ΤΕΧΝΙΚΗ

«Δουλεύουμε σκληρά υπό δυσμενείς συνθήκες, λόγω έλλειψης χώρων»

  12.03.2015 03:56       899

ΦΩΤΟ: Οι ομοσπονδιακές προπονήτριες Ναταλία Τσερνέσκα και Μαρία Θηβαίου

Για την έλλειψη των χώρων στα κολυμβητήρια, που δημιουργεί προβλήματα στη σωστή προετοιμασία της Εθνικής ομάδας Συγχρονισμένης Κολύμβησης εν όψει των μεγάλων διοργανώσεων του καλοκαιριού, μιλούν οι ομοσπονδιακές προπονήτριες Ναταλία Τσερνέσκα και Μαρία Θηβαίου λίγο πριν από την αναχώρηση για το Γαλλικό Όπεν στο Παρίσι. Εκεί όπου θα συνοδέψουν τις αθλήτριές μας Ευαγγελία Πλατανιώτη, Εβελίνα Παπάζογλου και Ευαγγελία Κουτίδη. Τις συναντήσαμε στο κολυμβητήριο του Αλίμου στην κορύφωση του καμπ προετοιμασίας.

Η Μαρία Θηβαίου, που είναι και μέλος της Τεχνικής Επιτροπής στη FINA και στη LEN μας είπε: «Ευχαριστούμε τους υπεύθυνους των κολυμβητηρίων που μας έχουν φιλοξενήσει. Παρόλα αυτά το πρόβλημα με την έλλειψη του απαραίτητου χώρου προετοιμασίας είναι τεράστιο. Όταν το Ντουέτο μας δεν μπορεί να προετοιμαστεί κατάλληλα (βλέπετε σε πόσο περιορισμένο χώρο δουλεύουμε), που είναι το μίνιμουμ της προετοιμασίας, σκεφτείτε τι θέμα θα έχουμε για όλη την ομάδα. Κάνουμε προπόνηση μέσε σε δύο διαδρομές. Όλη τη σεζόν, εξάλλου, η προετοιμασία έγινε σε εξωτερικές πισίνες, κάτι που σημαίνει ότι το 40% των παιδιών που πήραν μέρος στα καμπ είναι άρρωστα (από τις κακές καιρικές συνθήκες). Το ίδιο και μεις. Λέμε να περάσει ο χειμώνας μπας και δούμε μια άσπρη μέρα…

Η πορεία της προετοιμασίας είναι σχετικά καλή, διότι τα κορίτσια δουλεύουν σκληρά, με πολλή προσπάθεια, πειθαρχία και φιλότιμο. Είμαστε ευχαριστημένες για τις επιδόσεις τους. Οι συνθήκες, όμως, είναι καταλυτικές για την προετοιμασία. Όσο και να θέλουμε να στύψουμε τα παιδιά, πόσο παραπάνω να βγάλουν υπό αυτές τις συνθήκες; Περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει με τον Άγιο Κοσμά. Δεν μπορώ να καταλάβω ποιο είναι το θέμα. Καθαρά τυπικό. Πρακτικά θα μπορούσαμε ήδη να δουλεύουμε εκεί. Ας βρει τις διαδικασίες η Πολιτεία ώστε να δοθεί λύση. Αυτά τα παιδιά έχουν και φυσικές και ψυχικές αντοχές, αλλά τα αποθέματα τελειώνουν, δεν είναι ανεξάντλητα. Ξέρω ότι και στα σωματεία οι συνθήκες είναι προβληματικές, αλλά επιτρέπεται στην εθνική ομάδα να είμαστε σαν ζητιάνοι;..

Είναι προολυμπιακή χρονιά και όλες οι άλλες εθνικές ομάδες είναι άψογα προετοιμασμένες. Εμείς πάμε με το Ντουέτο στο Γαλλλικό Όπεν με το οποίο έχουμε τις περισσότερες πιθανότητες πρόκρισης και διάκρισης. Αλλά και με αυτό μπαίνουμε στη διαδικασία να αναρωτιόμαστε αν πρέπει να πάμε ή όχι. Δεν ξέρουμε που ακριβώς βρισκόμαστε. Χωρίς να ευθυνόμαστε ούτε εμείς ούτε τα κορίτσια, αλλά οι συνθήκες. Μας συμφέρει, λοιπόν, να πάμε ή όχι; Διότι στον κάθε αγώνα κρινόμαστε. Και η Συγχρονισμένη δεν έχει χρονόμετρο. Για να σε κρίνουν σε έναν αγώνα θα ξεκινήσουν να σε κρίνουν με την εικόνα που έχουν από τον προηγούμενο. Εμείς, εν πάση περιπτώσει, θα το πάρουμε το ρίσκο, αλλά τα προβλήματα πρέπει να λυθούν εν όψει και του τελικού σταδίου προετοιμασίας για το Παγκόσμιο.

Και φέτος δεν έχουμε πολλές δυνατότητες για πολλούς αγώνες ώστε να δείξουμε τα προγράμματά μας πριν από τον τελικό στόχο. Αυτή τη στιγμή επιλέξαμε -και για οικονομικούς λόγους- μόνο το Γαλλικό Οπεν και στη συνέχεια έχουμε τους αγώνες-στόχους που είναι το Ευρωπαϊκό Κύπελλο και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στο Καζάν. Δεν έχουμε τη δυνατότητα για άλλο μίτινγκ. Η συμμετοχή στη Γαλλία είναι ένα μικρό Παγκόσμιο. Μετέχουν όλες οι μεγάλες δυνάμεις από όλες τις ηπείρους, δηλαδή οι αντίπαλοί μας που θα βρεθούν και στο Καζάν. Είναι κάτι σαν πρόβα τζενεράλε.

Τα κορίτσια είναι καλά ψυχολογικά και σωματικά. Πάμε με Παπάζογλου – Πλατανιώτη – Κουτίδη για να τις δούμε και να καταλήξουμε στο Ντουέτο του Παγκοσμίου για φέτος, αλλά και των Ολυμπιακών αγώνων του χρόνου (είναι υποψήφια και η Τσόλα). Στο Ευρωπαϊκό Κύπελλο και στο Παγκόσμιο θα πάμε με πλήρη ομάδα. Πολλά νεότερα κορίτσια θα ενσωματώσουν την ομάδα των γυναικών. Το Ντουέτο είναι, όμως, το σημαντικό λόγω της συμμετοχής στους Ολυμπιακούς του 2016 στο Ρίο».

Η Ναταλία Τσερνέσκα δήλωσε από την πλευρά της: «Κάνουμε μεγάλη προσπάθεια παρότι δεν έχουμε της κατάλληλες συνθήκες προπόνησης. Ευχαριστούμε, πάντως, όλους τους ανθρώπους που είναι υπεύθυνοι στα κολυμβητήρια που μας φιλοξένησαν όλον αυτόν τον καιρό (Άλιμο, Βοτσαλάκια και Κερατσίνι).

Σ’ αυτόν τον αγώνα στο Παρίσι πάμε για να δούμε σε ποια κατάσταση βρισκόμαστε εμείς, αλλά και που βρίσκονται οι άλλες ομάδες. Είναι ένα τελικό τεστ στο πλαίσιο της προετοιμασίας μας για το Ευρωπαϊκό Κύπελλο της Ολλανδίας και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Καζάν. Κάνουμε δοκιμές με αυτές τις τρεις αθλήτριες. Είχαμε προβλήματα υγείας, τα ξεπερνάμε. Θα προσπαθήσουμε για το καλύτερο. Τα κορίτσια ακόμα δεν είναι έτοιμα. Είχαμε τα πρώτα τα καμπ με το Ομαδικό και δεν ασχοληθήκαμε όσο χρόνο θέλαμε με το Ντουέτο. Είναι μόνο δέκα μέρες που το κάνουμε. Χρειαζόμασταν έναν μήνα. Όμως πρέπει να πάμε για να δούμε πού βρισκόμαστε. Η κατάσταση δεν είναι και η καλύτερη.

Ο μεγάλος στόχος στην κορυφαία φετινή διοργάνωση, δηλαδή το Παγκόσμιο, είναι να διατηρήσουμε τις θέσεις μας, δηλαδή να είμαστε μέσα στην επτάδα, όπως είχαμε καταφέρει στην προηγούμενη αντίστοιχη διοργάνωση. Και υπό τέτοιες συνθήκες αυτό θα είναι άθλος. Όταν οι αθλήτριες πρέπει να χρησιμοποιούν και τις δέκα διαδρομές και χρησιμοποιούν μόνο τις δύο τότε πάμε στην τύχη. Και δεν μπορούμε να υπολογίσουμε ακριβώς το στόχο. Λέμε αυτό έχουμε, αυτό μπορούμε, αυτό κάνουμε…».

Γραφείο Τύπου ΚΟΕ: Γιάννης Κορακής

ΦΩΤΟ: Από αριστερά προς τα δεξιά οι Κουτίδη, Πλατανιώτη, Παπάζογλου