ΚΑΤΑΔΥΣΕΙΣ

Φυρίγος: “Υπεύθυνη, ευαίσθητη και ανθρώπινη στάση από έμπειρο παράγοντα σε περίοδο κρίσης”

  27.03.2020 09:08       13216

Μαζί με τους διεθνείς καταδύτες μας, ο ομοσπονδιακός τεχνικός Πέτρος Φυρίγος, βρισκόταν αυτό το διάστημα στην κορύφωση της προετοιμασίας για την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο και όλα έδειχναν πως ήταν σε καλό δρόμο. Η μετάθεσή τους, όμως, λόγω κορωνοϊού, άλλαξε τα πάντα και βάζει τα δεδομένα σε άλλες βάσεις.

Ο προπονητής του χρυσού ολυμπιακού μεταλλίου του 2004 μιλάει στην ιστοσελίδα της ΚΟΕ για την πρωτόγνωρη κατάσταση που επέφερε και στον αθλητισμό η εκστρατεία κατά της πανδημίας, ενώ επαινεί την πρωτοβουλία του προέδρου Δημήτρη Διαθεσόπουλου και της ΚΟΕ να προβλέψει και να αναβάλει από νωρίς κάθε αγωνιστική δραστηριότητα, αλλά και να ζητήσει την αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων. Θεωρεί, μάλιστα, ότι η μετάθεσή τους αυτή θα κάνει καλό στους Έλληνες αθλητές που θα προετοιμαστούν καλύτερα εν όψει της νέας ημερομηνίας διεξαγωγής τους.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Πέτρου Φυρίγου:

«Είμαι πολλά χρόνια στον αθλητισμό και στα δρώμενα των αθλημάτων της ΚΟΕ, ως αθλητής και προπονητής. Η στάση της διοίκησης της Ομοσπονδίας και ειδικά του προέδρου της Δημήτρη Διαθεσόπουλου, σε αυτό σοβαρό ζήτημα, ήταν υπεύθυνη, ευαίσθητη, ανθρώπινη και δείχνει την τεράστια εμπειρία του, καθώς αντιμετωπίζει σωστά τα θέματα κρίσεων.

Είναι μεγάλη υπόθεση ένας τέτοιος παράγοντας να παίρνει σημαντικές αποφάσεις στις κρίσιμες στιγμές, όταν αυτή που θα έπρεπε να έχει προβεί σε αυτές τις κινήσεις, δηλαδή η Πολιτεία, δεν το έκανε. Και φυσικά εκείνος δικαιώθηκε. Δε είναι τυχαίο ότι ζήτησε πρώτος ξεκάθαρα, με δημόσια έκκληση, την αναβολή Ολυμπιακών. Του οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ.

Διότι στη δύσκολη αυτή κατάσταση που έχει προκύψει, προέχει πλέον η υγεία όλων μας, αθλητών και προπονητών. Φυσικά και ήταν επιβεβλημένη η μετάθεση των Ολυμπιακών Αγώνων, από τη στιγμή που αυτή η πανδημία έχει χτυπήσει μεγάλο μέρος του πληθυσμού και σε αναπτυγμένες χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία, που το είχαν πάρει αψήφιστα αρχικά.

Στην Ελλάδα είμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Οι Έλληνες με φιλότιμο και υπευθυνότητα, παρά τις μικρές εξαιρέσεις αρχικά, ακούνε τις οδηγίες από τους κρατικούς φορείς. Έτσι κερδίζουμε χρόνο και είμαι σίγουρος ότι θα κερδίσουμε και τη μάχη. Όσο πιο πειθαρχημένος είναι ένας λαός στα λεγόμενα και στις οδηγίες, κυρίως των επιστημόνων, τόσο πιο γρήγορα και σίγουρα θα ξεφύγει από τον κίνδυνο.

Αυτό που κάνουμε, πλέον, με τους αθλητές είναι να τους δίνουμε τηλεφωνικά τα προγράμματα, ώστε μέσα σε χώρο του σπιτιού τους να γυμνάζονται και να κρατάνε τον εαυτό τους σε καλή φυσική κατάσταση. Η προπόνηση στις Καταδύσεις είναι 70% στο νερό, οπότε δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα, παρά μόνο συντήρηση.

Θέλω να τονίσω, όμως, πως είναι κέρδος για μας αυτή η μετάθεση των Ολυμπιακών Αγώνων. Ίσως, τελικά, όλα για κάποιο λόγο γίνονται. Αλλιώς θα ήταν η προετοιμασία μας με τέτοιες συνθήκες μέσα σε τρεις-τέσσερις μήνες κι αλλιώς τώρα, με την άνεσή μας σε -τουλάχιστον- δέκα μήνες από τότε που υπολογίζεται πως θα λήξει ο συναγερμός. Οπότε, προς το παρόν, στόχος δεν υπάρχει, αφού δεν γνωρίζουμε πότε θα έχουμε αγώνες. Μέχρι τις 15 Ιουνίου δεν πέφτει κανείς στο νερό. Αναμονή. Βλέποντας και κάνοντας. Μέρα με τη μέρα, βδομάδα με βδομάδα, μήνα με το μήνα».

Γραφείο Τύπου ΚΟΕ: Γιάννης Κορακής