ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ / ΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ

Η ΚΟΕ για τη δήλωση αποχώρησης των αδελφών Αλεξανδρή από την Εθνική ομάδα

  04.07.2012 11:59       3002

 

Από την ΚΟΕ, με αφορμή τη δήλωση αποχώρησης των αδελφών Αλεξανδρή από την Εθνική ομάδα συγχρονισμένης κολύμβησης, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«1. Πραγματικά μας εξέπληξε ο τρόπος, ο χρόνος και όλη η διαδικασία αυτής της δήλωσης, δεδομένου ότι ουδέποτε ουδείς αρμόδιος παράγων της Ομοσπονδίας (πρόεδρος, έφορος και λοιποί) οχλήθηκε ή ενημερώθηκε γι αυτή την απόφαση των αθλητριών.

2. Η υπογράφουσα μητέρα και οι αθλήτριες κόρες της, δεν έχουν αντιληφθεί πως στον αθλητισμό γενικότερα αλλά και στις Εθνικές Ομάδες ειδικότερα υπάρχουν κάποιες διαδικασίες για τις επιλογές, για την προπονητική των ομάδων και για την τελική συγκρότηση αυτών.

Στην ΚΟΕ απαράβατα τηρείται ο κανόνας ότι οι μόνοι αρμόδιοι να κρίνουν γι’ αυτά είναι αποκλειστικά και μόνο οι προπονητές, οι προπονήτριες και αυτοί απολογούνται στην ομοσπονδία και κρίνονται ανάλογα για το έργο τους και ουδείς διοικητικός παράγων ή άλλος παράγων παρεμβαίνει σ’ αυτή τη διαδικασία.

Η υπογράφουσα τη δήλωση αποχώρησης, μητέρα των τριών αδελφών-αθλητριών Αλεξανδρή ως και οι ίδιες αθλήτριες, θεωρούν ότι είναι οι καλύτερες αθλήτριες της Εθνικής Ομάδας Συγχρονισμένης Κολύμβησης Νεανίδων και κατά συνέπεια μπορούν αυτές να επιλέγουν τα αγωνίσματα και το ρόλο τους στην Εθνική Ομάδα.

 Ειδικότερα, τόσο προς τις προπονήτριες όσο και τις άλλες συναθλήτριές τους, ότι αυτές είναι οι καλύτερες από όλες τις άλλες και θεωρούν ως δεδομένο τη μη αντικατάστασή τους από τα αγωνίσματα επιλογής τους και τη συμμετοχή τους στην Εθνική Ομάδα, με συνέπεια να δημιουργούν τεράστια προβλήματα, προπονητικά και αγωνιστικά, στις λοιπές συναθλήτριες τους που υπόκεινται στην ίδια επίπονη προπόνηση και καταβάλουν τεράστια προσπάθεια αγωνιστικής βελτίωσης τους

3. Βασικό κριτήριο επιλογής αθλητριών ανά αγώνισμα στην Εθνική  Ομάδα Συγχρονισμένης Κολύμβησης, όπως εδώ και καιρό τους εδηλώθη από τις προπονήτριές τους, ως και της ομάδας Κορασίδων, ήταν η συμμετοχή τους και η απόδοση τους στο πρόσφατο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Νεανίδων που διεξήχθη 22-24 Ιουνίου 2012.

Οι αθλήτριες  αδελφές Αλεξανδρή με ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΕΠΙΛΟΓΗ δεν συμμετείχαν στο Σόλο και το Ντουέτο προφασιζόμενες λόγους που ίσχυαν και για όλες τις άλλες αθλήτριες που αγωνίστηκαν, με συνέπεια να αφήσουν έκθετο και το σωματείο τους (Νηρέας Χαλανδρίου) και να ακυρώσουν γι αυτές τα κριτήρια επιλογής των προπονητριών από αυτό το πολύ βασικό αγωνιστικό τεστ.

4. Η ΚΟΕ επ’ ουδενί  δέχεται, τόσο αυτή όσο και οι προπονήτριές της, συμβιβασμούς και συμφωνίες για τις επιλογές των αθλητριών ανά αγώνισμα ως κατ’ επανάληψη επεδίωξε η υπογράφουσα μητέρα των αθλητριών και οι ίδιες οι αθλήτριες.

5. Οι αθλήτριες-αδελφές Αλεξανδρή είναι μεγάλα ταλέντα και για την ηλικία τους έχουν κάνει σημαντικές επιτυχίες, κάτι που έχει αναγνωριστεί και από την ομοσπονδία και από τις προπονήτριες.  Πλην όμως, δεν έχουν γίνει ακόμα οι μεγάλες αθλήτριες που μπορούν να απαιτούν το μη αναντικατάστατο της επιλογής τους για την Εθνική Ομάδα.

Ουδείς αθλητής έχει το δικαίωμα να αφαιρεί το δικαίωμα από άλλο συναθλητή του να διεκδικεί να γίνει καλύτερος από αυτόν και να πάει πιο ψηλά. Αυτό είναι «αξίωμα» που σέβεται και προασπίζει με κάθε τρόπο και η ΚΟΕ. Προκαθορισμένες και χωρίς κριτήρια επιλογές (ως οι ίδιες οι αδερφές Αλεξανδρή ακύρωσαν με τη μη συμμετοχής τους στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα στα ατομικά αγωνίσματα) δεν ισχύουν ούτε για την ΚΟΕ ούτε για τις προπονήτριές τους. Όλες οι αθλήτριες τυγχάνουν της ίδιας κα ίσης μεταχείρισης και κρίνονται από την απόδοση τους και τη συμπεριφορά τους στις προπονήσεις και τα τεστ επιλογής. Ουδείς έχει προκαθορισμένη θέση. Τα περσινά μετάλλια των αδερφών Αλεξανδρή στο Μεσογειακό Κύπελλο (Comen Cup) δεν καθορίζουν επ’ουδενί την ες αεί κατοχύρωση της θέσης τους στα αγωνίσματα επιλογής τους. Όλες οι αθλήτριες έχουν το δικαίωμα να διεκδικούν με την προσπάθεια και την απόδοση τους τις ίδιες θέσεις

6. Η ΚΟΕ έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στις προπονήτριές της και στις επιλογές τους και είναι πεπεισμένη, από τη μέχρι τώρα δουλειά και συμπεριφορά τους, ότι δεν είναι στους στόχους τους ούτε η αδικία  ούτε η άνιση μεταχείριση αθλητριών. Έχουν μόνο σαν γνώμονα για τις επιλογές τους, τα όσα βλέπουν και διαπιστώνουν από την πρόοδο, την προπονητικη συμπεριφορά και την όλη παρουσία των αθλητριών στο σύνολο της Εθνικής Ομάδας.

7. Ο ισχυρισμός των αδελφών Αλεξανδρή περί δήθεν… αδικίας στο πρόσωπό τους, είναι εντελώς αστήριχτος αφού ευθύνονται οι ίδιες και η μητέρα τους για τη μη συμμετοχή τους στο βασικό τεστ επιλογής που ήταν το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Νεανίδων και μόνον.

8. Μας εκπλήσσει ο «ρατσισμός» της υπογράφουσας μητέρας και των αθλητριών για αδικία σε βάρος τους από δήθεν αλλοδαπές αθλήτριες. Δεν υπάρχουν αλλοδαπές αθλήτριες.

Η περίπτωση είναι μόνον μια και προφανώς  υπονοούν την αθλήτρια του Ν.Ο.Χανίων Γιάνα Γκεοργκίεβα. Η αθλήτρια αυτή τυγχάνει κάτοχος του υπ’ αριθμ. ΑΙ1656191 Ελληνικού διαβατηρίου, έχει νομιμότατα την Ελληνική Υπηκοότητα, είναι μόλις 15 ετών και από αυτά, ζει μόνιμα μαζί με τους γονείς της (προπονητές κολύμβησης και συγχρονισμένης κολύμβησης) περίπου τα 13 έτη της ζωής της στην Ελλάδα. Από νήπιο φοιτά στο Ελληνικό Σχολείο (νηπιαγωγείο, δημοτικό, γυμνάσιο) και αποτελεί αποκλειστικά και μόνον μέρος της μεγάλης αθλητικής παραγωγικής διαδικασίας του σωματείου Ν.Ο.Χανίων. Ομιλεί Ελληνικά από την πρώτη μέρα που άρθρωσε φωνή, έχει Ελληνική συνείδηση και νιώθει κυριολεκτικά Ελληνίδα, κάτι που η Ελληνική Πολιτεία μέσα από τις νόμιμες προϋποθέσεις που θέτει ο Ελληνικός Νόμος την κατέστησε Ελληνίδα πολίτη.

