ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ

Η Κολύμβηση στις νέες συνθήκες στην Ελλάδα και τον Κόσμο

  20.10.2016 15:56       15377

Του ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΧΟΥΜΑ

Τεχνικού Συμβούλου Κολύμβησης στην ΚΟΕ

 

Ο Τεχνικός Σύμβουλος Κολύμβησης της ΚΟΕ Χριστόδουλος Χούμας, στο πρόσφατο Προπονητικό Σεμινάριο που διοργάνωσε η Ομοσπονδία με τη συνεργασία του Συνδέσμου των Προπονητών και σημείωσε εξαιρετική επιτυχία, παρουσίασε τη πιο κάτω Εισήγηση την οποία και σας παρουσιάζουμε, με τον τίτλο: "Η Κολύμβηση στς νέες συνθήκες στην Ελλάδα και τον Κόσμο, Απολογισμοί - Συμπεράσματα - Προοπτικές".

Η ΕΙΣΗΓΗΣΗ 

Ένα από τα ομορφότερα, τα πιο συναρπαστικά και συνάμα πιο επίπονα αθλήματα, με τεράστια ανάπτυξη σε όλα τα μήκη και τα πλάτη, γιατί η θάλασσα το παιχνίδι στο νερό και ο αγώνας σ αυτό, είναι μια ασύγκριτη πηγή χαράς υγείας και συγκινήσεων για μικρούς και μεγάλους.

Ο πρωταθλητισμός και η αθλητική διαδρομή προς τον Υψηλό Αθλητισμό και τις Υψηλές επιδόσεις, είναι έτσι και αλλιώς μακρύς, είναι δύσκολος, ανταγωνιστικός, γεμάτος στερήσεις και πόνο, αλλά και με έντονα συναισθήματα και συγκινήσεις .

Ακόμη όμως και αν βρεθούν κάποιοι για να τον διανύσουν, εκτός από ταλέντο και ικανότητες θα πρέπει να διαθέτουν και αρκετή «τρέλα»

Συχνά προσπαθούμε να ερμηνεύσουμε την αναγκαιότητα του πρωταθλητισμού.

Οι πρωταθλητές είναι οι χθεσινοί αθλητές οι οποίοι αφού αφιέρωσαν τα καλύτερά τους χρόνια στον αθλητισμό τον βίωσαν και τον αγάπησαν υπερβολικά και πέρασαν στη διαδικασία του πρωταθλητισμού γιατί μέσα από αυτή ήθελαν να ξεχωρίσουν και να διακριθούν,

γιατί ο αγώνας και η προσπάθεια μαγεύει τον αθλητή,

γιατί είναι αξεπέραστα τα συναισθήματα και οι συγκινήσεις που προσφέρει.

Οι πρωταθλητές προετοιμάζονται ατέλειωτες ώρες, οργανώνουν την καθημερινότητά τους, προγραμματίζουν τα πάντα, αξιολογούν συνεχώς τον εαυτό τους και τις δυνατότητές τους και αξιολογούνται, αντιπαρατίθενται με τα προβλήματα, χρησιμοποιούν το μυαλό τη

σκέψη και το συναίσθημα, θέτουν στόχους και μαζί δίνουν τον αγώνα τους για να τους υπερβούν.

Όλα αυτά όμως και η διαδρομή θωρακίζει τους πρωταθλητές με ικανότητες.

Κάθε προπονητική εργασία εμπεριέχει κυρίως το στοιχείο της αγωγής.

Είναι μια παιδαγωγική διαδικασία κατά την οποία τα θέματα της αγωγής και της εκπαίδευσης με την ευρεία έννοια του όρου έχουν τον πρωτεύοντα ρόλο.

Αυτό συμβαίνει, διότι παράλληλα με την συνεχή προσπάθεια για την βελτίωση των επιδόσεων και την ανάπτυξη των σωματικών ικανοτήτων, καλλιεργείται συνεχώς η ικανότης

« η ετοιμότητα για επίδοση » .

Με τον εξειδικευμένο αυτό όρο, προσδιορίζονται το επίπεδο συνειδητότητας, αλλά και ιδιότητες του χαρακτήρα και της θέλησης, ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του παιδιού , αλλά και ειδικές αγωνιστικές ιδιότητες.

Οι διαδικασίες αυτές έχουν μια σημαντική συμβολή στην διαμόρφωση πολύπλευρα καλλιεργημένων προσωπικοτήτων,

δηλαδή όχι το άθροισμα ιδιοτήτων και σχέσεων, αλλά την συνολική

ειδική ποιότητα προσωπικότητας

που οι πρακτικές αυτές και ο αθλητισμός διαμορφώνουν με την πάροδο του χρόνου .

