ΥΔΑΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ / ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ / ΠΡΑΓΑ 1997 / ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΝΕΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Δέκα τρεις γοργόνες στην κορυφή του Κόσμου

  16.07.2020 11:12       1202

Του Φώντα Χήτα

Πράγα, 16 Ιουλίου 1997. Η Ελλάδα στην κορυφή του κόσμου, εκεί που χρόνια τώρα η ελληνική υδατοσφαίριση μεσουρανεί.

Η Εθνική μας ομάδα Νέων γυναικών (Νεανίδων τότε, σύμφωνα με τις ηλικίες), νικά στον Τελικό του Παγκοσμίου πρωταθλήματος, την αντίστοιχη της Αυστραλίας με 6-5 και τα κορίτσια του Νίκου Αναγνωστόπουλου (με τον Πέτρο Εγωγιάννη συνεργάτη του) φορούν στο λαιμό τους, λίγο αργότερα, τα χρυσά μετάλλια.

Είναι χαρακτηριστικό πως, η Ελλάδα, στα 8 παιχνίδια που έδωσε, σημείωσε ισάριθμες νίκες, κατακτώντας έτσι το πρώτο χρυσό Μετάλλιο της ελληνικής υδατοσφαίρισης σε κορυφαία διοργάνωση.

Στην 13άδα, κορίτσια που αργότερα διέπρεψαν και σε επίπεδο γυναικών, καθιστώντας την ελληνική γυναικεία υδατοσφαίριση πρωταγωνίστρια στο παγκόσμιο γίγνεσθαι το αθλήματος.

Οι Παγκόσμιες πρωταθλήτριες μας, 23 χρόνια πίσω: Καρούσου Χριστιάνα, Μητσάνη Στέλλα (τερματοφύλακες), Μάστορη Μαρία, Μελιδόνη Άντι, Ρουμπέση Αντιγόνη, Μανέτα Σοφία, Σαλογιάννη Ελένη, Δασκαλοπούλου Μαρία, Πετσάλη Σοφία, Ανδριανάκη Φρύνη, Ψούνη Στέλλα, Μιχαηλίδου Έμιλυ, Κανελλοπούλου Μαρία

Στον Τελικό με τα «καγκουρό», από δύο γκολ σημείωσαν η Μαρία Κανελλοπούλου και η Άντι Μελιδόνη, ενώ από μία φορά σκόραραν Μαρία Δασκαλοπούλου και Φρύνη Ανδριανάκη.

Στον Ημιτελικό, η Ελλάδα, είχε νικήσει τις ΗΠΑ (9-8) και στον νοκ άουτ αγώνα των προημιτελικών την Ιταλία (11-7).

Στη φάση των Ομίλων, η Εθνική μας, νίκησε τον Καναδά (10-6), τη Τσεχία (18-7), την Ολλανδία (10-6), τη Γερμανία (11-4) και το Καζακστάν (9-4).

Δήλωνε για την επιτυχία, μεταξύ των άλλων, ο ομοσπονδιακός τεχνικός, Νίκος Αναγνωστόπουλος:

«Συγχαρητήρια στα κορίτσια και σε όσους άλλους συνέβαλαν στην επιτυχία που είναι από τις μεγαλύτερες στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού».

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΟΕ