ΥΔΑΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ / ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΑΝΔΡΩΝ & ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Ελλάδα: «Δύναμή της το ομαδικό πνεύμα και η ενότητα»

  30.01.2024 16:29       976

«Η ομάδα της Ελλάδας έπαιξε πολύ δυνατά στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα και η κατάληψη της τρίτης θέσης της έδωσε ένα εισιτήριο για το Παρίσι. Ωστόσο, δεν παίρνει αψήφιστα το παγκόσμιο πρωτάθλημα και πηγαίνει στο τουρνουά με όλα τα όπλα της. Η δύναμή της είναι το ομαδικό πνεύμα και η ενότητα».

Αυτά αναφέρει η World Aquatics κάνοντας μια αρχική αναφορά στην Υδατοσφαίριση Γυναικών παραμονές της έναρξης του παγκόσμιου πρωταθλήματος στη Ντόχα. Από τη διοργάνωση θα δοθούν τα τελευταία δυο εισιτήρια πρόκρισης στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024 που θεωρητικά διεκδικούν η Ιταλία, η Ουγγαρία και ο Καναδάς για να κλείσει η δεκάδα στο Παρίσι.

Οι όμιλοι στο παγκόσμιο πρωτάθλημα:

Α' Γκρουπ: ΗΠΑ, Βραζιλία, Καζακστάν, Ολλανδία

Β' Γκρουπ: Ισπανία, Ελλάδα, Κίνα, Γαλλία

Γ' Γκρουπ: Σιγκαπούρη, Ουγγαρία, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία

Δ' Γκρουπ: Ιταλία, Καναδάς, Νότια Αφρική, Μεγάλη Βρετανία.

Από τις οκτώ πλέον ομάδες που έχουν προκριθεί για τους Ολυμπιακούς Αγώνες η Ελλάδα έγινε η 4η ομάδα από τη «γηραιά» ήπειρο.

Οι ομάδες που έχουν προκριθεί

Γαλλία: Διοργανώτρια

Ολλανδία: Παγκόσμιο Πρωτάθλημα 2023

Ισπανία: Παγκόσμιο Πρωτάθλημα 2023

Αυστραλία: Αγώνες Ωκεανίας 2023

ΗΠΑ: Παναμερικανικούς Αγώνες 2023

Κίνα: Πανασιατικοί Αγώνες 2023

Ελλάδα: Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα 2024

Νότια Αφρική: Πρωτάθλημα Αφρικής

2 Θέσεις Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ντόχα 2024

«Θα γίνει μεγάλη μάχη για τον τίτλο και τις δυο θέσεις που απομένουν για το Παρίσι», προσθέτει η World Aquatics που προχωράει και σε μια σύντομη αναφορά στις υπόλοιπες επτά ομάδες –πλην της Ελλάδας- που βρίσκονται στην κορυφαία οκτάδα του κόσμου.

ΟΛΛΑΝΔΙΑ: Μετά την κατάκτηση του τίτλου της παγκόσμιας πρωταθλήτριας στη Φουκουόκα της Ιαπωνίας 32 χρόνια μετά την πρώτη της νίκη, η Ολλανδία δεν σταμάτησε να προσπαθεί. Οι Ολλανδοί συνέχισαν να εργάζονται και ίσως ακόμη πιο σκληρά - όπως αποδεικνύει ο πρόσφατος ευρωπαϊκός τίτλος τους. Η νίκη τους στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ήταν αξέχαστη. Μόλις έξι δευτερόλεπτα πριν το τέλος,  η Μπέντε Ρόχε σημείωσε το νικητήριο γκολ στον τελικό με αντίπαλο την Ισπανία (8-7). Με επικεφαλής την αρχηγό Σαμπίνα Φαν ντερ Σλοτ, οι Ολλανδέζες θα μπορούσαν να υπερασπιστούν τον τίτλο τους στο Παγκόσμιο, κάτι που βεβαίως δεν είναι εύκολο»

ΙΣΠΑΝΙΑ: Υπάρχει μικρή διαφορά μεταξύ της ολλανδικής και της ισπανικής ομάδας, αλλά η ομάδα του Μιγκέλ Άνχελ Όκα έχασε από την Ολλανδία στη διαδικασία των πέναλτι στη Φουκουόκα και με ένα γκολ στο Αϊντχόφεν στον τελικό. Οι Ισπανοί έχουν καλές πιθανότητες να φτάσουν στον τελικό και σίγουρα θα αναζητούσαν τη ρεβάνς στη Ντόχα. Πλεοέκτημα τους η δυνατότητα στο γκολ από τις Τζούντιθ Όρκα, και Μπεατρίζ Ορτίθ.

ΗΠΑ: Η νέα ομάδα των ΗΠΑ γίνεται καλύτερη, καθώς κέρδισε τους Παναμερικανικούς Αγώνες στο τέλος του 2023. Πόσο νέα είναι αυτή η ομάδα; Έξι παίκτριες γεννήθηκαν το 2000 και άλλες ενσωματώθηκαν μετά το παγκόσμιο του 2023.  Ήρθε η ώρα να δούμε ότι αρχίζουν να δουλεύουν ομαδικά, καθώς οι νέες παίκτριες έχουν αρχίσει να βρίσκουν τις θέσεις τους στην ομάδα. Κέρδισαν εύκολα τους Παναμερικανικούς Αγώνες, οπότε θα φτάσουν με την ανάμνηση της νίκης στη Ντόχα.

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ:  Τερμάτισε στη 4η θέση στη Φουκουόκα πέρυσι και στην έκτη στη Βουδαπέστη το 2022. Η Μπρόντε Χάλιγκαν είναι πάντα η παίκτρια- σημείο αναφοράς στην ομάδα, αλλά είναι η ενότητα της ομάδας που δίνει στην Αυστραλία τη δύναμή τηςς.

ΟΥΓΓΑΡΙΑ: Το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα δεν πήγε όπως είχε προγραμματιστεί με τους νέους προπονητές, αλλά η Γκρέτα Γκουρισάτι έχει αναρρώσει από τον τραυματισμό της και οι Ούγγροι θα ξεκινήσουν στο παγκόσμιο με πλήρη ομάδα, με επικεφαλής την Ρίτα Κέσθελι. Κανένας αντίπαλος δεν θα έχει εύκολο έργο. εναντίον της Ουγγαρίας που διεκδικεί το ολυμπιακό εισιτήριο.

ΙΤΑΛΙΑ: Το ίδιο συμβαίνει και με την Ιταλία που  έχασε το ολυμπιακό εισιτήριο στο Αϊντχόφεν από την Ελλάδα. Στη Φουκουόκα έδειξε ότι είναι ικανή για μια μεγάλη έκπληξη (νικώντας τις ΗΠΑ στα προημιτελικά), και οι γενικότερες εμφανίσεις της δείχνουν ομάδα με ευελιξία και τεχνική. Δυστυχώς για τους Ιταλούς, πολύ συχνά οι εντυπωσιακές τους ενέργειες ακολουθούνται από λάθη που μπορούν να αποφευχθούν.

ΚΑΝΑΔΑΣ: Η ομάδα του Καναδά τερμάτισε δεύτερη μετά τις ΗΠΑ στους Παναμερικανικούς Αγώνες, και έβδομη στη Φουκουόκα, όπου νίκησε την Ελλάδα στη διαδικασία των πέναλτι. Υπάρχουν πολλές δυνατότητες σε αυτή την ομάδα, το θέμα είναι τι θα μπορέσει να κάνει στη Ντόχα.

Γραφείο Τύπου ΚΟΕ: Θοδωρής Νταβέλος