Δηλαδή τα παιδιά και οι νέοι, μαθαίνουν,

να προσπαθούν συνεχώς για δημιουργία καλύτερων επιδόσεων και να αγωνίζονται για τη νίκη,

να υπομένουν στις επιβαρύνσεις και να επιμένουν στην επίτευξη του στόχου,

να αγωνίζονται για το καλύτερο στο σχολείο, στις σπουδές, στο άθλημα, και αργότερα στην εργασία στη ζωή και στην κοινωνία.

Η απόλυτη τεκμηρίωση όλων αυτών ήλθε από την πράξη και από το άθλημά μας.

Ήλθε από τον αγώνα που κράτησε καθηλωμένη για δύο ολόκληρες ώρες όλη την Ελλάδα όλες τις οικογένειες σε σπίτια δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους.

Είναι το αργυρό μετάλλιο στα 10.000 μ. στο Open Water του μεγάλου πρωταγωνιστή των Ολυμπιακών Αγώνων Ρίο 2016 Σπύρου Γιαννιώτη.

Το μετάλλιο αυτό έδωσε την αφορμή να αναδειχθεί μια τεράστια προσωπικότητα.

Ο αγώνας του και η στάση του σε σχέση και γύρω από τον ιστορικό τερματισμό του, αλλά και η 20χρονη διαδρομή του στο άθλημά μας και στον πρωταθλητισμό, ανέδειξαν το ήθος, την ευπρέπεια, την αγωγή, το αγωνιστικό μένος, την υπομονή επιμονή ευγενή άμιλλα και παιδαγωγικότητα του Σπύρου Γιαννιώτη.

Το επίτευγμα αυτό τον καταξίωσε

αθλητή πρότυπο,

και έδωσε το έναυσμα να καταγραφούν κείμενα και απόψεις,

«μακράν το πιο βαρύ συναισθηματικά μετάλλιο της Ελληνικής αποστολής στο Ρίο»,

«υπέροχο φινάλε σε μια εκπληκτική καριέρα για ένα αθλητή φαινόμενο»,

« σύμφωνα με την δική μου φιλοσοφία το πρότυπο του αθλητή είναι ο Σπύρος» Δ. Σαρακατσάνης,

να ακουστούν σχόλια και συζητήσεις που επιτυγχάνουν, την διάχυση των αξιών του Αθλητισμού και του Ολυμπισμού σε ολόκληρη την κοινωνία και ιδιαίτερα στους νέους.

Θερμά συγχαρητήρια στον προπονητή του Νίκο Γέμελο και σε όλους όσους συνέβαλαν στη διαμόρφωση του Σπύρου σαν αθλητή και σαν προσωπικότητα.

Αυτή είναι η αποστολή σας Έλληνες Προπονητές.

Με την προπονητική σας δουλεία σ αυτό το παιδαγωγικό αποτέλεσμα συμμετέχετε και διαμορφώνετε

Είναι το διαρκές πλεονέκτημα που υπερβαίνει επιδόσεις νίκες και διακρίσεις, και συμβάλει στην ανάπτυξη και εδραίωση του αθλήματός μας της Κολύμβησης στον αθλητισμό της Χώρας και στην κοινωνία.

Να υπενθυμίσουμε τη δυναμική και μαζικότητα της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας Ελλάδας ΚΟΕ, και είναι πλήθος τα ποιοτικά δεδομένα που θα μπορούσαμε να αναφέρουμε.

Περιλαμβάνει στη δύναμή της 470 Συλλόγους,

έχει εγγεγραμμένους 170.000 αθλητές όλων των αθλημάτων της, εκ των οποίων οι 27.000 είναι ενεργοί,

εκπροσωπεί τη Χώρα μας κατ έτος σε Παγκόσμιες Ευρωπαϊκές Μεσογειακές Βαλκανικές Πολυεθνείς και άλλες Διοργανώσεις και Πρωταθλήματα με τις 24 Εθνικές Ομάδες όλων των ηλικιών αγοριών κοριτσιών όλων των αθλημάτων που συγκροτεί και προετοιμάζει,

παρουσιάζει δε πλήθος διακρίσεων στην πορεία των ετών.

Από το 1984 για την Κλασική Κολύμβηση,

και από το 2007 για την Κολύμβηση των Μεγάλων Αποστάσεων,

έως σήμερα,

οι κολυμβητές μας έχουν κατακτήσει σε Παγκόσμια Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα Ανδρών Γυναικών και Εφήβων Νεανίδων και τώρα και σε Ολυμπιακούς αγώνες, 80 και 22 μετάλλια αντίστοιχα.

