ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ / ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΘΥΜΑΡΙΤΗΣ

Αθυμαρίτης: «Η αναγκαιότητα της εθνικής αυτοπεποίθησης»

  08.05.2020 10:30       2287

Τρία από τα επίλεκτα στελέχη της ελληνικής κλασικής κολύμβησης, ο Γιώργος Σπανουδάκης, ο Βαγγέλης Μακρυγιάννης και ο Δημήτρης Δημητρίου, επανέρχονται σε λίγες ημέρες στις προπονήσεις κάτω από τις οδηγίες του προπονητή Δημήτρη Αθυμαρίτη.

Ο πολύπειρος προπονητής υποστηρίζει ότι ο ιός αιφνιδίασε την αθλητική κοινότητα και χρειάστηκε η σωστή καθοδήγηση από έμπειρους επιστήμονες για να αποφευχθεί μια πολύ σοβαρή περιπέτεια για τον ελληνικό αθλητισμό.

«Όλοι ζήσαμε πρωτόγνωρες εμπειρίες αυτούς τους 2 μήνες εγκλεισμού και αποχής από κάθε οργανωμένη αθλητική δραστηριότητα. Τα πράγματα ήταν πολύ πιο σοβαρά από ότι όλοι θεωρήσαμε στην αρχή. Είμασταν όμως τυχεροί γιατί βρεθήκαμε κάτω από την καθοδήγηση έμπειρων επιστημόνων που μας προφύλαξαν από τα χειρότερα που είδαμε κατά κόρον να συμβαίνουν σε χώρες που δεν έλαβαν δραστικά μέτρα γρήγορα. Περάσαμε σε μια μεγάλη μεταβατική περίοδο όπου οι αθλητές με δική τους ευθύνη φρόντισαν να κρατηθούν ενεργοί και σε γενικά καλή φυσική κατάσταση χρησιμοποιώντας όποια μέσα μπορούσαν να έχουν στη διάθεση τους».

Ο κύριος Αθυμαρίτης εκφράζεται για την επόμενη ημέρα, την οποία χαρακτηρίζει εξαιρετικά δύσκολη, με πολύ διαφορετικές συνθήκες, συγχαίρει την κολυμβητική ομοσπονδία για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε το θέμα της πανδημίας και καλεί την πολιτεία να στηρίξει τον σωματειακό αθλητισμό, που αποτελεί το κύτταρο του αθλητισμού.

«Η επόμενη μέρα δεν θα έχει καμμία σχέση με τις συνηθισμένες πρακτικές. Είναι αποδεκτό από όλους ότι η πολιτική και αθλητική ηγεσία συντονισμένα μας προφύλαξαν και έτσι αποφύγαμε τα δραματικά φαινόμενα που είδαμε σε άλλες χώρες όπου υπήρξαν εκατόμβες θυμάτων. Πιο ειδικά η ΚΟΕ πήρε πολύ γρήγορα, επωδυνα μεν αλλά σημαντικά για την προάσπιση της υγείας των αθλητών μέτρα. Θεωρητικά βρισκόμαστε λίγες μέρες πριν την έναρξη μιας καινούργιας προσπάθειας, ουσιαστικά ξεκινώντας από μηδενικό σημείο για το υπολοιπο της σαιζόν. Κυκλοφόρησε πριν λίγες μέρες το Υγειονομικό Πρωτόκολο προπόνησης που θα πρέπει να ακολουθήσουμε πιστά ώστε αυτή η προσπάθεια να έχει συνέχεια. Η προσαρμογή στις νέες συνθήκες προπόνησης θα είναι δύσκολη αλλά είναι ο μόνος ασφαλής δρόμος για να επανέλθουμε σε μια νέα μορφή κανονικότητας. Ξεκινάμε αυτή την σταδιακή επιστροφή με ένα γκρούπ αθλητών υψηλού επιπέδου και ελπίζουμε ότι όλα θα πάνε καλά και πολύ σύντομα θα μπορέσουν και όλοι οι υπόλοιποι αθλητές που ανήκουν στη δύναμη της Ομοσπονδίας να μπουν και αυτοί σε κανονικό ρυθμό προπονήσεων. Το πλήγμα από τη δίμηνη αυτή αποχή είναι μεγάλο για τα σωματεία και θα πρέπει να δοθούν ισχυρά κίνητρα από την Πολιτεία ώστε να μπορέσουν να σταθούν στα πόδια τους ξανά και να συνεχίσουν να αποτελούν το βασικό κύτταρο του αθλητισμού».

Η ματαίωση σπουδαίων διεθνών διοργανώσεων και η μετάθεση κάποιων άλλων, αποτελούσε μονόδρομο σύμφωνα με τον Έλληνα προπονητή.


«Αναφορικά με τις ματαιώσεις των σημαντικότερων διοργανώσεων αυτής της σεζόν νομίζω ότι ήταν μονόδρομος. Ετσι αρχικά διασφαλίζεται η υγεία όλων όσων εμπλέκονται, αθλητών-προπονητών-διοικητικών παραγόντων και δεύτερον το πρεστίζ του αθλήματος, αφού οι αθλητές μετά από τόσο μεγάλη αποχή δεν θα ήταν σε θέση να προσφέρουν το θέαμα και την ποιότητα των επιδόσεων που αρμόζει σε ένα τόσο δημοφιλές αθλημα. Βέβαια με τη ματαίωση του Ευρωπαικού Πρωταθλήματος Εφήβων -Νεανίδων αδικούνται κάποιοι πολύ αξιόλογοι κολυμβητές μας που θα είχαν την ευκαιρία να πετύχουν σημαντικές διακρίσεις για τη χώρα μας. Εδώ ίσως θα μπορούσε η LEN να δώσει το δικαίωμα σε αυτούς τους αθλητές την επόμενη χρονιά να έχουν μια ευκαιρία ακόμη. Σίγουρα η επόμενη σαιζόν 20-21 θα είναι επιβαρυμένη με αρκετές διοργανώσεις που ματαιώθηκαν, αλλά με σωστό προγραμματισμό όλα μπορούν να γίνουν».

Καταλήγοντας ο κύριος Αθυμαρίτης μιλάει για την αναγκαιότητα εθνικής αυτοπεποίθησης.

«Αν κάτι πρέπει να μας μείνει από όλη αυτή την περιπέτεια, όταν πλέον θα την έχουμε αφήσει πίσω μας, ας είναι μια νέα εθνική αυτοπεποίθηση, χωρίς τους μειονεκτικούς κομπλεξισμούς του παρελθόντος».

Γραφείο Τύπου: ΝβΧ