ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ

Εποικοδομητική η συνάντηση ΚΟΕ και Σωματείων στο ΟΑΚΑ

  11.07.2012 15:00       2119

Συνάντηση με τους εκπροσώπους και τους προπονητές των Σωματείων που μετέχουν στο Ενιαίο πρωτάθλημα κολύμβησης που διεξάγεται στο ΟΑΚΑ, είχε το μεσημέρι της Τετάρτης (11/7), ο Πρόεδρος της ΚΟΕ Δημήτρης Διαθεσόπουλος.

Αντικείμενο της η εξέταση καίριων ζητημάτων που απασχολούν τα αθλήματα του υγρού στίβου, με παράλληλη κατάθεση προτάσεων και ιδεών για την προσπάθεια επίλυσης των προβλημάτων που υπάρχουν.

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας, αρχικά, ενημέρωσε συνοπτικά για τα αποτελέσματα της συνάντησης του (σήμερα) με τον υφυπουργό Αθλητισμού Γιάννη Ιωαννίδη.

«Είναι θετικό που έχει αναγνωρίσει το λάθος του για την κατάργηση των Κινήτρων στον αθλητισμό. Εμείς, σαν ΚΟΕ, είμαστε αυτοί που παλεύουμε από το 2008, για το σημαντικό αυτό ζήτημα και είναι ευτύχημα ότι με τον νυν υπουργό Παιδείας κ. Αρβανιτόπουλο που θα έχει και την ευθύνη του Αθλητισμού, είχαμε επαφές πριν τις εκλογές, κάτι που σημαίνει ότι γνωρίζει πολύ καλά το θέμα. Αν μάλιστα δεν είχε συμβεί αυτό που έγινε με τη βροχή τροπολογιών πριν το κλείσιμο της Βουλής τον περασμένο Απρίλιο, το θέμα θα είχε λυθεί από τότε.

Είναι καίριο ζήτημα, αν αναλογιστεί κανείς ότι μέσα σε μία μόλις σεζόν, είχαμε μείωση κατά 17% του συνολικού αριθμού έκδοσης νέων δελτίων αθλητών / τριών».

Αναφερόμενος συνολικά για την σπουδαιότητα της σημερινής συνάντησης, ο Δημήτρης Διαθεσόπουλος, επεσήμανε: «Ο Αθλητισμός είναι σε τραγικό σταυροδρόμι. Υπάρχει εγκατάλειψη και αδιαφορία αν και είναι ο δεύτερος πυλώνας της κοινωνίας μας, μαζί με την Παιδεία. Είναι θετικό που ο νυν υφυπουργός Αθλητισμού δείχνει διάθεση και βούληση για να επιλυθούν λάθη του παρελθόντος.

Η λειτουργία των κολυμβητηρίων αποτελεί κυρίαρχο ζήτημα για τα αθλήματα μας. Με υποβάθμιση της λειτουργίας τους, χωρίς Κίνητρα για τα παιδιά, χωρίς χρήματα για τον Αθλητισμό, καταφέραμε να κάνουμε όχι επιτυχίες αλλά θαύματα στα αθλήματα μας. Όλα αυτά αποτελούν πάνω απ’ όλα προσφορά στο λαό και την κοινωνία».

Εισήγηση για τα Κολυμβητήρια

Στη συνέχεια ο Κυριάκος Αντωνιάδης, επί σειρά ετών προπονητής και τεχνικός σύμβουλος της ΚΟΕ, προχώρησε στην ανακοίνωση συμπερασμάτων από την έρευνα που έχει κάνει σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας των κολυμβητηρίων.

Όπως ανέφερε, στην Ελλάδα υπάρχουν συνολικά 136 κολυμβητήρια από τα οποία τα 27 ανήκουν στην ΓΓΑ, τα 13 σε Σωματεία και τα υπόλοιπα 96 στους Δήμους.

Τα ετήσια  κόστη λειτουργίας τους υπολογίζονται στα 55 εκατομμύρια ευρώ, τη στιγμή που τα υπολογιζόμενα έσοδα τους ανέρχονται μόλις σε 10 εκατομμύρια ευρώ.

Όπως είπε ο ίδιος, το γεγονός και μόνον αυτό δημιουργεί αυτόματα την υποχρέωση να βρεθεί άμεσα λύση με κεντρικό σύστημα διαχείρισης και λειτουργίας των Κολυμβητηρίων.

Ο Γενικός Γραμματέας της ΚΟΕ Δημήτρης Σαρακατσάνης, από την πλευρά του, υπολόγισε  στις 400.000 ευρώ τον μέσο όρο ετήσιου κόστους λειτουργίας των 136 κολυμβητηρίων. Επικέντρωσε την προσοχή στην αξιοποίηση των ωρών κοινού, αλλά και στον περιορισμό των εξόδων ενέργειας και προσωπικού, αναφέροντας χαρακτηριστικό παράδειγμα με το κολυμβητήριο Ηλιούπολης. Εκεί όπου με την εγκατάσταση αυτοματοποιημένου ελέγχου θερμοκρασίας, έγινε εφικτό να αποσβεστεί το κόστος εγκατάστασης του μέσα σε 5 μήνες.

Ενιαίο λόγο και άποψη από τους εμπλεκόμενους στη λειτουργία και χρήση των Κολυμβητηρίων, ζήτησε ο ειδικός σύμβουλος της ΚΟΕ Νίκος Σπηλιωτόπουλος, ενώ ο τεχνικός σύμβουλος κολύμβησης της Ομοσπονδίας Χριστόδουλος Χούμας, ζήτησε να υπάρξει κοινή συνισταμένη όλων ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος τα αθλήματα του υγρού στίβου να καταστούν εποχιακά.

Στην κατάληξη διαμόρφωσης ενός κοινού φορέα διαχείρισης του τρόπου λειτουργίας των Κολυμβητηρίων, στάθηκε με τη σειρά του ο Ταμίας της ΚΟΕ Ηλίας Ξιάρχος, στην παρέμβαση του.

Ακολούθησε διάλογος με τους εκπροσώπους και προπονητές των Σωματείων οι οποίοι εκτός της παράθεσης των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν στα κολυμβητήρια, κατέθεσαν και προτάσεις που θα βοηθήσουν στη συγκρότηση μιας ενιαίας άποψης και πρότασης για τον τρόπο λειτουργίας και διαχείρισης τους.

Στη ΦΩΤΟ ο Δημήτρης Διαθεσόπουλος

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΟΕ