ΥΔΑΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ / ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΝΕΑΝΙΔΩΝ / ΒΟΛΟΣ

Διαθεσόπουλος: «Η Ελλάδα μητρόπολη της παγκόσμιας υδατοσφαίρισης»

  04.09.2019 16:39       859

Παρών στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα νεανίδων που πραγματοποιείται στο Βόλο είναι ο πρόεδρος της κολυμβητικής ομοσπονδίας και αντιπρόεδρος της ευρωπαΐκής Δημήτρης Διαθεσόπουλος.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην επίσημη σελίδα της ΚΟΕ ο πολύπειρος παράγοντας του υγρού στίβου αναφέρεται στον πρωταγωνιστικό ρόλο της χώρας στις διοργανώσεις κορυφαίων εκδηλώσεων της παγκόσμιας και ευρωπαΐκής υδατοσφαίρισης, που έχουν καταστήσει την Ελλάδα «μητρόπολη» του αθλήματος.

Αίσθηση έχει προκαλέσει το γεγονός ότι η Ελλάδα ετησίως φιλοξενεί σπουδαίες διοργανώσεις. Ήδη είναι γνωστό και απασχολεί πλέον τους ιθύνοντες της ΚΟΕ, ότι ο Βόλος και η Λάρισα θα διοργανώσουν τον Ιούλιο του 2020 το παγκόσμιο πρωτάθλημα της κατηγορίας Κ16, τόσο σε επίπεδο ανδρικού όσο και σε επίπεδο γυναικείου πολο.

«Λίγες χώρες στον κόσμο θα μπορούσαν να διοργανώσουν μια τέτοια εκδήλωση, στην οποία θα λάβουν μέρος 56 ομάδες. Ο Βόλος και η Λάρισα, σε τέσσερα άρτια κολυμβητήρια, μπορούν. Η Ελλάδα κάθε χρόνο φιλοξενεί κορυφαίες εκδηλώσεις της παγκόσμιας και ευρωπαΐκής υδατοσφαίρισης. Ενδεικτικό της εμπιστοσύνης των κορυφαίων φορέων του αθλήματος στην Ελλάδα, είναι το γεγονός ότι η διοργάνωση του 2020 στην Θεσσαλία ανατέθηκε στην χώρα μας χωρίς καμία διαπραγμάτευση και άνευ όρων. Ουσιαστικά μας παρακάλεσε η παγκόσμια ομοσπονδία να αναλάβουμε την εκδήλωση, η οποία θα διεξαχθεί για πρώτη φορά στις συγκεκριμένες κατηγορίες αθλητών και αθλητριών. Όλα αυτά έγιναν γιατί η Ελλάδα διοργανώνει υψηλού επιπέδου αγώνες τα τελευταία χρόνια. Εδώ στο Βόλο, κατά την διάρκεια των αγώνων που βρίσκονται σε εξέλιξη, η ευρωπαΐκή ομοσπονδία προσπαθεί να βρει μια ατέλεια, αλλά δεν μπορεί. Γι’αυτό λοιπόν μας εμπιστεύονται όλοι και μας αναθέτουν αγώνες. Να σημειώσουμε ότι η ελληνική Πολιτεία δεν έχει επιβαρυνθεί ούτε 1€ για την διεξαγωγή αυτών των πρωταθλημάτων. Τουναντίον με την σωστή διαχείριση της ελληνικής ομοσπονδίας η χώρα καρπώνεται χρήματα, οι πόλεις που φιλοξενούν τους αγώνες οφελούνται από τον αθλητικό τουρισμό και η ΚΟΕ συντηρεί κάποιες από τις τεράστιες ανάγκες που έχει αναφορικά με την υλοποίηση του προγράμματός της» τονίζει με νόημα ο Πρόεδρος της ΚΟΕ.

Η Ελλάδα είναι πρωταγωνίστρια όχι μόνο σε διοργανωτικό αλλά και σε αγωνιστικό επίπεδο. Πάντα οι ομάδες μας δείχνουν ένα αξιοπρεπές πρόσωπο, ανεξάρτητα εάν φτάνουν στην κατάκτηση ενός μεταλλίου ή όχι. Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας εκτιμά ότι τον ίδιο ρόλο θα παίξουμε και στην διοργάνωση που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Βόλο, όπου τα κορίτσια του Κώστα Δήμου θα προσπαθήσουν για το καλύτερο.

