ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ / ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΔΙΣ ΑΣΗΜΕΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗ ΕΥΡΩΠΗΣ 2017 ΑΝΔΡΕΑ ΒΑΖΑΙΟ

«Ανδρέα σε αγαπάμε»

  21.12.2017 11:03       10335

«Ανδρέα σε αγαπάμε».
«Ανδρέα σε ευχαριστούμε για ό,τι κάνεις για την ελληνική κολύμβηση».
«Ανδρέα σε παρακαλούμε, θα θέλαμε να δούμε τα μετάλλια που έφερες από την Κοπεγχάγη;»

Τετάρτη βράδυ στο ανοιχτό κολυμβητήριο της Αργυρούπολης. Θερμοκρασία 10 ° Κελσίου. Κρύο. Οι προπονητές με σκουφάκια στο κεφάλι προσπαθούν να δώσουν οδηγίες στα παιδιά που κολυμπούν. Δύσκολες συνθήκες, γνωστές για την ταλαιπωρημένη ελληνική κολύμβηση. Οι περισσότεροι βέβαια κάνουν το σταυρό τους. «Ευτυχώς που υπάρχουν κολυμβητήρια σαν και αυτό της Αργυρούπολης, που λειτουργούν σήμερα, σε ημέρες κρίσης για την ελληνική κοινωνία και τον αθλητισμό» λένε.

Κάπου εκεί στην Αργυρούπολη, έξω από την πισίνα, ήταν χθες (Τετάρτη 20 Δεκέμβρη) ο πρωταθλητής Ευρώπης και ένας από τους κορυφαίους Έλληνες κολυμβητές, ο Ανδρέας Βαζαίος. Λίγες ώρες πριν επιστρέψει στην Αμερική και στο πανεπιστήμιο όπου φοιτά και πρωταγωνιστεί στην παγκόσμια κολύμβηση, ο Ανδρέας βρέθηκε στην πισίνα της Αργυρούπολης για δύο λόγους. Πρώτον για να ανταποκριθεί στο κάλεσμα της σελίδας της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας για μία αποκλειστική συνέντευξη μετά τις επιτυχίες του στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Κοπεγχάγης και δεύτερον για να δει τους συναθλητές και τις συναθλήτριές του, ευχόμενος σε όλους καλές γιορτές.

Η αγάπη όλων και η εκτίμηση στο πρόσωπό και στο έργο του Ανδρέα Βαζαίου, ήταν ευδιάκριτη. Μέσα από το νερό, την ώρα που κολυμπούσαν, τα παιδιά φώναζαν ζητώντας από τον πρωταθλητή να τους δείξει τα υπέροχα μεταλλια που έφερε από την Κοπενχάγη, ενώ με εκφράσεις σαν και αυτές στην εισαγωγή του σημερινού θέματος τον ευχαριστούσαν δημόσια για ότι έχει προσφέρει στα ίδια, στο σύλλογό του, στην ελληνική κολύμβηση και στην κοινωνία γενικότερα.

Οι στιγμές ήταν συγκινητικές για τον Ανδρέα Βαζαίο και τον προπονητή του, τον Αλέξανδρο Νικολόπουλο.

Ο Ανδρέας μίλησε για τα πάντα. Αναφέρθηκε στις επιτυχίες της Κοπεγχάγης, στους στόχους που έχει θέσει για το 2018, στα όνειρα που τρέφει για την Ολυμπιάδα που θα γίνει το 2020 στο Τόκιο, για την βοήθεια που του έχει προσφέρει η παρουσία του τον τελευταίο χρόνο σε αμερικανικό πανεπιστήμιο, για τα ταλέντα που αναδεικνύει διαρκώς η ελληνική κολύμβηση, παρά τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει ο χώρος, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο υψηλό επίπεδο των ελλήνων προπονητών τα τελευταία χρόνια. Ευχήθηκε υγεία, υπομονή και επιμονή σε όλους τους Έλληνες κολυμβητές και ζήτησε από την Πολιτεία και την Κολυμβητική Ομοσπονδία να κάνουν προσπάθειες που θα στηρίξουν το έργο των Ελλήνων πρωταθλητών και πρωταθλητριών.