Ακόμη,

ενδεικτικά σε ένα Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κολύμβησης Αναπτυξιακών Ηλικιών, συμμετέχουν περισσότεροι από 2200 κολυμβητές τριες οι οποίοι προέρχονται από σχετικά όρια που θα πρέπει να έχουν επιτύχει.

Στην Ολυμπιακή μας Ομάδα του 2016 στο Ρίο το 33,3% δηλαδή 29 αθλητές τριες ήταν αθλητές της ΚΟΕ και από αυτούς 12 ήταν οι κολυμβητές μας και 2 των Μεγάλων Αποστάσεων.

Η προσπάθεια για δημιουργία κολυμβητών υψηλού επιπέδου είναι μια πολυπαραγοντική διαδικασία που θα πρέπει να συμπράττουν στοιχεία απόδοσης που σχετίζονται με Φυσιολογικές ικανότητες φυσικής κατάστασης, με Βιολογικές παραμέτρους, με Ιατροφυσιολογικά στοιχεία , με στοιχεία που εξετάζουν το Ψυχολογικό προφίλ και την Ψυχολογική ετοιμότητα των κολυμβητών,

Περιβαλλοντολογικά δεδομένα και Οργανωτικές δομές που πρέπει να ισχύουν, κ.λ.π.

Η επιτυχία και τα αθλητικά αποτελέσματα αρχίζουν από την αθλητική δομή της Χώρας

Η δουλειά πρέπει να ξεκινά από το Κράτος και την Ε.Ο.Ε. με τις θεσμικές τους παρεμβάσεις στο οικοδόμημα του Αθλητισμού.

Οι δυνατότητες των Ομοσπονδιών δεν αρκούν, είναι συγκεκριμένες και η ΚΟΕ ακολουθεί και δρα στο περιβάλλον που της παρέχεται.

Παρόλα αυτά,

η ΚΟΕ πασχίζει να ανταποκριθεί με επάρκεια σε σύγχρονη προετοιμασία των αθλητών της προκειμένου να διεκδικήσουν Ευρωπαϊκές και Παγκόσμιες και Ολυμπιακές διακρίσεις,

με ελάχιστα μέσα. Δηλαδή,

χωρίς Εθνικό Αθλητικό Κολυμβητικό Κέντρο επαρκώς εξοπλισμένο γυμναστήριο φυσικοθεραπευτήριο συστήματα αποκατάστασης, κλπ τουλάχιστον για τον Υψηλό αθλητισμό και τα προγράμματα της ΚΟΕ.

Οι εγκαταστάσεις και οι συνθήκες προετοιμασίας στην Κολύμβηση αποτελούν τον βασικό παράγοντα επιτυχίας. Όλες οι προηγμένες κολυμβητικά και αθλητικά Χώρες σε αντίστοιχα κέντρα στηρίζουν την προπονητική και επιστημονική πορεία των αθλητών τους.

Εύστοχα ο Πρόεδρος την Ελληνικής Δημοκρατίας επέλεξε στην προσφώνησή του υποδεχόμενος τους Ολυμπιονίκες μας να αναφερθεί στις ευθύνες της Πολιτείας για τις ελλείψεις στις αθλητικές εγκαταστάσεις κυρίως, αλλά και στα προβλήματα στην προετοιμασία τους. Ακριβώς επανέλαβε αυτό στο οποίο συνεχώς αναφερόμαστε και που εσείς βιώνετε στην καθημερινή σας προπονητική δουλειά με τους κολυμβητές σας.

Σε όλους εμάς στη ΚΟΕ ολοκληρώνοντας κάθε χρόνο την αγωνιστική περίοδο ένα επιφώνημα ανακούφισης προκύπτει, για το

γεγονός ότι για άλλο ένα χρόνο πετύχαμε να υλοποιήσουμε τον Αγωνιστικό προγραμματισμό του Αθλήματος.

Από το 2004 οι εγκαταστάσεις βρίσκονται στο έλεος.

Ελάχιστες επενδύσεις στις αθλητικές εγκαταστάσεις έγιναν και αυτές καλύπτουν ένα μικρό ποσοστό των δραστηριοτήτων και των αναγκών του αθλήματος,

χωρίς λοιπές εγκαταστάσεις κολυμβητήρια που να ανταποκρίνονται στις προπονητικές και αγωνιστικές ανάγκες ενός τόσο μαζικού αθλήματος όπως η Κολύμβηση. Χαρακτηριστικά στις 2 Οκτωβρίου λήγουν οι προσωρινές παρατάσεις στις άδειες λειτουργίας και κανείς δεν γνωρίζει ποιο καθεστώς θα ισχύει στην νέα Αγωνιστική περίοδο.

Χωρίς κεντρικά σχεδιασμένη και με αρτιότητα μέσων και δομών Επιστημονική και Αθλητιατρική υποστήριξη των κολυμβητών και του προπονητικού έργου. Καμία θεσμοθετημένη σύνδεση των Ομοσπονδιών με τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα και τα εργαστήριά τους για επιστημονική κάλυψη.

Αλλά ούτε και επιστημονικό κέντρο με εξειδίκευση στον Υγρό Στίβο, και με την τεκμηρίωση στο παραγόμενο έργο να απουσιάζει παντελώς.,

χωρίς Σωματειακό Αθλητισμό δομημένο όπως σε άλλες προηγμένες αθλητικά Χώρες. Η εργασία στα σωματεία γίνεται με παραδοσιακούς, ξεπερασμένους τρόπους, και τα περισσότερα από αυτά να θέτουν άλλες προτεραιότητες από την ανάδειξη κολυμβητών επιπέδου.

Η ΚΟΕ πασχίζει να κατευθύνει την λογική την νοοτροπία το ενδιαφέρον των προπονητών από την Σωματειακή δουλεία και τον προσανατολισμό στα πρωταθλήματα , προς την προετοιμασία και τους στόχους των Εθνικών μας Ομάδων.

Δεν είναι εύκολο το εγχείρημα αυτό. Είναι μια διαδικασία εκπαίδευσης και καθοδήγησης με μεγάλες δυσκολίες, χωρίς κίνητρα αμοιβές και επιβραβεύσεις, ενάντια συνήθως στο στόχο για μαζικότητα που κυρίως επιδιώκουν τα σωματεία.

Ακόμη και η οργάνωση του Υψηλού Αθλητισμού επιδόσεων υλοποιείται χάρις στην φιλότιμη φιλόδοξη εθελοντική ηθελημένη για τους περισσότερους συμμετοχή των Σωματειακών Προπονητών, συμπληρωματικά προς τις άλλες τους σωματειακές και επαγγελματικές υποχρεώσεις, χωρίς ιδιαίτερα κίνητρα και παροχές. Συνήθως ο επαγγελματισμός και τα εργασιακά συμφέροντα των προπονητών τοποθετούνται σε δεύτερη επιλογή και προτάσσονται η προετοιμασία, οι αγωνιστικές επιτυχίες και οι διακρίσεις των κολυμβητών τους.

Η Προολυμπιακή Προετοιμασία θα πρέπει να επανασχεδιασθεί. Δεν πρέπει να περιορίζεται μόνο στους αθλητές Ολυμπιακού επιπέδου χωρίς να συνδέεται και με την ανάπτυξη των νεώτερων αθλητών που κάθε άθλημα παρουσιάζει.

Ήταν καθοριστική η πρωτοβουλία της ΔΟΕ και της ΕΟΕ με τις οικονομικές ενισχύσεις στους αθλητές που εξασφάλισαν την συμμετοχή τους στους Ο.Α. του Ρίο καθώς και το πρόγραμμα με τις «αθλητικές υιοθεσίες» αθλητών. Προσέφερε τα μέγιστα και πρέπει να συνεχιστεί.

Ελλείπει η δυνατότητα κοινοβιακής και σε οργανωμένα καμπ και κέντρα προετοιμασία, που να συνδυάζεται με ικανοποιητικές συνθήκες διαβίωσης των κολυμβητών,

χωρίς σύγχρονο νομοθετικό πλαίσιο για τον λεγόμενο ερασιτεχνικό αθλητισμό. Αυτό που ισχύει αναπαράγει τις αντιαναπτυξιακές πρακτικές της λεγόμενης Ελληνικής ιδιαιτερότητας και στον Αθλητισμό.

Η ΓΓΑ θα πρέπει να εκφράσει τον επιτελικό της ρόλο στην δομή τον σχεδιασμό την λειτουργία και ανάπτυξη του Αθλητισμού. Μιλάμε για ένα σχεδιασμό του αθλητικού πλαισίου από μηδενική βάση, και ένα σχεδιασμό με βάση την κοινωνική και πολιτιστική προσφορά, την μαζικότητα και τις διακρίσεις των αθλημάτων.

Χωρίς Σχολικό και Πανεπιστημιακό Αθλητισμό που σε άλλες Χώρες σε αυτόν και στις συνθήκες που διαμορφώνει στηρίζεται ο αγωνιστικός αθλητισμός και οι διακρίσεις,

χωρίς ορθολογικό σύστημα κινήτρων και παροχών, που να θέτει συντελεστές δυσκολίας στην αξιολόγηση των αθλημάτων από την

Πολιτεία, αλλά και στις διακρίσεις των αθλητών στα διαφορετικά αθλήματα μεταξύ τους.

Ανύπαρκτες στην Κολύμβηση οι οικονομικές απολαβές που έχουν άλλα αθλήματα π.χ. από συμβόλαια ή συμμετοχές σε διοργανώσεις ( στίβος νταιμοντ λιγκ κλπ ).

Χωρίς σύστημα κατανομής των επιχορηγήσεων και ποσοτικοποιημένη αξιολόγηση των Αθλητικών Ομοσπονδιών αλλά και των αθλημάτων,

χωρίς σαφή διάκριση του μαζικού από τον Αγωνιστικό αθλητισμό,

χωρίς Εθνικό πρόγραμμα ανίχνευσης επιλογής και εξέλιξης ταλέντων σύμφωνα με τις ιδιαιτερότητες κάθε αθλήματος.

Όμως,

υπάρχει διάχυτη υψηλού επιπέδου γνώση στην αθλητική επιστήμη και στην προπονητική στον χώρο της Κολύμβησης,

αλλά απουσιάζει το ενιαίο οργανωμένο σύστημα διάδοσης, εφαρμογής αξιολόγησης και καθοδήγησης για κάθε επίπεδο εργασίας. Αυτό πιστεύω ως πρόβλημα διαπερνά όλο τον Ελληνικό αθλητισμό.

Είναι ανάγκη όλα αυτά να καταγράφονται και να κατατίθενται ως προτάσεις μιας προοπτικής που πρέπει να υπάρξει.

Παρά την κατάσταση που συνοπτικά περιγράψαμε, στην κολυμβητική μας κοινότητα εμφανίζεται η ικανότητα της υπέρβασης των προβλημάτων και μπορούμε να παρουσιάζουμε αποτελέσματα και διακρίσεις

Το ευχάριστο παράδοξο της κολύμβησης είναι ότι ενώ υπάρχει μια μείωση στους οικονομικούς πόρους προς το άθλημά μας, δηλ. ενώ με δραματικό τρόπο μειώνονται οι πόροι και οι προϋπολογισμοί της Ομοσπονδίας, και ενώ η σωστή και σε διάρκεια λειτουργία των κολυμβητηρίων γίνεται όλο και περισσότερο προβληματική, όμως στο άθλημα υπάρχει πρόοδος μαζικοποίηση και δυναμική, που αποτυπώνεται και στα αποτελέσματα.

Η κοινωνία και τα σωματεία στηρίζουν την Κολύμβηση και με την καθοδήγηση της ΚΟΕ είμαστε σε θέση να καταγράφουμε νίκες και διακρίσεις σημαντικές στον Ευρωπαϊκό και Παγκόσμιο Κολυμβητικό χώρο.

Το κολυμβητικό μέγεθος της Χώρας στον διεθνή κολυμβητικό ανταγωνισμό είναι μικρό, όμως έχουμε κατακτήσει μεγάλο αριθμό μεταλλίων σε Ευρωπαϊκές και Παγκόσμιες Διοργανώσεις Ανδρών Γυναικών, Εφήβων Νεανίδων κολυμβητηρίου 50μ. Δεν αναφερόμαστε σε διοργανώσεις κολ. 25μ. καθώς και σε Πολυεθνείς και λοιπούς αγώνες.

Ιδιαίτερα

στην Αγωνιστική περίοδο του 2015-2016 η Χώρα μας :

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΚΟΛΥΜΒ. 25μ. ΝΕΤΑΝΙΑ ΙΣΡΑΗΛ 2-6/12/15

Συμμετοχή με 3 κολυμβητές

3ος ΒΑΖΑΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ 100μ. ΜΚΤΗ ΑΤΟΜΙΚΗ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΕΦΗΒ.-ΝΕΑΝ. Hodmezovasrhely Ουγγ. 6-10/7/16

Συμμετοχή με 8 + 5 = 13 κολυμβητές τριες

3ος ΣΟΦΙΑΝΙΔΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ 50μ. Ύπτιο

3ος ΣΟΦΙΑΝΙΔΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ 100μ. Ύπτιο

6 ΤΕΛΙΚΟΙ 9ες ΘΕΣΕΙΣ 1 10 ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΙ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΑΔΡΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΛΟΝΔΙΝΟ 16-22/5/2016

Συμμετοχή με 11 + 3 = 14 κολυμβητές τριες

1ος ΒΑΖΑΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ 200μ. ΜΚΤΗ ΑΤΟΜΙΚΗ

3ος ΧΡΗΣΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ 100μ. Ύπτιο

12 ΤΕΛΙΚΟΙ

4 4ες ΘΕΣΕΙΣ το 10% των συνολικών 4ων θέσεων της Διοργάνωσης

1 9ες ΘΕΣΕΙΣ

23 ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΙ

7 ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ ΑΝΔΡ. ΓΥΝ.