« Η ελληνική ομάδα δίνει έναν δύσκολο αγώνα, πιθανότατα απέναντι στην Ρωσία, το βράδυ της Πέμπτης. Ευχή όλων είναι να επικρατήσει και να διεκδικήσει ένα ακόμη μετάλλιο. Μακάρι να τα καταφέρει. Εάν όχι δεν σημαίνει ότι απέτυχε η ελληνική γυναικεία υδατοσφαίριση. Η Ελλάδα δεν είναι το ΝBA της παγκόσμιας υδατοσφαίρισης. Δεν μπορεί κάθε χρόνο να είναι κάτοχος μεταλλίων. Πέρσι σε οκτώ διοργανώσεις πήραμε επτά μετάλλια. Τρομερό επίτευγμα. Κάτω από τραγικές συνθήκες προετοιμασίας στην χώρα μας. Αυτό δεν μπορεί φυσικά να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο. Ευελπιστούμε ότι θα είμαστε αξιοπρεπείς και στο Βόλο».

Η αναφορά του Δημήτρη Διαθεσόπουλου στην έλλειψη στοιχειωδών συνθηκών προετοιμασίας για τα εθνικά συγκροτήματα, όχι μόνο στην υδατοσφαίριση αλλά και στα υπόλοιπα αθλήματα που φιλοξενεί η Κολυμβητική Ομοσπονδία, τροφοδότησε την επόμενη ερώτηση που συνδέεται με την πρόσφατη τοποθέτηση του ολυμπιονίκη της υδατοσφαίρισης Γιώργου Μαυρωτά στην θέση του γενικού γραμματέα αθλητισμού από την κυβέρνηση της «Νέας Δημοκρατίας». Μπορεί να στηρίξει ο κ. Μαυρωτάς τις θέσεις της ΚΟΕ στο μείζον αυτό θέμα;

« Δεν είναι θέμα του Γιώργου Μαυρωτά. Είναι θέμα κυβερνητικής πολιτικής. Ο Γιώργος φυσικά αγαπάει το σπίτι του, γιατί είναι βέβαιο ότι η υδατοσφαίριση αποτελεί την αθλητική του οικογένεια. Έχει πάρει μέρος σε πέντε ολυμπιάδες, επί τέσσερα χρόνια ήταν αρχηγός της Εθνικής και έχει 501 συμμετοχές σε αυτήν. Σίγουρα θα είναι υπέρμαχος και θερμός υποστηρικτής των αιτημάτων της Ομοσπονδίας μας. Όμως ξεκάθαρα δεν εξαρτάται από τον ίδιο. Προτεραιότητα της ΚΟΕ, όπως έχει αναφερθεί πολλάκις στο παρελθόν, είναι η στέγαση των Εθνικών ομάδων. Αντιμετωπίζουμε τεράστια προβλήματα και κυκλοφορούμε ως αθίγγανοι προσπαθώντας να υπηρετήσουμε τα συμφέροντα των Εθνικών ομάδων. Κάτω από τις συνθήκες που δουλεύουμε κανονικά δεν θα έπρεπε να περνάμε ούτε έξω από τις κορυφαίες διοργανώσεις σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο...».

Το 2020 είναι μία καθοριστική χρόνια. Οι Εθνικές ομάδες ανδρών και γυναικών καλούνται να εξασφαλίσουν τη συμμετοχή τους στους Ολυμπιακούς αγώνες του Τόκιο, κάτι το οποίο δεν είναι καθόλου εύκολο.

«Φυσικά και δεν είναι καθόλου εύκολο αυτό το εγχείρημα. Έχουμε όμως δύο ευκαιρίες, αρχικά το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα και στη συνέχεια τα Προολυμπιακά τουρνουά. Έχουμε ομάδες που μπορούν να τα καταφέρουν. Είμαστε αισιόδοξοι» ισχυρίζεται ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας.

Η συμμετοχή των εθνικών ομάδων στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα και ίσως στα Προολυμπιακά τουρνουά, προϋποθέτουν σοβαρή προπαρασκευή, γεγονός που σημαίνει ότι ο χρόνος είναι εξαιρετικά περιορισμένος αναφορικά με την διοργάνωση των εθνικών πρωταθλημάτων. Η ομοσπονδία θα πραγματοποιήσει την κλήρωση των πρωταθλημάτων στις 11 Σεπτεμβρίου και οι διοργανώσεις θα ξεκινήσουν μέσα στο μήνα που διανύουμε.

« Πέραν των διοργανώσεων αυτών, υπάρχουν οι συμμετοχές των ομάδων μας στα ευρωπαϊκά κύπελλα. Ο χρόνος είναι εξαιρετικά περιορισμένος. Με την ευχή ότι θα προκριθούμε στους Ολυμπιακούς αγώνες του Τόκιο, πρέπει να υπολογίσουμε και ένα σοβαρό διάστημα προετοιμασίας των εθνικών μας ομάδων για την συμμετοχή τους στην κορυφαία διοργάνωση του πλανήτη» καταλήγει ο αντιπρόεδρος της LEN. 

Γραφείο Τύπου ΚΟΕ: ΝβΧ