ΤΕΧΝΙΚΗ

Η Ελλάδα που αντιστέκεται ετοιμάζεται για το ψηλότερο σκαλί …

  27.01.2012 18:46       1889

Αϊντχόφεν: ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΟΕ Φώντας Χήτας

Πανέτοιμα είναι τα 13 κορίτσια της Εθνικής μας ομάδας υδατοσφαίρισης των Γυναικών και η τεχνική τους ηγεσία, για τον αυριανό τελικό του 14ου Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος υδατοσφαίρισης Γυναικών.

Η Εθνική ομάδα που πριν δύο χρόνια στο Ζάγκρεμπ, όπου έπαιζε για πρώτη φορά σε τελικό Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, κατακτώντας το αργυρό μετάλλιο κόντρα στη Ρωσία (6-11), είναι πάλι στην ίδια αφετηρία εδώ στο Αϊντχόφεν, αλλά από σαφώς καλύτερη θέση.

Η Παγκόσμια πρωταθλήτρια του 2011, η Ελλάδα που καταπλήσσει  την παγκόσμια κοινότητα της γυναικείας και όχι μόνον υδατοσφαίρισης, είναι έτοιμη να ανεβεί στο ψηλότερο σκαλοπάτι του τεράστιου πόντιουμ που έχουν ετοιμάσει οι Ολλανδοί διοργανωτές.

Τα 13 κορίτσια μας και η τεχνική τους ηγεσία, γνωρίζουν πολύ καλά τι σημαίνει αύριο (Σάββατο, 16.00 τοπική) η Εθνική μας ομάδα να «χρυσωθεί» στο Αϊντχόφεν.

Γράφει έτσι κι αλλιώς ιστορία αυτή η ομάδα στον Ελληνικό Αθλητισμό, με τον τρίτο συνεχόμενο τελικό (δεύτερο σε Ευρωπαϊκό) και το τρίτο της μετάλλιο ανεξαρτήτως χρώματος, τα δύο τελευταία χρόνια.

Η διαδρομή από το Ζάγκρεμπ το 2010, στη Σαγκάη το 2011 και τώρα στο Αϊντχόφεν, αρχές του 2012, είναι εκείνη που μπορεί να ονειρεύεται κάθε αθλητής / τρια σε ένα ομαδικό άθλημα.

Γι αυτό και ο σεβασμός από εκείνους που εκείνα τα «πέτρινα» χρόνια, υποτιμούσαν την Ελλάδα και την άφηναν στο περιθώριο των διαδρόμων.

Γι αυτό και οι προσκλήσεις για κοινά καμπ προετοιμασίας και σπουδαία τουρνουά, διαδέχονται η μία την άλλη.

Γι αυτό και εδώ, στο Αϊντχόφεν, η Ελλάδα αντιμετωπίζεται σχεδόν με … δέος από τις αντιπάλους της, τη στιγμή που η χώρα μας δέχεται τη μία σφαλιάρα μετά την άλλη, από τους πιστωτές – δανειστές μας. Είναι ακριβώς οι ίδιοι. Μόνον που στην περίπτωση μας, τώρα, λουφάζουν, στην καλύτερη γι αυτούς των περιπτώσεων …

Από την Αθήνα στο Αϊντχόφεν

Ο αυριανός είναι ο τέταρτος τελικός σε κορυφαίες διοργανώσεις και ο πέμπτος αν σε αυτές συμπεριληφθεί και ο τελικός του 2005 στο Κίρισι για το World League (χρυσό).

Η αρχή στην Αθήνα και τους Ολυμπιακούς Αγώνες, όπου και βρήκαμε απέναντι μας την αυριανή μας αντίπαλο, μοναδική φορά από τότε μέχρι αύριο.

Το παιχνίδι πήγε στην παράταση όπου οι Ιταλίδες νίκησαν στο γκολ (9-10) με την Ελλάδα να κατακτά το πρώτο και μοναδικό μετάλλιο για Ομαδικό μας άθλημα στην κορυφαία διοργάνωση.

Από την ομάδα εκείνη, τέσσερα κορίτσια είναι παρούσες και στον αυριανό τελικό. Η Κική Λιόση, η Άντι Μελιδόνη, η Γούλη Λαρά και η Αντιγόνη Ρουμπέση.

Η συνέχεια δόθηκε το 2010 στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Ζάγκρεμπ όπου ήλθε το πρώτο μας μετάλλιο (αργυρό) σε αντίστοιχη διοργάνωση. Τα 12 από τα 13 κορίτσια της Ολλανδίας ήταν εκεί, μαζί με την Μαρία Τσουρή. Η ήττα (6-11) από την τρις πρωταθλήτρια Ευρώπης Ρωσία, λίγη σημασία είχε.

Οι ίδιες 13, που έγραψαν με ολόχρυσα γράμματα τα ονόματα τους τον περασμένο Ιούλιο στη Σαγκάη, ήταν που έπαιξαν στον τρίτο τελικό με την οικοδέσποινα Κίνα (10-9) και έκαναν όλη την Ελλάδα, μέσα στο κατακαλόκαιρο να ριγήσει από συγκίνηση …

Οι ίδιες, χωρίς την Τσουρή τώρα αλλά την 17χρονη Χρυσούλα Διαμαντοπούλου, είναι που αύριο είναι έτοιμες να τραγουδήσουν όλες μαζί και μαζί τους όσοι Έλληνες βρεθούν στο «Πίτερ φαν ντε Χούγκεμπαντ», τον Εθνικό μας Ύμνο.

Η Ιταλία

 Η Ιταλία φτάνει σε τελικό Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος για πρώτη φορά από το 2006 στο Βελιγράδι όταν και ηττήθηκε από την Ρωσία (10-12).

Είναι η ομάδα που έχει τους περισσότερους συνεχόμενους τελικούς (6), από το 1995 (Βιέννη) και ως το Βελιγράδι, με 3 σερί κατακτήσεις τίτλων. Την πρώτη φορά (1995) με αντίπαλο την Ουγγαρία (7-5), το 1997 στη Σεβίλλη (6-5 τη Ρωσία) και το 1999 στο Πράτο (10-9 την Ολλανδία).

Ακολούθησε ο χαμένος τελικός το 2001 στην Βουδαπέστη (5-10 Ουγγαρία), μεσολάβησε ο τέταρτος και τελευταίος τίτλος το 2003 στη Λιουμπλιάνα (6-5 την Ουγγαρία) και ο κύκλος σταμάτησε στο Βελιγράδι τρία χρόνια μετά με την ήττα (10-12) από τη Ρωσία.

Η Ιταλία, μαζί με την Ολλανδία, είναι οι πολυνίκεις των Ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων (από 4 χρυσά).

Το 2008 στη Μάλαγα ήταν 4η, όπως και στο Ζάγκρεμπ δύο χρόνια μετά, αφού αποκλείστηκε στα ημιτελικά από την Εθνική μας (10-5) και στη συνέχεια έχασε από την Ολλανδία το χάλκινο μετάλλιο.

Είναι πάντως η Εθνική ομάδα που κουβαλά τεράστια ιστορία επιτυχιών, αφού στο παλμαρέ της εκτός από το χρυσό μετάλλιο των Ολυμπιακών της Αθήνας και τα 4 σε Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, έχει δύο χρυσά σε Παγκόσμια πρωταθλήματα (1998, 2001), ένα αργυρό (2003) και ένα χάλκινο (1994) στην ίδια διοργάνωση, δύο αργυρά (2006, 2011) σε World League και ένα αργυρό σε Παγκόσμιο Κύπελλο (2006).

Από την ομάδα της Σαγκάης όπου ήταν 4η, απουσιάζουν οι Φραντσέσκα Πομέρι, Μαρτίνα Σαβιόλι, Μάρθα Κολαϊόκο και στη θέση τους είναι εδώ η σπουδαία Τάνια Ντι Μάριο που επέστρεψε μετά από 2 χρόνια, η Ροζάρια Αϊέλλο και η Ελίζα Κουεϊρόλο.

Πελάτισσες τα τελευταία χρόνια

Έντεκα στα έντεκα μετράει υπέρ της η Εθνική μας ομάδα, με τελευταία της επιτυχία ασφαλώς τη νίκη της πρεμιέρας (10-9) στο Αϊντχόφεν.

Στη Σαγκάη και τον ημιτελικό, η Ελλάδα, νίκησε 14-11, στην Τρίπολη πριν 3 βδομάδες για το «Θέτις Καπ» 11-9, ενώ συνολικά σε επίπεδο Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος μπορεί το ισοζύγιο να είναι εις βάρος μας (10 ήττες, 3 νίκες), αλλά οι επιτυχίες μας από το Ζάγκρεμπ και μετά (7-5, 10-5), καθορίζουν και το ποιος έχει αυτή τη στιγμή το πάνω χέρι.

Πείσμα για τις δηλώσεις των Ιταλών

Ένα στοιχείο που έχει πεισμώσει παραπάνω τις διεθνείς μας, για τον αυριανό τελικό, είναι και οι χτεσινές δηλώσεις των Ιταλών, αμέσως μετά τον ημιτελικό με τη Ρωσία.

Ο Φάμπιο Κόντι, ομοσπονδιακός τεχνικός της «Σετερόσα» μίλησε και είπε ότι δεν φοβάται την Ελλάδα, ενώ η Φρασινέτι δήλωσε ότι της αρέσουν «τα σκληρά παιχνίδια»…

«Ας τους να λένε. Αφού έτσι νομίζουν, θα δούμε αύριο ποιος έχει δίκιο», λέει η Έλενα Κούβδου η οποία με τις αποκρούσεις της στο τελευταίο 8λεπτο του ημιτελικού με την Ουγγαρία, κατέβασε ρολά και συνέβαλε στον θρίαμβο.

Η ομάδα σήμερα το πρωί ήταν ελεύθερη και το απόγευμα (16.30) είχε τη μοναδική της προπόνηση. Για αύριο το πρωί έχει προγραμματιστεί βίντεο – ανάλυση του αντιπάλου, με τον ίδιο τρόπο που το τιμ της ομάδας, ο Γιώργος Μορφέση, ο συνεργάτης του Σάκης Κεχαγιάς και ο υπεύθυνος στατιστικής ανάλυσης και διευθυντής της ΚΟΕ Γιώργος Χριστοφοράτος, το συνηθίζουν.

Από το παιχνίδι με την Ουγγαρία, αρκετά κορίτσια έχουν αποκομίσει μώλωπες και μικροπροβλήματα, αλλά όλα αυτά δεν έχουν θέση στην αυριανή μάχη που θα αρχίσει στις 16.00 τοπική (17.00 Ελλάδας) και θα μεταδοθεί φυσικά από την ΕΡΤ.

Νωρίτερα (14.15) θα γίνει ο μικρός τελικός μεταξύ Ρωσίας – Ουγγαρίας.