Με τρία νέα Πανελλήνια ρεκόρ ολοκληρώθηκε η πρώτη ημέρα του Ενιαίου πρωταθλήματος κολύμβησης κατηγοριών που διεξάγεται στο κολυμβητικό συγκρότημα του ΟΑΚΑ με τη συμμετοχή 117 σωματείων από όλη την Ελλάδα. Οι πρωταγωνιστές των σημερινών αγώνων μίλησαν στην ιστοσελίδα της ΚΟΕ για τις επιτυχίες τους και τις προσδοκίες τους στο μέλλον.
Μία από τις επιτυχίες που σημειώθηκαν ήταν κι εκείνη του Απόστολου Χρήστου από τον ΓΣ Περιστερίου, ο οποίος με επίδοση 2:04.20 κατάφερε να πετύχει Πανελλήνιο ρεκόρ Παίδων στο αγώνισμα των 200μ. ύπτιο. Ο 16χρονος κολυμβητής δήλωσε στην ιστοσελίδα μας:
«Είναι μια πολύ σημαντική νίκη για μένα. Κατάφερα να κάνω Πανελλήνιο ρεκόρ. Είναι μια πάρα πολύ καλή επίδοση. Στην αρχή δεν το πίστευα, αλλά νομίζω ότι με τη δουλειά που είχα κάνει το άξιζα. Δεν πιστεύω ότι αυτή η επίδοση μου δημιουργεί βάρος στην πλάτη γιατί νομίζω ότι θα μπορέσω να ανταπεξέλθω στις απαιτήσεις».
Ο Απόστολος Χρήστου αναφέρθηκε επίσης στα πρότυπά του αλλά και στο πως καταφέρνει να συνδυάζει μαθήματα και προπονήσεις:
«Του χρόνου θα είμαι πλέον μαθητής Β’ Λυκείου. Πιστεύω ότι αυτό δεν θα επηρεάσει τόσο τις προπονήσεις, ώστε να πετύχω τους στόχους μου του χρόνου. Θα συνεχίσω την ίδια προπόνηση και πιστεύω να πάω αρκετά καλύτερα, να καταφέρω να φτάσω στο Ευρωπαϊκό και να κάνω κι εκεί καλές επιδόσεις, αλλά ταυτόχρονα να τα πάω καλά και στο σχολείο. Από αθλητές του εξωτερικού θαυμάζω ιδιαίτερα τον Αμερικανό πρωταθλητή στο ύπτιο Άαρον Περσόλ, ο οποίος έχει σταματήσει να αγωνίζεται και ελπίζω κάποια μέρα να του μοιάσω. Από την Ελλάδα πρότυπό μου είναι ο Άρης Γρηγοριάδης».
Ο 14χρονος Νίκος Σοφιανίδης πέτυχε επίσης Πανελλήνιο ρεκόρ στα 200μ. ύπτιο Παμπάιδων Α’, σημειώνοντας επίδοση 2:11.26.
«Μπορώ να πω ότι ήταν κάτι που το περίμενα γιατί έχω προπονηθεί σκληρά και οι προπονητές μου, μου είχαν πει ότι είμαι κοντά σε αυτό το Πανελλήνιο ρεκόρ και μπορώ να το πετύχω. Έτσι έβαλα τα δυνατά μου και τα κατάφερα. Από του χρόνου που θα είμαι πλέον κατηγορία Παίδων θα ήθελα να πάω σε κάποια αποστολή με την Εθνική ομάδα στο εξωτερικό. Θαυμάζω τον Άρη Γρηγοριάδη και μακάρι κάποια μέρα να γίνω σαν αυτόν. Είναι κάτι για το οποίο προσπαθώ πολύ», δήλωσε ο νεαρός κολυμβητής του ΟΦΘ Αλεξανδρούπολης, ο οποίος στο παρελθόν έχει πετύχει τρία ακόμα Πανελλήνια ρεκόρ στα 50 και 100μ. ύπτιο Παίδων Β’ και στα 100μ. ύπτιο Παμπαίδων Α’.
Ο Νίκος Σοφιανίδης δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει όσους τον στηρίζουν στην προσπάθειά του: «Αφιερώνω την επιτυχία μου αυτή στους γονείς μου που με στηρίζουν και μου δίνουν κίνητρο να πηγαίνω καλά, καθώς και στους προπονητές μου Γιώργο Τηλιγαδά και Τάσο Καλιτσάρη που είναι πάντα από πάνω μου και με βοηθάνε».
Το τρίτο Πανελλήνιο ρεκόρ πέτυχε η Ιωάννα Σάχα από τον ΑΝΟ Γλυφάδας στο αγώνισμα των 200μ. ύπτιο και με επίδοση 2:21.41. Η 13χρονη κολυμβήτρια, η οποία είχε έναν τραυματισμό κατά τη διάρκεια της χρονιάς στην πρώτη της τοποθέτηση μετά την επιτυχία της τόνισε :
«Αφιερώνω την επιτυχία μου αυτή και το μετάλλιο στον προπονητή μου Μίλτο Κανελλόπουλο, ο οποίος έμεινε μαζί μου στις δύσκολες ώρες που πέρασα φέτος με τον τραυματισμό μου. Πρότυπό μου είναι η Μαριάννα Λυμπερτά, ωστόσο δεν πρόκειται να εγκαταλείψω το ύπτιο. Είναι κάτι που μου ταιριάζει, μου αρέσει πολύ και από τώρα σκέφτομαι πως θα μπορέσω να εξελιχθώ και να πάρω μέρος σε Πανευρωπαϊκά και Παγκόσμια πρωταθλήματα αλλά και στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Οραματίζομαι την Ολυμπιάδα του ‘16 και ελπίζω να μπορέσω να πάρω μέρος. Έχω όνειρα και προοπτικές στο κολύμπι».
Με τη σειρά του ο Τεχνικός σύμβουλος της Ομοσπονδίας, Νίκος Κραουνάκης, αναφέρθηκε στην πρώτη ημέρα της μεγάλης αυτής διοργάνωσης λέγοντας: «Παρά τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε σαν χώρα και με τις καιρικές συνθήκες οι οποίες επικρατούν λόγω της μεγάλης ζέστης, είχαμε τρία Πανελλήνια ρεκόρ και ικανοποιητικούς χρόνους από άλλους αθλητές. Αυτό δείχνει ότι δεν είναι μόνο η κορυφή της πυραμίδας της ελληνικής κολύμβησης που πάει καλά, άλλα έχουμε από πίσω και άλλα παιδιά που κάποια στιγμή θα χρειαστεί και αυτά να αποδώσουν και να φέρουν τα αποτελέσματα που θέλουμε σε Πανευρωπαϊκούς αγώνες και διεθνείς διοργανώσεις. Ευελπιστώ, αν μας βοηθήσουν και οι καιρικές συνθήκες, να συνεχιστούν οι επιτυχίες και τις επόμενες ημέρες. Το μόνο που ζητάμε και θέλουμε είναι η βοήθεια από την πολιτεία, ώστε να μπορέσουμε να κρατήσουμε τα κολυμβητήρια ανοιχτά από την νέα χρονιά με τα τεράστια οικονομικά προβλήματα που υπάρχουν. Μόνο ο αθλητισμός θα μπορέσει να μας βοηθήσει να δώσουμε κάποια χαρά σε αυτήν την εποχή που όλα είναι μαύρα και δύσκολα. Το μόνο που ζητάμε δεν είναι ούτε λεφτά, ούτε πριμ, αλλά να παραμείνουν ανοιχτά τα κολυμβητήρια.
Τέλος, ο Γεν. Γραμματέας της Ομοσπονδίας Δημήτρης Σαρακατσάνης τόνισε: «Οι συνθήκες που επικρατούν είναι τραγικές. Έχει πολλή ζέστη και υγρασία. Τα παιδιά δεν μπορούν να αποδώσουν σε αυτές τις συνθήκες. Ωστόσο, η πρώτη ημέρα ήταν αρκετά καλή και νομίζω ότι οι αγώνες θα συνεχιστούν και τις επόμενες μέρες με την ίδια επιτυχία. Αυτό είναι πολύ ενθαρρυντικό γιατί η χρονιά που πέρασε ήταν πολύ δύσκολη. Θα πω αυτό που λέω κάθε φορά, τι θα είχαμε πετύχει αν τα είχαμε όλα; Το να παραμείνουν ανοιχτά τα κολυμβητήρια είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την κολύμβηση. Μετά την αυριανή συνάντηση στο ΟΑΚΑ πρόκειται να κατατεθούν προτάσεις στην Πολιτεία, ώστε να επιβληθεί επί του ζητήματος των κολυμβητηρίων».
Στη φωτογραφία (νο.1) ο κολυμβητής του ΓΣ Περιστερίου Απόστολος Χρήστου και στη φωτογραφία (νο.2) ο Νίκος Σοφιανίδης με έναν εκ των δύο προπονητών του.
Γραφείο Τύπου ΚΟΕ
Νίκος Χαραλαμπόπουλος