Αυτή η νέα κοπέλα-αθλήτρια είναι η δήθεν αλλοδαπή που επελέγη σε βάρος των αδελφών Αλεξανδρή. Είναι αυτή που ήταν ΠΡΩΤΗ στο πρόσφατο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Νεανίδων στην κατηγορίας της (κατηγορία Comen), πρωτάθλημα το οποίο ήταν και το βασικό τεστ επιλογής των αθλητριών. Δεν χρειάζονται περαιτέρω σχόλια γι αυτό το άηθες κομμάτι της επιστολής-δήλωση των αθλητριών Αλεξανδρή.

Μετά τα πιο πάνω, ποια είναι τα άγνωστα κριτήρια και αδιαφανείς μέθοδοι που επικαλούνται οι αδελφές Αλεξανδρή στις επιλογές των αθλητριών; «Ο νοών νοείτω»…

 9. Ακόμη και αν υπήρξε μια άστοχη επιλογή από τις προπονήτριες (όλως απίθανο κατά την άποψή μας) που όταν έρθει η ώρα, θα κριθούν και αυτές, αυτό αποτελεί λόγο αποχώρησης από την Εθνική Ομάδα και τερματισμό της αθλητικής τους καριέρας, αθλητριών μόλις 15 ετών;

Ακόμη κι αν αδικήθηκαν, η αναμφισβήτητη συνέχιση της συμμετοχής τους θα τους έδινε όλο το δικαίωμα με την αγωνιστική προσφορά τους, το ταλέντο τους και την εν γένει συμπεριφορά που απαιτείται από ένα αθλητή Εθνικής Ομάδας να αποδείξουν ότι ίσως να αδικήθηκαν και υπάρχουν άνθρωποι στην ΚΟΕ που μπορούν να το εκτιμήσουν αυτό.

Η αποχώρηση από την Εθνική Ομάδα,  λίγες μόλις ημέρες πριν τη διεξαγωγή του Μεσογειακού κυπέλλου (Comen Cup), αποτελεί εκ μέρους των αδελφών Αλεξανδρή, έλλειψη εθνικής συνείδησης, αθλητικής ευαισθησίας και αθλητικής δεοντολογίας. Προς την πατρίδα τους αλλά και προς το άθλημα και προς τις συναθλήτριες τους, κυρίαρχα.

Ο εύκολος δρόμος είναι να αποχωρείς και να εγκαταλείπεις, ο δύσκολος δρόμος είναι να συνεχίζεις να αγωνίζεσαι και για την καταξίωση σου και για το δίκιο σου. Αυτό το μεγάλο κοινωνικό αξίωμα φαίνεται πως το αγνοούν εντελώς και η υπογράφουσα τη δήλωση μητέρα και οι τρεις αθλήτριες κόρες της.

Ο καταγγελτικός λόγος είναι εύκολος, η αλήθεια και ο αξιοκρατικός λόγος είναι το δύσκολο στη ζωή. Αυτό ας το καταλάβουν, γιατί έχουν μέλλον ακόμα στη ζωή τους.

Τελειώνοντας θέλουμε να καλέσουμε τις αδελφές-αθλήτριες Αλεξανδρή που τις θεωρούμε μοναδικά ταλέντα στο άθλημα της Συγχρονισμένης Κολύμβησης με πολύ μέλλον και αθλητική προοπτική να αναθεωρήσουν την απόφασή τους και να παραμείνουν στον αθλητισμό και τη Συγχρονισμένη Κολύμβηση.

Αυτό θα είναι η σωστή τους απόφαση και θεωρούμε πως η επιστολή-δήλωση τους είναι προϊόν μη ώριμης σκέψης, συναισθηματικής έξαψης της στιγμής που αφαιρεί το λελογισμένο της απόφασής τους. Υπάρχει ακόμα καιρός και πλήρως καλή θέληση και από τις προπονήτριες και από την ΚΟΕ.

Σ’ ότι αφορά σχόλια κομματικών οργανισμών, στους οποίους προφανώς απευθύνθηκαν πριν τη δήλωση τους οι αδελφές Αλεξανδρή, μας αφήνουν εντελώς αδιάφορους ως αθλητικό οργανισμό, αφού εκφράζουν απόψεις και ιδεολογίες αποκλειστικά και μόνο αυτών των κομματικών φορέων».

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΟΕ