ΤΕΧΝΙΚΗ / Εκδήλωση της ΚΟΕ

"Αθλητισμός Χωρίς Αναβολικά"

  08.02.2014 13:38       1221

ΦΩΤΟ: Από την απονομή στην Κορυφαίο Έλληνα Αθλητή και για το 2013, Σπύρο Γιαννιώτη

Mε λαμπρότητα πραγματοποιήθηκε η σπουδαία εκδήλωση με θέμα τα αναβολικά στον Αθλητισμό την οποία συνδιοργάνωσαν η ΚΟΕ με την εταιρία «Αθλητισμός Χωρίς Αναβολικά» (Α.Χ.Ω.Α) με την υποστήριξη της ΕΠΟ, στο ξενοδοχείο ΑTHENS MARRIOT, το Σάββατο 8 Φεβρουαρίου.  Με σύνθημα «Συστράτευση με τη νεολαία, κατά της μάστιγας των αναβολικών» στην εκδήλωση παρευρέθησαν σπουδαία ονόματα του πολιτικού και αθλητικού κόσμου της χώρας μας.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Γιώργος Κατσιμπάρδης,  πρόεδρος της Μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας και πρώην Υφυπουργός Εσωτερικών.  Λόγω ανωτέρας βίας δεν παρευρέθη στην εκδήλωση ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος. Τον εκπροσώπησε ο αρχιμανδρίτης κ. Κωνσταντίνος. Ο Υπουργός Πολιτισμού κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος δεν παρευρέθη λόγω υποχρεώσεων και επιστολή του αναγνώσθηκε. Επίσης  δεν κατάφερε να βρίσκεται στην εκδήλωση ο πρόεδρος της ΕΠΟ κ. Γιώργος Σαρρής, με τον αντιπρόεδρο κ. Γιάννη Οικονομίδη να τον εκπροσωπεί.

Συντονιστής της Ημερίδας ήταν ο κ. Μιχάλης Σταθόπουλος, Ομότιμος Καθηγητής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρώην Πρύτανης.

Ομιλητές ήταν οι:

*Δημήτρης Γάκης, Διευθυντής – Χειρουργός Μεταμοσχεύσεων του ¨Ιπποκράτειου¨ Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης,

*Τάκης Βίγλας, Γενικός Γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Οδοντιάτρων, Δ/ντης του Ε.Σ.Υ στο Οδοντιατρικό Τμήμα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού»,

*Κυριάκος Νανούσης, Γιατρός της Κ.Ο.Ε, Αντιπρόεδρος της Ιατρικής Επιτροπής της L.E.N

ΦΩΤΟ: Ο Πρόεδρος του "Α.ΧΩ.Α" Γιώργος Κατσιμπάρδης στο βήμα

Ο κ. Κατσιμπάρδης μίλησε στην ιστοσελίδα της ΚΟΕ για τη πολύ σημαντική εκδήλωση: «Θα πω για τον Α.ΧΩ.Α ότι είναι μια εταιρία στην οποία  μετέχουν πανεπιστημιακοί , δύο  πρυτάνεις πανεπιστημίου, δημοσιογράφοι, σκηνοθέτες, Ολυμπιονίκες, άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών γενικότερα και η οποία συνεργάζεται με ομοσπονδίες. Η σημερινή είναι η πρώτη αλλά θα υπάρξει και επόμενη με την ΚΟΕ, η οποία είναι πολύ καλά οργανωμένη ομοσπονδία και έχει και τις μεγαλύτερες επιτυχίες σε παγκόσμιο επίπεδο και με πολλά Ολυμπιακά αθλήματα. Σ’ αυτές τις ημερίδες ο σκοπός μας είναι να ενημερώνουμε τον κόσμο για το τι ακριβώς σημαίνει Ολυμπιακή Ιδέα , ποιοι και πως την αλλοιώνουν, πως φτάσαμε στην εμπορευματοποίηση του αθλητισμού και πως προέκυψε από κει το θέμα των αναβολικών. Παντού βρίσκονται οι επιτήδειοι και κυκλοφορούν μέχρι και τα σχολεία. Ένας αθλητής μπορεί εύκολα να πέσει στην παγίδα τους. Η καλή ενημέρωση βοηθά να απομακρύνονται οι αθλητές από τη μάστιγα των αναβολικών. Βεβαίως πρέπει και η πολιτεία να πάρει ορισμένα μέτρα. Υπάρχει ένα ανακόλουθο στην υπόθεση των αναβολικών. Όταν ένας αθλητής τιμωρείται με δεύτερο δείγμα θετικό και ενώ οι Αθλητικές Ομοσπονδίες  επιβάλλουν τις τιμωρίες με βάση τη WADA, δηλαδή διετή αποκλεισμό που γίνεται τετραετής, οι δικαστές μπορούν βάσει συμφερόντων να τον  αθωώνουν. Αυτή η ανακολουθία πρέπει να αντιμετωπιστεί».

ΦΩΤΟ: Ο Πρόεδρος της ΚΟΕ Δημήτρης Διαθεσόπουλος και ο εκπρόσωπος του Μακαριωτάτου κ. Ιερώνυμου, Αρχιμανδρίτης Κωνσταντίνος

Ο πρόεδρος της ΚΟΕ  κ. Δημήτρης Διαθεσόπουλος χαιρέτισε την ημερίδα αναφέροντας μεταξύ άλλων: «Θα ήταν παράλειψη μου να μην αναφερθώ στο σημαντικό έργο που επιτελεί η εταιρία «Αθλητισμός Χωρίς Αναβολικά»( Α.ΧΩ.Α) για την καταπολέμηση του ντόπινγκ στον ελληνικό αθλητισμό. Είναι άξιος συγχαρητηρίων και επαίνων ο εμπνευστής, δημιουργός και πρόεδρος της κ. Γιώργος Κατσιμπάρδης, άνθρωπος του αθλητισμού που τον υπηρέτησε ως αθλητής, πρωταθλητής, βαλκανιονίκης ,πρόεδρος του Σ.Ε.Γ.Α.Σ και πολίτης με προσφορά στην κοινωνία με την ενεργό συμμετοχή στην πολιτική ζωή της χώρας μας, ως βουλευτής. Η ΚΟΕ, από τις κορυφαίες αθλητικές ομοσπονδίες της χώρας, είναι η μόνη που έχει στις τάξεις της 6 αθλήματα, από τα οποία 5 Ολυμπιακά, μαζί με την τεχνική κολύμβηση που προστέθηκε τα τελευταία 4 χρόνια. Είναι μια Ομοσπονδία, που σε βάθος χρόνου έχει προσφέρει κορυφαίες διακρίσεις στον ελληνικό αθλητισμό και την πατρίδα μας και που σε μία χρονιά, το 2013, με καταλυτικές περικοπές επιχορηγήσεων, κλειστούς αθλητικούς χώρους, υπολειτουργία υλικοτεχνικής υποδομής και πολλά ακόμα προβλήματα, προσέφερε στον ελληνικό αθλητισμό περίπου το 30% των μεταλλίων και διακρίσεων στις κορυφαίες διοργανώσεις. Είναι καθήκον και υποχρέωσή μας να υψώνουμε τείχη στη μάστιγα των αναβολικών , λόγω του ευαίσθητου της ηλικίας των αθλητών μας. Ο αθλητισμός είναι πολύ σημαντικός για τη νέα γενιά, αλλά κρύβει παγίδες . Από τα πρώτα κρούσματα και θανάτους λόγω χρήσης αναβολικών  που παρατηρούνται το 1895-96, αποδεικνύεται ότι το ντόπινγκ είναι διαχρονικό, είναι μια επιστήμη επικίνδυνη και τεθωρακισμένη, που πάντοτε προηγείται των όποιων μεθόδων αντιντόπινγκ. Στις μέρες μας, η πολιτεία, σε συνεργασία με όλους τους διεθνείς οργανισμούς, οι οποίοι δουλεύουν για την καταπολέμηση του ντόπινγκ,  έχει θεσπίσει ένα πλήρες, άρτιο νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο καλύπτει όλο το φάσμα. Εκεί που υστερούμε είναι η εφαρμογή του, η στελέχωση οργάνων με αξιοκρατικά κριτήρια και η οικονομική υποστήριξη από την ίδια την πολιτεία. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μη γίνονται οι απαραίτητοι έλεγχοι. Η πολιτεία οφείλει να υποστηρίξει οικονομικά τις αθλητικές ομοσπονδίες. Εμείς σαν ΚΟΕ είχαμε να αντιμετωπίσουμε 14 περιπτώσεις τα τελευταία 14 χρόνια, από το 2000. Η Ομοσπονδία έδειξε άκρατη ευαισθησία ,εφαρμόζοντας το πλαίσιο που προβλεπόταν, σε αντίθεση με την ελληνική δικαιοσύνη που ενήργησε περίεργα και μάλιστα κληθήκαμε να πληρώσουμε ένα χρηματικό ποσό, που ήταν σημαντικό για τις μέρες που διανύουμε.  Γ’ αυτό χρειάζεται μεγάλη προσοχή όταν καλούμαστε να εφαρμόσουμε τους νόμους που προβλέπονται».

ΦΩΤΟ: Ο εκπρόσωπος του Μακαριωτιάρου κ. Ιερωνύμου μεταφέρει το χαιρετισμό του

Στην εκδήλωση παρέστη ο αρχιμανδρίτης κ. Κωνσταντίνος, ο οποίος και μετέφερε τις ευχές του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερώνυμου: «Σας μεταφέρω εκ μέρους του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδας τις πατρικές ευχές του για την επιτυχία αυτής της ημερίδας και τις ευχαριστίες του για την πρόσκληση. Είναι απαραίτητο να καταλάβουμε όλοι μας,  ότι ο αθλητισμός είναι ένα κομμάτι του πολιτισμού μας και όταν ο αθλητισμός αμαυρώνεται με τέτοιες ενέργειες όπως είναι το ντόπινγκ ,δε προάγεται ο Ολυμπισμός. Νικητής δεν είναι αυτός που θα περπατήσει πρώτος, νικητής είναι αυτός ο οποίος θα συμμετέχει με καθαρό τρόπο και αυτή του η συμμετοχή θα είναι νίκη. Σας ευχόμαστε κάθε επιτυχία στο έργο σας».

ΦΩΤΟ: Ο Αντιπρόεδρος της ΕΠΟ, Γιάννης Οικονομίδης

Ο κ. Γιάννης Οικονομίδης αντιπρόεδρος της ΕΠΟ στάθηκε στη σημασία της επίλυσης ενός προβλήματος-μάστιγα όπως είναι η χρήση απαγορευμένων ουσιών: «Το ντόπινγκ είναι αντίθετο με την ηθική των αθλημάτων ,μιας και βάζει σε κίνδυνο την υγεία των ανθρώπων. Άρχισε δυστυχώς να εφαρμόζεται από τις Η.Π.Α, την παγκόσμια υπερδύναμη και  να δημιουργεί πρόβλημα από το 1960 όταν  η έννοια του πρωταθλητισμού έγινε σημαντικότερη από εκείνη του αθλητισμού. Το ντόπινγκ έχει εξελιχθεί σήμερα σε παγκόσμιο πρόβλημα. Είναι προσωπικό καθήκον κάθε αθλητή να ξέρει τι βάζει μέσα στο σώμα του. Δεν είναι απαραίτητο να αποδειχθεί η αμέλεια από τον αθλητή, για να υπάρχουν οι απαραίτητες κυρώσεις. Παρόλα αυτά, εκείνος μπορεί να αποδείξει ότι κατηγορείται άδικα. Υπάρχει μια περίπτωση να αθωώνεται ένας αθλητής εάν απαγορευμένη ουσία βρεθεί στον οργανισμό του, αλλά να την έχει παράγει ο ίδιος ο οργανισμός του, όπως είναι η τεστοστερόνη. Οφείλουμε να στηρίξουμε τα προγράμματα αντιντόπινγκ, καθώς προσπαθούν να διατηρήσουν αναλλοίωτη την ουσία του φίλαθλου πνεύματος. Η ΕΠΟ δε θα έπρεπε να μείνει έξω απ’ αυτή την διαδικασία καθώς στις τάξεις της υπάρχουν 400.000 ερασιτέχνες αθλητές, τεράστιος δηλαδή όγκος. Υπάρχουν με δικιά μας πρωτοβουλία ομιλίες και στις 52 Ελληνικές ποδοσφαιρικές Ενώσεις και η υγειονομική μας επιτροπή έχει εκδώσει εγχειρίδια τα οποία ενημερώνουν τους αθλητές για όλες τις απαγορευμένες ουσίες. Παρά τις διεθνείς απαγορεύσεις, κάναμε ελέγχους ακόμα και στους ποδοσφαιριστές μας που κατέκτησαν το EURO 2004 και αποδείχτηκαν όλοι καθαροί, ενώ στο γήπεδο φάνηκε το αποτέλεσμα που μας καταξίωσε στο διεθνές στερέωμα. Οι προσπάθειες μας έχουν αποδώσει στο ποδόσφαιρο, καθώς φαίνεται ότι είναι από τα πιο καθαρά αθλήματα παρά τα όσα ακούγονται. Η προσπάθεια είναι συνεχής. Πιστεύω ότι οι γιατροί πρέπει να βοηθούν τα παιδιά, επειδή σε πολλές περιπτώσεις εκείνα δε γνωρίζουν. Θέλουμε πρωταθλητισμό, αλλά σε υγιή πλαίσια».

ΦΩΤΟ: Ο Υπουργός Πολιτισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος έστειλε μήνυμα στην εκδήλωση

Ο Υπουργός Πολιτισμού κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος παρότι δε παρέστη στην εκδήλωση ετοίμασε ένα μήνυμα , το οποίο και αναγνώστηκε: « Τα συγχαρητήρια μου για την πρωτοβουλία σας. Τα αναβολικά αποτελούν ένα μεγάλο πρόβλημα για τον αθλητισμό σήμερα. Η προώθηση των απαγορευμένων και  ναρκωτικών ουσιών και συστηματική τους χρήση, υποβρίθουν σκοτεινές και ύποπτες σκοπιμότητες και δημιουργούν εστίες διαφθοράς στους αθλητικούς χώρους και δίπλα από αυτούς. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο κατά πρόσωπο ως κράτος και ως κοινωνία , όχι μεμονωμένα, αλλά σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Βούληση της πολιτείας και του Υπουργείου μας είναι να συνεργαστούμε με όλους τους αρμοδίους φορείς και να αντιμετωπίσουμε το εξαιρετικά επικίνδυνο αυτό φαινόμενο».

ΦΩΤΟ: Το πάνελ των ομιλητών της Ημερίδας

Ο αντιπρόεδρος της ΚΟΕ κ Γιώργος Κατσαρός δήλωσε :«Είναι ένα μεγάλο γεγονός. Η ΚΟΕ, αν και δεν έχει την οικονομική ευχέρεια, σε συνεργασία  με το Γιώργο Σαρρή πρόεδρο της ΕΠΟ και με την εταιρία Α.ΧΩ.Α, κάνουμε αυτή την εκδήλωση που για τα παιδιά, τους αθλητές μας και τους γονείς και για όλους μας είναι η απαρχή να καταλάβουμε ότι τα αναβολικά πρέπει να μένουν έξω από τον αθλητισμό. Η ΚΟΕ πρόκειται να πορευτεί με αυτό τα επόμενα χρόνια γιατί τα αθλήματα του Υγρού Στίβου πρέπει να πηγαίνουν μαζί με τη φιλοσοφία ότι ο αθλητισμός πρέπει να είναι υγιής».