Στον πίνακα των μεταλλίων 12η από 23 Χώρες με μετάλλια

Στον πίνακα της βαθμολογίας 9η με 248 βαθμούς από 38 Χώρες που βαθμολογήθηκαν

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΡΙΟ 2016 6-13/8/2016

899 ΚΟΛΥΜΒΗΤΕΣ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ ΣΕ 32 ΑΤΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΟΜΑΔΙΚΑ ΑΓΩΝΙΣΜΑΤΑ

173 ΧΩΡΕΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΑΝ

ΑΠΟ ΑΥΤΕΣ

18 ΧΩΡΕΣ ΜΟΙΡΑΣΤΗΚΑΝ ΤΑ 98 ΜΕΤΑΛΛΙΑ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ

Η Ελληνική Συμμετοχή με 9 + 3 = 12 κολυμβητές τριες

2 ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΙ

11ος ΒΑΖΑΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ 200μ. ΜΙΚΤΗ ΑΤΟΜΙΚΗ

13ος ΓΚΟΛΟΜΕΒ ΚΡΙΣΤΙΑΝ. 50μ. ΕΛΕΥΘΕΡΟ

2 ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ ΑΝΔΡ. ΓΥΝ.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2016 στο ΡΙΟ έκλεισαν ένα ακόμη Ολυμπιακό κύκλο με τη Χώρα μας στο άθλημά μας την Κολύμβηση να επιχειρεί να καταγράψει αποτελέσματα απολογισμούς συμπεράσματα και εκτιμήσεις για την πορεία του αθλήματος.

Είναι η στιγμή που θα πρέπει όλοι εμείς που σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό έχουμε επωμισθεί την λειτουργία την ανάπτυξη και πορεία του αθλήματος, με καθαρά τεχνοκρατικό τρόπο υπεύθυνο και συνεπή να εκτιμήσουμε την πορεία του αθλήματος στην τετραετία που πέρασε.

Υπάρχει ιδιαιτερότητα και δυσκολία στη δομή και στην ανάπτυξη του Ατομικού Αθλήματος και ιδιαίτερα της Κολύμβησης, και ακόμη περισσότερο στη διάρθρωση και οργάνωση του Υψηλού Αθλητισμού του Αθλητισμού των επιδόσεων.

Πρέπει να προσδιορισθούν και αναλυθούν οι παράμετροι εκείνοι που καθορίζουν το αθλητικό αποτέλεσμα και ακόμη να καταγραφούν και οι περιοριστικοί παράγοντες των επιδόσεων ως αρνητικοί συντελεστές των διακρίσεων και των επιτυχιών.

Όταν δεν έρχονται οι διακρίσεις τότε απαξιώνουμε και την διάκριση της συμμετοχής. Από μόνη της η συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες για το άθλημά μας την Κολύμβηση, είναι κορυφαία διάκριση και όλοι γνωρίζεται πόσος κόπος προσπάθεια πίεση ταλέντο χρειάζονται για να κατακτηθεί η συμμετοχή στο κορυφαίο αθλητικό γεγονός στον πλανήτη.

Γι αυτό και απευθύνω τα συγχαρητήριά όλων μας σε όλους όσους συμμετείχαν, και σε όσους δούλεψαν μαζί τους και στήριξαν αυτά τα παιδιά στη προσπάθειά τους αυτή.

Τι επηρέασε και δεν επέτρεψε να υλοποιηθούν οι στόχοι που είχαν τεθεί και να εκφραστούν οι δυνατότητες των κολυμβητών μας.

Η Ολυμπιακή μας Ομάδα σ αυτή την Ολυμπιάδα ήταν η πιο δυνατή των τελευταίων ετών. Η ποιοτικότερη ομάδα από αυτές του παρελθόντος, είχε μέλη της αρκετούς από τους ποιοτικότερους διαχρονικά Έλληνες κολυμβητές, γι αυτό και οι προσδοκίες μας ήταν μεγαλύτερες. Οι περισσότεροι από αυτούς ήδη είχαν συμμετοχές σε

Ο.Α. και είχαν πετύχει διακρίσεις μεταλλίων ή τελικών σε Παγκόσμιες και Ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Χαρακτηριστικά

ΒΑΖΑΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ: Συμμετοχή σε ΟΑ το 2012.

Διακρίσεις: Πρωταθλητής Ευρώπης το 2016, μετάλλια σε Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα Ανδρών Εφήβων και Μεσογειακών Αγώνων.

ΧΡΗΣΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ: Χωρίς άλλη συμμετοχή σε ΟΑ.

Διακρίσεις: Πρωταθλητής Ευρώπης Εφήβων το 2013 με κατάρριψη Παγκοσμίου ρεκόρ Εφήβων,

μετάλλια σε Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα Ανδρών Εφήβων,

μετάλλια σε Παγκόσμια και Ολυμπιακούς αγώνες Νέων.

ΓΚΟΛΟΜΕΕΒ ΚΡΙΣΤΙΑΝ: Συμμετοχή σε ΟΑ το 2012

Διακρίσεις: Τελικός Παγκοσμίου πρωταθλήματος Ανδρών,

μετάλλια σε Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα Ανδρών Εφήβων,

μετάλλια σε Παγκόσμια πρωταθλήματα Νέων, μετάλλια σε Μεσογειακούς Αγώνες.

ΣΑΜΙΛΙΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ: Συμμετοχή σε ΟΑ το 2012

Διακρίσεις: Μετάλλια σε Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα Ανδρών Εφήβων,

μετάλλια σε Παγκόσμια πρωταθλήματα Νέων, τελικοί σε Ολυμπιακούς αγώνες Νέων, μετάλλια σε Μεσογειακούς Αγώνες.

ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ: Συμμετοχή σε ΟΑ το 2012

Διακρίσεις: Τελικοί σε Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα,

μετάλλιο σε Παγκόσμια Πανεπιστημιάδα, μετάλλια σε Μεσογειακούς Αγώνες.

ΚΟΥΛΟΥΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ:Χωρίς άλλη συμμετοχή σε ΟΑ.

Διακρίσεις: Μετάλλιο σε Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Εφήβων,

Μετάλλιο σε Μεσογειακούς Αγώνες.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗΣ: Χωρίς άλλη συμμετοχή σε ΟΑ.

Διακρίσεις: Μετάλλιο σε Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Εφήβων.

ΜΕΛΑΔΙΝΗΣ ΟΔΥΣΣΕΑΣ: Χωρίς άλλη συμμετοχή σε ΟΑ.

Διακρίσεις: Μετάλλιο σε Μεσογειακούς Αγώνες.

ΚΑΤΡΑΝΤΖΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ: Χωρίς άλλη συμμετοχή σε ΟΑ.

Διακρίσεις: Μετάλλιο σε Μεσογειακούς Αγώνες.

ΔΡΑΚΟΥ ΝΟΡΑ: Συμμετοχή σε ΟΑ το 2012 ημιτελικός

Διακρίσεις: Τελικοί σε Παγκόσμια και Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα Γυναικών,

μετάλλια σε Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα Νεανίδων,

μετάλλια σε Μεσογειακούς Αγώνες.

ΒΟΥΡΝΑ ΚΡΙΣΤΕΛ: Συμμετοχή σε ΟΑ το 2012 ημιτελικός

Διακρίσεις: Τελικοί σε Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα Γυναικών,

μετάλλια σε Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα Νεανίδων

μετάλλια σε Μεσογειακούς Αγώνες.

ΝΤΟΥΝΤΟΥΝΑΚΗ ΑΝΝΑ: Χωρίς άλλη συμμετοχή σε ΟΑ.

Διακρίσεις: Τελικοί σε Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Γυναικών και Νεανίδων.

Αλλά εκτός των ατομικών συμμετοχών η Χώρα μας συμμετείχε σε δύο Ομαδικά Αγωνίσματα των Ανδρών, κερδίζοντας τις προκρίσεις έπειτα από σκληρό συναγωνισμό, επικρατώντας απέναντι σε κορυφαίες στον κόσμο παραδοσιακές δυνάμεις στην κολύμβηση κατά τη διάρκεια

των Παγκοσμίου και Ευρωπαϊκού πρωταθλημάτων, και επιτυγχάνοντας επιδόσεις Τελικού Ο.Α. .

Είναι τεράστια η αξία των Ομαδικών αγωνισμάτων.

Είναι καταπληκτικά τα συναισθήματα που γεννώνται από την προσπάθεια των κολυμβητών στο αγώνισμα και όταν το Ομαδικό Αγώνισμα στο Ατομικό μας Άθλημα φθάνει σε τέτοια ωριμότητα που να επιτυγχάνονται κορυφαίου επιπέδου επιδόσεις. Όταν υπερισχύει Χωρών με ασύγκριτα υψηλότερο κολυμβητικό επίπεδο και όταν πλασάρεται στα μετάλλια ή σε κορυφαίες θέσεις τελικών ή της κατάταξης.

Για τα Ομαδικά αγωνίσματα απαιτείται στρατηγική και ιδιαίτερος προγραμματισμός στους στόχους στους κανόνες στη τακτική τη συγκρότηση και στη δουλειά, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για συμμετοχές σε Ο.Α. και Παγκόσμια πρωταθλήματα.

Οι στόχοι που είχαν τεθεί δουλεύοντας ΚΟΕ προπονητές κολυμβητές γι αυτούς τους αγώνες, ήταν συμμετοχές σε Ημιτελικούς και Τελικούς τουλάχιστον για συγκεκριμένους από τους κολυμβητές μας και να επαναλάβουν τις επιδόσεις τους, ιδιαίτερα μετά τα εξαιρετικά από πλευράς επιδόσεων αποτελέσματα στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στο Λονδίνο. Δεν ήταν ουτοπική η προσέγγιση αυτή είχε έρεισμα είχε βάση.

Οι κολυμβητές μας δεν κατάφεραν να πετύχουν τον στόχο και να διαχειριστούν τη συμμετοχή τους αυτή με θετικό τρόπο. Το μέγεθος και η ατμόσφαιρα των Ο.Α. είναι πρωτόγνωρη τεράστια και απαιτεί ειδική πνευματική διαχείριση. Αλλά όχι μόνο η ατμόσφαιρα στο κολυμβητήριο και η στιγμή της συμμετοχής αλλά στο σύνολο της παρουσίας και της συμμετοχής του αθλητή, δεν υπήρξε αντίστοιχου επιπέδου διαχείριση των απαιτήσεων της Διοργάνωσης.

Υπήρξε απώλεια ψυχολογίας και συγκέντρωσης και επιστροφή στις παλαιές μας ανασφάλειες 

Σε τέτοιους αγώνες απαιτείται η απόλυτη ισορροπία και τελειότητα στην ψυχολογική και σωματική μας απόδοση. Τα υπόλοιπα οι θέσεις οι επιδόσεις έρχονται.

Ανεξάρτητα με το τι έγινε στο Ρίο ουδείς πρέπει να λησμονήσει, τις επιτυχίες που είχε η Ελληνική Κολύμβηση στο 2016 και κυρίως στην μεγαλύτερη διοργάνωση μετά το Ρίο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στο Λονδίνο. Ήταν ένα ονειρεμένο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα από το οποίο εδραιώθηκε η αισιοδοξία μας όχι τόσο από τις θέσεις αλλά από το επίπεδο των επιδόσεων.

Υπάρχει προοπτική αλλά θα πρέπει να διορθώσουμε και πολλά πράγματα στους Σχεδιασμούς μας.

Το μετάλλιο του Σπύρου μας δημιούργησε μεγάλες ευθύνες. Είναι η περίπτωση του αθλητή από την Περιφέρεια, είναι το ταλέντο που δεν χάθηκε. Δεν είναι το τέλος, η ολοκλήρωση της προσπάθειας, η ικανοποίηση των προσδοκιών μας αυτό το μετάλλιο. Θα αποτελέσει την αφετηρία στους επερχόμενους κολυμβητές μας για αντίστοιχες διακρίσεις όπως και το 2002 με το μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό στο Βερολίνο. Είναι η αρχή της προσπάθειας με μεγαλύτερο το βάρος και τις ευθύνες έναντι του Αθλήματος, έναντι όλων εκείνων που εργάζονται και προσφέρουν στην Κολύμβηση και κυρίως έναντι των κολυμβητών του μέλλοντος.

Μας παρακινούν και παροτρύνουν οι επιτυχίες και οι τελικοί του 2004.

Στο μοντέλο εργασίας μας χρειάζονται παρεμβάσεις.

Είναι αυτό που θα πρέπει να επαναπροσδιορισθεί σύμφωνα με τις σημερινές συνθήκες που επικρατούν στη Χώρα στην Οικονομία στην Κοινωνία και στον Αθλητισμό της.

Όλη η εργασία και όλα τα αποτελέσματα έρχονται από τους κολυμβητές και τους προπονητές τους. Είναι το δόγμα που ακούγεται συχνά ότι οι κολυμβητές είναι οι πρωταγωνιστές. Εδώ όμως απαιτείται να θυμηθούμε τη λέξη υποστήριξη.

Αυτή η στήριξη θα πρέπει να είναι αποτελεσματικότερη, και να πάρει κεντρικό ρόλο στα οργανωτικά μας μοντέλα και στους Σχεδιασμούς.

Η Ομοσπονδία πιστεύω ότι θα βρει τον τρόπο για να επαναλαμβάνονται και να διευρύνονται οι μεγάλες επιτυχίες του Αθλήματος.

Σας ευχαριστώ.