12:27       876

Για τον Κυνηγάκη είναι η 4η συμμετοχή σε παγκόσμιο πρωτάθλημα μετά το 2019, 2022, 2023 όπου ήταν 6ος στα 5 και 10χλμ : «Ο στόχος σίγουρα είναι η ολυμπιακή πρόκριση- λέει στην ιστοσελίδα της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας Ελλάδας. Μόνο αυτό έχω στο μυαλό μου. Αν είμαι σε καλή κατάσταση, και βάζω την υπόθεση γιατί είναι χειμώνας και δεν συνηθίζουμε το χειμώνα να κολυμπάμε τόσο γρήγορα, θα προσπαθήσω για το καλύτερο.

Η προετοιμασία πήγε πάρα πολύ καλά. Είμαι ευχαριστημένος από τον τρόπο δουλειάς. Μαζί με τον Σπύρο Γιαννιώτη που είναι πλέον ο προπονητής μου συνεργαζόμαστε από τα μέσα Δεκεμβρίου. Υπήρξε τον Οκτώβριο μια πολύ καλή προετοιμασία μαζί με την ομάδα της Ιταλίας, στο υψόμετρο στο Λεβίνιο. Πήγαμε στη Κέρκυρα μέσα στις γιορτές και…φουλάραμε τις μηχανές μας. Έχει βγει αξιοπρεπέστατος όγκος δουλειάς.

  • Έχεις ζήσει τη διαδικασία πρόκρισης στους Ολυμπιακούς Αγώνες όπου μάλιστα διακρίθηκες ιδιαίτερα με την 5η θέση στο Τόκιο. Υπάρχει πάλι το άγχος της πρώτης φοράς;
  • «Αυτό που πάντα λέω είναι ότι αν δεν το ζήσεις μια φορά, δεν έχεις κάνει τίποτα στη καριέρα σου. Κάθε αγώνας είναι διαφορετικός. Σίγουρα όμως έχω αποκτήσει εμπειρία που μου δίνει τη δυνατότητα να διαχειριστώ καταστάσεις και απ΄΄εξω αλλά και μέσα στον αγώνα, τον εαυτό μου, τις σκέψεις μου, έχω μάθει να ακούω το σώμα μου πια. Δεν είμαι όμως το παιδάκι που ξεκινούσε πριν πέντε χρόνια και δεν ήξερε τίποτα. Με το open water ασχολούμαι από το καλοκαίρι του 2018 με πρώτο μου προπονητή τον Βαγγέλη Κοζομπόλη».
  • Για περιέγραψε μας τις σκέψεις σου σε ένα αγώνα 10 χλμ.
  • «Πρέπει να μάθεις πέρα από το σώμα σου, να διαχειρίζεσαι το μυαλό σου. Σε μια κούρσα δυο ωρών το μυαλό σου μπορεί να κάνει πολλά παιχνίδια. Οφείλεις να μείνεις συγκεντρωμένος, να μην επηρεάζεσαι από εξωτερικούς παράγοντες, τους αντιπάλους, το νερό, που μπορεί να έχει κυματισμό, μια βάρκα να περάσει. Συμβαίνουν και αυτά: περνάει μια βάρκα, σηκώνει κύμα και λες «γιατί, αφού κολυμπάμε, τι έγινε τώρα», είναι μια έκτακτη συνθήκη. Σκέφτεσαι με κάτι τέτοια ότι η ίδια η διοργάνωση σαμποτάρει τον αγώνα. Είναι παιχνίδι μυαλού. Όλες οι μεγάλες αποστάσεις είναι παιχνίδι μυαλού».
  • Στη Ντόχα έχεις αγωνιστεί και πάλι.
  • «Ναι, και η αλήθεια είναι ότι κάποιο jet ski μπορεί να περάσει την ώρα του αγώνα. Και τις τρεις φορές που αγωνίστηκα, είχε κύμα. Ενώ φαίνεται κάλμα, είχε κύμα. Θα είναι απαιτητικός αγώνας. Περιμένω πως θα είναι πολύ δύσκολος αγώνας, και σε επίπεδο ανταγωνισμού αλλά και προς τις συνθήκες».
  • Η συνεργασία με τον Σπύρο Γιαννιώτη;
  • «Έχει πολύ ζουμί η προπόνηση. Πολλές φορές με αυτά που μου δίνει με βάζει σε μεγάλη σκέψη σε πράγματα ως προς τη κούρσα. Τον εμπιστεύομαι πάρα πολύ».

 Γραφείο Τύπου ΚΟΕ: Θοδωρής Νταβέλος