ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ

Ευάγγελος-Εφραίμ Ντούμας: Λατρεύει το πρόσθιο και τον Άνταμ Πίτι, θέλει να γίνει ηλεκτρολόγος-μηχανικός

  21.02.2024 12:03       2311

Ευάγγελος από το όνομα του παππού, και Εφραίμ από το τάμα της μητέρας του που ήθελε το πρώτο της αγόρι να πάρει και αυτό το όνομα. Ο Ευάγγελος-Εφραίμ Ντούμας λοιπόν, το 15χρονο μεγάλο ταλέντο της κολύμβησης από την Αλεξανδρούπολη, μόνιμο μέλος των εθνικών μας ομάδων, πρωταγωνίστησε με δυο πανελλήνια ρεκόρ παίδων στα 100 και 200μ πρόσθιο στο πρόσφατο χειμερινό πρωτάθλημα στο κλειστό κολυμβητήριο του ΟΑΚΑ. Από πέρυσι φοράει το σκουφάκι του Ολυμπιακού αλλά ζει με την οικογένεια του στην πατρίδα του.

Το πρώτο παιδί του Χρήστου και της Μαρίας, έχει μια αδελφή την Βασιλεία, δυο χρόνια μικρότερη. Εκεί στα πέντε του χρόνια, η μαμά τον πήγε στη πισίνα (κολυμβήτρια και η ίδια), του άρεσε του μικρού, και αυτό ήταν: δεν δοκίμασε άλλο άθλημα, «κόλλησε» με τη κολύμβηση και το πρόσθιο καθώς όπως λέει στην ιστοσελίδα της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας Ελλάδας «Με τραβάει σαν στυλ…». Και όλο εξελίσσεται δουλεύοντας σκληρά με τους προπονητές του, Γιώργο Τηλιγαδά, Αργύρη Τηλιγαδά και Παναγιώτα Αθανασίου.

Τέσσερις φορές την εβδομάδα από δυο ώρες προπόνηση την ημέρα και τις υπόλοιπες τρεις (Τρίτη-Πέμπτη-Σάββατο) από τέσσερις (διπλή η προπόνηση). Συν τα μαθήματα, καθώς βρίσκεται στην Α’ Λυκείου και θέλει να ακολουθήσει τα βήματα του πατέρα του, ηλεκτρολόγος-μηχανικός.

«Είμαι αφοσιωμένος σε αυτό που κάνω, στρατιώτης-συνεχίζει. Αν μπορώ κάποια στιγμή θα βγω με τους φίλους μου, αλλά ο σκοπός μου είναι να εξελίσσομαι. Παρακολούθησα τις τελευταίες εβδομάδες το παγκόσμιο πρωτάθλημα στη Ντόχα, τί φανταστική ομάδα που έχουμε. Ένιωσα πολύ περήφανος με όλα αυτά που πέτυχαν τα παιδιά αλλά και το κλίμα που έβγαινε μέσα από τις δηλώσεις τους, το έβλεπες και στα πρόσωπά τους. Η προσπάθειά μου λοιπόν εκεί θέλει να καταλήξει, να γίνω και εγώ μέλος αυτής της ομάδας».

Ο Ευάγγελος-Εφραίμ προς το παρόν έχει προκριθεί για το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κολύμβησης εφήβων-νεανίδων που θα διεξαχθεί στο Βίλνιους της Λιθουανίας από 2-7 Ιουλίου 2024 όπου «Στόχος μου είναι το μετάλλιο». Πέρυσι (2023) κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο (100μ πρόσθιο) στο Ολυμπιακό Φεστιβάλ Νέων που έγινε στο Μάριμπορ, ενώ στο Μεσογειακό Κύπελλο που φιλοξένησε η Λάρισα, πανηγύρισε το χρυσό μετάλλιο στα 200μ μικτή ατομική και το ασημένιο στα 100μ πρόσθιο.

«Πρότυπό μου είναι ο Άνταμ Πίτι- αναφέρει. Και ομάδα μου ο Ολυμπιακός, η κορυφαία της χώρας σε όλα τα αθλήματα. Σκεφτείτε τη χαρά μου τώρα που αγωνίζομαι με το σκουφάκι του». Όσοι βρεθούν στις εξέδρες, θα τον χειροκροτήσουν όπως και αρκετά άλλα παιδιά των εθνικών μας ομάδων στο διεθνή αγώνα κολύμβησης αγωνιστικών κατηγοριών με την επωνυμία «ΦΑΡΟΣ – ΕΛΕΝΑ ΣΑΪΡΗ 2024» που θα διεξαχθεί στο Δημοτικό κολυμβητήριο Αλεξανδρούπολης, 23–25 Φεβρουαρίου 2024. Ο αγώνας συμπεριλαμβάνεται στη λίστα των εγκεκριμένων αγώνων πρόκρισης από την World Aquatics για τους Ολυμπιακούς αγώνες 2024 (ΠΑΡΙΣΙ) και οι χρόνοι που θα επιτευχθούν, θα ληφθούν υπόψη και για την συμμετοχή των κολυμβητών-τριών για το Πανευρωπαϊκό Ανδρών – Γυναικών , Έφηβων – Νεανίδων για τους Πολυεθνείς και το Mediterranean Swimming Cup 2024 καθώς και για τα Πανελλήνια Πρωταθλήματα.

Εκεί, που θα είναι γηπεδούχος αφού…θα παίζει μέσα στο (δεύτερο) σπίτι του.

Γραφείο Τύπου ΚΟΕ: Θοδωρής Νταβέλος