ΤΕΧΝΙΚΗ / Ηλίας Ξιάρχος

«Διεκδικούμε με αξιώσεις το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα 2014 στην Τεχνική»

  07.06.2013 10:31       2935

ΦΩΤΟ: Την πεποίθησή του πως η Εθνική μας ομάδα Τεχνικής κολύμβησης, θα είναι και φέτος στα μετάλλια, στις μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις του καλοκαιριού, εξέφρασε ο κ. Ηλίας Ξιάρχος

Στην υποψηφιότητα της Ελλάδας και πιο συγκεκριμένα της πόλης των Χανίων για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νέων και Νεανίδων Τεχνικής κολύμβησης του 2014, καθώς στις διοργανώσεις στις οποίες θα συμμετέχει η Εθνική μας ομάδα, αναφέρθηκε σε δηλώσεις του στην ιστοσελίδα της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας, ο ταμίας της ΚΟΕ, κ. Ηλίας Ξιάρχος.

Αναλυτικά τα όσα είπε:

«Αποφασίσαμε μετά από 10 χρόνια να διεκδικήσουμε μεγάλη διοργάνωση Τεχνικής κολύμβησης. Πιο συγκεκριμένα, φέτος διεκδικούμε το Παγκόσμιο πρωτάθλημα Νέων-Νεανίδων, το οποίο η σκέψη μας είναι να το διοργανώσουμε στην πόλη των Χανίων.

Έχουμε μιλήσει με τον όμιλο των Χανίων, του οποίου οι άνθρωποι είναι αρωγοί, καθώς ο ΝΟ Χανίων έχει τη δική του παράδοση στην Τεχνική κολύμβηση και όλα αυτά τα χρόνια παράγει αθλητές παγκοσμίου και πανευρωπαϊκού επιπέδου, τόσο στους άνδρες, όσο και στις γυναίκες. Έχουμε πολύ καλή σχέση με τον όμιλο, καθώς και με τον σύλλογο γονέων και κηδεμόνων της τεχνικής κολύμβησης, όπως και με τον προπονητή κ. Καλαμαρίδη και είμαστε σίγουροι ότι θα βοηθήσουν και ότι θα έχουμε μια επιτυχημένη διοργάνωση. Ο στόχος μας είναι να γίνουν οι αγώνες την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου του 2014.

 Η απόφαση για το αν θα διοργανώσουμε τους αγώνες θα ληφθεί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Ήδη έχουν θέσει υποψηφιότητα μαζί με την Ελλάδα, η Ιταλία και η Ουγγαρία και μέχρι τα τέλη του Αυγούστου έχουν δικαίωμα να δηλώσουν και άλλες χώρες.

 Να θυμίσουμε στον κόσμο ότι η Τεχνική κολύμβηση ναι μεν είναι Ολυμπιακό άθλημα, αλλά δεν συμπεριλαμβάνεται στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων. Κάθε τέσσερα χρόνια η ΔΟΕ, μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες διοργανώνει αγώνες με αθλήματα που δεν συμπεριλαμβάνονται στο πρόγραμμα των Αγώνων και τους ονομάζει World Games».

Ο κ. Ξιάρχος μας μίλησε και για τον ρόλο του στην Παγκόσμια Ομοσπονδία Τεχνικής Κολύμβησης:

«Ήμουν επί 16 χρόνια στο διοικητικό συμβούλιο της CMAS. Φέτος έθεσα υποψηφιότητα για την εκτελεστική επιτροπή, όπου και ανέλαβα το ρόλο του προέδρου της επιτροπής αθλημάτων. 

 Η CMAS έχει 10 αγωνίσματα, αλλά στην Ελλάδα καλλιεργούμε μόνο αυτό της Τεχνικής κολύμβησης. Το άθλημα αυτό μέχρι πριν λίγα χρόνια άνηκε στην Ομοσπονδία υποβρυχίου δραστηριότητας, αλλά το κράτος αποφάσισε να σταματήσει τις επιχορηγήσεις προς αυτή. Έτσι, η Κολυμβητική Ομοσπονδία, στην οποία χρωστάμε πάρα πολλά και ειδικά στον πρόεδρο τον κ. Διαθεσόπουλο, συμπεριέλαβε την Τεχνική μαζί με τα υπόλοιπα αθλήματα του υγρού στίβου. Η Ομοσπονδία υποβρυχίου δραστηριότητας τώρα έχει ξεκινήσει και καλλιεργεί την υποβρύχια σκοποβολή, την άπνοια και την υποβρύχια αλιεία, στα οποία διοργανώνει και πανελλήνια πρωταθλήματα».

Όσον αφορά τις φετινές μεγάλες διοργανώσεις της Τεχνικής, τον Ιούλιο έχουμε το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στην Πολωνία και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στο Καζάν της Ρωσίας. Πιστεύω ότι και φέτος η Εθνική μας ομάδα θα είναι μέσα στα μετάλλια, καθώς έχουμε μια πολύ καλή ομάδα. Βέβαια, ανέκαθεν σ’ αυτό το άθλημα συνηθίζαμε να φέρνουμε επιτυχίες και μετάλλια. Είμαστε σε πολύ υψηλό επίπεδο.

Βέβαια, οι αθλητές μας έχουν κι ένα κίνητρο επιπλέον, καθώς με τα προνόμια που ψήφισε φέτος η Πολιτεία, θα έχουν δικαίωμα να ενταχθούν σε Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα σε περίπτωση που πάρουν από 1η έως 3η θέση σε Πανευρωπαϊκό επίπεδο ή από 1η έως 6η σε Παγκόσμιο».

 Ο κ. Ξιάρχος αναφέρθηκε επίσης και στην Συγχρονισμένη κολύμβηση και πιο συγκεκριμένα στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κορασίδων Β’ κατηγορίας που διεξήχθη την περασμένη εβδομάδα στις Σέρρες:

«Όσον αφορά τη Συγχρονισμένη κολύμβηση, στην οποία είμαι έφορος στην ΚΟΕ, θα ήθελα να ευχαριστήσω προσωπικά την κα Θεοδωρίδου, καθώς και τον Πανσερραϊκό, διότι μετά από αρκετά χρόνια αποφασίστηκε να διοργανωθεί το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κορασίδων Β΄κατηγορίας, το οποίο διεξήχθη το περασμένο Σαββατοκύριακο στην πόλη των Σερρών με πάρα πολύ μεγάλη επιτυχία και θέλω να τους ευχαριστήσω για την άρτια διεξαγωγή των αγώνων. Επίσης ευχαριστώ τον Δήμο, αλλά και τα υπόλοιπα άτομα του ΔΣ του Πανσερραϊκού τα οποία ήταν κοντά μας και βοήθησαν τα μέγιστα στο να γίνει μια επιτυχημένη διοργάνωση».

Γραφείο Τύπου ΚΟΕ

Νίκος Χαραλαμπόπουλος