ΥΔΑΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ / Stoiximan ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ / FINAL-4 ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Ελένη Σωτηρέλη: «Στον αθλητισμό τίποτα δεν είναι αδύνατο»

  12.05.2024 18:06       984

Είναι ο τελικός του Final -4 των Γυναικών στο Stoiximan Κύπελλο Ελλάδας στις εγκαταστάσεις του ΝΟ Βουλιαγμένης στο Λαιμό. Ο «πρωτάρης» Εθνικός GoldForce παίζει απέναντι στον πολυνίκη (5 τρόπαια σε 6 τελικούς)  Ολυμπιακό, και ετοιμάζεται για την τελευταία του επίθεση. Χάνει 9-8, ο Στέφανος Λέανδρος παίρνει τάιμ άουτ. Τα κορίτσια μαζεύονται γύρω του: «Κορίτσια, και οι επτά μπροστά. Ελένη, θα παίξεις στο πρώτο δοκάρι. Πάμε όλα για όλα», είναι οι ξεκάθαρες εντολές του. Η Ελένη Σωτηρέλη, όπως θυμάται και εξιστορεί στην ιστοσελίδα της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας Ελλάδας, η τερματοφύλακας της ομάδας, το έχει ξαναζήσει το έργο αλλά ποτέ με τη κατάληξη που είχε. Εξηγεί: «Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ.Λέανδρος μου δίνει εντολή να παίξω στην επίθεση στα τελευταία δευτερόλεπτα, έχει ξαναγίνει σε ματς με τον Ολυμπιακό και πάλι και τον ΝΟ Βουλιαγμένης. Τότε όμως με μάρκαραν και δεν μπόρεσα να κάνω κάτι…». Τώρα όμως; Ο λόγος και πάλι στην ίδια που εξιστορεί τη φάση που άλλαξε τη ροή της ιστορίας του Εθνικού GoldForce: «Ξεκινάμε την επίθεση, και καταλαβαίνω πως δεν με μαρκάρει καμία κοπέλα του Ολυμπιακού. Οι συμπαίκτριές μου γυρνάνε τη μπάλα, εγώ στο πρώτο δοκάρι μόνη μου, με έχουν ξεχάσει οι αντίπαλες, δεν με είδαν μέσα στο χαμό και την ένταση της στιγμής. Ζητούσα μπάλα λοιπόν, δεν μου την έδιναν (λέει και γελάει), «δώσε μου, δώσε μου» φώναζα, κάποια στιγμή τη πήρα τη πάσα και με τη μία, χωρίς καν να το σκεφτώ, σούταρα…». Και ισοφάρισε για το 9-9 του τελικού αφού ο Ολυμπιακός δεν σκόραρε στη τελευταία του επίθεση.

Στα πέναλτι, έβαλε πάλι τις βάσεις η Σωτηρέλη αποκρούοντας το πρώτο σουτ της Νικόλ Ελευθεριάδου, οι συμπαίκτριές της αποδείχθηκαν αλάνθαστες, όταν σούταρε στο δοκάρι η Έλενα Ξενάκη ο Εθνικός GoldForce πανηγύρισε το πρώτο Κύπελλο Υδατοσφαίρισης της ιστορίας του. Συνεχίζει: «Θα το λέω και θα το φωνάζω συνέχεια, η επιτυχία είναι ομαδική. Ναι, εγώ απέκρουσα το πέναλτι, αν όμως δεν τα σημείωσαν οι συμπαίκτριές μου; Όλες κάναμε πολύ καλά τη δουλειά μας. Και οι επτά που παίζαμε, και τα κορίτσια του πάγκου και όλο το σταφ. Ομαδική η δουλειά, ομαδική και η επιτυχία. Είναι μια τεράστια επιτυχία για το σύλλογο, που δεν είχε πανηγυρίσει όμοια στο παρελθόν. Αποδείξαμε πως τίποτα δεν είναι αδύνατο στον αθλητισμό αν πιστεύεις στο πλάνο και το στόχο σου».

Η Ελένη Σωτηρέλη, έχει πτυχίο στη Ψυχολογία από το Εθνικό Καποδιστριακό της Αθήνας. Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, ξεκίνησε από τον Ηρακλή, στα 17 της χρόνια μετακόμισε στην Αθήνα και φόρεσε το σκουφάκι του ΑΝΟ Γλυφάδας, μετά πήγε δυο χρόνια στην Ιταλία (από ένα χρόνο σε Κοζέντσα και Μεσσίνα) και από το 2019 αγωνίζεται στον Εθνικό GoldForce. Θα της μείνει αξέχαστος ο τελικός, αλλά και ο ημιτελικός ήταν επίσης αλησμόνητος. Εξιστορεί και πάλι: «Βρεθήκαμε να χάνουμε με τέσσερα γκολ από τον ΝΟ Βουλιαγμένης αλλά θέλω να το πιστέψετε, δεν παρατήσαμε ούτε δευτερόλεπτο το ματς. Το πιστεύαμε όλες μαζί πως μπορούμε να το γυρίσουμε, αν και είχαμε ελάχιστο χρόνο μπροστά μας. Και τα καταφέραμε, ισοφαρίσαμε και το πήραμε στα πέναλτι».

Η ίδια έχει μια ιδιαίτερη έφεση στις αποκρούσεις πέναλτι αλλά δεν θεωρεί τον εαυτό της…πεναλτάκια: «Δεν κάνω κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία. Στο τέλος κάποιας προπόνησης θα πω σε μια κοπέλα να χτυπήσει πέναλτι, αλλά θεωρώ πως το μεγαλύτερο ρόλο τον παίζει η τύχη. Εκτός και αν μελετάς κάποια-ες παίκτριες και ξέρεις πού και πώς συνηθίζουν να εκτελούν. Παίζεις σίγουρα με τις πιθανότητες. Εγώ πάντα πιστεύω πως μπορώ να τα καταφέρω και τα δίνω όλα για αυτό».

Προκρίθηκαν λοιπόν στον τελικό και… .«Είπαμε, πάμε να το ευχαριστηθούμε, να τα δώσουμε όμως και όλα χωρίς άγχος για να το κατακτήσουμε. Ξέραμε ότι απέναντί μας είχαμε μια ομάδα με τεράστιες επιτυχίες και δυνατότητες, αλλά και εμπειρία. Ίσως όλα αυτά δημιούργησαν και μεγαλύτερο άγχος στα κορίτσια του Ολυμπιακού. Εγώ έβλεπα τη ομάδα μου ότι είμαστε έτοιμες για όλα. Τα κορίτσια ήταν αποφασισμένα και το δείξαμε από τη πρώτη φάση του τελικού. Από τις 17χρονες Κλαψιανού και Οικονόμου μέχρι τις μεγαλύτερες. Στο τέλος τα καταφέραμε και είμαστε πολύ-πολύ χαρούμενες».

Όλη η ομάδα το βράδυ του Σαββάτου πανηγύρισε τον παρθενικό της τίτλο στα μπουζούκια. Και από αύριο Δευτέρα και πάλι τα…κεφάλια μέσα αφού (Τετάρτη 15/5) ξεκινάνε τα ημιτελικά του πρωταθλήματος με αντίπαλο τον Ολυμπιακό και πάλι: «Και εκεί θα προσπαθήσουμε για το καλύτερο», προσθέτει η Σωτηρέλη που δεν κρύβει πως «Θα ήθελα να παίξω στην Εθνική μας ομάδα, είναι ξεχωριστή η τιμή. Πάντα θα παίζω σε υψηλό επίπεδο και θα έχω τη θέληση να κάνω το βήμα παραπάνω».

Γραφείο Τύπου ΚΟΕ: Θοδωρής Νταβέλος