Ολόκληρη η εισήγηση του Κυριάκου Αντωνιάδη στη σύσκεψη της ΚΟΕ με τα Σωματεία, στις 11 Ιουλίου στο ΟΑΚΑ για τα Κολυμβητήρια, έχει ως εξής:
Αθήνα, 09/07/2012
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΜΕΛΕΤΗΣ – ΈΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΥΓΡΟΥ ΣΤΙΒΟΥ
S.O.S. AQUATICS
Φίλες και φίλοι ,
Βρισκόμαστε σε μια από τις δυσκολότερες περιόδους των αθλημάτων της πισίνας, λόγω του δαπανηρού κόστους λειτουργίας τους, των περικοπών των κονδυλίων, της αλόγιστης και πολυέξοδης χρήσης τους και του ανύπαρκτου σχεδιασμού λειτουργίας, κάτι που είχαμε επισημάνει σε ανοικτή επιστολή μας, στις 20/05/2011.
Είναι πια αποδεκτό ότι τα αθλήματα της πισίνας, δεν μπορούν να υφίστανται εάν δεν λειτουργούν τα κολυμβητήρια και μάλιστα στις ελάχιστες ιδανικές συνθήκες. Την προηγούμενη περίοδο επικρατούσαν συνθήκες ανασφάλειας λειτουργίας, πολλά κλειστά με χαμηλές θερμοκρασίες νερού, προβληματισμένες διοικήσεις με έντονη την αγωνία αναζήτησης λύσεων για εξοικονόμηση ενέργειας, πιεζόμενοι από ομάδες, προπονητές, γονείς και αθλητές.
Μάλιστα πολλοί δημοτικοί άρχοντες, κάτω από την πίεση της κατάστασης, συζητούν και μελετούν την παραχώρηση της χρήσης σε ιδιώτες, προκειμένου να βγάλουν το βάρος αυτό από τους ώμους τους. Αλλά και πολλοί χρήστες των κολυμβητηρίων, με την πρόφαση του γνώστη (αμφίβολης γνώσης του αντικειμένου), μη γνωρίζοντας το κόστος λειτουργίας, συμβουλεύουν και παροτρύνουν αυτούς σε τέτοιες λύσεις, οδηγώντας την κατάσταση σε φοβερά αδιέξοδα και προβλήματα.
Τα προβλήματα όμως υπάρχουν και θα συνεχίσουν να αυξάνονται, εάν δεν συνειδητοποιήσουμε ότι πρέπει να λειτουργήσουμε, όλοι μαζί οι εμπλεκόμενοι φορείς, προς το κοινό συμφέρον, αγνοώντας εάν διαθέτουμε κολυμβητήριο σε λειτουργία έως τώρα γιατί δεν γνωρίζουμε έως πότε θα συνεχίσουμε να το διαθέτουμε.
Σε αυτήν την πανελλήνια προσπάθεια, δεν μπορεί να μην ηγηθεί η Γ.Γ. Αθλητισμού και η Κολυμβητική Ομοσπονδία. Ως υπερκείμενες αρχές, μπορούν να ενεργοποιήσουν, να σχεδιάσουν, να συνεργαστούν με όλους τους φορείς και να εφαρμόσουν ένα νέο σχεδιασμό για την ανάπτυξη και ομαλή λειτουργία των κολυμβητηρίων και κατ’ επέκταση των αθλημάτων τους.
Στο σχεδιασμό αυτόν θα πρέπει να ληφθούν υπόψη σημαντικά δεδομένα, που έως τώρα δεν είχαν υπολογιστεί και μετρηθεί, προκειμένου να οδηγηθούμε σε ασφαλή συμπεράσματα και σε επιτυχείς ενέργειες.
01. Δεν υπάρχουν αξιόπιστα, ενημερωμένα στοιχεία, για το πόσα κολυμβητήρια
διαθέτουμε, τις διαστάσεις αυτών, που βρίσκονται, τoν εξοπλισμό που διαθέτουν, τον φορέα που ανήκουν κ.α.
Με μια πρόχειρη καταγραφή, χωρίς να γνωρίζουμε ποια λειτουργούν, διαθέτουμε :
53 κολυμβητήρια 25 μέτρων
18 κολυμβητήρια 33 μέτρων
65 κολυμβητήρια 50 μέτρων
67 κολυμβητήρια εκμάθησης
Από αυτά, με ένα πρόχειρο διαχωρισμό ιδιοκτησιακού καθεστώτος :
27 κολυμβητήρια ανήκουν στην ΓΓΑ, ποσοστό 20%
13 κολυμβητήρια ανήκουν σε ομάδες, ποσοστό 10%
96 κολυμβητήρια ανήκουν σε δήμους, ποσοστό 70%
Συνολικά αγωνιστικά-προπονητικά κολυμβητήρια 136
Αυτά είναι εγκαταστημένα σε 116 χώρους/τοποθεσίες, κάποιες από τις οποίες μπορεί να φιλοξενούν και πάνω από δύο.
02. Τα κολυμβητήρια αυτά, κατ’ εκτίμηση και σύμφωνα με την συγκέντρωση οικονομικών στοιχείων από μερικά αθλητικά κέντρα, κοστίζουν :
Κόστος θέρμανσης (κατ΄εκτίμηση) 21.000.000 ευρώ
Κόστος υπολοίπων (κατ΄εκτίμηση) 12.500.000 ευρώ
Κόστος μισθοδοσίας προσωπικού 17.000.000 ευρώ
Κόστος συντήρησης 4.500.000 ευρώ
Συνολικά 55.000.000 ευρώ
03.Το κόστος λειτουργίας των αθλητικών σωματείων, που καλλιεργούν τα αθλήματα της
πισίνας, χωρίς τα έξοδα των εγκαταστάσεων τους, μόνο τα έξοδα προσωπικού τμημάτων, προπονητών και βοηθητικού επιστημονικού προσωπικού ,εκτιμάται :
Κόστος προπονητών (εκτίμηση αριθμού 1200-1350 άτομα) 12.000.000 ευρώ
Κόστος υπαλλήλων ομάδων (εκτίμηση αριθμού 300 άτομα) 2.000.000 ευρώ
Κόστος βοηθητικού προσωπικού (ιατροί ,φυσιοθεραπευτές κ.α) 1.000.000 ευρώ
Συνολικά 15.000.000 ευρώ
04. Το κόστος λειτουργίας της Κ.Ο.Ε., που εξυπηρετεί τα αθλήματα της πισίνας ,σε όλα τα επίπεδα, εκτιμάται στα 4.500.000 ευρώ.
Ο συνολικός τζίρος των AQUATICS SPORTS είναι περίπου 75.000.000 ευρώ
05) Βάσει τον αριθμό δελτίων αθλητών/τριων, που εκδίδονται εκτιμάται ότι ο μάχιμος αριθμός αθλητων/τριων είναι περίπου 18.000 και επιπλέον 10.000 νέοι μελλοντικοί μικροί αθλητές/τριες που βρίσκονται στα κολυμβητήρια (μόνιμα ή περιστασιακά).
Ο συνολικός αριθμός εκτιμάται στις 28.000 αθλητές/τριες.
Με αφετηρία το σύνολο των αθλουμένων (28.000), μέση τιμή συνδρομής 35 €/μήνα και
για χρονικό διάστημα 10 μηνών, το συνολικό έσοδο εκτιμάται στα 10.000.000 €.
Τα συμπεράσματα που απορρέουν από τα συγκεκριμένα, κατ’ εκτίμηση, δεδομένα, είναι τα
εξής :
-Υπάρχει τεράστια διαφορά, μεταξύ του τζίρου των αθλημάτων και των εσόδων που αυτά φέρνουν
-Η τεράστια διαφορά καλύπτεται από πόρους δημοσίων φορέων (Κράτος, Δήμοι κ.α) και μικρό μέρος από ιδιωτικούς φορείς.
-Την πλειοψηφία των κολυμβητηρίων ελέγχουν οι Δήμοι, οι οποίοι δεν γνωρίζουν από την διαχείριση και χρησιμοποιούν συμβούλους άσχετους με το αντικείμενο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα αστρονομικά λειτουργικά κόστη και καμία εξοικονόμηση ενέργειας.
-Λανθασμένα πιστεύουν ότι με την είσπραξη χρημάτων από τους χρήστες, θα καλύψουν τις ανάγκες διαχείρισης, πριν εκτιμήσουν το κόστος εξόδων του κολυμβητηρίου και προβούν σε σημαντικές οικονομίες λειτουργίας.
-Το μέσο ετήσιο κόστος λειτουργίας κατά αθλούμενο είναι περίπου 2.700 ευρώ, ενώ το μέσο ετήσιο έσοδο είναι περίπου 360 ευρώ.
-Επιβεβαιώνονται οι φοβίες των δημοτικών αρχών, τις οποίες γνώριζαν, αλλά για πολιτικούς λόγους εξήγγειλαν μεγάλα κολυμβητήρια, σε ότι αφορά το δυσβάσταχτο λειτουργικό κόστος τους. Τώρα σκέφτονται να τα κλείσουν τους δαπανηρούς μήνες και να πληρώνουν την μετάβαση των ομάδων σε γειτονικά κολυμβητήρια.
-Εάν συνεχίσουμε να λειτουργούμε χωρίς σχεδιασμό και ο καθένας να κοιτάει την πάρτυ του, θα γεμίσουμε με κουφάρια άδειων κολυμβητηρίων.
-Το υψηλό και σπάταλο λειτουργικό κόστος ξεπερνά ακόμα και την κοινωνική ανάγκη ύπαρξης κολυμβητηρίων και κατ’ επέκταση των ωφελειών που προσφέρει. Διότι το κόστος ξεπερνάει την υψηλή κοινωνική, αθλητική και υγιεινή προσφορά των αθλημάτων της πισίνας.
