ΥΔΑΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ

Φουντούλης: “Ζούμε αθλητικά στο σπίτι, νιώθουμε… στα νερά μας εκτός νερού, στηρίζουμε την αιμοδοσία”

  31.03.2020 13:33       683

Αναγκαστικά προσαρμοσμένος στα νέα δεδομένα που επιβάλλουν οι κανόνες και τα μέτρα καταπολέμησης της πανδημίας του κορωνοϊού είναι και ο αρχηγός της Εθνικής μας ομάδας υδατοσφαίρισης Γιάννης Φουντούλης.

Ο πολύπειρος και διακεκριμένος πολίστας, που αγωνίζεται φέτος στο ουγγρικό πρωτάθλημα με τη Φερεντσβάρος, αλλά είχε βρεθεί επί ελληνικού εδάφους για την προετοιμασία με το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα εν όψει Προολυμπιακού (που τελικά αναβλήθηκε), παραμένει στο σπίτι του στην Αθήνα λόγω της κατάστασης, μαζί με την οικογένειά του. Ο διεθνής άσος μιλάει στην ιστοσελίδα της ΚΟΕ για το πώς βιώνει τη συγκεκριμένη κρίση, που ανέβαλε και τους Ολυμπιακούς αγώνες, τονίζει πως ζει αθλητικά για να νιώθει… στα νερά του εκτός νερού, καθώς γυμνάζεται μόνος με προσοχή και στηρίζει την προσπάθεια για “δράσεις και πρωτοβουλίες εθελοντικής αιμοδοσίας”.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Γιάννη Φουντούλη:

“Πρόκειται, σίγουρα, για μια πρωτόγνωρη κατάσταση. Kι όσο περνάει ο καιρός και βλέπουμε τι συμβαίνει, συνειδητοποιούμε τη σοβαρότητα και την κρισιμότητα της περίστασης, οπότε, οτιδήποτε άλλο, εκτός από το να προφυλάξουμε την υγεία μας, είναι περιττό.

Το να μιλάμε για αθλητισμό και πρωταθλητισμό εν μέσω ενός τέτοιου φαινομένου είναι ίσως σενάριο επιστημονικής φαντασίας… Προσπαθούμε όλοι να τηρήσουμε τους κανόνες και τις οδηγίες των ειδικών, προκειμένου να επιστρέψουμε όσο το δυνατόν συντομότερα στην κανονικότητα.

Ζούμε πλέον την καθημερινότητά μας με ένα άλλο σκεπτικό, έχουμε έναν άλλο τρόπο προσέγγισης της ζωής. Είμαι φύσει αισιόδοξος άνθρωπος και σίγουρα δεν είμαι απ’ αυτούς που ψάχνουν κάποιο θετικό πρόσημο σε κάτι που στοιχίζει ακόμα και ανθρώπινες ζωές. Η ζωή, όμως, συνεχίζεται και θα την έχουμε αξιολογήσει διαφορετικά μετά από αυτό. Θα έχουμε καταλάβει ότι τα κλισέ και τα αυτονόητα αξίζουν πολύ περισσότερο.

Όταν ξεκίνησε αυτή η περιπέτεια ήμουν στην Ουγγαρία. Ήταν προγραμματισμένο να γίνει το Φερεντσβάρος – Προ Ρέκο για το Τσάμπιονς λιγκ, όταν είχαν αρχίσει να εμφανίζονται τα κρούσματα στην  Ιταλία, αλλά δεν υπήρχε ούτε σκέψη γι’ αυτό που θα ακολουθούσε. Τα πράγματα χειροτέρεψαν σε δυο τρεις μέρες και το ματς αναβλήθηκε. Ήρθα στην Αθήνα, στην προετοιμασία με την Εθνική ομάδα για το Προολυμπιακό και δεν μπορούσαμε ακόμα να φανταστούμε τις εξελίξεις. Τα πάντα ανεστάλησαν. Είχαμε ξεκινήσει μόνο μια εβδομάδα την προετοιμασία και το πήραμε πιο “ελαφριά” (μας στοίχισε λιγότερο) σε σχέση με την Εθνική Γυναικών που ήταν έτοιμη για τους αγώνες. Ήταν επιβεβλημένο να σταματήσουν τα πάντα στον αθλητισμό. Αφοσιωνόμαστε, πλέον, στην εκστρατεία καταπολέμησης της πανδημίας, συνηθίζουμε αυτή την καθημερινότητα για να επιστρέψουμε γρήγορα εκεί που ήμασταν πριν.

