ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ / ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ/ ΛΟΝΔΙΝΟ

Γκολομέεβ: «Πικρή γεύση»

  22.05.2016 22:15       1925

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΠΣΑΤ ΛΟΝΔΙΝΟ (Γιάννης Δημητρόγλου)

Η τέταρτη θέση αποδείχθηκε ότι... κατάτρεχε την Ελλάδα στο 33ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κολύμβησης, που ολοκληρώθηκε σήμερα στο Λονδίνο. Η ομάδα 4Χ100μ. μικτή ομαδική ανδρών είχε ακριβώς την ίδια κατάληξη με την ομάδα 4Χ100μ. ελεύθερο, τον Κριστιάν Γκολομέεβ στα 50μ. ελεύθερο και τη Νόρα Δράκου στα 50μ. ύπτιο, μένοντας μία θέση μακριά από το βάθρο. Οι Απόστολος Χρήστου, Παναγιώτης Σαμιλίδης Ανδρέας Βαζαίος και Κριστιάν Γκολομέεβ σημείωσαν πανελλήνιο ρεκόρ με 3:34.41, καταρρίπτοντας το 3:34.71 που είχαν πετύχει την 1η Ιουλίου, στους Μεσογειακούς της Πεσκάρα, οι Άρης Γρηγοριάδης, Ρωμανός Αλυφαντής, Στέφανος Δημητριάδης και Γιάννης Καλάργαρης, αλλά έχασαν για λίγο ένα πολύ σημαντικό μετάλλιο. Τουλάχιστον με την επίδοση αυτή η εθνική ομάδα αναμένεται να πάρει το εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο, αν και για να οριστικοποιηθεί αυτό θα πρέπει να ανακοινωθούν επίσημα από τη FINA οι 16άδες των ομαδικών αγωνισμάτων.

Σε ό,τι αφορά τον τελικό, ο Απόστολος Χρήστου έκανε ένα πολύ δυνατό πρώτο 50άρι στο ύπτιο, αλλά δεν μπόρεσε να συνεχίσει στον ίδιο ρυθμό και έδωσε τρίτος σε 54.30. Ο Παναγιώτης Σαμιλίδης κολύμπησε το 100άρι του προσθίου σε 1:00.06 και κράτησε την τρίτη θέση, όμως στην πεταλούδα οι Ούγγροι με τον ασυναγώνιστο Λάζλο Τσεχ και οι Γάλλοι με τον Μεχντί Μετεγιά ήταν λογικό να περάσουν μπροστά. Ο Ανδρέας Βαζαίος έκανε ενδιάμεσο χρόνο 52.45 και έδωσε τέταρτος στον Κριστιάν Γκολομέεβ, ο οποίος έκανε μία φανταστική κούρσα, κοντράροντας ακόμη και τον Φλοράν Μανοντού. Παρά το απίθανο 47.50 του Γκολομέεβ, η Ελλάδα τερμάτισε τελικά πέμπτη, κέρδισε όμως μία θέση λόγω ακύρωσης της Ιταλίας, αφού ο Λούκα Ντότο βιάστηκε να πέσει στην τελευταία αλλαγή. Η Ελλάδα τερμάτισε σε 3:34.41 έναντι 3:34.12 της τρίτης Ουγγαρίας, που σημαίνει ότι το μετάλλιο χάθηκε για 29 εκατοστά του δευτερολέπτου. Την πρώτη θέση με 3:32.15 πήρε η Μεγάλη Βρετανία, για την οποία... καθάρισε ο Άνταμ Πίτι, ενώ δεύτερη τερμάτισε η Γαλλία με 3:33.89.

Οι τέσσερις Έλληνες αθλητές δεν είχαν όρεξη για πολλά λόγια μετά την κούρσα, αφού η τέταρτη θέση αφήνει πάντα μια γλυκόπικρη γεύση. «Κάναμε πανελλήνιο ρεκόρ, ελπίζω να πάμε και στους Ολυμπιακούς. Κάναμε την προσπάθειά μας, ξέραμε από την αρχή ότι θα ήταν δύσκολο να πάρουμε μετάλλιο, αλλά όταν φτάνεις τόσο κοντά, πικραίνεσαι λίγο», δήλωσε ο Ανδρέας Βαζαίος, ενώ ο Κριστιάν Γκολομέεβ δεν μπορούσε να πιστέψει ότι ολοκλήρωσε τη διοργάνωση με τρεις τέταρτες θέσεις, στις δύο «σκυτάλες» και στα 50μ. ελεύθερο. «Τρεις τέταρτες θέσεις για μένα, σίγουρα υπάρχει μια πίκρα. Είμαι ευχαριστημένος από τους χρόνους μου, δεν περίμενα αυτό το 47.60, αλλά το ήθελα τόσο πολύ που έδωσα και την ψυχή μου», είπε ο αθλητής του Εθνικού