ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ / 12o PYTHIA CUP

Δήμαρχος Δελφών

  31.08.2012 15:28       826

Το τουρνουά Pythia Cup έχει ξεκινήσει στην Ιτέα, και άπαντες οι άνθρωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης έχουν στραμμένο το βλέμμα τους σε αυτήν την διοργάνωση, καθώς είναι πολύ σημαντική για την περιοχή. Ένας εξ αυτών των ανθρώπων, είναι και ο δήμαρχος Δελφών (οι Δήμοι της περιοχής έχουν συγχωνευθεί με το πρόγραμμα «Καλλικράτης») κύριος Νικός Φουσέκης.

Ο κύριος Φουσέκης μίλησε στην ιστοσελίδα μας στο γραφείο του σήμερα το πρωί, και αναφέρθηκε στην διοργάνωση, αλλά και τα οφέλη που έχει αυτήν για την περιοχή. Στάθηκε επίσης στον μεγάλο κίνδυνο να μην ξαναδιοργανωθεί το Pythia Cup στο μέλλον, ελέω της οικονομικής κρίσης που μαστίζει την χώρα.

Αρχικά, ο κύριος Φουσέκης αναφέρθηκε στην ίδια την διοργάνωση λέγοντας: «Το Pythia Cup είναι ένα τουρνουά που συμμετέχουν αθλήτριες οι οποίες αργότερα πρωταγωνιστούν στις μεγαλύτερες Εθνικές και γίνονται παγκόσμιες πρωταθλήτριες και Ολυμπιονίκες. Ακόμη και φέτος, πολλές από τις αθλήτριες που ανέβηκαν στο ολυμπιακό βάθρο, είχαν περάσει από εδώ ως έφηβες. Αξίζει επίσης να τονίσουμε, πως κάποιες από αυτές θυμούνται το πέρασμά τους από εδώ, και επανέρχονται ως επισκέπτριες, διαφημίζοντας τον τόπο με την παρουσία τους αλλά και με τα καλύτερα λόγια, όταν πια επιστρέψουν στις πατρίδες τους».

Όμως η εν λόγω διοργάνωση, δεν είναι η μόνη που έχει αναλάβει ο Δήμος Δελφών, όχι μόνο φέτος, αλλά και τα περασμένα έτη. Για τις υπόλοιπες διοργανώσεις και τα οφέλη που έχουν αυτές για την τοπική κοινωνία, ο κύριος Φουσέκης ανέφερε: «Το Pythia Cup δεν είναι η μοναδική διοργάνωση που έχει αναλάβει ο δήμος μας. Όλες οι διοργανώσεις αθλητικών γεγονότων είναι ενταγμένες σε έναν γενικότερο σχεδιασμό και έχουν διπλό στόχο. Ο πρώτος είναι να προσελκύσουμε επισκέπτες στα πλαίσια της εναλλακτικής προώθησης του νομού μέσω των αγώνων αυτών, ενώ ο δεύτερος στόχος μας είναι να τονώσουμε την τοπική αγορά με άμεσο και ζεστό χρήμα. Εκτός από το Pythia Cup, κάθε χρόνο κάνουμε ιστιοπλοϊκούς αγώνες όπτιμιστ, ένα από τα μεγαλύτερα τουρνουά ποδοσφαίρου στην Ελλάδα, το Ξενοφάνης Αμφισσέας, που φέτος έγινε διεθνές, ενώ υποστηρίζουμε αγώνες αλεξιπτώτου πλαγιάς και ορειβατικές συναντήσεις. Επιπλέον, από την Δευτέρα θα γίνει και το Βαλκανικό πρωτάθλημα ιστιοπλοΐας στο Γαλαξίδι, αλλά και το Πανελλήνιο πρωτάθλημα συλλόγων θάλασσας, όπου μετέχουν 15 ομάδες από όλη την Ελλάδα».

Τέλος, δεν μπόρεσε να μην κάνει ειδική μνεία για το οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Δήμος, και γενικότερα η χώρα, ένα οικονομικό πρόβλημα το οποίο ίσως αποτελέσει και την αιτία να μην ξαναγίνει κάποια διοργάνωση στην περιοχή. «Οι προσπάθειές μας για διοργάνωση τέτοιων αθλητικών διοργανώσεων δυσχεραίνονται από τις οικονομικές συγκυρίες. Όλες οι διοργανώσεις έχουν μια μεγάλη ιστορία ετών, με τα Πύθια να είναι η μακροβιότερα, όμως δεν ξέρουμε άμα θα μπορέσουμε του χρόνου να τα ξαναδιοργανώσουμε. Εάν η κατάσταση συνεχιστεί όπως τώρα, δεν θα μπορέσουμε να κάνουμε τίποτα. Έχω μιλήσει με τον νέο Υφυπουργό αθλητισμού, τον κύριο Γιάννη Ιωαννίδη. Προσφέρθηκε να βοηθήσει για την διοργάνωση του Βαλκανικού πρωταθλήματος που ανέφερα πριν, αλλά δυστυχώς, παρόλο που προσπάθησε δεν μπόρεσε να εκταμιεύσει χρήματα, μιας και υπάρχει η σαφής εντολή να μην εκταμιεύεται  ούτε ευρώ από το Υπουργείο και τον ΟΠΑΠ, που παλαιότερα χρηματοδοτούσαν τέτοιου είδους εκδηλώσεις. Γι’ αυτόν τον λόγο απευθυνθήκαμε σε χορηγούς οι οποίοι στηρίζουν τις προσπάθειές μας. Σε αυτούς τους χορηγούς βρίσκονται όλες οι μεγάλες επιχειρήσεις του νομού μας, με τις τρεις που ξεχωρίζουν να είναι η «SNB», η «Δελφοί – Δίστομο» και το «Γαλαξίδι Θαλάσσιες Καλλιέργειες», οι οποίες δεν βοηθούν μόνο για αθλητικές διοργανώσεις, αλλά και σε άλλα προβλήματα, όπως στην έλλειψη πετρελαίου στα σχολεία των χειμώνα, με την «SNB» να ανταποκρίνεται πλήρως. Όμως αντιλαμβάνεστε πως σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, δεν έχουν απεριόριστες δυνατότητες. Φέτος είμαστε καλυμμένοι. Του χρόνου όμως, αν οι ανάγκες μας αυξηθούν είμαι σίγουρος πως οι χορηγοί μας δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν. Αν εμείς σαν Δήμος δεν μπορούμε να διαθέσουμε ούτε ευρώ, και η πολιτεία δεν βοηθήσει, που δεν πρόκειται να το κάνει, οι εταιρείες αυτές είναι λογικό να μην μπορούν να αναλάβουν από μόνες τους όλο το κόστος. Επομένως, θα είναι ένα πολύ μεγάλο πλήγμα για εμάς, επειδή έχουμε στηρίξει πολλά σε αυτές τις διοργανώσεις, να μην μπορούμε να τις ξαναπραγματοποιήσουμε. Θα σταματήσει άδοξα η προσπάθεια τόσων χρόνων».

Γραφείο Τύπου ΚΟΕ