ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ

Δανιήλ Γκιουρτζίδης: «Όνειρό μου ο τελικός στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα»

  23.05.2022 14:39       1186

Από τα πρόσωπα που ξεχώρισαν στο πρόσφατο πολύ πετυχημένο ACROPOLIS SWIM OPEN ο Δανιήλ Γκιουρτζίδης του Εθνικού Πειραιά. Με επίδοση 4:20.05 στα 400μ. μικτής, «έπιασε» το όριο συμμετοχής στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κολύμβησης της Ρώμης: «Κυνηγούσα το όριο. Με βοήθησε και ο ανταγωνισμός που υπήρχε αλλά και ο κόσμος που βρέθηκε στην εξέδρα και δημιούργησε πολύ όμορφη ατμόσφαιρα. Ήταν το όνειρό μου και τα κατάφερα», οι πρώτες του δηλώσεις.

Το ΟΑΚΑ έχει γίνει και για αυτόν το δεύτερο σπίτι του. Ο Δανιήλ, με τον Άκη Οικονόμου και τον Νίκο Φλεριανό, τους δυο προπονητές του, καθημερινά, δουλεύει για να γίνει ακόμα ταχύτερος: «Ο Άκης Οικονόμου και ο Νίκος Φλεριανός είναι δυο προπονητές που με έχουν στηρίξει στην καριέρα μου. Ο χρόνος μου ήταν καλός αλλά θα μπορούσα να πάω και καλύτερα. Θα αλλάξω κάποια πράγματα και θα τα καταφέρω. Ο μεγάλος μου στόχος όμως ήταν να ‘’πιάσω’’ το όριο και να προκριθώ στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Εκεί πλέον θέλω να περάσω στον τελικό. Αυτό είναι το όνειρό μου. Να βελτιώσω το χρόνο μου και να προκριθώ στον τελικό», δηλώνει στην ιστοσελίδα της ΚΟΕ, στη διάρκεια μιας προπόνησής του.

Το πανελλήνιο ρεκόρ με 4:11.93 κατέχει ο Απόστολος Παπαστάμος από το 2019: «Είναι δύσκολο ακόμα για μένα» λέει με ειλικρίνεια.

Ξεκίνησε την κολύμβηση πριν 13 χρόνια από το Καλαμάκι. Συνέχισε στο Φάληρο και τη Γλυφάδα και τώρα κολυμπάει για τον Εθνικό. Ο πατέρας του, Αλέξανδρος, ήταν καλός κολυμβητής 800 και 1500μ. ελεύθερο. Οι γονείς του Δανιήλ έζησαν πολλά χρόνια στην πρώην Σοβιετική Ένωση, αυτός γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ελλάδα. Ένα χρόνο μεγαλύτερη είναι η αδελφή του, η Αλεξάνδρα, που κολυμπάει και αυτή πρόσθιο και μικτές. Παράλληλα σπουδάζει Μάρκετινγκ και Ψυχολογία, με υποτροφία στη Φλόριντα των ΗΠΑ: Συνήθως κάνει καθημερινά 1,5 ώρα προπόνηση το πρωί και δύο το απόγευμα.

Ο Νίκος Φλεριανός λέει για τον Δανιήλ Γκιουρτζίδη: «Πολύ καλός αθλητής. Είχε μια πολύ άτυχη συγκυρία καθώς την καλή του χρονιά ως έφηβος, και ενώ θα μπορούσε να διεκδικήσει διάκριση στις μεγάλες διοργανώσεις, προέκυψε ο κορονοϊός. Ακυρώθηκε λοιπόν το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της κατηγορίας του. Είχε δουλέψει πάρα πολύ και θα συμμετείχε με πάρα πολύ μεγάλες αξιώσεις. Παρά τις δυσκολίες της περυσινής χρονιάς κατάφερε και βελτιώθηκε. Κολύμπησε για πρώτη φορά στην κατηγορία ανδρών στο Ευρωπαϊκό της Βουδαπέστης, συνέλεξε εμπειρίες, ξεκίνησε τη φετινή χρονιά πολύ ορεξάτος και συγκεντρωμένος. Βοηθήθηκε αφάνταστα με την παρουσία του στο πολύ επιτυχημένο εγχείρημα της Ομοσπονδίας με το προπονητικό κέντρο στο ΟΑΚΑ, και εκ του αποτελέσματος δικαιώθηκε. Αυτό που θέλουμε είναι να συνεχίσει σε αυτό το ρυθμό. Να μείνει συγκεντρωμένος μέχρι τον στόχο του που είναι το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Ρώμης και να έχει καλύτερη παρουσία από την περυσινή. Είναι μόλις 19 ετών, δείχνει πως συνεχώς βελτιώνεται, είναι πολύ συγκεντρωμένος, και θέλω να πιστεύω πως το μέλλον του ανήκει».

Γραφείο Τύπου ΚΟΕ: Θοδωρής Νταβέλος