ΤΕΧΝΙΚΗ / «Βιώσιμη λειτουργία κολυμβητηρίων»

Επιτυχημένη Ημερίδα της ΚΟΕ

  07.03.2015 18:54       1770
Φώτο: ο Δημήτρης Σαρακατσάνης, Γενικός Γραμματέας της ΚΟΕ

Επιτυχημένη ήταν η Ημερίδα της ΚΟΕ που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο ATHENS LEDRA με θέμα την «Βιώσιμη Λειτουργία των Κολυμβητηρίων». Ειδικότερα συζητήθηκαν θέματα με στόχο τον περιορισμό των εξόδων λειτουργίας, την αύξηση εσόδων και τις προδιαγραφές που πρέπει να τηρούνται στα ελληνικά κολυμβητήρια, με σκοπό την ομαλή τους λειτουργία. Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη εκδήλωση βασίστηκε σε διεθνή πρότυπα, καθώς ανάλογες δραστηριότητες αναλαμβάνουν συχνά φορείς του εξωτερικού.

Στην εκδήλωση έδωσαν το παρόν περίπου 180 εκπρόσωποι Δήμων και Αθλητικών Σωματείων. Πρώτος το λόγο πήρε ο Δημήτρης Σαρακατσάνης, Γενικός Γραματέας της ΚΟΕ, μιλώντας για την υπάρχουσα κατάσταση στα κολυμβητήρια, με βάση και την οικονομική κρίση που έχει δυσκολέψει τις συνθήκες για τους έλληνες αθλητές πρωτίστως, ενώ ακολούθησαν πολλές και ενδιαφέρουσες διαλέξεις από ειδικούς, στις οποίες συζητήθηκαν τα εξής θέματα:

1)  Εξοπλισμός Κολυμβητικών Εγκαταστάσεων - Νέα τεχνολογία κατασκευής, με εισηγητή  τον Κυριάκο Αντωνιάδη, Πτυχιούχο ΤΕΦΑΑ, πρώην προπονητή Κολύμβησης, Επιχειρηματία
2)  Ενεργειακή αναβάθμιση Κολυμβητηρίων από τους Γιώργο Βουλβουτζή, Ηλεκτρολόγο Μηχανικό και Θεμιστοκλή Γιαννόπουλο, Πρόεδρο Αθλητικού Οργανισμού Δήμου Ηλιούπολης
3) Αντλίες θερμότητας - Εξοικονόμηση ενέργειας από χρησιμοποιημένο νερό χρήσης - Συντήρηση Ηλεκτρομηχανολογικής εγκατάστασης με εισηγητή τον Αντώνη Καντιδάκη, Χημικό Μηχανικό.
4) Εξοικονόμηση Ηλεκτρικής ενέργειας από τον Δημήτρη Σαρακατσάνη Ηλεκτρολόγο Μηχανικό, Γενικό Γραμματέα ΚΟΕ
5) Οικονομική αξιοποίηση Κολυμβητηρίων - Προγράμματα λειτουργικής εκμετάλλευσης - Προγράμματα Άθλησης για όλους με εισηγητές τους Βασίλη Κάκκο, Δρ Φυσικής Αγωγής, τέως Γενικός Διευθυντής ΟΑΚΑ και Νίκο Σπηλιωτόπουλο, Καθηγητή Φυσικής Αγωγής, ειδικό συνεργάτη ΚΟΕ, Μέλος Τεχνικής Επιτροπής ΦΙΝΑ για τις κολυμβητικές εγκαταστάσεις
6) Οφέλη και πλεονεκτήματα από διοργανώσεις με εισηγητή τον Αλέκο Μεταφτσή, πρώην Διευθυντή Κολυμβητηρίου Νέας Ιωνίας Βόλου, Συντονιστή Παγκοσμίου πρωταθλήματος Υδατοσφαίρισης Νέων ανδρών και το Νίκο Σπηλιωτόπουλο
7) Προδιαγραφές - Αδειοδοτήσεις Κολυμβητηρίων με εισηγήτρια τη Ζωή Σιδέρη, Αρχιτέκτωνα Μηχανικό Προϊστάμενη τμήματος προδιαγραφών ΓΓΑ.


Σε δηλώσεις του στην ιστοσελίδα της ΚΟΕ, ο Δημήτρης Σαρακατσάνης σημείωσε: «Έγινε μια επιτυχημένη ημερίδα, την οποία και οργανώσαμε ως άμεσα εμπλεκόμενοι καθώς βιώνουμε καθημερινά τις προσπάθειες των αθλητών μας σε δύσκολες συνθήκες να ανταπεξέλθουν στις δύσκολες και απαιτητικές προετοιμασίες τους. Το θετικό είναι ότι έχουμε εδώ 7 Δημάρχους και αρκετούς εκπροσώπους κολυμβητηρίων και αθλητικών κέντρων ανά την Ελλάδα, σε μια προσπάθεια να ενημερωθούν για τις ενεργειακές δυνατότητες, να προτείνουμε ιδέες, ουτως ώστε να γίνεται μια καλύτερη διαχείριση και να αυξηθούν τα έσοδα, παράλληλα με τη μείωση των εξόδων. Επιπλέον, όσοι τίμησαν την ΚΟΕ ενημερώθηκαν και για θέματα που έχουν να κάνουν με τις προδιαγραφές. Ελπίζουμε να βοηθήσαμε να κατανοηθούν καλύτερα κάποια επιμέρους ζητήματα που απασχολούν τους ιδιοκτήτες-χρήστες των κολυμβητηρίων.

Φώτο: ο Νίκος Σπηλιωτόπουλος, ειδκός συνεργάτης της ΚΟΕ


Ο Νίκος Σπηλιωτόπουλος, από τη πλευρά του σημείωσε: «Η ημερίδα έγινε από την ΚΟΕ, η οποία βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση, καθώς πολλά κολυμβητήρια δεν πληρούν τις προδιαγραφές και δε μπορούν να βοηθήσουν ουσιαστικά τους αθλητές μας. Θέλαμε να εμπλέξουμε, υπό διεθνή πρότυπα, όλους τους φορείς, προμηθευτές, τη Γενική Γραμματεία, αθλητές και σωματεία, ώστε να μπορούμε να συζητήσουμε τρόπους για να ανέβουν τα έσοδα και να κατέβουν τα έξοδα των εγκαταστάσεων μας για να μείνουν ανοιχτές και να τις χρησιμοποιούν αθλητές και κοινό. Ελπίζουμε να δώσουμε μια ώθηση σε όλη αυτή την προσπάθεια που θέλουμε να έχει τα ανάλογα αποτελέσματα. Έχουμε ανθρώπους από πολλούς Δήμους πανελλαδικά και αυτό δείχνει ότι υπάρχει αγωνία, ενδιαφέρον και πρόθεση καλής συνεργασίας από όλους μας».

Γραφείο Τύπου ΚΟΕ: ΝβΧ