ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ / ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ

Έφτασε κοντά στο μετάλλιο η Νιαγκουάρα

  23.05.2012 20:05       1294

Το 2006 στον Ευρωπαϊκό της Βουδαπέστης, η Νέρι Νιαγκουάρα είχε εγκαταλείψει τις πισίνες με χάλκινο μετάλλιο. Στον πρώτο της τελικό, από τότε, σε κορυφαία διοργάνωση, στάθηκε αξιόλογα και με επίδοση 55.17 στα 100μ. Ελεύθερο, κατέλαβε την 5η θέση. Μάλιστα, θα μπορούσε να είναι ακόμη και στην τέταρτη θέση αν  ήταν κατά 13 δέκατα του δευτερολέπτου γρηγορότερη, της Ιταλίδας Αλίς Μιτζάου.

Εξίσου εντυπωσιακός, ήταν και ο Παναγιώτης Σαμιλίδης, που έκανε τον τρίτο καλύτερο χρόνο (02:11.53) ανάμεσα σε 16 αθλητές, και προκρίθηκε στον αυριανό τελικό των 200μ. πρόσθιο. Ο νεαρός αθλητής, σε δηλώσεις που έκανε στην δημόσια τηλεόραση, που καλύπτει τους αγώνες, είπε: «Στόχος μου ήταν αρχικά ο ημιτελικός, αλλά και να πιάσω το όριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες» και συνέχισε, κρατώντας χαμηλούς τόνους «Έτυχε να είμαι καλός το πρωί και τα κατάφερα. Δεν το πίστευα αρχικά. Όσον αφορά τον ημιτελικό, είμαι αρκετά ευχαριστημένος, αν και υπήρχε αρκετή κούραση. Πλέον θα κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ στον τελικό, και προ πάντων θα το απολαύσω».

Στα 200μ. πεταλούδα, η Ελλάδα είχε διπλή εκπροσώπηση στον ημιτελικό, με τον Γιάννη Δρυμωνάκο και τον Στέφανο Δημητριάδη, όμως μόνο ο  πρώτος κατάφερει να προκριθεί στον αυριανό τελικό, κάνοντας χρόνο 01:57.05 (5ος). Όσον αφορά τον Στέφανο Δημητριάδη κατετάγη 9ος, με χρόνο 01:58.51, χάνοντας την πρόκριση στον τελικό, για μόλις 38 κλάσματα του δευτερολέπτου, από τον Ελβετό αντίπαλό του, Αλεξάντρ Λιές.

Για τον Στέφανο Δημητριάδη, μίλησε στην ιστοσελίδα μας ο προπονητής του, Γιάννης Ορφανίδης, δηλώνοντας: «Η παρουσία όλης της ομάδας, γενικά, ήταν πάρα πολύ καλή. Για τον Στέφανο, ο ξεκάθαρος στόχος είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Λονδίνου, και το συγκεκριμένο πρωτάθλημα, το είδαμε σαν μια ενδιάμεση προπόνηση, που μπορεί να τον βοηθήσει ώστε να έχει μια πολύ αξιόλογη παρουσία το καλοκαίρι».

Στο κλείσιμο των αγώνων για την τρίτη ημέρα, ο Άρης Γρηγοριάδης, που χθες κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στα 100μ. Ύπτιο, προκρίθηκε στον αυριανό τελικό των 50μ. του ίδιου αγωνίσματος, κάνοντας 25.29 στην δεύτερη κούρσα, στην οποία κατετάγη 2ος, και στην συνολική κατάταξη ήταν τρίτος, αφού ο Ιταλός Ντι Τόρα, έκανε χρόνο 25.23.

Συνοπτικά τα αποτελέσματα της τρίτης μέρας για τους Έλληνες αθλητές:

Νέρι Νιαγκουάρα: 55.17 (5η) Τελικός 100μ. Ελεύθερο

Παναγιώτης Σαμιλίδης: 02:11.53 (3ος) Ημιτελικός 200μ. πρόσθιο – Προκρίθηκε

Γιάννης Δρυμωνάκος: 01:57.05 (5ος) Ημιτελικός 200μ. Πεταλούδα – Προκρίθηκε

Στέφανος Δημητριάδης: 01:58.51 (9ος) Ημιτελικός 200μ. Πεταλούδα – Αποκλείστηκε

Άρης Γρηγοριάδης: 25.29 (3ος) Ημιτελικός 100μ. Ύπτιο – Προκρίθηκε

Χρήστος Χούμας (Τεχνικός Σύμβουλος ΚΟΕ): Να δώσει περισσότερα κίνητρα η Πολιτεία

«Επιτυχημένη ήταν και η σημερινή μέρα για την ελληνκή αποστολή στο Ντέμπρετσεν, τόσο στα προκριματικά, όσο και στα τελικά. Μην ξεχνάμε ότι πριν ακόμη συμπληρωθούν οι μισές μέρες του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, έχουμε συμμετοχή σε 7 τελικούς και ένα μετάλλιο, και μάλιστα χρυσό. Οι θέσεις που κέρδισαν Σαμιλίδης, Δρυμωνάκος και Γρηγοριάδης, αλλά και η 5η θέση της Νέρης Νιαγκουάρα στο δύσκολο αγώνισμα των 100μ. Ελεύθερο, ομολογούν την καταπλητική πορεία της ελληνικής αποστολής στην Ουγγαρία. Και έπεται και συνέχεια. Όλα τα παιδιά φαίνεται πως μπορούν και ανταπεξέρχονται σε όλες τις δυσκολίες που πέρασαν μέσα στην χρονιά, σε αυτήν την δυσοίωνη περίοδο για την χώρα μας. Η Πολιτεία οφείλει να δώσει περισσότερα κίνητρα σε αυτά τα παιδιά, για να τους δώσει περισσότερη ώθηση ώστε να διεκδικήσουν ακόμη περισσότερες διακρίσεις στο μέλλον».

Στη φωτογραφία διακρίνεται ένα από τα πιο ελπιδοφόρα παιδιά της ελληνικής κολύμβησης, ο Παναγιώτης Σαμιλίδης.

Γραφείο Τύπου ΚΟΕ

Νίκος Χαραλαμπόπουλος