Μπορεί να έφυγε, αλλά δεν ξέχασε. Αυτό απέδειξε για ακόμη μία φορά η Νέρι Νιανγκουάρα στο Ευρωπαϊκό του Ντέμπρετσεν, όπου κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στα 50μ. Ελεύθερο. Η Ελληνίδα κολυμβήτρια μίλησε στην ιστοσελίδα της ΚΟΕ, αμέσως μετά την επιστροφή της μαζί με την υπόλοιπη ομάδα, τονίζοντας τα συναισθήματα που «έφερε» μαζί της από την ουγγρική πόλη, καθώς επίσης αναφέρθηκε και στους Ολυμπιακούς Αγώνες, στους οποίους θα συμμετάσχει.
Αναλυτικά οι δηλώσεις της:
Για τα πέντε χρόνια της απουσίας της, και αν αυτά θα μπορούσαν να της χαρίσουν περισσότερα μετάλλια, εφόσον αγωνιζόταν: «Είχα σταματήσει γιατί δεν με ευχαριστούσε και δεν το απολάμβανα. Με λίγα λόγια, δεν ήθελα να το κάνω άλλο. Τα χρόνια που πέρασαν μπορεί να ήταν χαμένα, μπορεί και όχι. Κανείς δεν ξέρει αν μέσα σε αυτήν την πενταετή απουσία μου θα είχα κατακτήσει μετάλλια».
Για το Ευρωπαϊκό: «Το Ευρωπαϊκό το ευχαριστήθηκα πάρα πολύ, με το 50άρι να είναι μία από τις πιο απολαυστικές κούρσες της ζωής μου. Το μόνο που προσπαθώ να κάνω είναι να απολαμβάνω τους αγώνες μου όσο περισσότερο μπορώ. Τώρα, το ότι τυχαίνει να έρχονται και τα θετικά αποτελέσματα, το κάνει ακόμη καλύτερο».
Για τα άτομα στα οποία αφιερώνει το μετάλλιό της και το άτομο που την έπεισε να επιστρέψει: «Ο προπονητής μου, ο Βόικο Ράτσε ήταν αυτός που με έπεισε να επιστρέψω στον χώρο. Νομίζω πως δικαιώθηκε (γέλια). Θέλω να αφιερώσω το μετάλλιο σε αυτόν, όπως και στην οικογένειά μου, αλλά και τον σύντροφό μου».
Όσον αφορά τους Ολυμπιακούς Αγώνες: «Δεν έχω ξεκάθαρο στόχο. Δεν έχω κάτι στο μυαλό μου, αλλά θα προσπαθήσω να κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ, όπως πάντα».
Για την συναθλήτριά της, Νόρα Δράκου: «Είναι καλό για την ελληνική κολύμβηση να βγαίνουν και άλλες αθλήτριες από πίσω, όπως η Νόρα Δράκου, ώστε να υπάρχει συναγωνισμός. Αυτό είναι που μετράει».
Βόικο Ράτσε: Χρειαζόμαστε άμεσα ένα κολυμβητήριο
Αμέσως μετά τις δηλώσεις της αθλήτριάς του, ο Βόικο Ράτσε πήρε την σκυτάλη των δηλώσεων, αναφερόμενος στο σχετικά μακρινό 2006, και την στιγμή που η Νέρι σταμάτησε την κολύμβηση, την επιστροφή της, τους Ολυμπιακούς Αγώνες και τα νέα παιδιά. Κλείνοντας τις δηλώσεις του, τόνισε την αναγκαιότητα εκμετάλλευσης ενός κολυμβητηρίου αποκλειστικά από την Εθνική ομάδα. Αναλυτικά:
Για το 2006 και την επιστοφή της Νιανγκουάρα: «Θυμάμαι το 2006, όταν σταμάτησε να σχολείται με τον χώρο η Νέρι, είχαμε αφήσει τις πισίνες με μία πικρία, γιατί προετοιμαζόμασταν για την πρώτη θέση στο Πανευρωπαϊκό, αλλά όχι μόνο δεν την πήραμε, αλλά την κατέκτησε η Χούιτ, κάνοντας και παγκόσμιο ρεκόρ. Πλέον επιστρέψαμε, και πάλι με μια τρίτη θέση, αλλά τώρα είμαστε χαρούμενοι. Άξιζε η επιστροφή της».
Για τις προσδοκίες του από τους Ολυμπιακούς: «Δεν ξέρω τι μπορεί να κάνει η Νέρι στους Ολυμπιακούς. Την τρίτη θέση στο Ντέμπρετσεν την πήραμε ανάμεσα σε Ευρωπαίες αθλήτριες, ενώ στο Λονδίνο θα μετέχουν και κολυμβήτριες από δυνατές χώρες, όπως η Αυστραλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Θα είναι πιο δύσκολο. Θα παλέψουμε για να μπούμε στον τελικό, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι θα τα καταφέρουμε σίγουρα».
Για τα νέα παιδιά του χώρου και το κολυμβητήριο που χρειάζεται η Εθνική ομάδα: «Ο Βαζαίος, ο Σαμιλίδης, ο Γκολομέεφ, ο Βουρνά και η Δράκου είναι το μέλλον της ελληνικής κολύμβησης, με την τελευταία να κάνει έναν πάρα πολύ καλό χρόνο στην κούρσα που συμμετείχε και η Νέρι. Ίσως να ξεχνάω και κανέναν, ελπίζοντας να μην παρεξηγηθούν. Το μόνο που χρειαζόμαστε είναι μια πισίνα, μια κλειστή πισίνα, εδώ στην Αθήνα όπου θα δουλεύει αποκλειστικά η Εθνική ομάδα, ώστε να εξελίξουμε τα παραπάνω ταλέντα».
Στη φωτογραφία η Νέρι Νιανγκουάρα που κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στα 50μ. Ελεύθερο.
Γραφείο Τύπου ΚΟΕ
Νίκος Χαραλαμπόπουλος