Στο περιθώριο του σεμιναρίου επιμόρφωσης των προπονητών κολύμβησης, που έλαβε χώρα πριν από λίγες μέρες στην αίθουσα της ΕΟΕ, υπό την αιγίδα της ΚΟΕ και σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο των Ελλήνων Προπονητών στο χώρο του υγρού στίβου, μια σπουδαία προσωπικότητα της κολύμβησης και ένας εκ των βασικών ομιλητών, μίλησε στην ιστοσελίδα της ΚΟΕ. Ο λόγος για τον κ. Γεννάδιο Σοκολόβας, τον Αθλητικό επιστήμονα και συνεργάτη στη Κολυμβητική Ομοσπονδία των ΗΠΑ, που αναφέρθηκε στην επιτυχία της διοργάνωσης, στο επίπεδο της ελληνικής κολύμβησης αλλά και στην διαρκή επιμόρφωση των προπονητών.
Αναλυτικά τα όσα υποστήριξε: «Έμεινα έκπληκτος από τη διοργάνωση του σεμιναρίου. Ήταν πάρα πολύ καλή η οργάνωσή του. Ξαφνιάστηκα ευχάριστα βλέποντας πόσο πολλοί προπονητές υπάρχουν στην Ελλάδα στο χώρο της κολύμβησης. Έχω μιλήσει σε πολλά σεμινάρια σε πολλές διαφορετικές χώρες και ειδικότερα σε χώρες της Ευρώπης και πρώτη φορά είδα τόσους πολλούς προπονητές να συμμετέχουν. Αυτό είναι καλό για το χώρο της κολύμβησης. Είδα πολλούς νέους προπονητές επίσης και αυτό δείχνει ότι πραγματικά ενδιαφέρονται για την εξέλιξη της προπονητικής τους καριέρας στην κολύμβηση. Αυτό με έκανε να αισθανθώ πολύ καλά και κατά τη διάρκεια της διάλεξής μου. Ήμουν σίγουρος ότι η Ομοσπονδία θα έκανε καλή δουλειά για την οργάνωση του σεμιναρίου και είμαι πεπεισμένος ότι θα ακολουθήσουν και άλλα τέτοια σεμινάρια τα επόμενα χρόνια. Στο τριήμερο αυτό σεμινάριο υπήρχαν πολύ καλοί ομιλητές όπως για παράδειγμα ο κ. Βοροντσόβ, τον οποίο γνωρίζω πάρα πολλά χρόνια, 30 χρόνια νομίζω, κάνοντας το διδακτορικό μου μαζί του. Συνεργαστήκαμε μαζί σε κολυμβητικά τεστ στη Μόσχα. Ήταν η πρώτη φορά που έφευγα από την πατρίδα μου, αφού δούλεψα αρκετό καιρό στη χώρα μου τη Λιθουανία και μετά μετακόμισα στις ΗΠΑ, όπου πριν από 17 χρόνια άρχιζα να συνεργάζομαι με διάφορους κολυμβητές, ένας εκ των οποίων ήταν και ο Μάικλ Φέλπς. Στο σεμινάριο της Αθήνας έγινε πολύ καλή δουλειά με τις διαλέξεις που πραγματοποιήθηκαν. Μέσω του σεμιναρίου πιστεύω πως οι προπονητές κατάλαβαν την προσέγγιση που ήθελα να δώσω για το πώς κάνω εγώ τις προπονήσεις».