-Εάν δεν ρυθμιστεί, όσο είναι δυνατόν, το λειτουργικό κόστος, θα συνεχίσει να ζει ένας μεγάλος αριθμός εμπλεκόμενων επαγγελματιών σε ανασφάλεια, απλήρωτοι και χωρίς μέλλον. Η ευθύνη όλων αυτών είναι ιδιαίτερα υψηλή και θα πρέπει να ρυθμίσουν όχι τις οικονομικές απαιτήσεις τους αλλά τον τρόπο δουλειάς τους, να προστατέψουν τον εργασιακό τους χώρο (δηλ. το κολυμβητήριο από σπατάλες) και να συνεισφέρουν στην πιθανή εξοικονόμηση ενέργειας.
Συνοπτικά, ενέργειες και προτάσεις που θα μπορούσαν άμεσα αλλά και μακροπρόθεσμα να εξομαλύνουν την κατάσταση :
ΕΠΙΠΕΔΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ
1) Κεντροποιημένο σύστημα διαχείρισης των κολυμβητηρίων και της λειτουργίας τους.
2) Όποια κολυμβητήρια εντάσσονται (δημοτικά,κρατικά ,ιδιωτικά) θα τυγχάνουν ειδικών προνομίων αλλά και υποχρεώσεων.
3) Εφαρμογή σχεδίου συνέργειας κολυμβητηρίων
4) Τεχνοοικονομική υποστήριξη και προτάσεις εξοικονόμησης ενέργειας και λειτουργικών εξόδων.
5) Προβολή των εγκαταστάσεων στο εξωτερικό, ανάπτυξη αθλητικού τουρισμού.
6) Πρόγραμμα με την επωνυμία SOS AQUATICS, πανελλαδική προβολή των πλεονεκτημάτων του Υγρού Στίβου, βασισμένη στο τρίπτυχο άθληση – υγεία – ασφάλεια, με στόχο την αναγκαιότητα προσέλκυσης περισσοτέρων αθλουμένων, όλων των ηλικιών, για κάλυψη των λειτουργικών εξόδων.
7) Σύμπραξη από κοινού με ιδιωτικούς φορείς και αθλητικές ομάδες με σκοπό την συνεκμετάλλευση των εγκαταστάσεων.
8) Προμήθεια απαραίτητης υλικοτεχνικής υποδομής .
ΕΠΙΠΕΔΟ ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΩΝ & ΔΙΟΙΚΗΣΕΩΝ
1) Ένταξη στο κεντροποιημένο σύστημα διαχείρισης, με κάλυψη των αναγκών αλλά και επαγγελματικών απαντήσεων στα σημαντικά κοστοβόρα ερωτήματα που υπάρχουν.
2) Εφαρμογή προγραμμάτων αλλά και συστημάτων διαχείρισης, που δεν μπορούν να εφαρμόσουν λόγω πιθανού πολιτικού κόστους απέναντι σε δημότες και ομάδες.
3) Εκσυγχρονισμός των εγκαταστάσεων σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες και όχι άχρηστες και απαραίτητες. Προμήθεια καλυμμάτων, μείωση όγκου νερού κ.α. .
4) Συντονισμένα προγράμματα προσέλκυσης διαφόρων αθλουμένων με σκοπό την αύξηση των εισερχομένων στα κολυμβητήρια, άρα αύξηση εσόδων.
5) Διοργανώσεις διεθνών και εθνικών αγώνων για προβολή και εκμετάλλευση των εγκαταστάσεων. Μόνο με τους αγώνες και την προσέλκυση φιλάθλων γίνονται γνωστές οι εγκαταστάσεις.
ΕΠΙΠΕΔΟ ΟΜΑΔΩΝ & ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ & ΛΟΙΠΩΝ ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΩΝ
1) Σε συνεργασία με τον φορέα διαχείρισης, πρέπει οι αθλητικές ομάδες να πρωτοστατήσουν στην εξοικονόμηση των λειτουργικών εξόδων και προγραμμάτων ανάπτυξης, βοηθώντας επικουρικά τον ιδιοκτήτη της εγκατάστασης (Κράτος, Δήμος, κ.α)
2) Όπου είναι εφικτό, να συλλειτουργήσουν την εγκατάσταση .
3) Για τους δαπανηρούς μήνες, να λειτουργήσουν σε συνέργεια με άλλα σωματεία .
Τελειώνοντας την τοποθέτηση μου, θα ήθελα να τονίσω ότι η ανάπτυξη των αθλημάτων της πισίνας, τα τελευταία 20-25 χρόνια και οι επιτυχίες που έχει, οφείλονται στις διοικήσεις της Κ.Ο.Ε., στις επενδύσεις του Κράτους, στους προπονητές, παράγοντες σωματείων και αθλητές.
Αυτοί που οδήγησαν τόσο υψηλά τα αθλήματα πρέπει τώρα να ηγηθούν και της προσπάθειας να προστατέψουν όλοι μαζί ότι έχουν δημιουργήσει .
Κυριάκος Ιακ. Αντωνιάδης
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΟΕ