ΥΔΑΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ / ΣΤΑΘΜΟΙ ΙΣΤΟΡΙΑΣ / Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΣΗΜΕΝΙΑ ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΝΕΩΝ ΤΟΥ 1995

Η γενιά της Δουνκέρκης

  30.07.2020 10:29       1640

Του Φώντα Χήτα

Δέκα χρόνια πριν την επιτυχία του Μόντρεαλ (χάλκινη η Εθνική Ανδρών στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα), ήλθαν τα προεόρτια εκείνης της φουρνιάς αθλητών, που πρωταγωνίστησαν στη συνέχεια στην ελληνική - και όχι μόνον – υδατοσφαίριση.

Η γενιά της Δουνκέρκης, όπως είναι γνωστή, στις 30 Ιουλίου του 1995, κατακτούσε το ασημένιο Μετάλλιο, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νέων (Νέων ανδρών σήμερα), πρώτο μέχρι τότε για την Ελλάδα σε αντίστοιχη διοργάνωση. Εκεί όπου, πλέον, μετρά 7 συνολικά Μετάλλια (3 χρυσά, 2 ασημένια, 2 χάλκινα).

Έξι (6) από αυτά τα παιδιά (Νίκος Δεληγιάννης, Τάσος Σχίζας, Θόδωρος Χατζηθεοδώρου, Αντώνης Βλοντάκης, Δημήτρης Μάζης, Γιώργος Αφρουδάκης), αλλά και ο Γιάννης Θωμάκος που ήταν απών στο Μόντρεαλ, στελέχωναν την μεγάλη Εθνική ομάδα των Ανδρών, που το 2005 κατέκτησε το χάλκινο Μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.

Στην τεχνική ηγεσία των Νέων, τότε στην Δουνκέρκη, ο αείμνηστος Δημήτρης Κουγεβετόπουλος, με έφορο της ομάδας, τον επίσης αείμνηστο Μιχάλη Παπαηλιάδη.

Στη σύνθεση της ακόμη, οι Φίλιππος Καραμπέτσος, Ντίνος Γεωργαράς, Κώστας Παυλίδης, Ευγένιος Βούλγαρης, Χάρης Βαφειάδης, Τόνι Κουτσογιάννης.

Στον Τελικό της διοργάνωσης, η Ελλάδα, ηττήθηκε με 13-8 από την Ουγγαρία (τα γκολ οι Θωμάκος 3, Χατζηθεοδώρου 2, Αφρουδάκης Γ., Σχίζας, Βαφειάδης), ενώ μέχρι να φτάσει εκεί είχε μόνον μια ισοπαλία (10-10) με τη Σλοβακία στη φάση των Ομίλων. Εκεί όπου, νίκησε τη Βραζιλία (15-10), το Καζακστάν (14-9), τη Νέα Ζηλανδία (19-3) και την Τουρκία (13-2). Στον προημιτελικό επιβλήθηκε της Σλοβακίας (13-10) και στον ημιτελικό της Αυστραλίας (17-9).

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΟΕ