ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ / ΧΕΙΜΕΡΙNΟΙ ΟΠΕΝ

Έπιασε το όριο για Ρίο και ο Κουλούρης

  07.03.2016 18:03       1896

Τρίτη ημέρα στο χειμερινό πανελλήνιο πρωτάθλημα κολύμβησης της ΟΠΕΝ κατηγορίας, τρίτο καινούριο όριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

 Ο Δημήτρης Κουλούρης ήταν αυτός που το πέτυχε στα 200μ. πρόσθιο, αφού σημείωσε χρόνο 2:11.20, κλείνοντας με τον καλύτερο τρόπο τους αγώνες. Στην ίδια κούρσα ο Παναγιώτης Σαμιλίδης σημείωσε κι αυτός όριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες με χρόνο 2:11.58, πράγμα όμως που είχε πετύχει ήδη από πέρσι και πιο συγκεκριμένα από το μίτινγκ "Ακρόπολις" στις 9 Μαΐου 2015. Έτσι ο αριθμός των αθλητών που θα εκπροσωπήσουν την ελληνική κολύμβηση στο μεγάλο γεγονός του καλοκαιριού ανέβηκε σε 11.

Στα υπόλοιπα αγωνίσματα υπήρξαν σπουδαίες επιδόσεις και όρια για Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα ανδρών - γυναικών και εφήβων νεανίδων. Πιο συγκεκριμένα, ο Απόστολος Χρήστου στα 50μ. ύπτιο επιβεβαίωσε το όριο για το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ανδρών-γυναικών του Λονδίνου στα 50μ. ύπτιο με χρόνο 25.46 και ο Νίκος Σοφιανίδης της αντίστοιχης κατηγορίας των εφήβων - νεανίδων που θα γίνει στην Ουγγαρία με χρόνο 25.69. Στα 100μ. πεταλούδα υπήρξε η επιβεβαίωση ακόμη δύο ορίων. Αυτό της Άννας Ντουντουνάκη για τους Ολυμπιακούς Αγώνες με χρόνο 58.46 (είχε πετύχει 58.32 πριν μια εβδομάδα στο Φλαμανδικό πρωτάθλημα) και αυτό της Κρίστελ Βουρνά για το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Λονδίνου με 58.92. Μάλιστα η αθλήτρια του Εθνικού, δεν έπιασε το όριο για το Ρίο για μόλις 18 εκατοστά του δευτερολέπτου. Στο ίδιο αγώνισμα είχαμε και νέο πανελλήνιο ρεκόρ παγκορασίδων Β' από τη Γεωργία Δεμεσιώτη, αθλήτρια του Ωκεανού, η οποία σημείωσε χρόνο 1:03.82.

Αναλυτικά οι νικητές της 3ης ημέρας του χειμερινού πανελληνίου πρωταθλήματος της κατηγορίας ΟΠΕΝ

50μ. Ύπτιο Γυναικών: Δράκου Θεοδώρα - Ωκεανός 28.87

50μ. Ύπτιο Ανδρών: Χρήστου Απόστολος - Ολυμπιακός 25.46 - όριο για το Ευρωπαϊκό Ανδρών - Γυναικών Λονδίνου

100μ. Ελεύθερο Ανδρών: Μελαδίνης Οδυσσέας - Πανσερραϊκός 49.55

100μ. Ελεύθερο Γυναικών: Καραντάκου Σταυρούλα - Βόλος 1937 57.49

200μ. Πρόσθιο Γυναικών: Μαυραντζά Αγγελική - Μαρία- Ολυμπιακός 2:36.33

200μ. Πρόσθιο Ανδρών: Κουλούρης Δημήτριος - Παναθηναϊκός 2:11.20 - Όριο για Ολυμπιακούς Αγώνες

100μ. Πεταλούδα Γυναικών: Ντουντουνάκη Άννα - ΚΟΠΙ - 58:46 - Όριο για Ολυμπιακούς Αγώνες

100μ. Πεταλούδα Ανδρών: Βαζαίος Ανδρέας - ΑΝΟ Αργυρούπολης - 53.46

800μ. Γυναικών: Αραούζου Καλλιόπη - Ολυμπιακός - 8:53.78

1500μ. Ανδρών: Φωκαΐδης Αντώνιος - Ολυμπιακός - 15:25.31

4χ100 Μικτή Ομαδική Γυναικών: Ολυμπιακός (Γιαρένη Αφροδίτη, Μαυραντζα Αγγελική-Ειρήνη, Μάτσα Μάρθα, Λιώση Μαρία) 04.15.92

4χ100 Μικτή Ομαδική Ανδρών: Ολυμπιακός (Χρήστου Ιωάννης, Αλυφαντής Ρωμανός-Ιάσο, Δημητριάδης Στέφανος, Κατραντζής Χρήστος) 03.41.53

O τεχνικός σύμβουλος της ΚΟΕ κύριος Χριστόδουλος Χούμας εμφανίστηκε ενθουσιασμένος τόσο με το γεγονός ότι οι αγώνες έγιναν στο ΟΑΚΑ, όσο και με τις υψηλές επιδόσεις των αθλητών.
«Το γεγονός ότι η κολύμβηση επανήλθε στη φυσική της θέση, που είναι το Ολυμπιακό Αθλητικό κέντρο κολύμβησης υγρού στίβου, από μόνο του δείχνει την επιτυχία της διοργάνωσης, αλλά είναι και ο βασικός λόγος των πολύ καλών επιδόσεων των αθλητών μας. Η ατμόσφαιρα, το γρήγορο κολυμβητήριο, το φορμάρισμα των αθλητών και ο έντονος συναγωνισμός ήταν οι κύριοι παράγοντες αυτών των επιτυχιών. Η ελληνική κολύμβηση έδειξε τις πραγματικές της δυνάμεις. Πλέον έχουμε τρεις μεγάλες διοργανώσεις που αποτελούν πρόκληση για την ελληνική κολύμβηση. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Ρίο, το πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα ανδρών - γυναικών του Λονδίνου και το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα εφήβων - νεανίδων στην Ουγγαρία. Οι αθλητές μας που έχουν κερδίσει την πρόκριση γι αυτές τις διοργανώσεις, είναι αθλητές επιπέδου και είμαστε ενθουσιασμένοι με τις επιδόσεις τους. Προσδοκούμε σε μεγάλες επιτυχίες. Η διαδικασία των ορίων δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη και πιστεύω πως αυτές οι ομάδες θα γίνουν ακόμη μεγαλύτερες. Θέλω να δώσω τα συγχαρητήρια μου σε όλους. Στους αθλητές, στους προπονητές, στους γονείς και στους συλλόγους, καθώς και στην ομοσπονδία η οποία έχει αναλάβει το βάρος για την υλοποίηση των στόχων των αθλητών. Παράλληλα θα ήθελα να πω πως είχε αυτήν τη λαμπρότητα το χειμερινό πανελλήνιο πρωτάθλημα, καθώς συνδυάστηκε με το πανελλήνιο σχολικό πρωτάθλημα λυκείων. Οπότε οφείλω να ευχαριστήσω και το υπουργείο παιδείας και τη γενική γραμματεία αθλητισμού και τη διοίκηση του ΟΑΚΑ για την επιτυχημένη συνδιοργάνωση. Τέλος θα ήθελα να ευχηθώ να ξεπεραστούν τα προβλήματα και το ΟΑΚΑ να αποτελεί τη μόνιμη βάση των μεγάλων διοργανώσεων στη χώρα μας».