Ο Ανδρέας Βαζαίος κατέκτησε δύο αργυρά μετάλλια στο πρόσφατο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Κοπεγχάγης. Ένα μετάλλιο που όλοι περιμέναμε στο βασικό του αγώνισμα, αυτό των 200 μέτρων μικτής, και ένα μετάλλιο που μας ήρθε λίγο ξαφνικά, αυτό στα 200 μέτρα πεταλούδας. Ο Ανδρέας με τις επιδόσεις του ήταν ο 23ος αθλητής σε αυτή τη διοργάνωση. Μια σπουδαία επιτυχία για τον αθλητή της Αργυρούπολης.

«Πράγματι νιώθω πολύ όμορφα. Ικανοποίηση, χαρά, ευτυχία. Είναι όλα αποτελέσματα μιας σκληρής δουλειάς. Δεν μπορώ να ξεχωρίσω τα δύο μετάλλια. Σίγουρα το ένα ήταν απρόσμενο, ήρθε ξαφνικά. Στα 200 μέτρα πεταλούδα και ο χρόνος και το μετάλλιο, ήταν μια ευχάριστη έκπληξη για μένα και για τους ανθρώπους που με στηρίζουν. Έχω προσθέσει το αγώνισμα αυτό στις προτεραιότητές μου αφού αποτελεί βάση στις προπονήσεις μου στο αμερικανικό πανεπιστήμιο που φοιτώ. Φυσικά το βασικό μου αγώνισμα παραμένει τα 200 μέτρα μικτής ατομικής» υποστηρίζει.

Ποιοι είναι οι στόχοι που θέτει ο Ανδρέας για το 2018;
«Ο πιο σημαντικός στόχος είναι το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα 50αρας πισίνας το οποίο θα πραγματοποιηθεί τον Αύγουστο στην Γλασκώβη. Μέχρι τότε όμως έχουμε πολύ δρόμο. Εύχομαι να ειμαι υγιής για να μπορέσω να ανταποκριθώ όχι μόνο σε αυτή τη διοργάνωση αλλά και σε εκείνες που θα προηγηθούν, όπως είναι οι Μεσογειακοί και οι Πανελλήνιοι αγώνες. Όλα αυτά γίνονται για το όνειρό μου και για την βασική επιδίωξη κάθε πρωταθλητή που θα πάρει μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Όλα αυτά είναι ένα κομμάτι του παζλ του κορυφαίου στόχου».

Μέχρι που φτάνουν τα όνειρα του Ανδρέα για την Ολυμπιάδα του Τόκιο; Κανείς δεν πρέπει να λησμονεί ότι ο Έλληνας πρωταθλητής κολύμπησε πέρσι, στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Βουδαπέστης, σε χρόνους που θα του επέτρεπαν την παρουσία του στον τελικό της Ολυμπιάδας.

«Στόχος μου είναι να φτάσω όσο πιο ψηλά μπορώ. Ο τελικός, ειδικά στο κολύμπι, είναι πολύ δύσκολο επίτευγμα. Το όνειρό μου είναι η διάκριση τους Ολυμπιακούς Αγώνες» προσθέτει.

Η παρουσία του Ανδρέα σε αμερικανικό πανεπιστήμιο έχει στηρίξει τις προσπάθειες του;
«Αναμφίβολα ναι», ισχυρίζεται ο Έλληνας πρωταθλητής και συνεχίζει. «Οι συνθήκες προπόνησης και προπαρασκευής στην Αμερική είναι καλύτερες. Φυσικά είμαι ευλογημένος που έχω προπονητή μου τον κύριο Αλέξανδρο Νικολόπουλο, ο οποίος είναι ικανότατος και αρκετά διαβασμένος. Δεν υστερούσα στην Ελλάδα σε προπονητική καθοδήγηση. Πήγα στην Αμερική αναζητώντας καλύτερες συνθήκες. Δεν ασχολούμαι πλέον εάν η πισίνα θα είναι ανοιχτή ή κλειστή, εάν το νερό θα έχει την κατάλληλη θερμοκρασία, εάν θα μπορούσα να σπουδάζω χωρίς προβλήματα. Στην Αμερική όλα αυτά είναι λυμένα. Θέλω να ευχαριστήσω τον Αλέξανδρο Νικολόπουλο αλλά και τους προηγούμενους προπονητές μου, τον κύριο Δημήτρη Αθυμαρίτη και τον κύριο Βαγγέλη Κοζομπόλη».