ΦΩΤΟ: Ο Δημήτρης Φαραντούρης Χορηγός (Farantouris Financial Advisors) της Ημερίδας

Ο κ. Φαραντούρης, χορηγός της εκδήλωσης και στέλεχος της ΚΟΕ, πάντα συμμέτοχος σε τέτοιου είδους ημερίδες, τόνισε: «Έχοντας μια έντονη παρουσία στο χώρο του αθλητισμού η εταιρία μας δε θα μπορούσε να μείνει έξω από αυτή την ημερίδα. Πιστεύουμε ότι αυτές οι προσπάθειες μπορούν να προφυλάξουν τους νέους μας και τα παιδιά μας, από τη μάστιγα των αναβολικών. Καλή επιτυχία στην ημερίδα».

ΦΩΤΟ: Ο Αρχιμανδρίτης κ. Κωνσταντίνος, ο Συντονιστής της Ημερίδας Πρώην Πρύτανης Μιχάλης Σταθόπουλος και ο Σπύρος Γιαννιώτης

Στην εκδήλωση βραβεύτηκε ο Σπύρος Γιαννιώτης, ως ο κορυφαίος αθλητής των τριών προηγούμενων χρόνων. Ο ίδιος μίλησε για τη σημασία που έχει η πίστη του αθλητή στις ικανότητες του και στην καθαρότητα του αθλητισμού: «Θέλω να ευχαριστήσω τους πάντες. Οι ομιλίες πιστεύω ήταν ολοκληρωμένες για την κάλυψη αυτού του τεράστιου θέματος. Όλοι μας πιστεύουμε στον καθαρό αθλητισμό και το σημαντικότερο για εμάς είναι : Ψυχή και σώμα. Αυτά μας πάνε μπροστά και ιδίως η νεολαία πρέπει να μάθει τι είναι ντόπινγκ. Το καλύτερο πράγμα για έναν αθλητή είναι να νιώσει την καθαρότητα του αθλητισμού και ανεξαρτήτως θέσης και να  ξέρει ότι έδωσε ότι καλύτερο. Είναι αυτό το πιο σημαντικό και αυτό κάνω και προσωπικά».

Από την πλευρά του ο προπονητής του βραβευθέντα Σπύρου Γιαννιώτη, Νίκος Γέμελος, επισήμανε:« Το πρόβλημα αρχίζει από εκεί που παραδεχόμαστε ότι υπάρχει. Δε γίνεται να κλείνουμε τα μάτια και να λέμε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα. Αποδεχόμενοι το πρόβλημα, καταλαβαίνουμε την ιδιοσυγκρασία του αθλητή ,προπονητή, των παραγόντων γιατί όλοι μαζί συμμετέχουν στη διαδικασία αυτή που είναι επιζήμια και για την υγεία του ανθρώπου. Από τα πρώτα χρόνια που άρχισε ο αθλητισμός υπήρχε αυτή η τάση του ανθρώπου να κλέβει ,αλλά ο πολιτισμός δε πρέπει να αφήνεται, γιατί ο αθλητισμός είναι πολιτισμός. Σε αυτή τη λεπτή ισορροπία ο άνθρωπος πρέπει να αντιμετωπίσει τον κακό του εαυτό. Αντιμετωπίζοντας λοιπόν τον κακό του εαυτό και προσπαθώντας για το καλύτερο, σεβόμενος βέβαια και τον αντίπαλο του ,θα λυθεί και αυτό το τεράστιο πρόβλημα».

Γραφείο Τύπου ΚΟΕ: Νίκος Χαραλαμπόπουλος