Ο μεγάλος πρωταγωνιστής της τρίτης ημέρας των αγώνων, Δημήτριος Κουλούρης, που σημείωσε όριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο στα 200μ. πρόσθιο δήλωσε:
«Καιρό περίμενα μια τέτοια επίδοση και είναι στις δυνατότητές μου ακόμη καλύτεροι χρόνοι. Είχα αρχίσει να αγχώνομαι, καθώς το όριο δεν ερχόταν. Μπορούσε να έχει έρθει και την προηγούμενη εβδομάδα στο Βέλγιο, αλλά η κούρσα πήγε αργά. Τέλος καλό, όλα καλά».
Σε ερώτηση για το συναγωνισμό του με τον Παναγιώτη Σαμιλίδη ανέφερε:
«Ο Παναγιώτης είναι σε πολύ καλή κατάσταση και το απέδειξε αυτές τις ημέρες, καθώς έπιασε ότι όλα τα όρια που μπορούσε να πιάσει. Κάποια στιγμή που ήμουν μπροστά στην κούρσα σκέφτηκα ότι αυτός πηγαίνει αργά κι όχι εγώ γρήγορα. Είναι παιχνίδια που κάνει το μυαλό. Τελικά όλα πήγαν καλά».

Ο Απόστολος Χρήστου, που κατάφερε να ξαναπιάσει το όριο για το Ευρωπαϊκο του Λονδίνου στα 50μ. ύπτιο υποστήριξε:
«Είμαι ευχαριστημένος από την κούρσα. Είχα μια σχετική κούραση από χθες. Έκανα όμως μια επίδοση κοντά στο ατομικό μου ρεκόρ. Στόχος μου είναι το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα των νέων και από εκεί και πέρα στις μεγαλύτερες διοργανώσεις ότι καλύτερο μπορεί να έρθει θα είναι καλοδεχούμενο».

Ο Νίκος Σοφιανίδης που επιβεβαίωσε το όριο για το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα νέων νεανίδων στα 50μ. ύπτιο κάνοντας μάλιστα νέο ατομικό ρερόρ, δήλωσε:
«Είμαι πολύ χαρούμενος που έκανα νέο ατομικό ρεκόρ. Θέλω συνεχώς να βελτιώνομαι. Στόχος μου για φέτος είναι το Ευρωπαϊκό της Ουγγαρίας. Πέρσι βγήκα 5ος και στα 50μ και στα 100μ. ύπτιο και φέτος θέλω κάτι καλύτερο».

Η Άννα Ντουντουνάκη νικήτρια και στα 100μ. πεταλούδα με όριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες δήλωσε:
«Είμαι ευχαριστημένη που ξαναέπιασα το όριο για την Ολυμπιάδα. Θέλω όμως ένα λίγο καλύτερο χρόνο. Σίγουρα ο συναγωνισμός με την Κρίστελ Βουρνά βοηθάει. Η μία «τραβάει» την άλλη. Αυτό έχει πολύ θετικό αποτέλεσμα και φαίνεται στα αποτελέσματα».

Η Κρίστελ Βουρνά, που για πολύ λίγο δε σημείωσε όριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στα 100μ. πεταλούδα σημείωσε:
«Δυστυχώς έκανα ένα σημαντικό λάθος στη στροφή που μου στέρησε την πρόκριση στην Ολυμπιάδα. Είναι κάτι που πιστεύω πως θα πετύχω στην επόμενη μεγάλη διοργάνωση, στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Δε θα συμμετέχω νωρίτερα σε άλλους αγώνες νωρίτερα, καθώς θέλω να προετοιμαστώ για το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Λονδίνου. Ο συναγωνισμός με την Άννα (Ντουντουνάκη) μας βελτιώνει και τις δύο. Αυτό είναι φανερό».

Η Νόρα Δράκου νικήτρια στα 50μ. ύπτιο των γυναικών υπογράμμισε πως δεν ήταν αυτό που περίμενε, καθώς και ότι στόχος της είναι να βρεθεί και σε δεύτερο αγώνισμα στην Ολυμπιάδα εκτός των 50μ. ελεύθερο:
«Δεν είναι ο χρόνος που περίμενα. Ήθελα κάτι καλύτερο. Ένιωθα έτοιμη για κάτι καλύτερο να πω την αλήθεια. Βέβαια η κούραση από τις συνεχείς προπονήσεις θεωρώ πως με επηρέασε. Επόμενος μου αγώνας θα είναι ένα μίτινγκ στη Σουηδία και μετά πάμε κατ ευθείαν για το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Λονδίνου. Θέλω να βρίσκομαι και σε τουλάχιστον ένα ακόμη αγώνισμα στους Ολυμπιακούς Αγώνες εκτός από τα 50μ. ελεύθερο. Στα 100μ. ύπτιο είμαι κοντά στο όριο και θα προσπαθήσω να το πετύχω».

Ο νικητής των 100μ. Ελεύθερο Οδυσσέας Μελαδίνης προέβη στις ακόλουθες δηλώσεις:
«Δεν ήμουν έτοιμος να κάνω το όριο σήμερα. Αυτό θα το κυνηγήσω στις επόμενές μου κούρσες στο πρωτάθλημα επιλέκτων σε 2 εβδομάδες από τώρα, καθώς και στο πρωτάθλημα της Σουηδίας. Στόχος μου είναι να βρίσκομαι και στα 100 μέτρα στο Ρίο».

Η Γεωργία Δαμασιώτη που έκανε και δεύτερο πανελλήνιο ρεκόρ στην κατηγορία παγκορασίδων Β στα 100μ. πεταλούδα (χθες έκανε και στα 50μ. πεταλούδα) με 1:03.82 είπε:
«Είμαι απίστευτα χαρούμενη. Να πω την αλήθεια ούτε σήμερα το περίμενα το ρεκόρ! Ο χρόνος που είχα ήταν μακριά από αυτήν την επίδοση, όμως χάρη στον έντονο συναγωνισμό που υπήρχε στην κούρσα μπόρεσα να το κάνω. Στόχος μου είναι να πάω ακόμη καλύτερα στο μέλλον».

Στους αγώνες παρευρέθηκε και η βουλευτής του Σύριζα και πρώην πρωταθλήτρια κολύμβησης, καθώς επίσης και πρόεδρος του ιστορικού σωματείου Εθνικός Γυμναστικός Σύλλογος, Ελένη Αυλωνίτου, που υπογράμμισε:

«Δεν θα μπορούσα να λείψω από αυτό το πρωτάθλημα, που γίνεται μετά από πολλά χρόνια σε αυτό τον χώρο, ο οποίος δεν λειτουργούσε. Δεν είναι τυχαίο το ότι βλέπουμε τόσες πολλές  καλές επιδόσεις και όρια για Πανευρωπαϊκούς Αγώνες και για την Ολυμπιάδα, καθώς το περιβάλλον και το κλίμα των κολυμβητηρίων παίζει σπουδαίο ρόλο. Οφείλουμε να συντηρούμε καλά αυτές τις εγκαταστάσεις (του ΟΑΚΑ) και είναι μέλημα της πολιτείας η συντήρηση όλων των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων. Θέλουμε τα παιδιά να έρχονται στα κολυμβητήρια και μας δίνει χαρά το να τα βλέπουμε να αγωνίζονται σε ωραίες και ασφαλείς εγκαταστάσεις. Δεδομένης της παρούσας κατάστασης πάντως στον ελληνικό αθλητισμό, που έχει πληγεί από την κρίση, θεωρώ πως τα παιδιά που έχουν πιάσει τα όρια για τις μεγάλες διοργανώσεις είναι κατά κάποιο τρόπο ήρωες και δίνουν το καλό παράδειγμα για όλους μας για το ότι ακόμα και σε δύσκολους καιρούς μπορούμε να τα καταφέρουμε».

Γραφείο Τύπου ΚΟΕ: ΝβΧ