ΥΔΑΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ

Ασημάκης Σπηλιόπουλος: Πρωταθλητής στη ζωή και την πισίνα...

  03.04.2024 18:22       3163
  • Και αυτό το πρόβλημα με την ακοή σου πως το αντιμετωπίζεις;
  • «Μα, δεν είναι πρόβλημα».

Και κάπου εκεί, σωπαίνεις.  Κατεβάζεις το κεφάλι και…κάτι ψελλίζεις. Ναι, για παιδιά σαν τον Γεράσιμο Σπηλιόπουλο ΔΕΝ είναι πρόβλημα. Έμαθε να ζει χωρίς να ακούει από την τρυφερή ηλικία των τριών ετών. Ο Ασημάκης για την οικογένειά του και τους φίλους του, ήταν άριστος μαθητής, είναι επιμελής πλέον φοιτητής και μέλος της ομάδας υδατοσφαίρισης του Ναυτικού Ομίλου Βουλιαγμένης. Πριν λίγες μέρες κατέκτησε το πρωτάθλημα Νέων Κ19 και ο Σπηλιόπουλος ήταν μέλος των «μπέμπηδων» (σημείωσε και τρία τέρματα μάλιστα) που ανέβηκαν στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου (τον προσεχή Αύγουστο κλείνει τα 19). Και ήταν αυτή η αφορμή να γράψει ο προπονητής του Απόλλωνα Σμύρνης, Νίκος Δεληγιάννης πως ο Ασημάκης  Σπηλιόπουλος «συμμετέχει σ' ένα ΟΜΑΔΙΚΟ σπορ που συμβαίνει στο ΝΕΡΟ, με τους διαιτητές να χρησιμοποιούν ένα ΣΦΥΡΙΓΜΑ περίπου κάθε 8-10 δευτερόλεπτα, χωρίς να μπορεί να ακούσει τίποτα!!!!!!! Προσωπικά, ένιωσα τέτοιο σεβασμό και θαυμασμό γι' αυτόν, τον προπονητή του, που συνεννοείται μαζί του άψογα την ώρα του ματς (και του δίνει και άφθονο χρόνο συμμετοχής) που δεν μπόρεσα να επικεντρώσω σε τίποτα άλλο στον τελικό… Θα μπορούσε να είναι ένας θυμωμένος διαμαρτυρόμενος νεαρός, που εκφράζει το θυμό του με αστέρες του πενταγράμμου, μιλώντας για πιστόλια και π0¥+@νες, ναρκωτικά και μπάτσους. Όμως αυτός έκανε ένα ολόκληρο κολυμβητήριο να τον καταχειροκροτήσει, όταν ο Χατζηδάκης τον έκανε αλλαγή, κάνοντας κάποιους (λίγους που ίσως γνωρίζουν) στην κερκίδα να συγκινηθούν δυνατά. Εύγε σε εκείνον, στους γονείς του, στους συναθλητές του, στους προπονητές του και τον σύλλογό του. Θα ήθελα πολύ να τον γνωρίσω προσωπικά…»

Ναι είναι αλήθεια όλα αυτά: ακόμα και άνθρωποι με στενή σχέση με τον ΝΟΒ αγνοούσαν αυτή την ιδιαιτερότητά του. Μα το παιδί δεν δείχνει πως δεν ακούει…

Να πιάσουμε το νήμα από την αρχή…Ο ίδιος εξιστορεί στην ιστοσελίδα της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας Ελλάδας: «Ο πατέρας μου είναι ο Κώστας που έχει παίξει στον ΝΟΒ και είναι προπονητής στους έφηβους του Φαλήρου. Η μητέρα μου Ιωάννα είχε επιτυχίες στην κολύμβηση πριν ασχοληθεί και αυτή με την υδατοσφαίριση. Εγώ πέρασα από το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ, το τένις, για να καταλήξω στην υδατοσφαίριση. Μου άρεσε βεβαίως το νερό αλλά ο πατέρας μου έβλεπε κάτι σε εμένα και με παρότρυνε. Πάντα με το σκουφάκι του ΝΟ Βουλιαγμένης. Οφείλω πολλά στον Παναγιώτη Πρίμπα που με έβαλε στην ομάδα…».

  • Το θέμα με την ακοή πότε διαγνώσθηκε;
  • «Γεννήθηκα φυσιολογικά. Γύρω στα τρία μου χρόνια άρχισα σταδιακά να ακούω όλο και λιγότερο. Και από τα δυο μου αυτιά. Η απώλεια της ακοής μου συνεχίστηκε, χωρίς να μπορούμε να μάθουμε την αιτία για αυτό. Ούτε και τώρα γνωρίζω το λόγο. Αυτό όμως δεν με εμπόδισε σε τίποτα. Θα με ρωτήσετε: και πώς τα καταφέρνεις μέσα στη πισίνα καθώς δεν υπάρχουν αδιάβροχα ακουστικά; Με τα χείλη θα σας απαντήσω. Με την ανάγνωση των χειλιών. Καταλαβαίνω απόλυτα τους συμπαίκτες μου, τους προπονητές μου, τα πάντα. Οι φάσεις στο άθλημα μας είναι γρήγορες, αλλά κανένα πρόβλημα. Έξω από την πισίνα φοράω ειδικά ακουστικά, μέσα όμως τίποτα».
  • Με τους διαιτητές;
  • «Καταλαβαίνω από τις κινήσεις τους. Και οι προπονητές μου με βοηθάνε όταν χρειάζεται με κινήσεις, αλλά τα περισσότερα τα καταλαβαίνω από τα χείλη. Κανένα πρόβλημα».
  • Ποιος σε προώθησε στη πρώτη ομάδα;
  • «Ο νυν προπονητής του Ολυμπιακού, ο κ.Κόλιανιν. Με έβλεπε στις μικρότερες ηλικιακά ομάδες του ΝΟΒ και κάποια στιγμή…με έριξε στα βαθιά. Τρομερό το συναίσθημα, ήμουν λίγο μεγαλύτερος από 16 ετών. Και ο νυν τεχνικός μας ο Βλάντιμιρ Βουγιασίνοβιτς με χρησιμοποιεί ενώ έχω συμπεριληφθεί σε αποστολές και για διεθνείς αναμετρήσεις».
  • Ποιο είναι το αθλητικό όνειρό σου;
  • «Να παίξω κάποια στιγμή στην εθνική μας ομάδα. Δεν έχω αγωνισθεί στις μικρότερες καθώς προέκυψε ο κορονοϊός ενώ έπαθα και μυοκαρδίτιδα πριν δυο χρόνια. Είμαι όμως πολύ αισιόδοξος πως θα τα καταφέρω».
  • Σπουδάζεις παράλληλα;
  • «Στο Πολυτεχνείο ηλεκτρολόγος-μηχανικός και μηχανικός υπολογιστών. Ήμουν πολύ καλός μαθητής και πλέον πολύ καλός φοιτητής. Προσπαθώ να τα καταφέρνω και με τις προπονήσεις και τους αγώνες και το διάβασμα. Όλα μπορεί να τα καταφέρει ο άνθρωπος, αρκεί να το θέλει και να προσπαθεί».

Ασημάκη, σε ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ πολύ….

Γραφείο Τύπου ΚΟΕ: Θοδωρής Νταβέλος