ΑΝΟΙΧΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ

Δηλώσεις πρωταγωνιστών των Χειμερινών Εφήβων / Νεανίδων – Παίδων / Κορασίδων

  21.02.2013 20:38       1208

Με πολύ καλές επιδόσεις, παρά τη δύσκολη περίοδο που διανύει ο ελληνικός υγρός στίβος, άνοιξε σήμερα το απόγευμα στο ΟΑΚΑ η αυλαία των Χειμερινών αγώνων κολύμβησης Εφήβων / Νεανίδων και Παίδων / Κορασίδων για τα σωματεία του Νότου.

Οι νεαροί πρωταγωνιστές μίλησαν στην ιστοσελίδα της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας για τις επιδόσεις τους, ενώ δεν παρέλειψαν να αναφερθούν και να σχολιάσουν τις πρόσφατες εξελίξεις αναφορικά με το θέμα του προϋπολογισμού για τον υγρό στίβο.

Για 3/10 του δευτερολέπτου δεν κατάφερε να καταρρίψει το ατομικό της ρεκόρ η Άννα Ντουντουνάκη από τον ΝΟ Χανίων, που κατέκτησε την 1η θέση στο αγώνισμα των 50μ. πεταλούδας Νεανίδων: «Είμαι πολύ ικανοποιημένη με την απόδοσή μου. Παρά τα οικονομικά προβλήματα που επικρατούν, δείχνουμε ότι δεν το βάζουμε κάτω. Για μένα τα πράγματα είναι ακόμα πιο δύσκολα φέτος, καθώς προσπαθώ να συνδυάσω τις προπονήσεις και το διάβασμα για τις Πανελλήνιες εξετάσεις. Προπονούμαι λιγότερες ώρες σε σχέση με άλλες χρονιές, ενώ η κατάργηση του «άνευ» δυσκολεύει ακόμη περισσότερο την κατάσταση. Οι επιδόσεις μου δεν είναι το ίδιο καλές με πέρσι, αλλά δεν επηρεάζομαι πολύ απ’ αυτό», δήλωσε η νεαρή πρωταθλήτρια από τα Χανιά και συμπλήρωσε:

« Η προετοιμασία μας γίνεται σε 25άρα πισίνα, καθώς η 50άρα στα Χανιά παραμένει κλειστή. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να ερχόμαστε εδώ και ο χώρος να μας φαίνεται τεράστιος, κάτι που συμβαίνει ειδικότερα στα πιο μικρά παιδιά που δεν έχουν την εμπειρία των αγώνων», ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει όλους όσους της έχουν σταθεί στη μεγάλη της προσπάθεια: «Ευχαριστώ πολύ τον προπονητή μου, ο οποίος με έχει κάνει να αγαπάω τόσο πολύ την κολύμβηση και να συνεχίζω με την ίδια όρεξη, τους γονείς μου για τη στήριξη και όλους τους φίλους και συναθλητές μου».

Η Σταυρούλα Καραντάκου του Ολυμπιακού ήταν η κολυμβήτρια που κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στα 200μ. ελεύθερο Νεανίδων, σημειώνοντας χρόνο 2:07:08. Ωστόσο, η νεαρή αθλήτρια δεν έμεινε αρκετά ευχαριστημένη από την επίδοση αυτή: «Δεν μπορώ να πω ότι είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένη από την εμφάνισή μου. Ο χρόνος μου δεν ήταν κακός, αλλά θα ήθελα να καταρρίψω το ατομικό μου ρεκόρ (2:05:40). Βέβαια, υπάρχουν και άλλες κούρσες τις υπόλοιπες ημέρες των αγώνων και θα προσπαθήσω να τα δώσω όλα για να πετύχω κάτι καλύτερο. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον προπονητή μου κ. Γρηγόρη Μαντά, με τον οποίο έχουμε πραγματοποιήσει μια πάρα πολύ καλή προετοιμασία που θα βγει στο αγωνιστικό κομμάτι, αλλά και τον Πέτρο Βασιλάκο που με έχει βοηθήσει με την πολύ καλή γυμναστική του. Επιπλέον, οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ στους γονείς μου που είναι δίπλα μου σε ό,τι κι αν κάνω, αλλά και στον σύλλογό μου. Χαίρομαι πολύ που φέτος κλείσαμε συμφωνία με τον Ολυμπιακό και που αγωνίζομαι εδώ», δήλωσε αρχικά η 18χρονη πρωταθλήτρια και συνέχισε αναφερόμενη στο πως συνδυάζει τα μαθήματα με την κολύμβηση:

«Φέτος δίνω Πανελλήνιες εξετάσεις και αυτό κάνει το έργο μου ακόμα πιο δύσκολο. Αγαπάω πολύ την κολύμβηση και βλέπω το μέλλον μου μέσα σε αυτό το χώρο. Για το λόγο αυτό έχω αφήσει σε δεύτερη μοίρα τα μαθήματα, αν και κανονικά δεν θα έπρεπε να συμβαίνει αυτό. Θεωρώ ότι καταργώντας το «άνευ», η Πολιτεία έχει επιβαρύνει τη θέση μας. Είναι αστείος ο νόμος που ευνοεί μόνο όσους αθλητές κατακτούν την 1η-3η θέση σε Ευρωπαϊκά και Παγκόσμια πρωταθλήματα, αλλά και στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Πρόπερσι κατέκτησα την 6η θέση σε ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, όμως αυτό δεν είναι αρκετό για να ισχύσει το «άνευ» στην περίπτωσή μου, παρά τη μεγάλη προσπάθεια που κατέβαλα. Γενικά, η Πολιτεία απαξιώνει το άθλημα της κολύμβησης και τον υγρό στίβο γενικότερα. Δεν γίνεται να συνεχιστεί άλλο αυτή η κατάσταση, η οποία δυστυχώς όσο πάει και χειροτερεύει».