Το παράδειγμα του Ανδρέα Βαζαίου πρέπει να το ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα μεγάλα ταλέντα της ελληνικής κολύμβησης; Να φύγουν στο εξωτερικό; Η απάντηση του Ανδρέα είναι αρνητική.
«Όχι, δεν πρέπει να σηκωθούμε να φύγουμε ολοι από τη χώρα. Μπορούμε να τα καταφέρουμε εδώ. Χρειαζόμαστε την στήριξη της Πολιτείας και της Ομοσπονδίας που πρέπει να μας βοηθήσουν λίγο παραπάνω. Δυστυχώς ή ευτυχώς στην Αμερική τα πράγματα είναι πιο οργανωμένα. Με την στήριξη από τους ιθύνοντες θα τα καταφέρουμε. Στην Κοπενχάγη τα πήγαμε περίφημα. Δεν είναι μόνο τα μετάλλια, αλλά τα πανελλήνια ρεκόρ, οι τελικοί και οι ημιτελικοί. Όλα τα παιδιά ανταποκρίθηκαν».

Η τοποθέτηση του Ανδρέα Βαζαίου μας δίνει την ευκαιρία να του θέσουμε το κάτωθι ερώτημα: Τι πρέπει να γίνει για να προχωρήσει σε πρωταγωνιστικό επίπεδο η ελληνική κολύμβηση;
«Είναι πολύ απλό», προσθέτει ο πρωταθλητής Ευρώπης. «Χρειάζεται βελτίωση των συνθηκών. Κίνητρα από την Πολιτεία. Αναγνωρίζω τα τεράστια θέματα που δημιούργησε η κρίση, η έλλειψη σοβαρής επιχορήγησης, αλλά, πάντα υπάρχει ένα αλλά.... Κάποια πράγματα θα μπορούσαν να γίνουν καλύτερα. Το καλύτερο είναι ο εχθρός του καλού. Απλά πράγματα. Δεν πρέπει να υπάρχει το δίλημμα «σχολείο η κολύμπι». Το «άνευ» για την εισαγωγή των πρωταθλητών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θα έπρεπε να θεωρείται δεδομένο. Δεν παίρνουμε τη θέση κανενός το πανεπιστήμιο. Είναι κρίμα να σταματούν την κολύμβηση τα μεγάλα ταλέντα, τα οποία ζητούν απλά μία ευκαιρία...»

Που αφιερώνει ο Ανδρέας Βαζαίος τα δύο πρόσφατα μετάλλια της Κοπεγχάγης;
«Αρχικά στους δύο προπονητές μου, τον Αλέξανδρο Νικολόπουλο και τον Μπόμπι Γκουντούρο που με προπονεί την Αμερική. Και οι δύο με στήριξαν πολύ. Θα ήθελα να απευθύνω ένα μεγάλο «ευχαριστώ» επίσης στην οικογένειά μου και στους φίλους μου που είναι κοντά μου στα ..ψηλά και στα χαμηλά. Δεν μπορώ να αγνοήσω την ομάδα μου, την Αργυρούπολη, ούτε φυσικά την Ομοσπονδία που περνάει δύσκολα, κάνει μεγάλη προσπάθεια και ζητάω από αυτήν να κάνει ακόμα μεγαλύτερη».