Αναφορικά με το επίπεδο της ελληνικής κολύμβησης, υποστήριξε: «Η Ελληνική κολύμβηση ήταν πάντα ένας βασικός «παίκτης» στο χώρο του υγρού στίβου. Τα τελευταία χρόνια όμως έχει αποκτήσει δύναμη και στην Ανοιχτή Θάλασσα. Κατάφερε να κατακτήσει ένα ασημένιο μετάλλιο (στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο το 2016) και αυτό είχε ένα μεγάλο αντίκτυπο για μια μικρή σε πληθυσμό χώρα όπως είναι η Ελλάδα. Ακόμα και στην Αμερική που είναι μια χώρα με παράδοση στην Ανοιχτή Θάλασσα, είναι δύσκολο να κατακτηθεί ένα μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες πόσο μάλλον για μια χώρα σαν την Ελλάδα. Αυτό λοιπόν είναι ένα καταπληκτικό επίτευγμα για την Ελλάδα και αυτό το στοιχείο δείχνει πόσο έξυπνοι είναι τελικά οι Έλληνες προπονητές. Επίσης φάνηκε ότι δουλεύουν αρκετά και προσπαθούν να μεταδώσουν όσα γνωρίζουν στους αθλητές τους για να τους βελτιώσουν και γι’ αυτό είμαστε εμείς εδώ, για να τους προσφέρουμε την καταλληλότερη προσέγγιση σε θέματα προπονητικής. Πώς να τους προπονούν δηλαδή, καλύτερα και μεθοδικότερα και αυτό μπορεί να γίνει εφικτό μόνο μέσω του σεμιναρίου».
Σχετικά με το «φαινόμενο» Μάικλ Φέλπς, ο κ. Σοκολόβας, ανέφερε: « Απλά θα τον χαρακτηρίσω με μια λέξη, “ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ”. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους χαρακτηρίζεται ο Μάικλ τόσο καλός. Το ταλέντο που διαθέτει τον έχει βοηθήσει να κερδίσει συνολικά 23 χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια. Αυτό είναι κάτι πραγματικά φανταστικό. Είναι για πολλά χρόνια στην κορυφή και το σώμα του είναι σχεδιασμένο με τέτοιο τρόπο που είναι το καταλληλότερο για έναν σπουδαίο κολυμβητή. Όλα τα σωματικά του χαρακτηριστικά και ιδιαίτερα τα άκρα του τον βοηθάνε ώστε να έχει την ευελιξία που χρειάζεται και ο τρόπος με τον οποίο κολυμπάει τον κάνει ανίκητο. Ξεκίνησε να αγωνίζεται σε μικρή ηλικία. Ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο για την καταξίωση του Φέλπς είναι ότι προέρχεται από μια οικογένεια που έχει παράδοση στην κολύμβηση, όπως για παράδειγμα η μεγαλύτερη αδερφή που συμμετείχε και αυτή σε Ολυμπιακούς Αγώνες πιο παλιά. Έτσι όπως ήταν φυσιολογικό, ο Μάικλ ακολούθησε την οικογενειακή παράδοση αφού ήθελε να μοιάσει στην μεγαλύτερη αδερφή του και να συμμετέχει και αυτός σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Βλέποντας την προπόνηση της αδερφής του έκανε προπονήσεις και προσπαθούσε να βελτιωθεί όσο περισσότερο μπορούσε. Είχε μια οικογένεια που πάντα τον υποστήριζε και ήταν κοντά του. Βέβαια σπουδαίο ρόλο στην κολυμβητική του καριέρα έπαιξε και ο προπονητής του. Από την αρχή της καριέρας του τον προπονούσε ο Μπάουμαν, και όλο το προσωπικό που είχε μαζί του τον βοήθησε να προοδεύσει και του εγγυήθηκε τις επιτυχίες που είχε. Είχε καλό οικογενειακό υπόβαθρο, έκανε σωστά τις προπονήσεις του, διέθετε απίστευτο ταλέντο, η οικογένειά του τον στήριζε, οι επιδόσεις του και η μετρήσεις του ήταν καλές, συνέχιζε την σκληρή δουλειά και είχε πάντα καλούς προπονητές. Έτσι εξηγείται το πόσο επιτυχημένος είναι».
Ο κ. Σοκολόβας αναφέρθηκε και στην διαρκή επιμόρφωση των προπονητών κολύμβησης: « Όση περισσότερη γνώση προσλαμβάνουν οι προπονητές τόσο καλύτερα θα τα πηγαίνουν οι ίδιοι και θα βελτιώνονται οι αθλητές τους. Πρέπει να συζητήσουμε με την ΚΟΕ για να δούμε αν μπορούμε να επαναλάβουμε ξανά το σεμινάριο του χρόνου και αν είναι δυνατόν να γίνουν παράλληλα κάποια κολυμβητικά τεστ, γιατί μέσω του σεμιναρίου μπορεί να αξιοποιήσουν αυτή την ευκαιρία οι προπονητές. Μέσω της εκπαίδευσης και της γνώσης μπορεί να εξελίξεις τη δουλειά σου ως προπονητής, να εντάξεις και νέες μεθόδους προπόνήσης, τεστ και διάφορα άλλα πράγματα. Αλλά για μένα το πιο σημαντικό είναι να γίνονται συχνά μετρήσεις για να καταλαβαίνουν και οι προπονητές την μεθοδολογία που τους προσφέρουμε, δίνοντάς μας τη δυνατότητα να τους δείξουμε πως να βελτιώσουν τις επιδόσεις , την τεχνική, τις μετρήσεις των κολυμβητών και έχοντας κατακτήσει αυτές τις πληροφορίες θα μπορούν να αξιολογούν καλύτερα τους κολυμβητές».
Φυσικά ο κ. Σοκολόβας, δεν μπορούσε να μην αναφερθεί και στον καλύτερο κολυμβητή και την καλύτερη κολυμβήτρια, κατά την γνώμη του, για την χρονιά που πέρασε. «Δύο Αμερικάνους κολυμβητές ξεχώρισα, την Λεντέκι, η οποία κέρδισε 4 χρυσά μετάλλια στο Ρίο και τον Φέλπς που κέρδισε πέντε χρυσά. Κανένας άλλος δεν κατάφερε να τους πλησιάσει. Έπειτα θα έλεγα την Κατίνκα Χόσου που κατέκτησε 3 χρυσά μετάλλια. Δεν μπορώ να θυμηθώ κάποιον άλλον αθλητή που να έχει πετύχει κάτι ανάλογο. Αυτοί πιστεύω ότι είναι οι 3 καλύτεροι κολυμβητές. Η Λεντέκι και ο Φέλπς όμως είναι οι δύο κορυφαίοι στον κόσμο».
Τέλος σχολίασε και το θέμα του ντόπινγκ, το οποίο έχει εισχωρήσει στο χώρο του αθλητισμού και της κολύμβησης ειδικότερα και πως μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτή η μάστιγα. « Αυτό είναι ένα θέμα που δύσκολα μπορεί να απαντηθεί. Υπάρχουν πολλά νέα φάρμακα που έχουν βγει στην αγορά και πρέπει οι φαρμακευτικές εταιρείες να βρουν τη λύση στο πρόβλημα και να προστατέψουν τους αθλητές από το να κάνουν κακό στην υγεία τους. Πολλά φάρμακα μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο χώρο του αθλητισμού με νόμιμο τρόπο, αλλά πρέπει πάντα να χορηγούνται σωστά, από τους προπονητές και τους αθλητές. Πιστεύω ότι είναι δύσκολο να σταματήσει αυτή η μάστιγα και πιστεύω πως πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί και σκεπτόμενοι στο μέλλον για αυτό το θέμα. Η γνώμη μου είναι ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Αντι- Ντόπινγκ με τη βοήθεια των χωρών έχει προχωρήσει πολύ σε αυτό το θέμα αλλά το κόστος είναι πολύ μεγάλο. Ο αθλητισμός πρέπει να παραμείνει καθαρός, οι αθλητές υγιείς. Δεν νομίζω να σταματήσει το ντόπινγκ, όμως οι προπονητές και οι αθλητές πρέπει να κάνουν σωστή χρήση των φαρμάκων που επιτρέπονται και όχι οι αθλητές να καταστρέφουν τον οργανισμό τους».
Γραφείο Τύπου ΚΟΕ: ΝβΧ