Την 1η θέση στα 50μ. πρόσθιο κατηγορίας Παίδων κατέκτησε ο Γιώργος Μήτρου από τον σύλλογο «Ωκεανός» με επίδοση 30.22: «Είμαι πάρα πολύ ικανοποιημένος γιατί κατάφερα να πέσω ένα δευτερόλεπτο κάτω από τον προηγούμενο χρόνο μου. Ευχαριστώ τον προπονητή, τους γονείς και τους φίλους μου, καθώς επίσης τον Γιάννη Δρυμωνάκο που με στηρίζει και μου μαθαίνει πράγματα σχετικά με το άθλημα. Στο σύλλογό μου δεν αντιμετωπίζουμε ιδιαίτερα προβλήματα, ωστόσο γνωρίζω πόσο δύσκολες είναι οι συνθήκες για άλλα σωματεία στην επαρχία και στην Αθήνα. Δυστυχώς, η κατάσταση αυτή δεν είναι καθόλου καλή για τους αθλητές, δεν μπορούν να προπονηθούν και οι επιδόσεις τους δεν είναι οι καλύτερες δυνατές στο αγωνιστικό κομμάτι».

Υψηλούς στόχους για τη φετινή σεζόν θέτει ο κολυμβητής της ανοιχτής θάλασσας του Εθνικού Πειραιά, Ευάγγελος Τσιραπίδης, ο οποίος τερμάτισε πρώτος στα 400μ. ελεύθερο Εφήβων: «Είμαι αρκετά ικανοποιημένος από την εμφάνιση που πραγματοποίησα. Μεγάλος μου στόχος για φέτος είναι να κατακτήσω ένα μετάλλιο στο Πανευρωπαϊκό Ανοιχτής θάλασσας. Νομίζω ότι μπορώ να τα καταφέρω, παρά το γεγονός ότι φέτος δίνω Πανελλήνιες. Θεωρώ ότι με σωστό προγραμματισμό, όλα μπορούν να γίνουν. Σίγουρα, σε σχέση με άλλα παιδιά της ηλικίας μου στερούμαι ορισμένα πράγματα, αλλά όταν αγαπάς αυτό που κάνεις η ευχαρίστηση βγαίνει στο κολυμβητήριο και στη θάλασσα και δικαιώνει τους κόπους σου. Είμαι αισιόδοξος ότι θα έρθουν καλύτερες μέρες για τον υγρό στίβο, παρά το γεγονός ότι η τωρινή κατάσταση δείχνει το αντίθετο».

Νίκος Κραουνάκης: «Η Πολιτεία διέλυσε επιτυχίες 30 χρόνων»

Δηλώσεις στην ιστοσελίδα της ΚΟΕ έκανε και ο υπεύθυνος του αναπτυξιακού προγράμματος της κολύμβησης κ. Νίκος Κραουνάκης: «Υπάρχουν αξιόλογοι αθλητές με υψηλές επιδόσεις για τη δύσκολη εποχή που διανύουμε. Δυστυχώς, τα τελευταία δεδομένα που σχετίζονται με τον προϋπολογισμό από την Πολιτεία απαξιώνουν το υψηλό επίπεδο των παιδιών. Πρόκειται για έναν προϋπολογισμό-θάνατο του υγρού στίβου. Υπάρχει μεγάλη απογοήτευση, όχι μόνο στην Ομοσπονδία, αλλά και στους αθλητές και τους γονείς τους. Είχαν φτάσει σε εμάς διάφορες πληροφορίες σχετικά με το ποσό που πρόκειται να διαθέσει η Πολιτεία, οι οποίες δυστυχώς δεν διαψεύστηκαν. Όσα έχουν χτιστεί μέσα σε 20-30 χρόνια, καταστράφηκαν μέσα σε μια νύχτα. Μία απόφαση ήταν αρκετή για να καταργηθούν όλες οι επιτυχίες που έχει σημειώσει ο υγρός στίβος στη χώρα μας. Χρειάζονται άλλα τόσα χρόνια για να μπορέσουμε να φτάσουμε ξανά σε αυτό το επίπεδο και το κράτος δυστυχώς δεν κάνει τίποτα γι’ αυτό. Προτιμά να κάνει περικοπές από τον αθλητισμό, που έχει προσφέρει τόσα πολλά στην Ελλάδα και έχει κάνει το όνομά της να ακουστεί παγκοσμίως. Είναι ντροπή όλο αυτό να γκρεμίζεται».

Γραφείο Τύπου ΚΟΕ

Νίκος Χαραλαμπόπουλος