Ποια είναι η ευχή του Ανδρέα στους Έλληνες κολυμβητές, ενόψει της εορταστικής περιόδου και της νέας χρονιάς;
«Όσο και αν φαίνεται κοινότυπο, όσο και αν το λέω συνέχεια, το πιο βασικό πράγμα είναι η υγεία. Με την υγεία κοιτάς συνέχεια μπροστά. Εύχομαι στους έλληνες κολυμβητές υγεία, υπομονή και επιμονή».

Δίπλα στον Ανδρέα Βαζαίο ήταν ο προπονητής του, Αλέξανδρος Νικολόπουλος. Ο Αλέξανδρος δεν έχει όρια στα όνειρα που τρέφει για την εξέλιξη του κολυμβητή του. Υποστηρίζει ότι ο Αντρέας Βαζαίος μπορεί να διακριθεί στην Ολυμπιάδα του 2020.
«Νιώθω χαρά και ικανοποίηση για την εξέλιξη αυτού του παιδιού. Ειναι ένας σπουδαίος αθλητής που ξεκίνησε σαν πρωταγωνιστής από την κατηγορία των εφήβων και συνεχίζει τον πρωταγωνιστικό του ρόλο και σαν άντρας. Αποτελεί μεγάλη βοήθεια για την εξέλιξη του Αντρέα η παρουσία του σε αμερικανικό πανεπιστήμιο. Τον βοήθησα να πάρει αυτή τη μεγάλη απόφαση και να φύγει από την Ελλάδα. Στην Αμερική ο αθλητής δεν ασχολείται ούτε με την μετακίνησή του, ούτε με τις σπουδές του, ούτε με το αν το κολυμβητήριο θα έχει τη σωστή θερμοκρασία ή εάν θα είναι ανοιχτό. Ασχολείται μόνο με τις σπουδές, με το διάβασμα, με την ξεκούραση, με το γυμναστήριο, με τη σωστή προπόνηση. Είναι ένας κανονικός πρωταθλητής».

Ήταν αναμενόμενα τα δύο μετάλλια της Κοπεγχάγης;
«Περίμενα το μετάλλιο στα 200 μέτρα μικτής, και ένα πανελλήνιο ρεκόρ στα 200 μέτρα πεταλούδας. Δεν περίμενα όμως αυτόν το σπουδαίο χρόνο που πέτυχε ο Αντρέας στην πεταλούδα και βέβαια το μετάλλιο σε αυτή την απόσταση. Ο Αντρέας, λόγω του Πανεπιστημίου, έχει θέσει σαν προτεραιότητα το αγώνισμα αυτό και η επιτυχία του δεν ήταν μεγάλη έκπληξη. Μου ήρθε όμως ξαφνικά».

Όπως ανέφερε και ο πρωταθλητής, έτσι και ο κύριος Νικολόπουλος, εκτιμά ότι ο βασικός στόχος είναι η διάκριση στην Ολυμπιάδα του 2020.
«Ο Ανδρέας μπορεί να πρωταγωνιστήσει σε μεγάλους αγώνες. Στόχος για μένα δεν είναι απλά η παρουσία στον τελικό των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά πολύ περισσότερα πράγματα....».

Ποια είναι η ευχή που δίνει ο Αλέξανδρος Νικολόπουλος στα ταλέντα της ελληνικής κολύμβησης;
«Η Ελλάδα είναι γεμάτη ταλέντα. Εύχομαι να αλλάξει η οργανωτική δομή στην χώρα. Οι Έλληνες προπονητές έχουν κάνει σημαντικά βήματα τα τελευταία χρόνια. Είναι πολύ διαβασμένοι και ζητούν κίνητρα και καλύτερη οργάνωση από τους φορείς, για να μπορέσουν οι σπουδαίοι κολυμβητές να προχωρήσουν. Στα περισσότερα μέρη του κόσμου τα ταλέντα της κολύμβησης κινούνται σε επαγγελματικό επίπεδο. Ο Αντρέας, σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου, θα ήταν επαγγελματίας και θα αμείβονταν σαν επαγγελματίας. Πρέπει να κάνουμε ένα άλμα προς τα εμπρός» καταλήγει.

 

 Γραφείο Τύπου ΚΟΕ: Ν.β.Χ.