Βλέποντας τα αποτελέσματα μέχρι τώρα, ο καθένας διαπιστώνει ότι στην Ελλάδα αντιμετωπίζουμε καλύτερα την πρωτόγνωρη αυτή κατάσταση, σε σχέση με άλλες χώρες. Τα μέτρα ήταν σωστά και ελήφθησαν έγκαιρα. Ευελπιστώ να περιοριστεί σύντομα η εξάπλωση, να έχουμε υγεία και να επανέλθουμε όλοι μας στη φυσιολογική ζωή κι εμείς στον αθλητισμό.

Προς το παρόν ακολουθώ ένα πρόγραμμα εκγύμνασης μόνος μου, χωρίς κολύμβηση, που μου έχει δώσει ο προπονητής. Το προσομοιώνω με άλλα κομμάτια προπόνησης, τρέξιμο, γυμναστική, για να διατηρούμαι σε καλή φυσική κατάσταση. Είναι αδύνατον να σταματήσουμε τα πάντα. Όλοι ψάχνουμε τρόπους για να διατηρήσουμε σε καλή φόρμα το σώμα μας, είναι η δουλειά μας να ζούμε αθλητικά. Να νιώσουμε… μέσα στα νερά μας, εκτός νερού (όσο κι αν αυτό είναι οξύμωρο) και μόνοι μας.

Ως αθλητής της Εθνικής ομάδας, ως ΣΕΑΥ και ως μέλος του αθλητικού κινήματος, εκτός από το «Ζήσε αθλητικά», στηρίζω -και στηρίζουμε όλοι πιστεύω- την πρωτοβουλία της αθλητικής ηγεσίας για την εθελοντική αιμοδοσία για να προσφέρουμε ζωή, συμβάλουμε ενεργά σε αυτήν και χαιρετίζουμε την  πρωτοβουλία της ΚΟΕ που συντάχθηκε επίσημα με τη συγκεκριμένη εκστρατεία.

Η απόφαση που ελήφθη για την αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων ήταν μονόδρομος. Οι Ολυμπιακοί είναι η κορύφωση των προσπαθειών όλων των αθλητών, αλλά νομίζω πως επικράτησε η σοφότερη επιλογή. Για τους μεγαλύτερους ηλικιακά από μας είναι δυσκολότερο σωματικά και ψυχολογικά να περιμένουμε έναν ακόμα χρόνο. Όμως, θα γίνει. Με τη σωστή προετοιμασία και δίνοντας  τον καλύτερό μας εαυτό  θα καταφέρουμε την πρόκριση. Και δεν νομίζω ότι αλλάζει κάτι ως προς τις συνθήκες, αφού θα το υποστούν όλες οι ομάδες.

Για τις εσωτερικές διοργανώσεις στην Ουγγαρία, θα έχουν μια συνάντηση στις 11 Μαϊου, η ομοσπονδία με τις ομάδες και θα αποφασίσουν την πιθανή ημερομηνία επανέναρξης, αν και νομίζω ότι αργεί ακόμη. Απ΄ότι φαίνεται πήραν κι εκεί εγκαίρως μέτρα, ενώ έχουν κλείσει και τα σύνορα".

Γραφείο Τύπου ΚΟΕ: Γιάννης Κορακής